Keresés

Részletes keresés

gábornok Creative Commons License 2010.11.02 0 0 21381

Köszönjük mindannyian a jótettedet!

Ha Hamvast elmédben és szívedben tartod, akkor az igaza megtart Téged.. Üdv!

Előzmény: Barátocska :) (21377)
nereusz1 Creative Commons License 2010.11.02 0 0 21380
Köszönöm én is, Barátocska! :)
Előzmény: Barátocska :) (21379)
Barátocska :) Creative Commons License 2010.11.02 0 0 21379
Itt vagyok én, a háttérben, mindig. :) Önmagam hátterében is ott vagyok valahol :)
Előzmény: Embervin (21378)
Embervin Creative Commons License 2010.11.02 0 0 21378
Hóhahó... Puszilom kezedet lábodat szivem! A gyertyagyújtásért is, de meg azért is mert jelentkeztél!!;-)
Előzmény: Barátocska :) (21377)
Barátocska :) Creative Commons License 2010.11.01 0 0 21377
Gyújtottam gyertyát... mindenki nevében, aki nem tudott eljönni. És közben megköszöntem a szép, tiszta gondolatokat :)

Nyugalmas Creative Commons License 2010.10.30 0 0 21376

Sziasztok!

Keresem Hamvas Bélától A babérligetkönyv-Hexakümion, a Szarepta és az Arkhai könyveket. Ha valakinek van jó állapotban lévő eladó példánya a felsoroltak közül, kérem jelezzen!

elérhetőség: nyugalmas@citromail.hu

nereusz1 Creative Commons License 2010.10.30 0 0 21375
Erről ennyit... meg egy szomorú kiflit: :(Hamvas azért lehet a szerbeké is, a németeké is, az egész világé akár, mert igazi nevén csak Isten szólíthatja, igazi nevét szerinte is csak Isten tudja, a földi származásáról maga is azt mondja, hogy német és szláv... (ld. Naplói)
nereusz1 Creative Commons License 2010.10.30 0 0 21374
"Azért annyi irat fennmaradt, hogy figyelmeztessen: a magyar közéletben a Sólyom László név már ismert – mint a Bajcsy-Zsilinszky Endre által vezetett Nemzeti Felkelés Felszabadítási Bizottsága katonai szárnyának egyik vezetője -, a negyvenes évek elejétől foglalt, s senkinek nincs joga ezzel a névvel élni és a köz elé lépni. A teljesség igénye nélkül sorolhatjuk, Görgeit, az írót, aki a tábornök ős, Artúr helyett a Gábor nevet választotta, Hegedűs D. Géza is odabiggyesztette a nevéhez a „D” betűt, de hogy az eszmetársak se maradjanak ki, Hegedűs András is Hegedűs B. Andrássá lett. S akkor egy alkotmánybíróság vezetője ne ismerné a törvény passzusát? "
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.29 0 0 21373
Latinul? A vigyorgó kiflik korában. Sohasem gondoltam volna, hogy a kommunista rendszer gaztettei ennyire-ennyire. Egyre több embertől hallom, hogy minek ezzel már foglalkozni? Az október 6-ról jut eszembe; az egyik szegedi áldozatot éppen aznap akasztatták föl itt. A helyi múzeumban meg kiállítás van itt a dicsőséges francia hadsereg 1918-20-as szegedi kultúrmissziójáról. Ki vannak téve verseskötetek - mert hát leginkább azt olvastak -. A Tisza bal partján szerbek, emitt meg négerek. No, dehát éppen Hamvas írja, hogy most aztán mindent lehet, minél inkább nagyobb a gaztett, annál inkább.
Előzmény: nereusz1 (21372)
nereusz1 Creative Commons License 2010.10.29 0 0 21372
Elnök úr! Névrokona! Halottaink:

http://www.lakatospal.hu/article_print.php?id=398
nereusz1 Creative Commons License 2010.10.29 0 0 21371
Ez legalább magyarul (latinul) van. Az a nyelv, amin a köztársaság alkotmánya íródott, az még a pesti köznyelv (amely Fülep szerint nem is német, inkább "a jiddisnek valamely dialektusa") számára is zagyvalék...
Előzmény: Törölt nick (21369)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.29 0 0 21370
Ezt én is kiírtam magamnak. :-) Mert ennél szebb és lényeglátóbb gondolattal még nem nagyon találkoztam.
Előzmény: nereusz1 (21367)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.29 0 0 21369
Aranybulla:

"Azt is elrendeltük, hogy ha mi vagy a mi utódaink közül valaki valamely idõben ezen rendelkezéseink ellen akarna cselekedni, ennek az oklevélnek erejénél fogva mind a püspöknek, mind a többi jobbágyoknak és az országunk nemeseinek, együttesen és külön-külön, a jelenben és a jövõben mindörökké szabadságukban álljon, hogy a hûtlenség minden vétke nélkül nekünk és a mi utódainknak ellenállhassanak és ellentmondhassanak. "
Előzmény: nereusz1 (21368)
nereusz1 Creative Commons License 2010.10.29 0 0 21368
"A centralizálódás kényelmetlen és nehéz. Mindenki fél tőle."
Ha azt kérdezem meg, ez a történeti egység, hogy ország, hány évig volt meg Alkotmánybíróság nélkül, ijesztő mennyiségű évszázad kerekedik belőle. nem tudom, hogyan lehetett kibírni egyáltalán.
És ég több, ha uniós okostojások nélkül...
nereusz1 Creative Commons License 2010.10.28 0 0 21367
[SZÉTSZÓRÓDÁS]

„Az extraverzió a korrupciónak egészen más következménye. Amire vonatkozik a látás iránya, nem pedig a látás természete. Befelé nem lehet szétszóródni, mert az álmodozásnak, ami a befelé való szétszórtságnak megfelelne, nincs szubsztanciavesztesége. Szétszóródás csak kifelé van, sajátságos kétségbeesés (desperát kapkodás), ami mintha csak azért lenne, hogy ne kelljen egy helyen megállni. Következménye a felhígulás és az elszegényedés. Minden [kábaságom] abban van, hogy mennyire tudom magam eltékozolni jelenségeknek és tárgyaknak, eszméknek és érzelmeknek, eseményeknek és személyeknek. Egy pillanatra sem megállni. Úgy élek, mint aki a gyorsvonatból kinéz, és az ablakot nem tudja otthagyni. Szétszóródás csak egy van: a semmibe. Ezért szétszóródni annyi, mint nihilizmus. Amit szétszórtam, sohasem tér vissza többé. Amit eltékozoltam, azt feladtam. Magammal együtt, ami vele veszett. Egyre üresebb leszek, egyre súlytalanabb és felületesebb és lényegtelenebb. Ha e szétszórtságnak valami koncentráció, főképpen munka, útjába áll, az ember alig viseli el, az összpontosítást csak görcsnek tudja felfogni, és alig várja, hogy feloldódjék – és szórakozzék. A szórakozás szétszóródás a szenvedélyes gyönyör szintjén. Ez a legtöbb. Elveszni a látványosságban, a zsivajban, a forgatagban. A centralizálódás kényelmetlen és nehéz. Mindenki fél tőle.
A szétszóródás, az expanzió a reneszánsszal indult meg, amikor a koncentráció meglazult. Úgy hívják, hogy a fölfedezések kora. (A szétszóródás ellensúlyát, az összpontosítást egyre jobban fölemészti.) Az egész föld megnyílik – korlátlan lehetőség a szétszóródásra: új népek, földek, tájak, emberek, szokások, ruhák. A szétszórtság következménye, hogy az egységek egyre kisebbek lettek. E csökkenő egységek társadalmi formája a demokrácia. A gondolkozásban az individualizmus. Az élet nemzedékről nemzedékre amilyen ijesztően tágul kifelé, olyan ijesztően zsugorodik össze befelé.” […]
(Naplók, II. k. )
nereusz1 Creative Commons License 2010.10.27 0 0 21366
Jó érted! Ez a -- Naplók I-II. -- 23-24. kötet...
Előzmény: eref (21365)
eref Creative Commons License 2010.10.27 0 0 21365
Ha jól értem akkor, a 22. kötetre még várni kell?
Előzmény: eref (21345)
eref Creative Commons License 2010.10.27 0 0 21364
Köszönöm!
Előzmény: nereusz1 (21353)
nereusz1 Creative Commons License 2010.10.27 0 0 21363
:))
Előzmény: gábornok (21362)
gábornok Creative Commons License 2010.10.27 0 0 21362
körszak-államtitkár.. :-))
Előzmény: nereusz1 (21359)
gábornok Creative Commons License 2010.10.27 0 0 21361

http://www.lira.hu/upload/M_28/rek2/209209.jpg

Kossuth Kiadó zRT és Patmosz.. :-))))

gábornok Creative Commons License 2010.10.27 0 0 21360

WouW! :-) Talán az apák és anyák (egyébb rokonyok) személyes példájában sporadikusan is megérezhető a hagyomány visszfénye árnyékának halvány nyoma.

Előzmény: nereusz1 (21358)
nereusz1 Creative Commons License 2010.10.25 0 0 21359
nem körszak, hanem korszak... (körszakáll helyett: korszakáll)
Előzmény: nereusz1 (21358)
nereusz1 Creative Commons License 2010.10.25 0 0 21358
„Brahman és ksatrija

Az írott művek körszakának hozzávetőlegesen háromezer évét megelőzi a szájhagyomány bizonytalan előidőkbe nyúló korszaka. A hagyomány leírása általában nem folyt le simán. A szellemi kaszt, amely a hagyományt fenntartotta és továbbadta, az írott szöveget az élő nyelv leszűkítésének fogta fel. Tudomásunk van arról, hogy Kínában a szellemi kaszt az írás bevezetése ellen forradalmi tiltakozást fejtett ki. A keltáknál a szellemi kaszt a hagyomány leírását életvesztés terhe alatt megtiltotta, és a hagyományból írásbeli emlék nem is maradt. Egyiptomban a szellemi kaszt az írásjelek hieratikus értelmezésébe rejtette azt, amit a legjobban védett, és amikor e hieratikus jeleket nem értették többé, csupán a jel alacsonyabb jelentése maradt meg, , a magasabb elveszett. A hagyomány leírása és a brahman kaszt felbomlása [egy folyamat]. Az [írásbeliségben megjelenik a] ksatrija jelentősége –
ő már tevékenyen részt vett. Vonat, 1955. III. 1. „

(H. B.: Naplók. II. k. 114. p.)
nereusz1 Creative Commons License 2010.10.25 0 0 21357
Ez ugyanaz, amit Várkonyi a halálfélelem és a vallás kapcsolatáról írt.
Előzmény: nereusz1 (21355)
Embervin Creative Commons License 2010.10.24 0 0 21356
Köszi, most azért egy kissé megvilágosodtam:) 'Senkit nem lehet megvilágosítani, aki hibáit tiszteli.'
Ha nem is tiszteltem, de úgy gondoltam együtt kell élni a legtöbbjével, mint karmikus 'büntetéssel'... Most azután nem is tudom mit kezdjek velük... hajjjjaajj! Üdv Örv'
Előzmény: nereusz1 (21355)
nereusz1 Creative Commons License 2010.10.23 0 0 21355
„A vallás nem az igazat és a valódit keresi, hanem a védelmet az erőtlenségre. Nincs vallástalan ember, mert védelemre mindenkinek szüksége van. de az ember meg akarja ismerni Istent, és ott keresi, ahol a legközelebb van önmaga valódiságához. >>Minden tanítás között a legfőbb, hogy az ember ismerje meg önmagát. Mert ha valaki önmagát megismeri, abból meg kell ismernie Istent.<< (Alexandriai Kelemen) >>Aki ismeri az Urat, az ismeri önmagát<< (al-Halládzs). Ezért ha erőtlen vagyok is és magamban nem tudok megállni, keresem azt, ahol a legtöbb vagyok. A vallás nem keres, hanem megnyugszik a fensőbb hatalom árnyékában, és elrejtőzik Istenben. A rejtőzés annyit jelent, mint elrejtőzni önmagam és a valóság elől, védelmet keresni és elbújni.

Senkit nem lehet megvilágosítani, aki hibáit tiszteli.
[1960?]”

Hamvas Béla: Naplók. II. k. 191. p.
nereusz1 Creative Commons License 2010.10.23 0 0 21354
"Az aura a sorshoz tartozik." (Napló II. k. 199. p.)
nereusz1 Creative Commons License 2010.10.05 0 0 21353
Feri Isten éltessen, bár addig is, ameddig valóban a névnapodat ülöd... :)
Előzmény: eref (21345)
jelenvalólét Creative Commons License 2010.10.04 0 0 21352
Ez jó, tetszik.:)
Előzmény: nereusz1 (21347)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!