Keresés

Részletes keresés

orgonatündér Creative Commons License 5 napja 0 0 1306034

A te értelmed megzavarására valóban nem alkalmas.

 

Arra én nem vagyok alkalmas, hogy én a te értelmedet megzavarjam, vagy bármit csináljak vele.

Előzmény: soproniirsai (1306013)
szilvatövis Creative Commons License 5 napja 0 0 1306033

Az orosz propagandista nyíltan beszél a Ukrajna elleni háború valódi céljáról: kifosztás.

https://t.me/kazansky2017/12323

rev251 (morális hulla) Creative Commons License 5 napja 0 0 1306032

Hm, érdekes elgondolás. Igaznak tűnik.

"Ha érne valamit, megtartanák maguknak, a saját hasznukra, és a termékeit adnák el, nem pedig az AI-t magát."  

 

Annyi kiágazást tennék hozzá, hogy talán azért (is) próbálják az AI-t mindenkire rásózni

(mert ekkora emberbarátok és az emberiség jóléte miatt, akarom mondani)

mert az AI talán csak dumagép, propagandára, és a gondolkodás összezavarására jó.

 

Igaznak látszó állítások, logikának látszó levezetések, gondolkodásnak tűnő dolgok és a gondolkodás imitálása.

Nem a logika, hanem a háziasszony-gondolkodás vagy a befüvezett (részeg, varázsgomábzott "kreatív", stb.) ember "gondolkodása, abból is a rosszabb fajta.

 

 

És ha propagandára való meg prolitáp előállítására, akkor bizony terjeszteni kell. a latin szó is ezt jelenti.

Mert hát Orwell bácsi által elképzelt regényírógép (ami az Igazság Minisztérium egyik osztályán üzemelt, és prolitápot állított elő papírra nyomtatva) kimenő termékei sem voltak zártak és titkosak

Előzmény: ÁtlagFf_1963_3 (1306026)
advocatusdiaboli Creative Commons License 5 napja -1 1 1306031

Nem, hidd el, azért ez ennél többről szól.

És igen, a jelenleg AI-nek mondott dolgok zöme csak egy "nagyon jó keresőmotor", de közben azért alakul a valódi, önfejlesztő, saját struktúráit kialakító neurális rendszerek fejlődése is, és ez fogja az igazi "mesterséges öntudatot" létrehozni.

 

Az AI önmagában nem ezt jelenti, az csak egy részterület.

Előzmény: ÁtlagFf_1963_3 (1306030)
ÁtlagFf_1963_3 Creative Commons License 5 napja 0 0 1306030

Azért itt még számos probléma van. Pl. hogy az intelligenciának jelenleg nincs definíciója. És egyből _mesterséges_ intelligenciáról beszélünk, ezt meg pláne nem tudjuk mivcsoda.

 

Hardware gondok már rég nincsnek az AI előtt. A Célszemélyben a Gép vet egy szervertermet és átköltöztette magát oda.

 

A mostani AI-k csak nagyon jó kereső motorok.

 

 

Előzmény: advocatusdiaboli (1306028)
advocatusdiaboli Creative Commons License 5 napja -1 1 1306029

Ez egy furcsa témakör, én úgy látom, hogy a fejlődés sokszor akkor is feltartóztathatatlan, ha amúgy - legalább átmenetileg - nem is teszi jobbá a világot, sőt...

 

Ha jobban belegondolunk, az ipari forradalom következtében másfél évszázadon keresztül az érintett társadalmak nagy többsége nem jobban, hanem konkrétan rosszabbul, kiszolgáltatottabban, nyomorultabban élt, mint előtte. A folyamat legfőbb haszonélvezői meg zömükben olyanok voltak - akiknek előtte sem volt okuk panaszra, elmondható volt, hogy a "gazdagok még gazdagabbak, a szegények még szegényebbek lettek".

Dickens korában egy gyufagyári szétmérgezett, 2x-3x évesen haló munkásnő nyomorultabb volt, mint VIII.Henrik korában egy parasztlány. Megjelent ugyan egy szépen gyarapodó polgári középréteg, de közben meg kialakult a proletariátus is.

 

Mégsem nagyon lehetett a folyamatot megállítani - mert egyszerűen arról szól a fejlődés, hogy amit ki lehet találni, meg lehet csinálni, azt előbb-utóbb valaki valahol ki is fogja találni, meg is fogja csinálni, és ha ez legalább az alkalmazóinak előnyt jelent, akkor az valószínűleg akkor is elterjed, ha végül a többségnek hátrányossá válik.

 

Ha a valódi AI létrehozható - akkor létre is fogja valaki hozni, ugyanakkor a mai világban nem látom azt, hogy a helyi elitek képesek lennének a helyzetüket mindenképpen stabilizálni. Azt sem, hogy bármilyen technológiát lehetséges volna ma már monopolizálni. Az USA 1945-ben teljesen meg volt arról győződve, hogy legalább 30-50 évre kizárólagos lesz az atom-monopóliuma... No ebből lett 3 év...

Előzmény: lahuba (1306027)
advocatusdiaboli Creative Commons License 5 napja -1 1 1306028

No de ez az AI még nem az az AI, amiről beszélünk...

 

A szingularitás pontosan az a pont lesz, amikor létrejön a "valódi mesterséges intelligencia és öntudat". És erősen valószínűsíthető, hogy még ennek megtörténte után is sokáig nem csak korlátozottak lesznek a mentális képességei (a kognitívak nagyon hamar/rögtön túlszárnyalnak majd minket), de a hardver-igény is olyan lesz, hogy csak kis számban és korlátozott körben fog megjelenni.

 

Viszont ezen a kitaposott úton olyan cél-AI-k nagyon hamar nagy számban terjedhetnek el, amelyek egy-egy területen fognak az átlagos emberinél jobb megoldást jelenteni.

Előzmény: ÁtlagFf_1963_3 (1306026)
lahuba Creative Commons License 5 napja 0 0 1306027

Igen de erre vonatkozott az a mondatom is, hogy vajon van-e haszonélvezője a folyamatnak.

Mert ha mindez egy elit kizárólagos irányítása alá kerül, akkor ez a felettes én maga az elit lenne, szimbiózisban az AI-vel.

Persze ez is lehet pozitívabb, mint az elit AI nélkül, hiszen segítségével az elit pontosan diagnosztizálhatja, hogy hogyan biztosíthatja a rendszer fenntarthatóságát, az alárendelt rendszer stabilitását, hogyan ne robbanjon fel hosszabb távon, amire egyébként nem biztos, hogy nagyon figyelne önös érdekei mentén...

Előzmény: advocatusdiaboli (1306022)
ÁtlagFf_1963_3 Creative Commons License 5 napja 0 2 1306026

Nem hinném, hogy ez szingularitás lenne. Ha meg az, akkor végünk.

 

Ha az AI olyan jó eszköz lenne, akkor a nagy cégek nem a vevőkre próbálnák meg rásózni, hanem maguknak futtatnák és rengeteg pénz keresnének vele minden területen. Az NVIDIA is létrehozna egy programfejlesztő céget és mindenkit legázolva tömegével írná a jobbnál jobb programokat, vagy operációs rendszereket és ezzel keresne nagyságrendekkel több pénzt, mint most az AI-val keresnek. Természetesen a programfejlesztő módszerüket, az AI-t, telejsen titokban tartanák.

 

 

A jogászok majd jogi módszerekkel megoldják, hogy nélkülözhetelenek legyenek, mint eddig mindig megoldották.

Régi teóriám, hogy a jogszabályokat valamilyen formális nyelven kellen írni, hogy ne legyen félreérthető, de vélhetőleg szándékosan nem akarják egyértelművé tenni a jogszabályokat.

 

Vissztérve az AI-hoz. Volt a Célszemély (Person of Interest) sorozat, ahol az AI tényleg nagy formájában volt jelen.

Gondolkodtam, mit tennék Finch, a megalkotója helyében. Hát alapítanék egy on-line szoftvercéget és az ügyfélszolgálattól kezdve a kész szoftver terjesztéséig mindnt rábíznék a Gép-re, és a bevételeket meg kaszálnám. Senkinek sem mondanám el, hogy van egy AI-m.

 

Az mutatja legjobban, hogy mostani AI kíséletek még nem profitábilisak, hogy létrehozói nem tartják titokban, de megpróbálják rásózni mindenkire.

Előzmény: advocatusdiaboli (1306016)
Asshurnasirpal Creative Commons License 5 napja 0 0 1306025

Ez az információ honnan van? Én is hallottam ilyesmit.

 

Előzmény: CS.V.D (1306002)
Logofet Creative Commons License 5 napja 0 0 1306024

:-)

 

Előzmény: arnys2 (1305989)
advocatusdiaboli Creative Commons License 5 napja -1 1 1306023

Ez így van, de nem jobb ezen a téren a helyzet pl: Skandináviában sem, az oktatás színvonalát, a kikerülők szakértelmét mégis sikerült a szükséges szinten tartani. Nyilván úgy, hogy több energiát fordítottak a területre - nem úgy, mint nálunk, hogy egyre kevesebbet és kevesebbet, mert kell a pénz másra, ellopni, focira, akármire...

Előzmény: soproniirsai (1306020)
advocatusdiaboli Creative Commons License 5 napja -1 1 1306022

Bizonyos területeket nagyon erősen érinthet, de szerintem generálisan halálra rettegni magunkat nem érdemes.

 

A természetes és mesterséges evolúciós fejlődés nagyon alapvető különbsége abban van, hogy a természetesnek mindvégig képesnek kellett magát önállóan fenntartania. Emiatt persze a fejlődési lehetőségei is korlátozottabbak voltak, maga a kémiai evolúció sebessége is csigabiga, ugyanakkor ez "mindig megállt a saját lábán".

Az AI evolúciója lehet ugyan nagyságrendekkel gyorsabb, de ez akkor is egy olyan entitás lesz, amelyik pont annyi interakcióra lesz képes a külvilággal - amennyit mi megadunk neki, és legalábbis elméleti szinten a "kikapcsoló gombján" állandóan rajta lehet a kezünk.

 

Nyilván a filmekben minden lehetséges, de a gyakorlatban sosem fogják például a nukleáris rakéta-rendszereket önállóan, pláne felülbírálási lehetőség nélkül egy AI kezébe adni, mindenesetre tényleg csak rajtunk múlik, milyen "hatáskört" adunk neki, és valószínűleg mindig meglesz a lehetőség ezt visszavonni, ha mégsem úgy alakulnak a dolgok, ahogy kellene...

Előzmény: lahuba (1306021)
lahuba Creative Commons License 5 napja 0 0 1306021

Engem ez a folyamat egyre jobban emlékeztet arra az evolúciós ugrásra, amikor az élet hajnalán az egyes sejtek olyan szerveződésekbe tömörültek, valami nem pontosan követhető folyamat során elvesztették önálló döntési képességüket, és egy fölöttes entitás vette át az irányítást felettük.

És a természetes kiválogatódás őket emelte a tápláléklánc csúcsára.

Most is valami hasonló folyamatnak vagyunk részesei, ahol az egyedek csupán egy egységes egész érdekei alapján fognak működni, legyenek azok a hierarchia bármelyik szintjén?

És vajon tekinthető-e az alkotó sejtek bármelyik csoportja haszonélvezőnek, vagy mindegyik csupán szükséges eleme a komplex rendszernek?

És a fölöttes én maga az AI...

Ez már eléggé sci-fi, de óhatatlanul felmerül bennem, mi lesz ennek a vége?

Előzmény: advocatusdiaboli (1306016)
soproniirsai Creative Commons License 5 napja 0 1 1306020

Kevés gyereknek van testvére, rengeteg gyerek szülei elváltak, elterjedt a váltott elhelyezés nevű baromság.

Nincsenek stabil pontok a fiatalok életében. És ehhez jön a széthullott oktatás.

vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 5 napja 0 0 1306019

Egyetértek.

 

Előzmény: soproniirsai (1306015)
soproniirsai Creative Commons License 5 napja 0 0 1306018

Ezt is megmondtuk a járványhiszti alatt.

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (1306014)
soproniirsai Creative Commons License 5 napja 0 0 1306017

Az a jogász szakma amire gondolsz, már megszünt.

Előzmény: advocatusdiaboli (1306016)
advocatusdiaboli Creative Commons License 5 napja -1 1 1306016

Az efféle témákkal kapcsolatosan szokás emlegetni a technológiai szingularitás fogalmát...

 

Ez sajnos tényleg olyan, hogy van egy pont, ameddig lehet nyugodtan legyinteni, hogy "még nem tud ilyet az AI, tehát sosem fogja tudni", "az önvezetés megoldhatatlan", "soha nem lesz valódi mesterséges intelligencia/öntudat" stb...

Aztán egy szép nap ez mégis megjelenik, és onnantól egyik napról a másikra nem csak lesz, hanem pillanatok alatt mindenütt ott lesz.

 

A XX. század elején volt durva váltás a fejlett országokban, főleg az USA-ban a közlekedés terén, amikor a századforduló környékén még kizárólag konflisokat meg lovakat lehetett mindenütt látni a nagyvárosok utcáin - aztán 15-20 évvel később autóáradat hömpölygött, ló/konflis adott esetben egy szál sem...

 

És ez smafu volt ahhoz képest, amit pár szakmával az AI tenni fog, amikor valóban berobban. Akkor az egyetlen év alatt fogja kigolyózni abból a szakmából azokat, akiket csak lehet.

 

És közel sem csak olyan szakmáknak van félnivalójuk, mint mondjuk a programozó vagy ügyfélszolgálatos - szerintem pl: orvosi diagnosztika terén pillanatok alatt sokkal jobb lesz az AI, mint a DrHouse, de legjobban talán pont a jogász szakmát temetheti maga alá, pláne, hogy a politikusin kívül nem is jut eszembe olyan másik szakma, amit ilyen arányban űznek/ÚZHETNEK valójában nem megfelelően felkészült és nem is alkalmas emberek...

Előzmény: ÁtlagFf_1963_3 (1306010)
soproniirsai Creative Commons License 5 napja 0 0 1306015

Akivel otthon nem tanulnak a szülők, nem pótolják drágapénzen, szabadidő terhére a hiányzó közszolgáltatásokat, abból nem lesz semmi.

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (1306007)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 5 napja 0 0 1306014

Most szembesülnek középiskolában, hogy két és fél év hiányzik a pandémia miatt az általános iskolai oktatásból, a középiskolába menők nem rendelkeznek alapismeretekkel, dettó ez a tapasztalat van az egyetem első évében is, csak ott a középiskolások deficitesek.

 

Annyira hiány van tanárból, hogy azon settenkednek, hogy lesz egy referenciatanár valós osztállyal és ezt fogják kiközvetíteni olyan osztályokba, ahol nincs oktató, ezt a Teams-en vagy más videocsatornán keresztül. Számonkérés nem lesz.

 

Ezt tudja a NER, ezért csinálnak maguknak saját iskolákat Debrecenben meg nagyobb városokban.

Előzmény: advocatusdiaboli (1306012)
soproniirsai Creative Commons License 5 napja 0 1 1306013

Nem volt értelemzavaró, nem rontott a hozzászóláson.

Előzmény: rev251 (morális hulla) (1306011)
advocatusdiaboli Creative Commons License 5 napja -1 3 1306012

Ezzel az a legnagyobb baj, hogy ez egy már megtörtént kár, innen egyre nehezebb és nehezebb lesz felállni.

Egyenes úton vagyunk a szegény és leszakadó ország állapotához.

 

Már akkor is komoly további károk lesznek, ha innentől ész nélkül elkezdenek minden energiát-forrást az oktatás fejlesztésére, helyreállítására költeni. De ha ezt megteszik, akkor 5-10 év múlva megfordulhat a trend, és elkezdhetünk tényleg fejlődni (nem előbb akkor sem).

De nem fogják megtenni.

 

Viszont így eljöhet az a pont, amikor annyira szétzüllenek a közintézmények-szolgáltatások, hogy a helyrehozataluk már akkora erőfeszítéseket és forrásokat igényelne - amilyenekre az akkori állapotú ország és annak gazdasága már nem is lesz egyáltalán képes. No így jönnek létre a bukott államok, a végén az lehet belőlünk is - "failed state"...

 

Még 5-10 év basizmus, és tényleg, valóban és komolyan elkezdjük irigyelni Albániát...

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (1306007)
rev251 (morális hulla) Creative Commons License 5 napja 0 0 1306011

Elnézést, valamiért azt hittem, hogy M.Zoli írta be....

 

A szlovákiás részek visszaszívva, a Zorbán hibája minden további nélkül diagnosztizálható.

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (1306007)
ÁtlagFf_1963_3 Creative Commons License 5 napja 0 0 1306010

Nem tartom ezt valószínűnek.
Pályafutásom alatt legalább ötször harangozták be a programozók végét. Töbször is mondták, de azt már nem számoltam.

 

Ez az "AI" még nem az az AI.

Előzmény: M.Zoli (1306000)
rev251 (morális hulla) Creative Commons License 5 napja 0 0 1306009

A drogfüggő nemzedék.

 

Az 1800-as évek végi Kína példája alapján, ez 3 nemzedék szenvedésébe fog kerülni.

Feltehetően mindenhol, ahol ez a drog elterjedt (ez nem csak Magyarország*, hanem gyakorlatilag a  teljes fejlett világ).

Kína már elkezdett fékezni (ha jól olvasom a híreket), de kb. ennyi.

 

Csak, ha ez így van, akkor miért is röhögi ki az itteni közönség (nagy része) Salvort?

(Szónoki kérdés)

 

Ha az ember nem akarja azt gondolni, hogy a fejlett világ iránya rossz (A történelem végében márpedig nem lehetnek alaphibák), akkor kell valami valóság-igazító konzerv-válasz.

Ami az, hogy: a Zorbán leszarja az oktatást, elkúrta (nem kicsit...), minisztérium sincs**, egyedi hiba, nem követi az Isteni Receptet, bezzeg, ha finn oktatás lenne, stb.

Mint itt ismert, vannak kétségeim.

 

 

 

*bár éppen te - feltehetően - Szlovákiáról beszélsz, de kulturálisan a két ország eléggé hasonló.

(Jó, hát a nyelv más.

Illetve arrafelé másképp lázadoznak a népek, mint errefelé, de csak egy kicsit, mert hát a Dunántúl-Tiszántúl-Bácska-Bánát-székelyek között is van ennyi szórás, ránézésre)

 

**Habár, megint csak: (ha) te Szlovákiáról beszélsz, (akkor) ott nem Orbán a főgonosz, és okt.min. is van, viszont Fico meg az ottani populista és extremista pol.vezetés is elbaszhatta.

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (1306007)
huncut világ Creative Commons License 5 napja 0 0 1306008

Majd erdekes lesz, ha fejlettebb AI segitsegevel fogjak feltorni a szamlainkat.

Nekem mar ma sem tetszik, hogy szinte mindent az online feluletre iranyitanak. Kenyelmes dolog online intezni penzugyeinket, nekem is kenyelmes, bar uzletekben mar majdnem mindig ujra keszpenzben fizetek. Ugy erzem lassan a lo tuloldalara esunk.

Előzmény: M.Zoli (1306000)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 5 napja 0 0 1306007

Tegnap volt osztálytalálkozó, aki vidéki tanárnak, tanítónak ment rémisztő folyamatokról beszélt. Ami a mi időnkben kettes volt, az manapság 3-4 körül van vidéki, kisvárosokban, falvakban. Az ott kijövő diákok fele funkcionális analfabéta egy összetett mondat esetében. Biológiatanár tanítja a természettant, kémia, fizika oktatás nil, csak ha fakultációs akkor kap tanárt, de ez nincs minden iskolában. Már mindenkit is toboroznak 4 órásra, nyugdíjas, volt rendőr, katona, hogy úgy tegyenek, mintha lenne valós oktatás. De ez utóbbiak hisztisek, mert keresettek, ez miatt csak 9 után hajlandó bejönni és 12 után már ne legyen óra és ne legyen adminisztráció. Középiskolában nem képesek a diákok koncentrálni, azt a példát hozták fel, hogy mobiltelefonnal sem képes megoldani, hogy a lakóhelye köré húzzon egy 2000km-es kört. Azt mondták, hogy olyan koncentrációképesség hiány van, hogy betanított munkásnak sem fog megfelelni jelentős részük. A telefont a csajok csak táncikálásra és baromságokra képesek használni a szociális felületeken, a fiúk még erre sem.

 

És egy mondta ezt el ilyen részletesen, de az összes bólogatott, hogy ismerős.

The Dark Side of the Moon Creative Commons License 5 napja 0 0 1306006

Csakhogy a szakmunkaskepzes is szet lett verve.

6 honapos gyorstalpalokkal kepeznek "mesterembereket", szakmakat vontak ossze, ettol "polihisztorok" lesznek, akik valojaban semmihez nem ertenek...

Előzmény: Surci11 (1306001)
Surci11 Creative Commons License 5 napja 0 0 1306005

Hálistennek, kiadáscsökkentés

 

Erre a területre mehet pl. az AI és akkor nem minden ötödik megy, hanem max minden ötödik marad

Előzmény: CS.V.D (1306002)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 5 napja 0 0 1306004

Egészen elképesztő módon két nap alatt le lehetett kódolni egy komplett weblapot, amit belső scriptek vezérelnek.

Azt kell megtanulni, viszonylag gyorsan megy, hogy hogy fogalmazd meg, hogy megértse.

Előzmény: M.Zoli (1306000)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 5 napja 0 0 1306003

Nagyon helyes.

Előzmény: CS.V.D (1306002)
CS.V.D Creative Commons License 5 napja 0 2 1306002

Minden ötödik állakincstárost leépítik aug. 31-ig.

Fizu emelés idénre, említve sincs.

Ahogy az EÜ-ben sem.

Ne csodálkozzon senki, ha omlanak össze a dolgok, mikor 2x év munkaviszony után is csak hajszállal keresnek a minimálbér felett.

Miközben a focisták rínak mint a fürdős kurvák, hogy ennyi pénzért nem lehet többet elvárni... MILLIÓKÉRT!

Előzmény: Surci11 (1306001)
Surci11 Creative Commons License 5 napja 0 0 1306001

A könyvelőkre, jogászokra, állami aktatologatókra is hasonló sors vár

 

Nade Orbicsek is megmondta, vége a fetrengésnek, hómoffiszos semmittevésnek, bitbaszásnak, a jövő a lakatosoké, tetőfedőké

Előzmény: M.Zoli (1306000)
M.Zoli Creative Commons License 5 napja 0 0 1306000

A programozo allasok kb. 60%-os mertekben vannak fenyegetve az AI altal.

Előzmény: Töki03 (1305994)
Surci11 Creative Commons License 5 napja 0 1 1305999

Zseniális!

Előzmény: arnys2 (1305989)
ZOH (brüsszelita) Creative Commons License 5 napja 0 2 1305998

"Maradj fölöslegesnek,

a tikokat etesd meg,

s ezt az emberiséget,

hisz ember vagy, ne vesd meg."

 

aaaaaaaaaaaa

 

<3

 

oriasi

Előzmény: arnys2 (1305989)
CS.V.D Creative Commons License 5 napja 0 2 1305997

KLassz.

Szépen kiderült 5 év múlva, hogy csak a lepcses nagy szájával hazudozott párat.  Aztán inkább MINDENT IS ELLOPTAK.

Előzmény: Töki03 (1305995)
CS.V.D Creative Commons License 5 napja 0 0 1305996

Jelentős regionális különbségek mindig lesznek, a munkaerő költsége SOHA nem fog teljesen kiegyenlítődni (megjegyzem, elég nagy gazdaságokban, mint pl: USA/Kína maga is, már az országon belül is nagyon jelentős, akár többszörös szorzót jelentő különbségek vannak bérekben és a nem nagyon könnyen mozgatható, hanem helyiérdekű dolgok (ingatlan, lakhatás, szolgáltatások) áraiban).

 

Nem kell ehhez messzire menni. 

Főváros vs nyugat MO. vs kelet MO.

 

Még ilyen kicsi, máshol városnyi  lakosságú államban is brutál nagyok a különbségek bérekben , szolgáltatásokban, lakhatásban.

 

Ahogy fogy a fehér és majd fogy az ázsiai képzett munkaerő is, úgy megy fel majd az értékük.

Cserébe vándorolniuk kell, oda menni, ahol többet adnak.

Előzmény: advocatusdiaboli (1305966)
Töki03 Creative Commons License 5 napja 0 0 1305995

https://www.portfolio.hu/bank/20190411/nagy-marton-ot-nagybank-kell-csak-ami-eddig-tortent-az-semmi-320603?amp

 

Kár, hogy 2019-es cikk, a lakossági hitelpenetráció pedig 15%-ról 14-re csökkent….  Ahogy Patai mondta egyszer: propagandában mindig erősek voltunk….

Előzmény: dokeee (1305985)
Töki03 Creative Commons License 5 napja 0 0 1305994

Szegény ellenzéki Gabika, burgitól kellett megtudja, hogy vége a karrierjének…. Én csak egy kávét kérek.

Előzmény: Burgi90 (1305990)
mica-r Creative Commons License 5 napja 0 1 1305993

A bátoraknak utal az állam....

Előzmény: dokeee (1305992)
dokeee Creative Commons License 5 napja 0 0 1305992

Mit tudom én, legyetek ügyesek és bátorak. :)

Előzmény: mica-r (1305991)
mica-r Creative Commons License 5 napja 0 0 1305991

Mi fogja tartósan emelni a jövedelmeket?

Előzmény: dokeee (1305985)
Burgi90 Creative Commons License 5 napja 0 0 1305990

Akkor meg miről beszélünk? Nagyon is veszélyben vagytok. Te is.

Az informatikusok alkonya....

A tőkések lekódoltatják a programozót, a programozóval. Zseniális. 

Lesz majd egy vezető réteg, a kuli kódolást meg csinálja az AI. Amiért most jó pénzeket fizetnek MÉG a cégek.

 

Nyilván sok más szakmát is érinteni fog, de sok informatikus nem hiszi el hogy őt is fogja, mert azt hiszi az valami csoda dolog a kódolás amit sose vált ki a gép. Hát de.

 

Tagadás. Düh. Agresszió. Beletörődés. Elfogadás. Ezek lesznek a fázisok.

 

 

 

 

 

Előzmény: Eugene H. Krabs (1305987)
arnys2 Creative Commons License 5 napja 0 5 1305989

"Maradj fölöslegesnek,

a tikokat etesd meg,

s ezt az emberiséget,

hisz ember vagy, ne vesd meg."

Előzmény: Befetető (1305982)
Eugene H. Krabs Creative Commons License 5 napja 0 0 1305988

Nekem aztán nem kell higgy. Majd év végén a számoknak, inkább. Ajánlom elsősorban a régiós összehasonlításokat majd. 

Előzmény: dokeee (1305985)
Eugene H. Krabs Creative Commons License 5 napja 0 0 1305987

Ebben speciel igazad van, én is sokat "írok" vele. 

Előzmény: Burgi90 (1305983)
Burgi90 Creative Commons License 5 napja -1 0 1305986

Sok embert ki fognak cserélni rá.

Az informatikusok nehezen fogják feldolgozni hogy az AI gyorsabb, kevesebbet hibázik és nincs bérigénye.

 

 

Előzmény: JAMIE222 (1305984)
dokeee Creative Commons License 5 napja -4 0 1305985
Előzmény: Eugene H. Krabs (1305979)
JAMIE222 Creative Commons License 5 napja 0 0 1305984

Fenéket. Lekattintom az áramot és volt-nincs ai.

Előzmény: Burgi90 (1305983)
Burgi90 Creative Commons License 5 napja 0 0 1305983

Fordít neked, szövegeket ír meg, önéletrajzot, mindent.

Programkódot is. Mindenre jó. Pszichológusnak is.

 

Elképesztő potenciál van benne. 

Előzmény: Befetető (1305982)
Befetető Creative Commons License 5 napja 0 0 1305982

Tikokat is etet?

Vagy mi mindent csinált helyetted?

Előzmény: Burgi90 (1305981)
Burgi90 Creative Commons License 5 napja 0 0 1305981

Mivel az AI a jövő, nagyon is érdekes téma, függetlenül attól hogy éppen mit kérdeztem tőle.

Gyakorlatilag már nagyon sok mindent meg tud oldani az ember helyett, én ezzel csináltattam egy csomó mindent mostanság.

 

 

 

Előzmény: Eugene H. Krabs (1305977)
arnys2 Creative Commons License 5 napja 0 1 1305980

"Talán dünnyögj egy új mesét,
fasiszta kommunizmusét -
  mivelhogy rend kell a világba,
  a rend pedig arravaló,
  hogy ne legyen a gyerek hiába
  s ne legyen szabad, ami jó."

(József Attila)

Előzmény: Burgi90 (1305975)
Eugene H. Krabs Creative Commons License 5 napja 0 1 1305979

Egy méretes választási bukta szinte mindig több elemből épül fel. Simán összejöhet ez Orbicseknek is 26-ra. Semmi nem a jó irányba megy jelenleg, és ezt hamarosan megérzik a jobbágyok is. 

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (1305956)
Eugene H. Krabs Creative Commons License 5 napja 0 0 1305978

Szerintem is ez lesz. Szappanopera. 

Előzmény: advocatusdiaboli (1305967)
Eugene H. Krabs Creative Commons License 5 napja 0 2 1305977

Kit érdekel ez?

Előzmény: Burgi90 (1305975)
JAMIE222 Creative Commons License 5 napja 0 0 1305976

Szokásos ai-rizsa, minimális konkrétummal. Pontosabban kell kérdezni.

Előzmény: Burgi90 (1305975)
Burgi90 Creative Commons License 5 napja -1 0 1305975

Megkérdeztem a chatgpt-t hogy fasiszta vagyok e, teszteljen le.

Ha már ennyit mondogatjátok. Őszinte válaszokat adtam, kérdéseket tett fel.

 

"A nézeteid több ponton hasonlóságot mutatnak a fasiszta ideológiával, különösen az állam erős szerepének támogatásában, a nacionalizmusban és a politikai erőszak elfogadásában. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az ideológiai címkék gyakran bonyolultak és árnyaltak, és sok múlik azon, hogy ezek a nézetek hogyan jelennek meg a gyakorlatban."

 

 

 

Előzmény: BótosLaca (1305970)
CS.V.D Creative Commons License 5 napja 0 1 1305974

Már fertő vagyunk, akinek a rák eszi ki a belét. Amúgy cigányosan is, meg a valóságban is.

A leamortizált EÜ-be egyre többen döglenek bele. 

Az rtl-en is ment a felháborodás, hogy a 70 éves nyugger mamikának januárban megállapított méhnyakrákját most kezdték el kezelni, de már mondták hogy késő, van max 10 hónapja.

Előzmény: BótosLaca (1305970)
soproniirsai Creative Commons License 5 napja 0 0 1305973

Ja jól emléxem miniszteri felelősség van.

Előzmény: ZOH (brüsszelita) (1305959)
dokeee Creative Commons License 5 napja -2 0 1305972

Ne aggódj, te legfeljebb Magyarország fartőjévé válsz.

Előzmény: BótosLaca (1305970)
Igor Castillo de Muerte Creative Commons License 5 napja 0 0 1305971

Mi lenne? ELSŐ a lojalitás.

Előzmény: CS.V.D (1305968)
BótosLaca Creative Commons License 5 napja 0 2 1305970

Nem becsülném le ennek a tetűnek a hatalmát, már legyintettem rá párszor, s most erősebb, mint valaha, képes volt összehozni egy széljobber náci bandát a szemünk láttára, urambocsá' a segítségünkkel.

 

Ez elfogadhatatlan, nem akarok Európa fertőjéve válni, márpadig oda tartunk.

Előzmény: Surci11 (1305965)
BótosLaca Creative Commons License 5 napja 0 2 1305969

Azért engedelmeddel tele van a tököm ezzel az állandóan lázongó szalonnácival, akinek folyamatosan a xar is ízetlen, mindig keresi a szembenállást, hisztizik és egyfolytában nyalja a seggét a cárnak .... ez nagyon nem kóser és elmehet a picsába a sok kétfogú is, akik képtelenek a gondolkodásra és két kiló krumliért savaznak Viktorra .... nekem már nagyon elegem van ebből, ezt a xart nyeljük 14 éve, a normális társadalom perifériájára kerültünk az említett marhák miatt, akik fix savazói, s nekem kell szégyenkeznek a távoli rokonaim előtt, hogy magyar vagyok.

Előzmény: advocatusdiaboli (1305967)
CS.V.D Creative Commons License 5 napja 0 1 1305968

Mi a fasz van a gabikáék által felszopott kormánnyal? A szar igazgatókat mentegetik, a jókat, meg kirúgják az iskolákból? 

A gyerekbántalmazós iskola igazgatóját is mentegetik.

advocatusdiaboli Creative Commons License 5 napja -1 3 1305967

A legelszigeteltebb, "senki eddig szóba nem állt velük" szélsőséges-fasiszta formációk összeállnak egy 30-40 fős frakcióba a 705 fős EP-ben - azért ettől én még nem verném félre a harangokat. Az is jó kérdés, meddig lesz egyáltalán egyben és életképes ez a sok önző, durván nacionalista, csak a magáét fújó szélsőséges egy alomban... A basi jó eséllyel meg fogja próbálni ezt kvázi saját művének tekinteni, és a tőle megszokott kézivezérléses módszerekkel irányítani - pillanatok alatt szét is verheti ez az egészet.

Előzmény: BótosLaca (1305963)
advocatusdiaboli Creative Commons License 5 napja -1 4 1305966

Jelentős regionális különbségek mindig lesznek, a munkaerő költsége SOHA nem fog teljesen kiegyenlítődni (megjegyzem, elég nagy gazdaságokban, mint pl: USA/Kína maga is, már az országon belül is nagyon jelentős, akár többszörös szorzót jelentő különbségek vannak bérekben és a nem nagyon könnyen mozgatható, hanem helyiérdekű dolgok (ingatlan, lakhatás, szolgáltatások) áraiban).

 

De amúgy igen, a globalizáció viszont sok területen a szinte teljes kiegyenlítődés felé hat, viszont igaza van Aurinak is abban, hogy ha ez oda vezet, hogy a most legfontosabb felvevőpiacokat jelentő fejlett országok jelentősebb mértékben elszegényednek - akkor ez az ő piacaikat letarolni akaró feltörekvő gazdaságokat is megakasztja.

A tőke/pénz viszont tényleg szinte akadálytalanul tud mozogni, ami viszont valóban teljesen kezelhetetlen, és főleg abszurd, elviselhetetlen szinten méltánytalan helyzet kialakulásához vezethet, ezért akárki akármit is mondjon, egy adott ponton (és ezt már elértük !!) fizikális kényszerhelyzet lesz lépni - ennek ugye egy alapvető lépése a most bevezetés alatt álló globális minimumadó intézménye. A következő lépések meg arrafelé fognak haladni, hogy az eddigi liberalizáció megfordul, és egyre komolyabb kvótákkal-védővámokkal kezdi minden ennek kitett ország védeni saját gazdaságát.

 

Hozzátenném azt a magánvéleményemet is, hogy a mostani fejlett Nyugat egy elképesztően igazságtalan, kegyetlen és kizsákmányoló, tolerálhatatlan és felháborító imperialista stratégia eredményeképpen jutott abba a globálisan meghatározó pozícióba, amiből most végre kezd lecsúszni, és ez önmagában akkor is így igazságos és helyes, ha ennek mi magunk is a kárvallottjai leszünk - ám közben meg például maga Kína is teljesen gátlástalan és tisztességtelen módszerekkel próbál magának jobb pozíciókat kicsikarni, így nem kell csodálkozni, ha ebből most már egyre nagyobb huzavona lesz... Jelenleg ez a pókerjátszma úgy néz ki, hogy az egyik fél előtt van szinte az összes zseton, amit valójában még a nagyapja nyert össze cinkelt kártyákkal meg nyílt csalással-erőszakkal - és most ezt kezdi egy-két olyan fél, akinek korábban a nagyapját fosztották így ki szintén kőkeményen cinkelt kártyákkal visszanyerni. Nem szép történet ez így persze...

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (1305958)
Surci11 Creative Commons License 5 napja 0 1 1305965

Ugyanmár Laca, kábé olyan súlya van az EP-ben ennek mint itthon mondjuk az LMP vagy migatyánk frakciónak, vicc

 

Ha ettől szétbaszódik, meg is érdemli

Előzmény: BótosLaca (1305963)
Auralianus Creative Commons License 5 napja 0 0 1305964

Haoize...  abban a piallanatban, hogy a crewe-i munkasnak nem lesz allasa, a kinai arunak nem lesz piaca... kinek is fognak majd akkor gyartani es mifele technologiai bazison? Ki fogja megvedeni a kinaba iranyulo energia es alapanyag- szallitmanyokat, ha a nyugat nem garantalja a vilagtengerek biztonsagat? A hutik ugyanis pont ugyanolyan konnyen tudjak megtamadni a kinai hajokat, mint a nem kinaiakat... es a NATO-val ellentetben Kinanak NINCS globalis eroprojektalasra alkalmas flottaja es/vagy legiereje... szoval leginkabb senki sem fogja tudni garantalni, ha a nyugat nem akarja... ha senki, akkor pedig igen gyorsan igen csunya fordulatokat vehetnek a dolgok a "vilag osszeszerelouzemeben"...

Szoval ahogy a helyzet ma all, sokkal inkabb azon kellene agyalni, hogy az EU sajat munkaerobazisa elegendo lehet-e az onellatashoz es ha igen, akkor milyen feltetelek mellett?

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (1305958)
BótosLaca Creative Commons License 5 napja 0 0 1305963

https://index.hu/kulfold/2024/07/06/patriotak-europaert-orban-viktor-frakcio-csatlakozas-dan-neppart-dk-partcsalad-europai-parlament/

 

Na összefújta a szemetet a szél ..... az a kédés, mire lesz képes a sok náci, a basival sikerül-e szétbaszni az Uniót .... ha igen, megkapja a felcsúti géniusz a Győzelem rendet, lásd Орден ŤПобедаť

 

Máris gratulálok neki, valóban kitűnő teljesítmény egy jelentéktelen ország éléről hazavágni egész Európát.

Burgi90 Creative Commons License 5 napja -1 0 1305962

Na, beszélt MP, de nem nagyon mondott semmit.... de megígérte hogy eljut az ország minden településére...remélem a falunkba is... 

 

 

Igor Castillo de Muerte Creative Commons License 5 napja 0 0 1305961

Itt még egy "piti" főpolgiválasztás is el tud húzódni egy hónapig.

 Látod, milyen bénák az ángélusok? :D

Előzmény: ZOH (brüsszelita) (1305959)
Fzolee Creative Commons License 5 napja 0 0 1305960

"Nem értenek hozzá." :)

Előzmény: ZOH (brüsszelita) (1305959)
ZOH (brüsszelita) Creative Commons License 5 napja 0 1 1305959

lásd most az irgalmatlan brit Tory-buktát.

 

megjegyzem az milyen elképesztően menő már, hogy csütörtökön lemennek a választások, pénteken pedig megalakul az új kormány, miniszterekkel, mindennel, wow, wow és wow

Előzmény: advocatusdiaboli (1305955)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 5 napja 0 0 1305958

Egyébként tök mindegy mit kapálóznak a globalizált világban a munkaerő költsége ki fog egyenlítődni és nem a gazdagok javára.

Hanem a crewe-i autógyári melós nem fog kapni állást.

 

Ezt csak elodázni lehet, mert Kína kikupálta magát és egyedül is képes lenne ellátni a teljes világot szinte alaptermékekkel.

Előzmény: advocatusdiaboli (1305955)
Darwin Creative Commons License 5 napja 0 0 1305957

Majd olvassák a spanyol Vox-ot a filmekről.

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (1305956)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 5 napja 0 0 1305956

Az illegális bevándorlásba buktak bele, meg a miniszterelnök korrupciógyanús ügyeibe és most érett be a Farage féle brexit utóhatása, mert minden kezd nekik bedőlni.

Előzmény: advocatusdiaboli (1305955)
advocatusdiaboli Creative Commons License 5 napja -1 2 1305955

Ez csak egy darabig igaz - lásd most az irgalmatlan brit Tory-buktát.

Igenis van az a pont, amikor a csalódott választóknak már elegük van az úgysem teljesülő ígérgetésből, és "büntetni akarnak". Puszta ígérgetéssel is el lehet persze sokáig evickélni - de örökké? Aligha.

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (1305952)
Eugene H. Krabs Creative Commons License 5 napja 0 0 1305954

Es itt bukik a progressziv/liberalis eszme, amelyik siman leirja, hogy a nyugdijasokra nem lesz, de bezzeg a lump es bonozo alakokra kell, hogy legyen.

 

nagy a meleg.

Előzmény: huncut világ (1305945)
Burgi90 Creative Commons License 5 napja 0 1 1305953

Ha már számokat hozol, legyen pontos. 2,4 m nyugdíjas van.

"egy rakat hivatal, állami alkalmazott és egyéb felesleges aktatologató, akiket szintén el kell tartani,"

 

Kikre gondolsz? Kormánytisztviselők, köztisztviselők? Orvosok? Tanárok? Rendőrök? Tűzoltók? Kik annyira feleslegesek?

Előzmény: Surci11 (1305940)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 5 napja 0 0 1305952

A választók azt választják meg, aki többet ígér nekik.

Ld. Mo. Rogán-Habony művek.

Előzmény: advocatusdiaboli (1305951)
advocatusdiaboli Creative Commons License 6 napja -1 2 1305951

"A politikusokat corporation-ök fizetik. "

 

Viszont a választók választják meg. Sokáig lehet kamudemokráciát csinálni - de a végtelenségig nem.

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (1305947)
Surci11 Creative Commons License 6 napja 0 0 1305950

Mivan? 

 

Te mondtad hogy leírja a liberális eszme hogy a nyuggerek haljanak éhen a sittesekre meg költsünk 

 

 

Hol írtak ilyet liberálisok (vagy akárkik)?

Előzmény: huncut világ (1305948)
advocatusdiaboli Creative Commons License 6 napja -1 3 1305949

Ezért elkerülhetetlen az adórendszert valamilyen szinten globalizálni. Vagy ez - vagy a mostani "jóléti piacgazdaságok" elkerülhetetlenül összeomlanak, mert kifut alóluk a gazdasági alapjuk. Ez igazándiból nem a multik direkt hibája - ők azt teszik, amit megtehetnek, és ami érdekükben áll, sőt, amire a globális versenyben ilyen feltételek mellett még akkor is rákényszerülnek, ha annyira nem is szeretnék ezt.

 

Nehéz szülés lesz, de tényleg ki kell egy olyan szisztémát kényszeríteni, ami egy méltányos-normális adófizetési-közteherviselési szintet mindenkire rákényszerít úgy, hogy sehová a világba elszaladva se tudjon kibújni alóla. Ez persze az adóparadicsomok halálát fogja jelenteni - nem lesz kár értük.

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (1305942)
huncut világ Creative Commons License 6 napja 0 0 1305948

Miert, melyik kormanyprogram irja le, hogy lerohad az orszag. Te pedig ezzel probaltal ervelni.

Előzmény: Surci11 (1305946)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 6 napja 0 0 1305947

A politikusokat corporation-ök fizetik. A CEO bére a cég részvényeinek értékén múlik.

Kiment a szellem a palackból.

Előzmény: Surci11 (1305944)
Surci11 Creative Commons License 6 napja 0 0 1305946

Sőt rohad a világ is, természetesen a liberálisoknak köszönhetően :)

 

 Es itt bukik a progressziv/liberalis eszme, amelyik siman leirja, hogy a nyugdijasokra nem lesz, de bezzeg a lump es bonozo alakokra kell, hogy legyen.

 

ez hol van leírva?

Előzmény: huncut világ (1305945)
huncut világ Creative Commons License 6 napja 0 0 1305945

Ha valamirol beszelunk, az soha nem minden.

Most behoztal olyasmit, hogy lerohad az orszag. Ilyen alapon akkor mondhatnam, hogy rohad az unio is. 

Nagyon jol tudod, hogy igy nem lehet megbeszelni semmit.

 

En csak azt vetettem fel, ha nem lesz penz a rendesen adot es jarulekot fizeto nyugdijasokra, akkor mi alapon lenne a bunozokre? Es itt bukik a progressziv/liberalis eszme, amelyik siman leirja, hogy a nyugdijasokra nem lesz, de bezzeg a lump es bonozo alakokra kell, hogy legyen.

Es en ezt az ellentmondast kritizalom.

Előzmény: Surci11 (1305940)
Surci11 Creative Commons License 6 napja 0 0 1305944

Drasztikusan esne az értékük azonnal

 

Ja rémes lenne ha nem 250 hanem 145 USD lenne a teszla részvény

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (1305942)
Surci11 Creative Commons License 6 napja 0 0 1305943

Na igen, mert vannak ezt lehetővé tevő törvények, amik nincsenek kőbe vésve csak épp senkinek nem jut eszébe  (meg nem érdeke a döntéshozók közül, akik mind haszonélvezők) ezt megváltoztatni

 

Európai összehasonlításban is jó lenne látni amúgy ilyesmit

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (1305942)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 6 napja 0 0 1305942

A cikk megtévesztő.

A globalizáció miatt nem fizetnek az amerikai cégek.

Mert a hasznot külföldön csapatják le.

Ugyanis a jog szerint, míg a pénzt haza nem viszik USA földre, az nem adózik.

Ezért a pénzt a Bermudákon, Bahamákon, íreknél és ki tudja hol parkoltatják, gyakorlatilag adómentesen.

A helyi költséget kölcsönből fedezik, amire a kint parkoltatott pénz a fedezet.

Legalábbis, míg a kamat 0% körül volt.

 

Ha hazavinnék a pénzt, akkor korábban 30+%-al, manapság 1x%-al adóztatnák le.

Drasztikusan esne az értékük azonnal.

Előzmény: Surci11 (1305939)
soproniirsai Creative Commons License 6 napja 0 0 1305941

20 ezer fogvatartott 3 millió nyugger.

Előzmény: huncut világ (1305937)
Surci11 Creative Commons License 6 napja 0 2 1305940

Huncutkám nem a sittesek miatt rohad le az ország

 

Számok voltak alább: 3 milla nyugger, akiket uralkodó osztály lévén tápolni kell, meg egy rakat hivatal, állami alkalmazott és egyéb felesleges aktatologató, akiket szintén el kell tartani, miközben saját feleslegességük leplezésére folyamatosan gyártják a felesleges szabályokat, baszkódnivalót hogy a pógároknak legyen mit megoldani és ki ne derüljön milyen sokba kerülnek és feleslegesek a valóságban mert akkor még a végén el kéne menni dolgozni

 

+ nálunk ner ezermilliárdos lopoda + még egyszer ennyi a Basifelár amit a belső gazdasági és külpol diplomáciai ámokfutása okoz árfolyamon, kamatszinten, versenyképességen, jogállam leépítésén, stb ...n keresztül

 

De legalább nincsenek buzik

 

 

Előzmény: huncut világ (1305937)
Surci11 Creative Commons License 6 napja 0 0 1305939

Kiszámoló oldalon volt egy érdekes cikk a "miért úsznak a pénzben a nagy cégek miközben a középosztály eltűnik" témában:

 

https://kiszamolo.hu/fizessenek-a-szegenyek/

 

Namost nyilván nem lenne önmagában megoldás ezeket lesarcolni, hanem egyrészt a pénzt normálisan kellene elkölteni, nemcsak a redibet növelni belőle, továbbá a közteherviseléshez való visszatérést is meg kellene ejteni, pl. ingyenélőkkel ahogy írtad éreztetni hogy ő micsoda is, de akkor már fizessenek a nyuggerek TB járulékot, van bevételük, betonstabilan minden hónapban

Előzmény: advocatusdiaboli (1305938)
advocatusdiaboli Creative Commons License 6 napja -1 4 1305938

Könyörgöm, kérlek, hagyd már abba az örökös betűbaszást...

 

B+, állandóan kapom a hideget, hogy szófosásom van (tényleg az van, tudom, nem kell emlegetni) - de közben meg az van, hogy vagy ötoldalas kisesszét írok a legapróbb szarról is, még a szavakat is egyenként megmagyarázva, vagy valaki azonnal garantáltan ugrik jól félremagyarázni amit csak lehet...

Tök egyértelmű, mit írtam, nem kell elragozni. Nem céloztam senkire-semmire, egyszerűen tényként leírtam, hogy a 60-as években egyetlen egy magáncég sem volt a világon, amelyik képes lett volna egy emberes űrhajós-programot létrehozni és finanszírozni - most meg több is van. Van ennek természetesen több más magyarázata is, többek között az is, hogy a technológiai fejlődéssel olcsóbbak-elérhetőbbek lettek dolgok, de más is van a háttérben.

Azért 1964 ben az ATT volt az USA legértékesebb vállalata kb: 20 milliárd dolláros értékkel, amikor az USA GDP-je 685 milliárd dollár körül volt, tehát mondjuk a GDP szűk 3%-át érte az ország legértékesebbnek mondott vállalata. Most az USA-ban az éves GDP kb: 27-28 ezer milliárd dollár, és van öt olyan tech-cég is, amelynek a piaci értékét 3 ezer milliárd dollár felettire becsüli a piac (az Apple, Microsoft, Nvidia kapásból mind) - ezek külön-külön is a GDP 10%-a feletti elvi értékűek.

Sokszorosára nőtt a vagyon- és jövedelem-koncentráció. Mondjuk pont az USA-ban egyébként pont az 1960-as években volt a leginkább kiegyenlített a helyzet, tényleg ez volt az az időszak, amikor egy szorgos gyári melós keresett úgy, hogy fenntartott egy normális házat, két átlagos USA autót, egy háztartásbeli feleséget és három gyereket (a tipikus "Frédi-Béni" időszak) - ma ez egyszerűen nem működik, ma ehhez a ott is felső 1-2 jövedelmi decilisbe kell tartozni, az átlagnak ez már szóba sem jöhet.

Előzmény: Auralianus (1305904)
huncut világ Creative Commons License 6 napja 0 0 1305937

Hat te hozz szamokat! Ugyanis en azt allitom, hogy korrekt szamok ilyen kerdesekben nem is letezhetnek. Ugyanis ha mindenki olyan lenne mint en, rendorokre es bortonokre sem lenne szukseg. Most kepzeld, ha ugyvedekre sem lenne szukseg. Persze tudom, hogy igy ez abszurd, de egy bunozo ellatasa es hatasa nem abbol all, hogy kap enni es melegben van, es mondjuk fenntartjak a bortont. Arrol nem is beszelve, hogy egy bunozo kart is okoz, esetleg miatta valaki munkakeptelen lesz atmenetileg, vagy orokre. Hogyan lehetne mindezt kiszamitani?

 

Ha belegondolsz, egy szabad takaritono olcsobb, mint ugyanaz rabszolgaban. Nem kell etetni, nem kell neki kalyibat biztositani ahol alszik, nem kell orizni. Ha lebetegszik nem kell ujat venní, egyszeruen felveszel mast....

Előzmény: soproniirsai (1305934)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 6 napja 0 0 1305936

Van. Minden minisztérium a szent kiccsalád érdeke alá van rendelve.

Előzmény: mica-r (1305931)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 6 napja 0 0 1305935

Dehogynem. Tesztelték a rendszer tűrőképességét.

Mivel látták, hogy a parasztokon minden átmegy elszemtelenedtek.

Előzmény: huncut világ (1305918)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!