Keresés

Részletes keresés

NemSam Creative Commons License 2022.06.25 0 0 104

Rossz szöveg.

Belépni a szakszervezetbe két évente egy beutalóért? Jellemóriás!

Egyetem? Tudni kellett. Aki nem tudott eleget, annak esetleg jól jött a plusz pont. Sok ismerősöm van, akit a családja miatt stb., de egy sem, hogy esetleg nem sikerült a felvételi. Nekem sem volt jó a hátterem, nem a KiSZ-be, Párt-ba, de még a TSZ-be sem léptünk be, mégis felvettek.

A barátnőm soha nem volt egyik párt tagja sem, és miniszteri főtanácsosként ment nyugdíjba.

Előzmény: max val bircaman szeredőc (78)
NemSam Creative Commons License 2022.06.25 -1 0 103

Másképp látom. Adott család, 10 év kiküldetés Németországba, a két gyerek már ott szocializálódott, nem akartak hazajönni. két felnőtt és két magyar gyerek. A gyerekek megházasodtak, ott él a függelékek családja, ott él az öt unoka is. Miért ne érezhetnék hazájuknak azt az országot, ahol 40 éve élnek, de a szülők jogosan érzik hazájuknak Magyarországot, mert itt születtek, 30 évig itt éltek.

Előzmény: Törölt nick (36)
Törölt nick Creative Commons License 2022.06.25 0 0 102

Igazad van.

Előzmény: max val bircaman szeredőc (100)
dave_dömper Creative Commons License 2022.06.25 0 1 101

"Horthy alatt nem volt csempészet és adóelkerülő pálinkafőzés ?"

 

Persze. Fentieket olvasva szinte krokodilkönnyekben törtém ki a kor magasztos erkölcsinek fel-említése

nyomán. Nem volt állami bűnözés, korrupció stb. Vagy nem erre szerettél volna utalni - célozni. Mert ha

igen, hát lelked rajta..

 

Volt ott több - rendbeli idegen fizetőeszköz hamisítás-terjesztés legfelső állami tudomással, támogatással

(frank, korona, szokol stb) hogy csak a lényegesebbeket említsük), töméntelen Népjóléti Minisztériumbeli csalás-panama miniszteri, államtitkári közreműködéssel, Igazságügy Minisztérium-beli panama Kényszer-egyezségi Bírói Kar, valamint az Ügyvédi Kamarai tagok közreműködésével (szerintem ezt az éppe nmost

futó botrányhalmazt az ebben résztvevők - ezt felügyelők pontosan erről másolták, kicsit visszaolvasva a

XX. század 20 - as évei második felének magyar gazdaság-politika történetébe. És micsoda csoda, akkor

is keresztény kurzus - alapon működött mindez, ahogy ma is. Mint - ahogy Ő-Szentsége egykori Kalocsai NagPrépostja, Dr Vass József miniszterelnök-helyettes, egykori Népjóléti Miniszter és környezete is zinte szétlopta akkoriban a Miisztérium által felügylet népjóléti alapot (különféle segélyeket, támogatásokat) a rászorult nyoorultak elől. De nyugodt szívvel lehetne idesorolni a Honvédelmi tárcánál felmerült korabeli panamákat is, amelyekről az akkori, aktív katonatiszti szolgálatban lévő, tisztakezűbb vezetők számoltak

be azóta napvilágra került, kiadott és megjelentetett jegyzeteikben, naplóikban, visszaemlékezéseikben.

 

Valóban, a Horthy rendszer idején, a Magyar Királyság valódi minta - jogállam volt a korabeli Európában. Legalábbis ezt és ennek szellemi örökségét próbálják ma is elhitetni nagy - nagy igyekezettel "egyesek". Kettesek, hármasok és így tovább ..., nos ők már nem próbálkoznak ilyesmivel.

Előzmény: max val bircaman szeredőc (91)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2022.06.24 -1 0 100

A lényeg, hogy csúnyán elbuktál.

Előzmény: Törölt nick (99)
Törölt nick Creative Commons License 2022.06.24 0 0 99

Csusza, mert nem ez a lényeg.

 

A lényeg, hogy:

 

max val bircaman szeredőc 6 órája
0 0 78

Dehogynem.

 

Ó, koska.

Előzmény: max val bircaman szeredőc (92)
22egon Creative Commons License 2022.06.24 0 0 98

...Tehát most semmiképpen nem tudnék egy olyan kérdésre válaszolni, hogy ha idővel szlovák állampolgárságot is szereznék akkor Uruguayban élve eleget tennék-e egy magyar behívóparancsnak...

 

kétlem, hogy ne tudnál...

Előzmény: Desert Rat (93)
lxt Creative Commons License 2022.06.24 0 0 97

Lehet-e két házad?

Desert Rat Creative Commons License 2022.06.24 0 0 96

Szerintem egy  kárpátaljai magyar nem tőlem fogja megtudni hogy ő mit tegyen - az ilyesmi eddig még senkinek nem sikerült.  Az ilyesmiket valószinűleg ők maguk tudnák a legjobban megválaszolni hogy mit miért, honnan hová. Csak magamról tudnék annyit kijelenteni, hogy az adott esetben vagy mennék, vagy nem mennék - de ahhoz először adott esetnek kéne lenni.

Előzmény: Laikus No2 (94)
költekező Creative Commons License 2022.06.24 0 0 95

Én már a megtámadást sem értem.

Valami olyasmi , mintha a kisebbség védelmében bombázná a magyar hadsereg Kolozsvárt.

Előzmény: Laikus No2 (94)
Laikus No2 Creative Commons License 2022.06.24 0 0 94

:))

"A kínaiak úgy is szokták mondani, hogy a hídon akkor kell átmenni amikor odaérünk. Tehát most semmiképpen nem tudnék egy olyan kérdésre válaszolni, hogy ha idővel"

ok, gondolat kísérlet folyt.

szerinted, ha egy kárpátaljai magyar megkapja az ukrán behívót, jöjjön ide haza, v. maradjon odahaza és védje meg hazáját? :O

szerinted miért menekült az orosz kisebbség nyugatra? szerinted miért üldözte az orosz kisebbséget az orosz el? :P

 

Előzmény: Desert Rat (93)
Desert Rat Creative Commons License 2022.06.24 0 0 93

Ezt én értem, hogy adott esetben kérdéseket vet fel és döntési dilemma, csak nem most. Most maximum az a döntési dilemma, hogy érdemes-e a meglévő állampolgárság mellé egy másikat is szerezni. Van aki erre azt mondja nem, van aki azt mondja igen - mindkettő fog későbbi kérdéseket generálni. A kínaiak úgy is szokták mondani, hogy a hídon akkor kell átmenni amikor odaérünk. Tehát most semmiképpen nem tudnék egy olyan kérdésre válaszolni, hogy ha idővel szlovák állampolgárságot is szereznék akkor Uruguayban élve eleget tennék-e egy magyar behívóparancsnak. Majd akkor eldől. Előtte még rengeteg feltételezett esemény történik, szlovák állampolgárság megszerzése, költözés Uruguayba, Magyarországon a hadiállapot kihirdetése, behívóparancs postázása pünk nekem ... és még csak akkor jön hogy az adott helyen, időben és helyzetbe ki mit dönt, esetleg ital hatására. Ebben természetesen benne van a lehetőség hogy összepakol, repül és bevonul Isaszegre a felderítőkhöz. Csak most ebben a pillanatban ezt nem tudhatjuk, hogy így lesz-e:-)  Sajnos mindenki bizonytalanságban kénytelen élni, J.M.Keynes szerint nem érdemes hosszútávú problémákkal foglalkozni, amiben van valami mert csak egy dolog biztos az életben.

Előzmény: Laikus No2 (86)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2022.06.24 -2 0 92

Szóval egyházi iskolába jártál. Ez kivételes helyzet, az emberek 99,9 %-a nem oda járt.

Előzmény: Törölt nick (89)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2022.06.24 -1 0 91

Horthy alatt nem volt csempészet és adóelkerülő pálinkafőzés?

Előzmény: Laikus No2 (90)
Laikus No2 Creative Commons License 2022.06.24 0 0 90

"a zárjegy osztályon. Lásd, illegális alkohol- és dohányárusítás elleni harc."

 

:)) s horthy rendszerben?

 

Előzmény: max val bircaman szeredőc (87)
Törölt nick Creative Commons License 2022.06.24 0 1 89

Olyan iskolába jártam ahol nem volt KISZ!!!

Az egyetemen lapítottam.

Amikor elkezdtem dolgozni, hozták a KISZ bélyeget, kifizettem és mivel nem volt tagkönyvem beragasztottam az öltözö szekrényem ajtajára. Belüröl.

Aztán 70-ben szóltak, hogy be kellene lépni a Pártba.

"Kalandvágyból" diszidáltam.

 

 

Előzmény: max val bircaman szeredőc (78)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2022.06.24 0 0 88

Alapvetően minden ország másképp áll ehhez.

 

Van ahol a plusz idegen állampolgárság szinte bűnnek számít. S emiatt megvonják a másikat.

 

S van, ahol nem is vesznek tudomást róla.

 

A kubai hatóságok egyik kedvenc szokása: soha nem vonják el senkitől az állampolgárságot. Így akár az USA-bnan is szüketett valaki, kubainak kezelik, ha szülei egyike az. Ezért nem tanácsos akár csak turistaként is Kubába látogatni kubai szülővel katonaköteles korban, mert aztán jönnek és elviszik 2-éves szolgálatra.

 

 

Előzmény: Desert Rat (77)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2022.06.24 -1 1 87

Abszolút politikamentes területen volt: a zárjegy osztályon. Lásd, illegális alkohol- és dohányárusítás elleni harc.

 

Ez egyébként mázlija is volt.

 

Mesélt erről annak idején.

 

Amikor a zsidókat gettósították, majd deportálták őket, a hivatalos narratíva az volt, hogy az állam nem elveszi a zsidók vagyonát, hanem azt leltár alá helyezi, míg ők dolgoznak külföldön. S ezt annyira komolyan is vették, hogy a Pénzügyőrség volt megbízva a zsidó vagyon leltározásával.

 

Hatalmas munka volt rövid határidővel. A Pénzügyőrség toborozta az embereket, a meglévő alkalmazottakat is túlórára bíztatta. De önkéntes alapon. Nagyapám meg azt mondta, ő nem vállalja, mert kisgyerekei vannak (anyám akkor volt 1 éves), így egy percet se dolgozott a Zsidó Osztályon.

 

Ami aztán nagyon jól jött 1945 után: mert minden pénzügyőr előéletét megvizsgálta az új hatalom, s a zsidó deportálásban akár csak közvetett szerepet is játszott embereket elbocsátották. Nagyapám viszont simán át lett véve az új rendben is a régi munkahelyére, folytathatta. Az "igazoló bizottság" azonnal döntött róla: "nem háborús bűnös".

Előzmény: Eklatáns Béla (85)
Laikus No2 Creative Commons License 2022.06.24 0 1 86

"továbbra is az állam problémája marad hogy nem találnak. Legfeljebb hoznak egy határozatot hogy nem jelentem amikor szerették volna és ejnye, csak éppen azt sem tudják kézbesíteni."

 

ejnye, ejnye? nem inkább katonaszökevény lesz épp azért, mert az állam nem tudta megtalálni? a bejelentett lakcímeden postáid kontrollját neked kell elvégezni, nem az államnak. ha a hivatalos, vagyis az ajánlott küldeményt, nem veszed át, akkor kapsz bizony értesítőt. a postád megbízott figyelője értesít az értesítésről. kétszer is megteszik ua. küldeménnyel.

 

"Ezért tökmindegy hogy ez a valaki szimpla vagy kettős állampolgár, nem attól függ mindez, hanem a személyes döntésétől majd cselekvésétől."

 

több részről nem mindegy. az egyik, ha kihasználható a bevonulás elkerülése pl. nincs kiadatási egyezmény. ez ugye diszkrimináció az itthon élőkkel szemben. a másik, ha a kettős állampolgár mindkét helyre behívót kap, hová vonuljon? (ez mégnagyobb dilemma a nem azonos érdeket képviselő országok esetében.)

... ??

 

Előzmény: Desert Rat (83)
Eklatáns Béla Creative Commons License 2022.06.24 0 0 85

Pénzügyőrként kiszolgálva a Horthy- és Szálasi-rendszert, miként alkalmazták ugyanott Rákosiék? Ennél kevesebbért is akasztottak...

Előzmény: max val bircaman szeredőc (81)
martapeer Creative Commons License 2022.06.24 0 2 84

Nem lehet két hazám.

Desert Rat Creative Commons License 2022.06.24 0 1 83

Értem én, de na és? Ettől még továbbra is az állam problémája marad hogy nem találnak. Legfeljebb hoznak egy határozatot hogy nem jelentem amikor szerették volna és ejnye, csak éppen azt sem tudják kézbesíteni. Előre viszont nem tudhatjuk hogy ez miként lesz majd  - ezzel visszakanyarodva a kiinduláshoz -, mert hát lehet hogy a feleség elmondja Skype-on, a behívott pedig repülőre száll és megjelenik időben és mindenki boldog.  Ezért tökmindegy hogy ez a valaki szimpla vagy kettős állampolgár, nem attól függ mindez, hanem a személyes döntésétől majd cselekvésétől.

Előzmény: Laikus No2 (82)
Laikus No2 Creative Commons License 2022.06.24 0 0 82

figyelj; a kettősállampolgárt alapvetően kötelezi az eskü, a születési jogon szerzett állampolgárt pedig a törvények.

 

"Az értesítés az nem csak kettős állampolgár esetén kérdéses, mert egy állampolgárságú is utazhat bárhová a világon amikor csak akar, anélkül hogy elmondaná bárkinek is hogy éppen hol van - ez tehát az állam problémája"

 

Mo-n egy hivatalosan kézbesített levelet, pl. bíróság, hatóság, átvettként minősített akkor is, ha nem vetted át. a behívó hatóságinak számít?

nekem úgy tűnik utazgathatsz, de ha nem vonulsz be ...

 

Előzmény: Desert Rat (77)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2022.06.24 0 0 81

S nem volt más lehetőség.

 

Nagyapám letette az esküt, mert pénzüghyőr akart lenni. ELőtte bolti eladó volt a családi üzletben, s onnan szabadulni akart. Az út az volt, hogy állami tisztviselő lesz, s a Pénzügyőrségnél talált hirdetést "felveszünk érettségizett 30 éven aluli fiatalokat". Jelentkezett 24 évesen, felvették, elköldték a pénzügyőr- és vámos képző fősikolára, elvégezte, majd megkezdte a munkát. 

 

1944-ben  jött Szálasi. Szólt a főnöke "új esküt kell tenni". Letette.

 

Ugyanez 1946-ban és 1949-ben.

 

1967-ben lett nyugdíjas, addig mindig ugyanott dolgozott, csak az állam neve változott közben 3-szor.

Előzmény: Laikus No2 (70)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2022.06.24 0 0 80

Mindkettő mély hit. Az átlag japán hisz mindkettőnek az elveiben.

Előzmény: Törölt nick (71)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2022.06.24 0 0 79

Mondjuk valakinek nem tetszik az alkotmány szövege, de egyébként a hazájának tekinti Mo-ot? Mi a teendő?

Előzmény: Törölt nick (72)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2022.06.24 0 0 78

Dehogynem.

 

Nem voltál szakszervezeti tag = nem kaptál beutalót a vállalati üdülőbe.

 

Nem voltál KISZ-tag = sokkal nehezebb volt bekerülni egyetemre.

 

Nem voltál párttag = lemondtál a munkahelyi karrierről.

Előzmény: Törölt nick (73)
Desert Rat Creative Commons License 2022.06.24 0 1 77

Ezek azok a kérdések amiket senki nem tudhat előre, csak utólag.

 

Az értesítés az nem csak kettős állampolgár esetén kérdéses, mert egy állampolgárságú is utazhat bárhová a világon amikor csak akar, anélkül hogy elmondaná bárkinek is hogy éppen hol van - ez tehát az állam problémája, a jogalkotási részével együtt amit maga alkotott olyanra amilyen.  A másik része egyszerűbb, mert ha behívót kézhez vesz valaki, akkor be kell vonulnia ha jogkövető. Ezt azonban kiegészíti egy EU-s megállapodás, hogy a kettős állampolgár választhat melyik országában teljesíti a honvédelmi kötelezettségét - erről elég rég olvastam, érdemes lenne pontosan utána nézni a részleteinek. Az biztos, hogy például  Magyar-Görög állampolgársággal simán élhet valaki Uruguayban, aminek legalitásához csak Uruguay hatóságainál kell bejelentést tenni. 

 

Mindenesetre nem lehet előre tudni se azt hogy mi lesz, se azt hogy ha az lenne akkor ki mit tenne, különösen jogilag nehezen állna meg a feltételezett jogsértés elképzelése.

Előzmény: Laikus No2 (76)
Laikus No2 Creative Commons License 2022.06.24 0 0 76

na jó, lehet nem kapott még behívót a haza védelmére. tegyünk egy gondolatkísérletet. mit tesz (kell(-ene) tennie) a kettős-állampolgár egy behívó alkalmával? na várjál, tetőzzük; - hogyan értesítik, ha nem lakja a szükségben lévő ország területét?

 

Előzmény: Desert Rat (75)
Desert Rat Creative Commons License 2022.06.24 0 0 75

Nyilván nem kell esküt tennie annak aki születési jogon állampolgár. De  ha kéne, akkor is ismerek kettős állampolgárokat aki soha nem sértették meg se ennek az eskünek a szövegét, se a másik állampolgársági esküjük szövegét sem.

Előzmény: Laikus No2 (74)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!