Keresés

Részletes keresés

őszszakál Creative Commons License 2024.08.02 0 1 1600

„ezt a térelmélet simán lekezeli, az egyes térpontokhoz tartoznak megváltozott méret, távolság, gravitációs, mágneses, hőmérséklet etc. paraméterek, amiket az ott összegyűlő anyag és a szivacs belső feszültsége együttesen határoz meg.”

A térelmélet a szivacs „anyagán” értelmezi a folytonosságot? A benne lévő hézagok, lyukak, szerepe mire korlátozódik? Az ad helyet az anyagnak?

 

 

„hogy válaszoljak az utolsó kérdésedre: igen, a téridő elméletben csak anyag képes fizikai változást létrehozni, sőt, csak anyag képes bármi fizikai paramétert megtestesíteni. vagyis ha nincs víz a kockában, akkor bárhogy gyömöszköljük a szivacsot, minden fizikai paraméter értéke stabilan nulla.”

 

Ez azt jelenti számomra, hogy az anyagmentes téridő nem létezik, legalább is mérhető, értékelhető formában. De akkor miért rendel hozzá energiát, (feszültséget) az áltrel? A gyorsulva táguló téridőről már nem is szólva. Mitől gyarapodik a szivacs, ha a mindenség szivacsból és anyagból van? ;-)

Előzmény: cseik (1599)
cseik Creative Commons License 2024.08.02 0 1 1599

nem egészen, de majdnem :)

 

mindkét elméletben a modell ugyanúgy működik, csak annak értelmezése más.

 

a szivacs rései nem állandó méretűek, hanem nyúlás-zsugorodás hatására azok is megváltoztatják a méretüket. ez következik a rugalmasság szabályaiból.

a vízmolekulák szeretnének összegyűlni egy pontba, tehát anyagcsomókat képeznek (gravitáció). haladni csak hézagról hézagra tudnak, vagyis kis mértékben korlátozott a mozgásuk. amikor már összegyűlve kitöltik az egy hézagot, akkor ha több a víz mint a hézag térfogata, akkor elkezdik kitágítani a hézagot, hogy a szivacs anyaga se legyen két vízmolekula között és ennyivel is közelebb legyenek egymáshoz. a hézag tágulása függ a szivacs anyag nyúlási tényezőjétől és egyre nagyobb erő kell ehhez. a vízmolekulák egymáshoz vonzódásának és a megnyúlt szivacs anyag belső feszültségének lesz egy egyensúlyi állapota, amikor több vízmolekula már nem tud bejutni a hézagba. a fennmaradó anyag a körülötte lévő hézagokban gyűlik fel és a távolsággal csökkenő vonzóerő miatt egyre kevésbé képesek a hézagokat kitágítani. vagyis a tömegközéppontól kezdve a szivacs megnyúlása csökken.

 

ezt a térelmélet simán lekezeli, az egyes térpontokhoz tartoznak megváltozott méret, távolság, gravitációs, mágneses, hőmérséklet etc. paraméterek, amiket az ott összegyűlő anyag és a szivacs belső feszültsége együttesen határoz meg.

 

a téridő elméletnél azonban ez nem egyértelműen van így. a téridő elmélet a szivacs egy-egy pontjában határozza meg a fizikai paramétereket. vagyis ha nyúlik a szivacs, akkor ezeknek a vizsgált pontoknak a valós távolsága, a köztük lévő erőhatás is változik. az időfaktor pedig az a szorzó, amivel megszorozva a valós távolság változást, állandó értéket kapjunk. vagyis mintha a szivacsban nem történt volna semmi, csak az időfaktor változott.

az időfaktor miatt az anyag nem változtatja meg mérhetően a szivacs geometriáját, a szivacs és az anyagok távolságát. mondom mérhetően, vagyis a téridő elméletben nincs geometriai változás, annak ellenére, hogy külső nézőpontból van.

ebből fakadóan az sem határozható meg, hogy tulajdon képen mennyi az összegyűlt anyag, illetve hogy a szivacs éppen milyen megnyúlási állapotban van. annyit tud megállapítani, hogy ha pl. 2 db 1kgosnak tekintett anyagot egyesítünk, akkor az mekkora energia változást hoz létre a szivacs anyagában. de ez függ attól is, hogy a szivacs megnyúlása mekkora volt előtte, mivel a belső feszültség változás nem lineáris a megnyúlással. (hook törvény) tehát ha a téridő elmélet szerint (relativisztikusan) értékeljük a folyamatokat, akkor mindig csak azon a térponton és pontosan azon a kiinduló energia állapotban érvényes megállapításokat tehetünk. tehát pl amit a földön mérünk, az nem érvényes a holdon. illetve az 1 kgosnak tekintett tömeg valójában mennyi anyagból áll össze két különböző térpontban.

 

ezzel ellentétben, a térelméletben (szigorúan nem relativisztikus formában) általános érvényű méréseket tudunk végezni.

 

 

és hogy válaszoljak az utolsó kérdésedre: igen, a téridő elméletben csak anyag képes fizikai változást létrehozni, sőt, csak anyag képes bármi fizikai paramétert megtestesíteni. vagyis ha nincs víz a kockában, akkor bárhogy gyömöszköljük a szivacsot, minden fizikai paraméter értéke stabilan nulla.

 

 

 

Előzmény: őszszakál (1598)
őszszakál Creative Commons License 2024.08.02 -1 1 1598

„a téridő elméletben ha a szivacs pl. összenyomódik, akkor a szivacs egyes pontjaiban nem feltétlenül változnak meg a fizikai paraméterek és akár az összes pontjának relatív helyzete a bármelyik másikhoz képest változatlan. ezt az teszi lehetővé, hogy az idő múlási sebességét változtatja meg az egyes szivacspontokban. vagyis a változást a negyedik, idődimenzió semlegesíti.”

 

 Nekem tetszik ez a szivaccsal való példálózás. Könnyű vizionálni ahhoz, hogy érthető legyen. Azonban a „téridő-szivacs” esetében valami nem világos. Ha ebben is van hézag, mint ahogy a tér-szivacs esetében, amit vízzel kitöltve kapjuk az anyagot, akkor ebben a hézagban is az anyag lesz a töltelék? Ha az idődimenzió múlása, (nyúlása-zsugorodása) nem befolyásolja a térdimenziók helyzetét (görbülését), akkor az csak az anyag lehet, ami a „téridő-szivacsban” található. Jól gondolom? ;-)

Előzmény: cseik (1596)
cseik Creative Commons License 2024.08.02 0 1 1597

az előző modellből is jól látható, hogy a 'tér' és a 'fizikai tulajdonságok' nem feltétlenül vannak kötött összefüggésben. a mai elméletek mindig a szivacs egy tetszőleges, de állandó pontját tekintik zéró koordináta pontnak.

a tér elmélet egyszerűen nem vesz tudomást róla, nincs szüksége rá. addig ez nem is jelent problémát, amíg a szivacsot folytonosnak tekintjük. azonban ha szakadás van a szivacson, vagyis a szivacshoz nem tartozó űr is létezik, akkor ezt az elmélet nem tudja kezelni. ezt az űrt a függvényleírás figyelmen kívül hagyja, és a térben valós távolságban lévő pontokat is zéró távolságú szomszédos pontokként kezeli.

a téridő elmélet pedig nem létezhetőnek tartja a kockát, vagyis abban csak a szivacs létezik. ennél a probléma ott kezdődik, hogy az elmélet nemcsak az űrt nem tudja kezelni, hanem már a szivacs belső relatív mozgását sem. pl. ha a szivacs két pontját egyenletesen közelítjük, akkor ez a téridőben statikus állapotként létezik, és csak az időfaktora változik egyes pontoknak. de mi történik, ha a két szivacspont ténylegesen ütközik? a téridő elméletben ez kezelhetetlen.

 

 

a fentiek alapján, szerintem sokkal hatékonyabb és a valóságot minden létező esetben leíró modell a 'tér' mint üres kocka és az 'éter' mint a dinamikusan változó szivacs modellje. és ez független attól, hogy ma milyen megnevezések vannak az egyes entitásokra és lingvisztikailag ki mit minek értelmez.

 

 

cseik Creative Commons License 2024.08.02 0 0 1596

vegyünk egy tartályt, gyakorlatiasan egy kockát és töltsük ki valamilyen rugalmas anyaggal, pl szivacs.

a térelmélet a kocka élein bejelölt koordináta egységek szerint azonosítja a kockán belüli tér állapotát. vagyis ha a szivacsot összenyomjuk, akkor ezt a változást a kocka koordinátái szerinti pontokban lévő változással írja le. a koordináta rendszer zéró pontja tetszőlegesen köthető a szivacs bármely pontjához. az egység is tetszőlegesen választható.

a téridő elmélet a szivacs egy egy pontját azonosítja be és a szivacs összenyomódásakor a szivacs egy egy pontjában írja le a változást.

 

a fő különbség a kettőnél, hogy a térelméletben minden relatív elmozdulás valós paraméter változást jelent, míg a téridő elméletben nem.

vagyis a térelméletben ha a szivacs bármely pontja elmozdul a koordináta rendszerhez képest, akkor létezik olyan térpont amiben megváltozik legalább egy paraméter és létezik legalább egy pontpár amik relatív helyzete megváltozik.

a téridő elméletben ha a szivacs pl. összenyomódik, akkor a szivacs egyes pontjaiban nem feltétlenül változnak meg a fizikai paraméterek és akár az összes pontjának relatív helyzete a bármelyik másikhoz képest változatlan. ezt az teszi lehetővé, hogy az idő múlási sebességét változtatja meg az egyes szivacspontokban. vagyis a változást a negyedik, idődimenzió semlegesíti.

 

a mezőről akkor beszélhetnénk, ha nem egy hanem több szivacs töltené ki a kockát úgy, hogy egymással fedésben vannak. kb úgy, mintha kék és piros (sárga, zöld stb) gumilabdákkal töltenénk fel a kockát és a legkisebb általunk vizsgálható pontban egy időben lehet minden színű labda. ilyenkor a kocka (legkisebb még vizsgálható) térpontjaiban az egyes tulajdonságait a térnek más más szivacs (színes labdák) jelenítik meg.

tehát a mező, az egy jól meghatározott fizikai tulajdonság térben való eloszlása. a tér pedig az összes mező fizikai tulajdonságának együttesen való kezelése.

 

a mezőkben és így a térben is minden fizikai paramétert, a tér bármely irányában, pontosabban a térben kijelölt bármely vonalon (lehet görbe is) folytonos függvénnyel írhatunk le. ami azt jelenti tulajdon képen, hogy nincs olyan mező/tér pont, aminek ne lenne meg minden rá jellemző fizikai paramétere.

 

és hogy teljes legyen a modell, töltsük ki valamennyi vízzel a szivacs hézagait, úgy, hogy a víz kevesebb legyen mint a rendelkezésre álló hézagok térfogata. ez az anyag. az anyag mozgása pedig a víz és a szivacs relatív elmozdulása.

ezzel a modellel lehet játszadozni, hogy miként viselkedik az anyag a szivacs torzulása esetén és ezt hogy kezeli a tér és a téridő elmélet. de ezt mindenki fantáziájára bízom :)

Előzmény: őszszakál (1587)
drx65 Creative Commons License 2024.08.01 -1 2 1595

gépértelem 1577
"Attól, hogy őseredeti, még nem avatja alapból a legjobbá.

 (A magyar Himnusz a létező legjobb a műfajban,
 de nem úgy, ahogy Erkel elképzelte eredetileg.
 A használat során átalakult az előadásmódja, "optimalizálódott",
 és most mondandójával, formájával mindent visz a mezőnyben.)"


gépértelem 1578
"Más kérdés, hogy újabban gyászindulót csinálnak belőle túlbuzgó pancserek."

 


"Attól, hogy őseredeti, még nem avatja alapból a legjobbá."

 

" őseredeti," ... ?!
pl. a magyar zászló...?... !


Amit az 'átlagemberek 'jelenleg

'magyar' zászlónak gondolnak/hisznek,
az sohasem volt az.


Ez a 'nemzeti zászlónk'-nak nevezett,
a szabadkőművesek által ránk kényszerített
'trikolor' rongy, sosem volt a magyar zászló !

 

A magyarok zászlaja mindig is,
pirossal és fehérrel 'hétszer vágott',
nemzeti-színű (...!) lobogó volt.


(és -az Igazság szerint- ma is az.)

(lásd régi-régi, hiteles!... feljegyzések, rajzait...
+ plusz a méretei nem 2:3 oldalarányú,
ahogyan a mai szabvány előírja, hanem
aranymetszés oldalarányú téglalap... ! ;)
;-)

 

 

"A magyar Himnusz a létező legjobb a műfajban, ...
 és mondandójával, formájával mindent visz a mezőnyben."

 

(háát, attól függ, 'milyen szempont'-ból... ! )
;-/

 

Az IGAZi magyar himnusz nem az a
hazugságot és blaszfémiát (Isten-káromlást!)
tartalmazó szabadkőműves 'siratóének'
amit a szabadkőműves! Kölcsey írt, hanem
(ha rendeznénk egy népszavazást!), akkor
azt hiszem!, hogy a magyarok! többsége
vagy a Bánk bán nagyáriáját választaná
(kizárólag! Simándy J. előadásában!), vagy
a Honfoglalás c. film, "Kell még egy szó" c. dalát.
(ha 'helyén van' a szíved, akkor te is érzed, hogy... ;)
;-)

 


'Egyébként' a MAGYAR címert 'régen' úgy írták le
('eltüntették' a leírást..), hogy:
" A magyar címer egy alul elvékonyodó pajzs,
  melynek jobb! oldala pirossal és ezüsttel hétszer vágott,
  a bal! oldalán alul zöld hármas domb,
  melyen a magasabb középsőn, tövében koronával,
  az apostoli kettős kereszt áll.
  A pajzson a Szent Korona nyugszik."

 

A sumér képírásban volt két szókép-jel:
az egyik, egy aranymetszés oldalarányú téglalap,
'álló' helyzetben, hét, egyenlő részre osztva.
A jelentése: Isten.
A másik egy függőleges vonal, az aranymetszés
arányai szerint két részre osztva: az alsó, nagyobbik részen,
'határtól határig' egy egyenlő oldalú háromszög, benne
két kisebb, egyenlő nagyságú, egyenlő oldalú háromszög.
A fölső, kisebbik részen, egymás mellett,
két egyforma méretű, egyenlő oldalú háromszög.
Ennek a 'egy-vonalra-fűzött-háromszögek'-ből álló kép
jelentése: ember.

Rajzold le, tedd egymás mellé
+ mellé a magyar címert, és gondolkodj.. !
(ha van 'miből'... nem 'mivel', hanem 'miből'..! ;)
;-)

 

Ja!, 'egyébként', a Szent Korona a Szent Szellem,
a Szentháromság harmadik személyének jel-képe... ;)
('tudod'!, amelyik fehér galamb képében rászállott
 Jézus Krisztusra, a bemerítkezése után... ;)
;-)

....


('más' érdekesség...! ;)

 

Turul* > visszatérő erő.
A Tur folyó neve a sumér-szkíta "tur" > visszatérő szóból ered.
A Tur folyó 'indulásakor' délkelet felé indul,
majd 'lejjebb'/'alant', visszafordul 'felfelé',
és az "Öreg-Túr" kb. 50-70 méterre
közelítette meg az indulási helyét...
(sumér "tur" > visszatérő; "ul" > életerő)
;-)

drx65 Creative Commons License 2024.08.01 -1 0 1594

(elég néha 'egy kis kavicsot' bedobni ebbe a 'ba',
  /dátumok!: 1513>1514>...>1521../
 és 'az alant megbúvó, belső energiáknak köszönhetően',
 újra indul a 'cunami'... ;)
;-))

destrukt Creative Commons License 2024.08.01 -2 1 1593

Ezen nem veszünk össze.

Neked ugyanaz, nekem teljesen más. 

Előzmény: kalevaleeeeeez (1592)
kalevaleeeeeez Creative Commons License 2024.08.01 -1 0 1592

Nézz utána, de főleg nézd meg a videót. Láthatsz benne fotont, meg szolitont :)

 

A térelmélet azonos a mezőelmélettel, sőt eredetileg is az volt a neve, de van akinek jobban tetszik a mezőelmélet. A kettő ugyanarról az elméletről szót.

 

A tér geometriájáról a téridő elmélet szól.

 

Nekem meg jobban fekszik a térelmélet, bár ahogy írtam az a mezőelmélet eredeti neve.

Előzmény: destrukt (1586)
destrukt Creative Commons License 2024.08.01 -1 1 1591

Mérni csak véges hosszúságú apró szakaszokban tudjuk.

De ettől az idő nem lesz szakaszos. 

Előzmény: őszszakál (1590)
őszszakál Creative Commons License 2024.08.01 -1 0 1590

„Nincs szakaszos időbeliség.”

Akkor hogyan mérjük az időt???  Nem a tartamaik alapján? ;-)

Előzmény: destrukt (1588)
őszszakál Creative Commons License 2024.08.01 -1 0 1589

No komment.:-(

Előzmény: destrukt (1585)
destrukt Creative Commons License 2024.08.01 0 1 1588

Nincs szakaszos időbeliség.

Ez csak a te rögeszméd. 

(De hát mindenkinek van különbejáratú rögeszméje, miért éppen neked ne lenne.)

Előzmény: őszszakál (1587)
őszszakál Creative Commons License 2024.08.01 -1 0 1587

„Ahogy mondtam ekvivalens a kettő de nem összekeverendő a téridő elmélet, a térelmélettel.”

 

A téridő elmélet mennyiben különbözik a térelmélettől? Az időbeliség folytonos, vagy szakaszos mivoltában?

Előzmény: kalevaleeeeeez (1584)
destrukt Creative Commons License 2024.08.01 0 1 1586

"Ahogy mondtam ekvivalens a kettő de nem összekeverendő a téridő elmélet, a térelmélettel."

 

Nem ekvivalens a kettő. Nagyon nem.

Éppen arról beszélgetünk, hogy összekeverik a tér és a mező fogalmát, ami helytelen. 

 

A térelmélet geometria.

A mezőelmélet fizika. 

 

 

A téridő az megint más.

Sajnos Einstein ezt is összekeveri, mert hol téridőről beszél, hol pedig négydimenziós térről. 

 

Előzmény: kalevaleeeeeez (1584)
destrukt Creative Commons License 2024.08.01 0 1 1585

"A fizikai értékek folytonos függvénye az egydimenziós vonal, vagy kétdimenziós felület (mező)?"

A függvény lehet vonal, lehet felület, de ha mező, akkor 3D-s térbeli sokaság, amelynek fizikai tulajdonságai vannak.

Pl. ilyen a gravitációs mező, amely 3D-s vektormező, mert:

- valóságosan létező

- minden pontban van erőssége 

- minden pontban van iránya

- az erősség és az irány a hely folytonos függvénye

 

 

"Ezek a vonalak, vagy felületek (mezők)..."

A vonalak és felületek nem mezők. A mezők térbeli kiterjedésűek. 

 

 

"...keresztezhetik egymást a háromdimenziós térben, az egymásmellé rendelt (matematikai) pontok halmazában?

Nem keresztezik, hanem átfedik egymást, mivel térbeli kiterjedésűek. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: őszszakál (1583)
kalevaleeeeeez Creative Commons License 2024.08.01 0 0 1584

ööö, gyorsan kerestem egy fizikusi előadást, igaz gomnazistáknak szól, de jó.

 

ELTE atomcsill.

 

https://www.youtube.com/watch?v=S4_GZ8Ivq_g&t=183s

 

ő pl. térelmélet fogalmat használ.

 

Ahogy mondtam ekvivalens a kettő de nem összekeverendő a téridő elmélet, a térelmélettel.

 

Mellesleg érdemes végignézni, szellemes, bár olyan régi, hogy még csak jósolja a Higgs bozont. 

őszszakál Creative Commons License 2024.08.01 0 1 1583

„A mező a fizikai értékek folytonos függvénye, a tér pedig maga a térbeli pontok geometriai halmaza. Nem ugyanaz a kettő dolog!”

 

A fizikai értékek folytonos függvénye az egydimenziós vonal, vagy kétdimenziós felület (mező)? Ezek a vonalak, vagy felületek (mezők) keresztezhetik egymást a háromdimenziós térben, az egymásmellé rendelt (matematikai) pontok halmazában? Ebben van a különbség?

 

Előzmény: Elminster Aumar (1579)
destrukt Creative Commons License 2024.08.01 0 1 1582

"A mező a fizikai értékek folytonos függvénye, a tér pedig maga a térbeli pontok geometriai halmaza. Nem ugyanaz a kettő dolog!"

 

Ez egy korrekt megfogalmazás. 

Előzmény: Elminster Aumar (1579)
destrukt Creative Commons License 2024.08.01 -1 1 1581

Felesleges erőlködnöd.

A mező a fizikában 3D-s fogalom. Nem virágos rét. 

Olyan térbeli sokaságot jelöl, amelynek minden pontban nagysága és iránya van, és 3D-s Riemann geometriával írható le.  

 

 

Előzmény: gépértelem (1567)
gépértelem Creative Commons License 2024.08.01 0 0 1580

Maradjunk a térerősségvektoroknál. Azoknak bázisa van, nem ? Kifeszítenek egy teret.

Előzmény: Elminster Aumar (1579)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.08.01 0 0 1579

"Attól, hogy őseredeti, még nem avatja alapból a legjobbá."

 

Akkor csak neked ismét a magyar wiki szócikkből:

 

"Térelméletek esetén a tér (téridő) minden pontjában definiálva van skalár (például hőmérséklet), vektor (például nyomás) vagy tenzor (például a feszültségtenzor a rugalmas közegek dinamikájában) jellegű mennyiség és ezek folytonos függvényt (mezőt) alkotnak a térben (téridőben)." (https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%A9relm%C3%A9let)

 

Elég baj az, hogy maga a magyar wiki szócikk összevissza használja a két fogalmat, és csak az aláhúzott részben teszi meg a qrvafontos különbségtételt.

A mező a fizikai értékek folytonos függvénye, a tér pedig maga a térbeli pontok geometriai halmaza. Nem ugyanaz a kettő dolog!

 

 

"Kifejezetten didaktikai szegényedés lenne a térelmélet és a többi száműzése."

 

Rossebet.

Éppenhogy egyértelműbbé válna, és így könnyebben megérthetővé az adott koncepció.

A "mezőelmélet" NEM A TÉRREL VAGY TÉRIDŐVEL foglalkozik! Hanem valami térben kiterjedt fizikai dologgal: a fizikai mezővel. A "térelmélet" a neve alapján a térrel, annak geometriai jellemzőivel kell hogy foglalkozzon!

 

Hogy te is értsed:

 

Ez a mező              0000001257521000000

Ez a tér "alatta"                                           

Előzmény: gépértelem (1577)
gépértelem Creative Commons License 2024.08.01 0 1 1578

Más kérdés, hogy újabban gyászindulót csinálnak belőle túlbuzgó pancserek.

Előzmény: gépértelem (1577)
gépértelem Creative Commons License 2024.08.01 0 2 1577

Attól, hogy őseredeti, még nem avatja alapból a legjobbá.

 

(A magyar Himnusz a létező legjobb a műfajban, de nem úgy, ahogy Erkel elképzelte eredetileg. A használat során átalakult az előadásmódja, "optimalizálódott", és most mondandójával, formájával mindent visz a mezőnyben.)

 

Kifejezetten didaktikai szegényedés lenne a térelmélet és a többi száműzése.

Előzmény: Elminster Aumar (1576)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.08.01 0 2 1576

"Inkább pont a mező használata a zavaró."

 

Neked.

Mondom: Faraday őseredeti elnevezése a koncepcióra NEM VÉLETLEN. Hogy a magyarok mit szerencsétlenkedtek az fordítással az elmúlt évszázadokban, az semmit se számít.

Le kéne erről a "mágneses tér" meg "elektromos tér" dologról szakadni végre. Azok helyes tudományos neve "mező".

Előzmény: gépértelem (1567)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.08.01 -2 1 1575

"Jól mutatja a wikipedia tudományhoz való viszonyát, hogy ott is összekeveredik a tér és a mező."

 

Nem keveredik össze. Az ANGOL szócikket kell olvasni, ha jót akar magának az ember, és nem a silány magyart:

https://en.wikipedia.org/wiki/Field_(physics)

Előzmény: destrukt (1566)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.08.01 0 3 1574

"a magyarban ekvivalens a kettő:"

 

Elég baj az!

Számos ismeretterjesztő fizikus próbálja erről lenevelni a jónépet.

 

Mellesleg pedig: "Noha az újabb mezőelmélet (az angol field theory tükörfordítása) elnevezés pontosabb, mégis a régebbi térelmélet kifejezés használata sokkal elterjedtebb." (https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%A9relm%C3%A9let)

Előzmény: kalevaleeeeeez (1564)
gépértelem Creative Commons License 2024.08.01 -1 1 1573

A kolléga megszólítás egy imperatívusz volt a közös munkára, nem modorosság.

Előzmény: kalevaleeeeeez (1572)
kalevaleeeeeez Creative Commons License 2024.08.01 0 1 1572

A szellemi kvalitások közti különbség miatt pirultam.

 

Én egy 19 éves tudatlan suhanc voltam, Ő egy fantasztikus matematikus.

 

Az ábrázolás geometrián a kollégázás nem volt ennyire ciki :)

Előzmény: gépértelem (1570)
gépértelem Creative Commons License 2024.08.01 0 1 1571

térelmélet, térszámítás - ezek elcseszett fogalom megjelölések lennének ? Biztos nem.

 

A "térelméletes" kollégák - mondta az Orosz Laca a videóban.

Előzmény: Elminster Aumar (1560)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!