A kínai datolya igénytelen növény. Jól tűri a hőmérsékleti szélsőségeket, a nyári +40 °C-tól a téli -20 °C-ig.
Hosszú tenyészidejű növény, sok napsütést igényel. Csonthéjas termései októberben, novemberben érnek. A hosszúkás vagy elliptikus gyümölcsök kezdetben zöldek, majd vöröses rozsdabarnák lesznek. Méretük 1,5—5 cm között változó. A barnás-vörös héj alatt fehéres, ropogós, vagy lisztes hús borítja a csonthéjas magokat. Ízük édeskés, néha kellemesen illatos. Sok fajta frissen is kitűnő csemegének számít. Aszalás után datolyaszerűvé ráncosodó gyümölcsei adják az igazi élvezetet.
Jelenleg 8 kisfám van, 2 vásárolt, 2 Zotya papától ( legkorábban kezdett teremni, kiváló) többi fórumon kapott magokból. Íze inkább alma, körte keveréke, szerintem jó, kertből rágcsálni való. Már első évben sem fagyott ki, nyári tűző napot öntözés nélkül bírja. Olyan helyen van nekem, ahol semmi más nem bírja, száraz homoktalaj.
A rigók nem eszik. (Nálunk csak a szőlőt ették, mig némi kutya táp szórással oda nem csábítottam a szomszéd macskákat. Már egy éve nem kaptak, de mindig őrjáratoznak a szőlőnél.)
Ha sokáig a fán hagyom meg is reped valamennyi, aszalódik és le is hullik.
A képen látsz néhány repedtet (olyankor a legfinomabb).
Nagyon tetszik a növény, főleg, ha tüskés. Egyszer kóstoltam a termését frissen, nem nagyon ízlett. Tényleg emlékeztetett az almára, de az alma sokkal finomabb. Aszalva még nem ettem. Ha úgy ízlene, még elgondolkodnék rajta, hová férne el egy példány.
A gyümölcs íze frissen szedve hasonlít a nyári almára, kicsit ropogósabb. Jó szopogatni a magjáról. Sokan ajánlják az aszalását, kandírozását. Azt mondják a datolyához hasonló ízű az aszalt, mézes jujuba. Én még nem próbáltam.
Jó lenne ha megosztanátok a tapasztalatotokat ezzel a növénnyel kapcsolatban .Több fajtával lehet találkozni az interneten :Li ,Lang ,Nostrano stb - de érdemleges információt nem igen lehet találni hozzá. Gondolok arra mint gyümölcsméret ,konzisztencia , lisztesség , aszalhatóság ,mennyire hajlamos repedésre esős időben ,cefrésedik -e stb...stb - és nem utolsó sorban egy ízrangsor .
Sok topikban olvastam már erről a gyümölcsről hozzászólásokat, itt a lehetőség, hogy egy helyre gyüljenek, könnyen áttekinthetők legyenek a tapasztalatok.
Néhány éve 'Zotya papátol' kaptam néhány tövet. Ma már szépen terem.