Keresés

Részletes keresés

Kovacsikbela23 Creative Commons License 2019.10.07 0 0 11

Akkor nálatok jó megszigorították. Mondjuk nálunk az a baj, hgoy nincs egyértelmű álláspont. Így mi vásárlók nem tudjuk mit lehet és mit nem. Egyik rendőr azt mondja nem lehet használni a másik meg nem érti miért nem lehetne ha van rajta pedál. Én írtam orfk-ba ott azt a választ kaptam, hogy ami önálló működésre képes úgy hogy nem tekersz az segédmotoor

Előzmény: Robirex (10)
Robirex Creative Commons License 2019.10.06 0 0 10

Dehogy nem! Ugyan olyan törvények vonatkoznak az elektromos és a robbanó motoros robogókra is. De így már nincs értelme tartani elektromos robogót, mert nálunk minden évben kell vinni műszakira a benzines robogókat ami nem kevés pénz. Ha még ehhez hazzáadódik az aksik ára is amit időnként cserélni kell, akkor már inkább egy ócska füstölő benzinfaló robogó a jobb választás ami ráadásul messzebb is gurul és azokat apró pénzért lehet venni használtan. A villanyrobogók meg sajna mehetnek a kukákba szinte újonnan vásároltan.

Előzmény: Kovacsikbela23 (9)
Kovacsikbela23 Creative Commons License 2019.10.06 0 0 9
Micsoda, nálatok ez hogy van pontosan? A robbanomotoros kerekparra meg semmi nem kell? Csak az elektromosra?
Előzmény: Robirex (4)
Kovacsikbela23 Creative Commons License 2019.10.06 0 0 8

De amúgy nálunk ez alapján értelmezik, amin van gázkar az már segédmotoros kerékpár. mindegy hogy elektromos vagy benzines

Kovacsikbela23 Creative Commons License 2019.10.06 0 0 7

NEM CSAK JOGSI A LÉNYEG. 
Ha nincs típusjóváhagyásod akkor özúton sem használhatod..

Itt leiírják rendesen, kormányhivatal mit mondott https://www.feol.hu/loero/az-utak-fiatal-elektromos-ordogei-2776498/
 

Fotó: shutterstock

A hivatal szemszögéből

A kormányhivatal szerint a típusjóváhagyással rendelkező jármű típustábláján fel kell tüntetni a következő részekből álló jelölést: kis „e” betű, amelyet annak a tagállamnak az azonosító száma vagy jele követ, amely a jóváhagyást végrehajtotta; jogi aktus száma; típusjóváhagyási szám; járműazonosító szám.

Ha ezekkel nem rendelkezik, akkor egyik kategóriába sem sorolható be, így közúti forgalomban jogszerűen nem vehet részt.

Nem kell ilyen okmány egy 250 wattos motorral ellátott eszköz esetében, ami pedálos rásegítéssel működik. Ezek fokozatosan elveszik, majd megszüntetik a hozzáadott teljesítményt, a 25 km/h átlépésekor. A pedálforgás nélkül száguldó járműtulajdonosok kivétel nélkül mindig az üzletre hivatkoznak rendőri igazoltatás során. A rend jóindulatú őre kérheti a típusjóváhagyási dokumentumot, mert annak megléte megmentheti a kerékpárost a büntetéstől, feljelentéstől, azonban ilyet nem adtak még ki. Az viszont már igazi csemege lehet a rendőrnek, amikor még pedál sincs az eszközön. 

BillyJoe45 Creative Commons License 2019.10.06 0 0 6

Nélunk kell, ez a rendőr elmondta a tutit...

 

https://www.youtube.com/watch?v=B992nu9SSYM&t=86s

 

Az előírásoknak jelenleg az a kerékpárfajta felel meg, amelynél csak akkor működik az elektromos rásegítés, amikor teker a vezető. Nem rendelkezhet gázkarral, mint a motorok, hanem vagy a pedál fordulatát figyeli egy szenzor vagy a pedálozási nyomatékot.

Az utakon egyre több olyan járművet látunk, amelyről a fentieket szemrevételezés alapján nehéz megállapítani, a rendőrség illetékese viszont megerősítette, hogy többük elektromos és robbanómotoros járműként került forgalomba, pedig nem felelnek meg a hatályos közúti közlekedési szabályoknak.

Bacsó Attila rendőr alezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője megerősítette, hogy azok a járművek, amiket általánosságban használunk kerékpárként, de bármilyen motorral rendelkeznek, azok már segédmotoros kerékpárok, tehát nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk, mintha kerékpárral közlekednénk.

 rendőr alezredes tájékoztatott | Fotó: Napló-archív

„A köztudatban az terjedt el, hogy 300 wattost meg nem haladó erősségű motorral felszerelt kerékpár az egy úgynevezett rásegítő motoros kerékpár, és a kerékpárra vonatkozó szabályokat kell betartani. Ez nem így van! Azok a járművek, amelyek önerejükből képesek haladni, úgy, hogy nem tekerjük, azok nem felelnek meg a kerékpár kritériumának, hanem valamennyi esetben segédmotoros kerékpárról beszélünk. Ez esetben használni kell bukósisakot, kell vezetői engedéllyel és kötelező felelősségbiztosítással rendelkeznünk” – mondta a szakértő.

teljes cikk: https://haon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/nagyon-nem-mindegy-hogy-kerekpar-vagy-segedmotor-3478024/

Robirex Creative Commons License 2019.10.06 0 0 5

Párdon! A jogsit kétszer írtam az elején. Este van, fáradt vagyok. Jogosítványt, kerékpár papírjait és táblát akartam írni...

Előzmény: Robirex (4)
Robirex Creative Commons License 2019.10.06 0 0 4

Itt Szarbijában is kellene jogsi, bicó papírjai és jogosítvány az elektromos kerékpárokhoz.
Ez benne van a törvény könyvben, de nem büntetnek egyenlőre a rendőrök. Az elektromos kerékpárok is papírok nélkül gomba módra szaporodnak az országban. Már rengeteg villany robogó van az országban, de ha egyszer büntetni fognak értük és a jó emberek le is szeretnék regisztrálni őket, akkor se fogják tudni, mert hiányozni fog hozzá a kerékpár papírjai amit vásárláskor kellene kapniuk a vevőknek. Szóval az elektromos bringásokat kedves országunk jól csőbe fogja húzni nemsokára. Ilyen apróságok, mint például hogy környezet barát közlekedés meg hasonlók magasról le fogják itt tojni! Majd mindenki áttér lassan a robbanó motoros közlekedésre mert elveszik a kedvét az elektromosoktól. Lessz majd egy nagy rakás bringa meg robogó ami majd a szemét dombon fogja végezni.

ELŐRE! Creative Commons License 2019.10.06 0 0 3

Californiában kell. Csak lefotózod, csatolod a regisztrációhoz, és már van is jogod használni. Nagyon helyes! Ne használja minden hülyegyerek, akik nem ismerik a kreszt.

Előzmény: Kovacsikbela23 (-)
fák, juh, madár2 Creative Commons License 2019.10.06 0 0 2

Csak akkor kell ha kizárólag motor hajtja és nem lehet emberi erővel is üzemeltetni.

 

Előzmény: Kovacsikbela23 (-)
kisferenc75 Creative Commons License 2019.10.06 0 0 1

a robbanómotoros kerékpárra biztosan kell, mert megbüntettek már sok embert

BillyJoe45 Creative Commons License 2019.10.06 0 0 0

kell jogosítvány a robbanómotoros kerékpárokra és az elektromos kerékpárokra is. Kivéve a pedelec kerékpárok, azokra nem kell semmi!!

A többire típusjóváhagyás is kellene... Mert ha az nincs akkor még jogosítvánnyal sem tudsz közlekedni szabályosan vele közúton..

Kovacsikbela23 Creative Commons License 2019.10.06 0 0 topiknyitó

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!