Keresés

Részletes keresés

arsenalfan007 Creative Commons License 2020.01.22 0 0 110

Sziasztok!

 

Tudnátok kérlek segíteni ennek az almafajtának a beazonosításában?

 

Számomra régi fajta (50-60 éves a fa), elég savanykás ízű.

 

Köszönöm a segítséget!

 

Gábor

Törölt nick Creative Commons License 2019.11.21 0 0 109

Ilyenkor nem célszerű faragni...halaszd tavaszra...ha lekezeled nem lesz gondja.

Előzmény: arsenalfan007 (106)
s51es Creative Commons License 2019.11.20 0 0 108

Nekem a mutsu magában áll, környék kertjeiben (100-200m) nem is tudok almáról. Mindíg rogyásig van, ritkítani kell: 50-60% - ot legalább.

Didergő Király Creative Commons License 2019.11.03 0 0 107

van rá esély, hogyha magában ültetek egy mutsut vagy jonagoredet, akkor teremni fog? a tervezett helyétől 8-10 méterre van egy birsalmám, a ház szomszédos oldalán, más alma nincs a közelben.

arsenalfan007 Creative Commons License 2019.10.07 0 0 106

Sziasztok!

 

A következő kérdéssel fordulnék hozzátok :

 

Van a kertemben több nagy almafa (tizen x méter magasak). És arra gondolt a család, hogy mivel nehéz leszedni, ezért most  - mivel termés is van rajta - levágnánk a törzshöz közel egy vastagabb ágnál a felső részt. Természetesen a csonkot lekezelném fagéllel. Kérdésem az lenne, hogy nagyot ártok most neki? Ki fog hajtni jövőre vajon  valami ajtás a csonk mellől?

 

A válaszokat köszönöm!

 

Gábor

CBNora Creative Commons License 2019.07.26 0 1 105

Oltványtól a 7 év tényleg sok.

Magoncról mástól is hallottam, hogy 10 év. Nekünk szerencsénk volt, mindkét magoncunk finomat terem, az egyiken ráadásul szép, nagy almák vannak. Nem szándékosan ültettük, kikelt, szilvának néztem, és mivel a meglévő szilvánknál sokkal egészségesebb volt, meghagytam. Mire rájöttem, hogy alma, már szép kis fa volt, sajnáltam kivágni. Meghálálta, de sokáig kellett várni rá. A másikat is szilvának néztem, az is azért maradt meg.

Előzmény: Amita13 (104)
Amita13 Creative Commons License 2019.07.26 0 1 104

7 év? Jó ég! Az oltványoknál ez fura. Az én oltványaim (igaz olyan alanyokon) 2-3 évesen teremnek.

 

Elképzelhető egyébként, hogy egy magonc ilyen korán produkáljon, és ha még a termése is jó, akkor majd érdemes szaporítani. De gondolom, ez csak egy a sokból. Mint a magoncoknál általában.

Előzmény: marmande (102)
CBNora Creative Commons License 2019.07.26 0 1 103

Nálunk a magról kelt almafák kb 10 éves korukban termettek először.

Előzmény: marmande (102)
marmande Creative Commons License 2019.07.25 0 0 102

Sziasztok!

 

 

 

Azt mondja ez az amerikai pasi, hogy a 3 éve elvetett magból fejlődő vadalmafa már terem.

Elnézve a videóit én simán elhiszem neki.

Habár nálam az oltott, kertészetben vett almafák ültetés után 7 évvel kezdtek el teremni....

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=1OqXRcguFsg

fehérkutya Creative Commons License 2018.06.22 0 0 101

Releika tú korán érik. Októbertől tavaszig almát eszek, nem akarok augusztus végén is azt enni, amikor van más. 1 hónap múlva pedig nálam már kásás (pincém nincs). 

Stabilan terem, egészséges  fája is, termése is. íze nekem nem túl jó. Se nem savas, se nem fűszeres. De kinek a pap.....

Előzmény: BAttila1964 (99)
evodia2010 Creative Commons License 2018.06.22 0 0 100

Olyat ültess, amit szeretsz enni (ízlések és pofonok).

A lisztharmat érzékeny fajtákat kerülném: pl. idared, jonathán....

Előzmény: kolkolkol (98)
BAttila1964 Creative Commons License 2018.06.22 0 0 99

Nekem nagyon bejött a rezisztens RELEIKA alma, sőt még egy REWENA-t is beszereztem, de ő még nem fordult termőre...

Idén terem először az ÉVA nyári almám, nagyon szépek, nagyok és eddig hibátlanok a termések. (Elsőre 4 db.)

Előzmény: kolkolkol (98)
kolkolkol Creative Commons License 2018.06.21 0 0 98

almafát szeretnék a kertembe, de tanácstalan vagyok. Melyiket tudnátok ajénlani, amely kezdő kertbarát számára is megfelelne?

AmazingGecko Creative Commons License 2018.02.12 0 0 97

Köszönöm a válaszokat!  Igen, a Red delicious az.

TK421 Creative Commons License 2018.02.12 0 0 96

a delicsesz az "magyarul" starking, angolul Red Delicious

Előzmény: AmazingGecko (90)
nyebojsza Creative Commons License 2018.02.12 0 0 95

Igen egy fa bőven elég, nekem kb. 200 kiló szokott lenni rajta :)

Előzmény: vegyigyümi10 (86)
nyebojsza Creative Commons License 2018.02.12 0 0 94

Aki zöld Goldent vesz, az meg is érdemli.

Előzmény: evodia2010 (84)
nyebojsza Creative Commons License 2018.02.12 0 0 93

Hogy lett belőle divatos fajta? Hát a reklám (is) nagyúr, de nem ez volt a fő ok.

A Granny akkor "vágódott be" amikor a jellemző fajták a Jonathan, a Golden megy a Starking voltak (már régebbi már nem volt, újabb meg még nem volt). Amíg ezek a fajták decemberre már ráncos bőrűek vagy kásásak voltak, addig a Ganny semmit nem változott. Az enyém mostanra már sárga, de még mindig ropogós és lédús. Persze az íze sehol nincs a fenti háromhoz képest, százszor finomabb a ráncos Goldenem. De a boltban nem az számít, hogy milyen íze van, csak az számít hogy néz ki!! Így terjedt az Idared is, ízben közel sincs a Jonathan-hoz, de tovább tárolható...

Előzmény: evodia2010 (82)
nyebojsza Creative Commons License 2018.02.12 0 0 92

Szabolcsban (Beregben) "sárga delicsesz"-nek hívták a Goldent, és "piros delicsesz"-nek a Starking-ot.

Ezekre gondolsz?

Előzmény: AmazingGecko (90)
BAttila1964 Creative Commons License 2018.02.12 0 0 91

Golden Delicious. (?)

Előzmény: AmazingGecko (90)
AmazingGecko Creative Commons License 2018.02.11 0 0 90

Hali!

 

Gyerekkoromban volt egy Delicsesz nevű almafajta, de már vagy 20 éve nem láttam sehol.  Mi ennek a hivatalos neve?

Törölt nick Creative Commons License 2018.02.11 0 0 89

Nem is rád gondoltam , csak azt írtam , hogy a régi fogkrém reklámnak köszönheti a népszerűségét...egyébként meg...én sokad rangú fajtának tartom , de ízlések és pofonok...

Előzmény: evodia2010 (88)
evodia2010 Creative Commons License 2018.02.11 0 0 88

A Laci nem én vagyok :)

Este fogmosáskor nekem is érzékeny volt a fogam a savas almától.

Ma beszéltem Tesco-ban üzletsoron szabolcsi almát áruló hölggyel.

Volt náluk starking, mutsu, golden, granny, idared, gála.

Az árus kislányának a granny a kedvence :)

Előzmény: Törölt nick (87)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.11 0 0 87

Jók a fogaid Laci !....fogkrem reklamnak koszonheti a sikeret...nalunk a feleségem szereti?.én nem sokrw tartom.

Előzmény: evodia2010 (82)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2018.02.11 0 0 86

Nekem egyik kedvencem a Granny,ha a zöld színe elkezd átmenni sárgába esetleg kap enyhe pírt is...az is igaz,hogy saját részre egy fa bőven elég belőle.Láttam viszont zöld alma néven futó éretlen(zöld színű) Goldent,na az katasztrófa...sokan keverik a Grannyvel,pedig elég szembeötlő különbség van közöttük.

evodia2010 Creative Commons License 2018.02.11 0 0 85

Bocs, közben rájöttem, nem úgy értetted, hogy a granny éretlen/savanyú, hanem hogy vannak akik ezt az ízélményt kedvelik.

Végülis az ízlés/ízlelés tényleg szubjektív, nincs jogom kritizálni. Na mindegy.

Előzmény: TK421 (83)
evodia2010 Creative Commons License 2018.02.11 0 1 84

A zöld=éretlen társítás mindenkiben megvan ösztönösen, na de a golden meg a mutsu is "zöld". A mutsut és grannyt avatatlan szem esetleg össze is tévesztheti.

Na de a mutsuban csodásan ott vannak a savak, a cukor meg az aroma is. Szerintem....

Szóval a granny is egy példája lehet a vizualitás hatalmának az ízlelés felett. A külső számít nem a belbecs. Ilyen világban élünk.

Szőlőknél is megfigyelhető ez: nagyszemű, sokáig eláll, az íze meg..... A lényeg, hogy "piacos". A termelőket meg megértem: ha erre van igény...

Előzmény: TK421 (83)
TK421 Creative Commons License 2018.02.10 0 0 83

szerintem a granny smith-nél ízetlenebb alma a világon nincs, de persze ez egyénfüggő, van aki imádja az éretlen zöld gyümölcsöket

Előzmény: evodia2010 (82)
evodia2010 Creative Commons License 2018.02.10 0 0 82

Ma úgy alakult, vettem 2 szép szem granny smith almát, kíváncsiságból. Már rég ettem.

Hát nem is tudom, amit a barátomnál ettem - saját termését - pár éve tavasszal, viszonylag ehető volt, egyáltalán nem kásásodott házi tárolás mellett sem, savas enyhén édeskés íz, aroma nélkül. Na az aroma nélküliség itt is megvolt, viszont a savak mellett cukor nemigen volt. Kb. frissen szedett nyári fontos íze volt. Az viszont főzőalma.

Bizonyára nem volt a fán hagyva annyi ideig, mint a barátomnál. Csak azt nem értem, hogy lett ebből divatos fajta?

Ennyire a szép zöld külső számít??!

Good_times Creative Commons License 2018.02.04 -1 0 81

Köszönöm!

Ha valaki még tud hozzászólni, szívesen meghallgatom.

Előzmény: evodia2010 (80)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!