A topik a kiskerti almatermesztésről szól, nem kizárva a profi almatermesztők szakvéleményét. Mivel Intenzív almatermesztésnek van topikja, de nem aktív, hátha ez beindul. :)
van rá esély, hogyha magában ültetek egy mutsut vagy jonagoredet, akkor teremni fog? a tervezett helyétől 8-10 méterre van egy birsalmám, a ház szomszédos oldalán, más alma nincs a közelben.
Van a kertemben több nagy almafa (tizen x méter magasak). És arra gondolt a család, hogy mivel nehéz leszedni, ezért most - mivel termés is van rajta - levágnánk a törzshöz közel egy vastagabb ágnál a felső részt. Természetesen a csonkot lekezelném fagéllel. Kérdésem az lenne, hogy nagyot ártok most neki? Ki fog hajtni jövőre vajon valami ajtás a csonk mellől?
Magoncról mástól is hallottam, hogy 10 év. Nekünk szerencsénk volt, mindkét magoncunk finomat terem, az egyiken ráadásul szép, nagy almák vannak. Nem szándékosan ültettük, kikelt, szilvának néztem, és mivel a meglévő szilvánknál sokkal egészségesebb volt, meghagytam. Mire rájöttem, hogy alma, már szép kis fa volt, sajnáltam kivágni. Meghálálta, de sokáig kellett várni rá. A másikat is szilvának néztem, az is azért maradt meg.
7 év? Jó ég! Az oltványoknál ez fura. Az én oltványaim (igaz olyan alanyokon) 2-3 évesen teremnek.
Elképzelhető egyébként, hogy egy magonc ilyen korán produkáljon, és ha még a termése is jó, akkor majd érdemes szaporítani. De gondolom, ez csak egy a sokból. Mint a magoncoknál általában.
Releika tú korán érik. Októbertől tavaszig almát eszek, nem akarok augusztus végén is azt enni, amikor van más. 1 hónap múlva pedig nálam már kásás (pincém nincs).
Stabilan terem, egészséges fája is, termése is. íze nekem nem túl jó. Se nem savas, se nem fűszeres. De kinek a pap.....
Hogy lett belőle divatos fajta? Hát a reklám (is) nagyúr, de nem ez volt a fő ok.
A Granny akkor "vágódott be" amikor a jellemző fajták a Jonathan, a Golden megy a Starking voltak (már régebbi már nem volt, újabb meg még nem volt). Amíg ezek a fajták decemberre már ráncos bőrűek vagy kásásak voltak, addig a Ganny semmit nem változott. Az enyém mostanra már sárga, de még mindig ropogós és lédús. Persze az íze sehol nincs a fenti háromhoz képest, százszor finomabb a ráncos Goldenem. De a boltban nem az számít, hogy milyen íze van, csak az számít hogy néz ki!! Így terjedt az Idared is, ízben közel sincs a Jonathan-hoz, de tovább tárolható...
Nem is rád gondoltam , csak azt írtam , hogy a régi fogkrém reklámnak köszönheti a népszerűségét...egyébként meg...én sokad rangú fajtának tartom , de ízlések és pofonok...
Nekem egyik kedvencem a Granny,ha a zöld színe elkezd átmenni sárgába esetleg kap enyhe pírt is...az is igaz,hogy saját részre egy fa bőven elég belőle.Láttam viszont zöld alma néven futó éretlen(zöld színű) Goldent,na az katasztrófa...sokan keverik a Grannyvel,pedig elég szembeötlő különbség van közöttük.
A zöld=éretlen társítás mindenkiben megvan ösztönösen, na de a golden meg a mutsu is "zöld". A mutsut és grannyt avatatlan szem esetleg össze is tévesztheti.
Na de a mutsuban csodásan ott vannak a savak, a cukor meg az aroma is. Szerintem....
Szóval a granny is egy példája lehet a vizualitás hatalmának az ízlelés felett. A külső számít nem a belbecs. Ilyen világban élünk.
Szőlőknél is megfigyelhető ez: nagyszemű, sokáig eláll, az íze meg..... A lényeg, hogy "piacos". A termelőket meg megértem: ha erre van igény...
Ma úgy alakult, vettem 2 szép szem granny smith almát, kíváncsiságból. Már rég ettem.
Hát nem is tudom, amit a barátomnál ettem - saját termését - pár éve tavasszal, viszonylag ehető volt, egyáltalán nem kásásodott házi tárolás mellett sem, savas enyhén édeskés íz, aroma nélkül. Na az aroma nélküliség itt is megvolt, viszont a savak mellett cukor nemigen volt. Kb. frissen szedett nyári fontos íze volt. Az viszont főzőalma.
Bizonyára nem volt a fán hagyva annyi ideig, mint a barátomnál. Csak azt nem értem, hogy lett ebből divatos fajta?