Hatósági vizsgán f1 f2 meg nem tudom mèg miből lesz kb 14 kèrdès ès 11 et tudni kell, hogy átmenj de ezek elèggè kifejtősek 2-3 órás kb ès szóról szóra tudni.
Megesik ,hogy tudod de lehet mèg is 1-2x er megbuktatnak 3 adjára átengednek sajnos így húzzák le a Mávot ugyan is pótvizsga/25.000ft
Vjv képzésre jelentkeztem , szerencsésen túljutottam a tesztíráson. (14-en írtunk, négyünknek sikerült). Majd következett Szegeden az alkalmassági. ( 4- ből kettőnknek sikerült). Összességében elmondhatjuk , hogy 14- ből 2 maradt bent. Ez csak nálunk sikerült ilyen gyalázatosra ???? Vagy nincs ebben semmi meglepő.
Szeretnèk pár infót megosztani a kèpzèsről ill. a bèrezèsről.
Mostani kèpzèsek 4hónaposak tudomásom szerint könnyített lesz mivel kell az ember.3-4 emberrel beszèltem ès mondták h kb 3adjára mindenkit átengednek persze aki tanul ès a sok rèmhír,hogy mindenkit buktatnak az inkább forgalmistára,mozdonyvezre igaz.
Bèrezès: 161.000 alapbèr ami kiegèszül számtalan pótlèkkal tehát túlóra nèlkül olyan 190.000 ezer körül van kb1nap + szolgálattal kb 200-210ezer.
Januartol lesz emelve a minimálbèr 185.000re + rak rá mèg pár %ot a Máv így kb az alap 200nettó felett lesz + kafateria.
Ez a bruttó 161ezer kezdetnek az éhenhaláshoz is sok...Szerintetek bármilyen fiatal ennyi pénzért hajlandó lenne-e bármit is tenni,mikor gondolkodás nélkül megveszi a 2-300 ezres ájfont, miszerint anélkül nem élet az élet?Egész életemben vasutas szerettem volna lenni,többször próbálkoztam korábban ,de ennyiért többé nem fogok,igaz már nem vagyok fiatal sem.A jelenlegi munkahelyemen is szarba néznek,de legalább egy hónapban csak 15 X kell bemenni,és nettó jóval többet kapok,mint itt bruttó:-)
Simán elvégzi a jogot, aki ezeket be tudja magolni......, és akkor még ott van a Kisvárda "legnagyobb szurkolója is", akinek remek ötletei vannak a menetrendekkel, vonatokkal kapcsolatban...... Ja, hogy nincsen megfelelő mennyiségű, és minőségű kocsi, gyakorlatilag néhány vonatra inkább múzeumi belépőt kellene szedni, és nem vonatjegyet fizettetni, stb.stb...... , Kapják vissza a gyorsokat a Sátoraljaújhelyiek, a fő szurkoló meg inkább játsszon csengős mozdonnyal, mint a vonatokkal, meg a menetrenddel! Azt már elérte, hogy miatta nagyon sokan megutálták a Kisvárda FC-t, és azért drukkolnak, hogy ne jusson fel a Kisvárda! Nem a Kisvárdával, vagy a kisvárdai emberekkel van bajuk, hanem a "Főszurkolóval"...
tanfolyam után ami 5 honap és nem fog sikerülni.... aláiratnak 8.4 orát igy a béred emelkedni fog Fordában jársz melozni ami azt jelenti hogy kb akár 25 feljelenzkezési időpont is lehet akár éjszaka 2 óra 11 perc vagy akár 22.10 perc is lehet
heti két pihenődnek megkéne lenni elvileg
A jelen állás úgynéz ki hogy
pl: nyugdijba megy 5 ember meghirdetik toboroznak Tanfolyamra felvesznek kb 20 embert felvesz a Máv Start pl Debrecen telephelyre mert ott van létszámhiány kiadnak tanfolyamra a BGOKnak innestöl kezdve a létszámhiány nincs megoldva mert te tanfolyamon vagy.... a tanfolyamon éjjel-nappal magolsz 12-20 oránként dolgozat ,ha végig tudod csinálni akkor eljutsz az NKH KTI vizsgára ami a pokol De a 20 emberböl csak 5 ember kell mert annyi megy el nyugdijba!!!!!!
Én 2016-ban jelentkeztem jegyvizsgáló tanfolyamra. Van egy Geológiai teknikus végzetségem és gondoltam nem lesz ANYIRA nehéz ezek az utasítások. De tévedtem minden vizsga elsőre ment nem is volt nehéz, de a FORGALMI HATÓSÁGI vizsga egy vicc. Most lesz az utolsó esélyem különben fizetnem kell akár egy HÉT számjegyű összeget. Első munkahelyem lenne dolgozni akarok erre még hitelt se veszek fel és visszafizetési kötelezetségem van. Nagyon megbándtam hogy ide jelentkeztem. És igen az utasítás szövegét tartani kell mert nem mindegy hogy a jelző nem működik vagy használhatatlan meg olyan evidens dolgok amiket észre sem veszel hogy ekkora jelentősége van leírod és áthuzzák. És annyi mindent kell tudni feleslegesen, csak egy példa: Rugóerő tárolós féket le kell írni tudni kell hogy hogy működik de te hozzá nem nyulhatsz mert az csak a mozdonyvezető használhatja, meg a segélyvonatok közlekedtetése, ahoz jegyvizsgálónak köze nincs hozzá csak a mozdonyvezetőnek meg a forgalmistának esetleg a pályaszemélyzet meg állomásszemélyzetnek.
Most megint vannak új hírek a cégnél.Aki járt pályaudvarok környékén hallhatta a "legyen a munkatársunk"című szánalmas szöveget.Tiszta égés!Nem ezt kellene nyomni 5 percenként,hanem rendes pénzt felajánlani és akkor lenne dolgozó.Jellemzően nem managereket keresnek ,ja abból van dögivel.Olyanokat akik a hátukon viszik a vasutat, egyszerű hétköznapi melósokat,mert azok fogytak, fogynak el.161-ért havonta nehéz ügy.
Motorvonat vezetőt,jegyvizsgálót,forgalmistát és egyéb szakembereket.
Na de nézzük mi a helyzet a jegyvágóknál.A helyzetet jól példázza egy kollégám és a fia. Az apa 30 éve dolgozik vezető jegyvizsgálóként, a fia 1 éve és mind ketten 161-et keresnek.
Így köszöni meg a cég a több évtizedes hűséget.Első ránézésre a fiú büszke is lehet, mert annyit keres,mint az apja,de őrá is ugyan ez a sors vár 10,20 vagy 30 év múlva.
Annyi lesz az alapfizetése,mint annak aki aznap jött.
Képzeljétek el mintha az öreg szaki bácsinak ugyanaz lenne a bére,mint a 17 éves friss szakmunkás gyereknek.
Megnézték,hogy a jegyvizsgálók 90%-a 40 év feletti,ezek az emberek úgysem kellenek sehová,így nem is csinálnak nekik bértáblát.Ennyit a melósok megbecsüléséről.
Szeretnének felvenni új embereket,de ennek ellent mond,hogy csak úgy adnak nagyobb bért,ha 8 óra helyett 8,4-et dolgozol.Magyarul a meglévő dolgozókból akarják kitaposni a bendőt.
Közben persze indulnak tanfolyamok amin a jelentkezők 90 %-a megbukik a hatalmas tudásanyag szó szerinti számonkérése miatt.Akinek sikerül az is 1 éven belül lelép,mert ez a munka nem éppen olyan belülről mint kívülről.
Jegyvizsgáló,belföldi vezető jegyvizsgáló és nemzetközi vezető jegyvizsgáló mindig más-más bért kapott,mert több a tudás anyag és a felelősség is.
Laikusoknak:van egy fuvarozási céged 10 kamionnal és 10 sofőrrel.
-A 10 sofőrből 3 nem tud vezetni egy kamiont sem, mert nincs képesítése rá,
-5-en tudnak a 10 kamionból 8-at vezetni
-és 2 sofőr tudja vezetni mindet.
Most kapaszkodjál meg mind a 10-en 161-et keresnek,jó mi?És te cégvezetőként elvárod a lojalitást.
Én sajnálom, hogy szomorúságot okoztunk, de reálisan kell nézni a dolgokat. Kívánom, hogy mielőbb vígasztalódjál, lehetőség (anyagiak) szerint gyakran utazzál itthon és külföldön is. Sok szép vidéket lehet így megismerni.
Nagyon szomorú vagyok, mert azt gondoltam, hogy ez sokkal egyszerűbb. Felsőfokú végzettséggel, és közepes (nem eladható) angol nyelvtudással , és (szerintem ) ,mint rajongó utazó,sok
éve megismert vasúti utazási tapasztalatok alapján valószínű erre nem vagyok alkalmas. De sikerült meggyőzni, kicsit el is ment a kedvem, és megfogadva a tanácsot nem fogom megpróbálni.
minden gonoszság nélkül mondom, szerintem ne jelentkezzél! Nagyon sok a tudás anyag, Több száz oldal. valamit szóról szóról tudni kell utasítás. Több száz oldal kereskedelem, üzletszabályzat, díjszabás, üzletpolitikai kedvezmények. Földrajz, Felső vezeték, Fék utasítás.....
Sajnálom, hogy ezt kell mondjam. Leginkább a kor miatt teszem. Ráadásul a mostanság induló jegyvizsgáló tanfolyamok, ha nem sikerülnek, akkor a tanfolyam költsége visszafizetős.
A felvételt előzetes vasútalkalmassági orvosi vizsgálat előzi meg, különös tekintettel látás, hallás szinlátás vizsgálat is beletartozik. Ha ez sikeres, akkor bizonyos vizsgákat, utasításokat meg kell tanulni és a tanulást követően vizsgázni. Haminden rendben akkor elvileg felvesznek. De az is lehet, hogy korhatárhoz kötik. A tanuló idő 1-2 hónap.
Szerinted egy 57 éves, nem vasutas (de totál vasútmániás -saját utazási tapasztalatból rendelkezve szerintem nem kevés ismerettel -vonatok, jelzők, mozdonyok , menetjegyek, kedvezmények) van-e esély jelentkezni jegyvizsgálónak ?