Keresés

Részletes keresés

Gergely (gergerg) Creative Commons License 2014.08.09 0 0 4541

Ki az a caterina3 és mit keres a neve az enyém helyén?

Gergely (gergerg) Creative Commons License 2014.08.09 0 0 4540

Khmmm.

Mindenváró Ádám Creative Commons License 2014.03.31 0 0 4538

Sziasztok,

 

Előzetes piacfelmérés félét végeznék... Ha valakit érdekelne a kiskertjébe jövő tavaszra "üzemképes"  poszméh fészek, kérem jelezze az ugy515@freemail.hu email címen.  Jó maréknyi összefogott, részben betelepült bambuszt jelent, ami a tél folyamán kihelyezhető, majd belőle kora tavasszal kelnek
ki a bogarak és hamar elszaporodnak. Az ára 4000 ft/csomag lenne + postaköltség.

A poszméhek hasznáról a kiskertben: 
http://www.kertpont.hu/index.php?menu=cikk&CId=805
http://www.zephyrkft.hu/poszmeh.html

Rhéman Creative Commons License 2014.03.28 0 0 4537

Nem sikerült egyeztetnünk álláspontunkat. Amíg nem közelítenek álláspontjaink, addig, mind számában, mind méretében csökkentem a hozzászólásaimat a fórumon.

A csevegőn nem fogok megszólalni. Egészen kivételes alkalmakat leszámítva nem szólalok meg a Paradicsom Barátai kivételével másutt sem.

Mondandómat többnyire a www.rheman.uw.hu lapon, és egy most nyitott http://rheman-kertje.blogspot.hu/ blogon teszem közzé.

A címem az adataim közt megtalálható.

Rhéman

Rhéman Creative Commons License 2014.03.20 0 0 4536

A cég illetékes vezetőjével, nem a fórum belső embereivel, támadt egy kis elvi vitám. Mivel ezt szeretném a lehető legnyugodtabb, befolyásolásmentes légkörben, objektíven lefolytatni, ezért a vita lezártáig, de legkésőbb április 1.-ig nem fogok megszólalni a fórumon. Ez alól, ahogy a parlamentben mondják, a személyes megtámadtatás esete kivétel. 

 

Aki mégis beszélni akar velem, az a nyilvános e-mail címemen megtalál. Ha érdemleges kertészeti dolog történik nálam, azt a lapomon meg fogom említeni. Az adataim közt a lap címe megtalálható, de ide is leírom:

 

www.rheman.uw.hu

Előzmény: Rhéman (4535)
Rhéman Creative Commons License 2014.03.20 0 0 4535

Nem így van. Például a Spártai apának joga volt, és sérült újszülött esetén el is várták, hogy a Taigetoszról a mélybe dobja az újszülöttet. Igaz olvastam, hogy ez inkább csak a sziklára történő kitételt jelentette, de az is egyenlő a gyíkossággal. A rabszolgát, minden retorzió nélkül lehetett megölnie a gazdának. A földesúr, simán halálra vesszőztethette a jobbágyot, és a Horthy rendszerben is csak párbajvétséget követet el az aki a haragosát lekaszabolta.

 

A dolgokat ebben az estben nem a legegyszerűbből kell levezetni, hanem a kialakulások történetéből. Szerintem.

 

A törvény egyébként a társadalmi elvárások írásba foglalása. Tehát, ha minden első szülött fiút katonának kell adni, mert ez a társadalmi elvárás, akkor az előbb-utóbb törvény lesz, és nem fordítva.

Előzmény: tgwh3 (4534)
tgwh3 Creative Commons License 2014.03.20 0 0 4534

No de ez két téma :D a szokás meg a törvény szerintem kissé túl van bonyolítva :D ha szokás gyilkolni, akkor törvénnyé válik a gyilkos felakasztásának szokása :D

Én arra vezetném vissza, hogy mindig a legegyszerűbb a legkézenfekvőbb. Aztán ebből lesznek a kivételek, mert mégsem egyforma minden ember gondolkodása.

Az xp kacat, ki kell dobni. Lehet, hogy ha lecseréled az oprendszert, máris gyorsabb lesz a gép :D persze laptopnál nehezebb, mert egy-két alap drivert be kellett építenem az xp telepítőjébe, hogy felismerje a merevlemezt a gép :D de hát ha újabb win helyett régi köllött, akkor muszáj volt.

Előzmény: Rhéman (4532)
gaabre Creative Commons License 2014.03.20 0 0 4533

Érdekel.

 

Az, hogy az XP off lesz, mit számít?

Feltehetően a notebookod hardver elemeit úgy válogatták össze a fejlesztéskor, hogy mindegyik megkapja a maximális supportot az akkor aktuális MS rendszerhez, nevezetesen az XP-hez. Ez a hardver ezzel a rendszerrel működik szimbiózisban.

Persze a te dolgod.

Előzmény: Rhéman (4532)
Rhéman Creative Commons License 2014.03.20 0 0 4532

Szerintem tegye mindenki a dolgát. Mi beszélgessünk, mert az a dolgunk. Másoknak más a dolga, tegyék.

Beszélgetnék a törvényről, szabályról, erkölcsről, szokásról. Persze tudom, hogy esetleg nem beszélgetés, hanem monológ lesz, de vállalom a kockázatot.

 

Előre kijelentem, hogy amit írok az filozofálgatás. Nincs köze a rideg valósághoz, vagy, ha igen azt mindenki maga dönti el.

 

A filozófia többnyire úgy jár el, hogy tesz egy, vagy több kiinduló premisszát.(Igyekszem elkerülni a nem közkeletű szavakat, de vannak esetek, amikor szükség van rájuk. A premissza előzmény, alapinformáció, kiindulópont. Mondjuk: „Utálom a kékszeműeket, neked kék a szemed, tehát utállak.” Ebben a mondatban az utálom a kékszeműeket a premissza. Az, hogy tehát utállak, egy következtetés, azaz konklúzió. Neked kék a szemed, egy megfigyelés, és mint ilyen egy logikai lánc tagja, mely a premisszából a konklúzióig elvezet. Egy premissza lehet egy másik logikai lánc konklúziója. Tehát a fenti példának lehet egy olyan előzménye, hogy: „Eddig minden kékszemű ártott nekem, tehát utálom a kékszeműeket.”)

Mondandóm szempontjából a premissza az, hogy minden ember szabadnak, és egyenlőnek születik.

Ez egyébként a liberalizmus, mint filozófia, és nem, mint párt, egyik alaptétele, és idézet a függetlenségi nyilatkozatból. Na, ezt csak azért írom ide, hogy egyértelmű legyen, nem politizálok, hanem filozofálok, és nem politikai példát idézek, hanem történelmit.

 

Kezdjük el következtetni. Ha az ember, amikor megszületik, nem rendelkezik semmi alávetettséggel, akkor mindenhez joga van. Joga van akár, minden büntetés nélkül megölni a számára nem szimpatikus egyedeket. Persze egy csecsemő erre képtelen, de logikailag lehetséges. Képes, viszont az anya, és sokszor meg is teszi, képes az apa is. Na, erre még visszatérünk.

 

A faj szempontjából káros lenne az ilyen gyilkosságok elszaporodása. Kikövetkeztethető, hogy egy ilyen gyilkos faj rövid időn belül kipusztulna. De például az álatoknál megfigyelhető, hogy, ha sok az utód, akkor nem mindegyiket táplálják. A faj fennmaradása szempontjából ez a logikus, mert korlátozott táplálási lehetőség esetén, ha mindet eteti, akár mind el is pusztulhat.

Hiába születik az ember tehát omnipotensnek, minden jogúnak, mivel az ember társadalomban él, a jogok egy részét korlátozni kell.

 

Az ősembernél ezt a korlátot nem jelenthette az alkotmány, vagy mit is beszélek, alaptörvény. Többek közt azért, mert még nem volt laptop, amin megírhatták volna.:)

 

Egyszerűen a szokás vette át a korlátozó szerepét. Amelyik törzsnél nem volt szokás a kisdedek rendszeres falhoz csapkodása, Br.. borzasztó belegondolni, az szaporodott, a másik meg vegetált, vagy kihalt.

A szokások később elvárássá alakultak, erkölcsi kötelességé.

 

Szeretem a meséket, vagy meseszerű történeteket. Tehát csináljunk egyet. Legyen itt a szokásos mentegetés. A mese a képzelet szüleménye. Bármely hasonlóság a való élettel csak a véletlen műve, és ha valaki magára, vagy másokra ismer, az csak érzéki csalódás lehet.

 

Na! Ezen is túl vagyunk.

 

A Fehér Ordasok Falkája a hegyoldal kényelmes, ma úgy mondanánk, hogy komfortos, barlangjában lakott. Fehér ordasoknak nevezték magukat, mert az öregek elbeszélése szerint réges-régen Az első Agyart egy fehér farkas találta meg az erdőben, és mert teje volt, de valamiért elvesztette a kölykét, felnevelte az ember porontyot.

 

Sokadik leszármazottja Sokadik Agyar vezette a törzset, Ő ugyan falkának nevezte, de mi tudjuk, hogy törzs volt.

 

Változó szerencsével vadásztak, sőt az utóbbi időben kifejezetten szerencsétlenek voltak, mígnem vadászatra menet Sánta meg nem botlott, a kölykök által a barlang bejáratánál elszórt, lerágott csontok valamelyikében, és balkezével, hozzá nemért a barlang jobb bejárati oldalához. Agyar, a sokadik, észrevette ezt, meg is jegyezte, hogy vigyázzon jobban. Este, hatalmas zsákmánnyal tértek haza. Három napig nagy dinom-dánom volt, a negyediken vadászni indultak. Gyorsláb előre sietet, és megcsúszott a kijáratnál, és balkezével hozzáért a barlang jobb bejáratához. Agyar, aki mellette jött, csóválta is a fejét, „hova a nagy sietség?”

 

A zsákmány megint kolosszális volt. Mindenkinek kikerekedett a pocakja, a kölykök egész nap zsíros pofikával hancúroztak, de semmi nem tart öröké, néhány nap múlva nem volt élelem a barlangban, ezért a férfiak vadászni indultak. A vadászat eseménytelen volt. Eseménytelen, de teljesen. Még egy sovány mókust sem ejtettek el.

 

Ez még vagy két napon keresztül így volt, már egyesek azon törték a fejüket, hogy mivel nyílván valóan a vezetés a hibás, és az a legkevesebb, hogy akkor tegye jóvá a hibát, megeszik Agyart.

De mert Agyar öreg volt, és így nyílván rágós, meg a múltkor is, amikor az előzőt megették, szinte mindenki beteg lett, és akkor a vének úgy döntöttek, hogy csak az ellenséget lehet megenni, letettek a szándékukról.

Ismét vadászni indultak, Agyar azonban kifelé menet a balkezével nagyot csapott a barlang kijáratának jobb oldalára. A hatás nem maradt el. Elejtettek egy süvölvény gyapjas mamutot.  A Fehér Ordasok Falkájánál (FOF) szokássá vált vadászatra menet megérinteni, balkézzel a barlang jobb oldalát. A falkához pártolt a vadász szerencse. Egyesek, a hitetlenek azt mondták, hogy ez minden évben így van ilyenkor, amikor megjön az eső, és a friss fűre megjönnek a fűevők. De a tájékozottak tudták, hogy ezt az Első Agyar intézi így, mert a megérintést segítségkérésnek értékeli.

 

A hitetlenek, akiket gúnyosan materialistának neveztek el, nem hódoltak a megérintés szokásának. A többiek ezt látva, bosszúsan csóválták a fejüket, és, ha a vadászat sikertelen volt, akkor a materialistákat vádolták.

Megszületett az elvárás, hogy minden vadász hódoljon az érintés szokásának. Az volt az erkölcsös, aki ezt megtette, a megtétel volt az erkölcsi elvárás, és erkölcstelen volt, aki nem tette meg. A materialisták többsége megvonta a vállát, és elfogadta az erkölcsi szabályt.

 

Agyar, persze a sokadik, elégedetlen volt,mert még mindég néhányan nem tettek eleget az érintés erkölcsi elvárásának, ezért összehívta az öregek tanácsát, éppen egy sikertelen vadászat után, és hosszú beszédet tartott. „Érinteni minden vadásznak kötelező, aki nem érint, nem eszik a következő zsákmányból, ez a törvény!”

 

Az öregek rövid gondolkodás után egymás után beleköptek a tűzbe, ami azt jelentette, hogy egyetértenek az előterjesztéssel.

 

Létre jött az első törvény a FOF-nál, bár még nem tudták pontosan, hogy mit jelent.

 

 

Ez már majdnem 1000 szó, és dolgom is akad. Ezért itt felfüggesztem a történetet, és az eszmefuttatást.

Ha lesz érdeklődés folytatom este.  A mondandómat, vitairatot, kb. három részben gondolom elővezetni. Aztán, meg és addig is várom a véleményeket. A jövő héten gépet cserélek, pontosabban építek át, mivel az XP sajnos OFF lesz. Ezért bár a telefonomon olvasni fogom a fórumot, de lustaság okán az igen – nem-nél hosszabb szöveg nem valószínű, hogy elhagyja a klaviatúrámat.

Mariska néni Creative Commons License 2014.03.20 0 0 4531

Én is élvezettel olvastam volna, de olyan gyorsan tűntek el... Lassan olyan lesz ez, mint a csapdlecsacsi.

Előzmény: CBNora (4522)
Rhéman Creative Commons License 2014.03.19 0 0 4530

Olyan ez, mint a gyerek nevelés. Amit egyszer megengedsz, azt máskor nem tilthatod. És egyszer azon veszed észre magad, hogy a fejedre nőtt.

Előzmény: Rhéman (4528)
Rhéman Creative Commons License 2014.03.19 0 0 4529

Van valami gond a gépemmel, néhány dolgot nem tudok elolvasni. Például,  de biztos, hogy Te tudod, elküldenéd, nyilvános a címem. Köszi.

Előzmény: Laci/Zápolya (4525)
Rhéman Creative Commons License 2014.03.19 0 0 4528

Nem tudom, hogy az összevonás mit eredményezett. Mi itt az OFF?

 

De filozofáljunk!

 

New York nagy, szinte Magyarországnyi lakója van. Mellesleg szerem, mert egy élhető, befogadó város. 

 

A bűnözés nagyobb volt mint az országos átlag. Jött egy polgármester Giuliani. Azt mondta, hogy senki sem gyilkosként kezdi bűnözői pályafutásét, hanem kis szabálysértésekkel.

 

Ezért nem szabad semmi szabálysértést, kis bűnt eltűrni. Ő találta ki, és vezette be a Zero Toleranciát. Megszűntek az erőszakos koldulások, nem akarták többé lemosni a piros lámpánál a szélvédődet, néha erőszakosan kikövetelt apró pénzért, és így tovább.

 

És egyszer csak rend lett a városban, és az egyik legbiztonságosabb metropolis lett.

 

Nagy az egyes ember felelőssége, mikor a kis szabálytalanság, apró törvénytelenség, kis svindli esetén nem emeli fel a szavát.

 

A kicsinél még egyszerű. A kicsi kígyót el lehet taposni, a nagy meg lenyel.

Előzmény: CBNora (4526)
CBNora Creative Commons License 2014.03.19 0 0 4527

Ez csak a kitüntetett figyelem jele volt!

Előzmény: Laci/Zápolya (4525)
CBNora Creative Commons License 2014.03.19 0 0 4526

Én politizálni nem is szeretek. Nem is vagyok elég tájékozott hozzá.

De mivel csevegő, és azért lett létrehozva, hogy a szaktopikokba nem illő gondolatokat megosszuk egymással ismerős körben, a filozofálásnak bele kell férnie.

Előzmény: Rhéman (4524)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2014.03.19 0 0 4525

Nem látnak itt engem szivesen!

Előzmény: CBNora (4520)
Rhéman Creative Commons License 2014.03.19 0 0 4524

Furcsa dolog az igazság. Még a természeti törvények igazsága is sokszor a körülményektől függ. A társadalomban, vagy a magán kapcsolatokba, még inkább viszonylagos. Ez magában nem baj. A baj az, hogy nem beszélünk arról, hogy kinek mi a véleménye a saját, és mások igazságáról.

 

Vagy, ha beszélünk, szétnézünk, hogy ki hallja. Szerintem már a szavazó fülkében is sokan hazudnak maguknak. 

 

De azt hiszem, hogy a csevegő áthelyezése nem teszi lehetővé, hogy itt politizáljunk, csak filozofálhatunk, talán.

Előzmény: CBNora (4522)
Rhéman Creative Commons License 2014.03.19 0 0 4523

:)

Előzmény: CBNora (4522)
CBNora Creative Commons License 2014.03.19 0 0 4522

Szoktam olvasgatni, csak az itt szokásos magasröptű hozzászólások írásához lusta vagyok.

Élvezettel olvastam a legutóbbi néhány, már likvidált hozzászólást. Nagyon jó írások voltak, gondoltam rá, hogy elmentem valahová. Sajnos elmulasztottam. Sejtettem, hogy nem sokáig élvezhetjük itt ezeket a szépen megfogalmazott gondolatokat.

Mellesleg roppantul furdal a kíváncsiság, ki rejtőzhet az új nicknevek mögött. Remélem, lesz folytatás, még ha kérészéletű is.

Alapvetően nem vagyok az igazság bajnoka, küzdőtípus sem, de az utóbbi napokban nem olvasható dolgok felbosszantottak, úgy érzem, hangot kell adjak ennek.

Előzmény: Rhéman (4521)
Rhéman Creative Commons License 2014.03.19 0 0 4521

Nocsak! Azt hittem soha nem lesz már itt senki sem. Úgy féltem itt egyedül. Lehet, hogy fütyörésztem is, hogy ne féljek. 

Előzmény: CBNora (4520)
CBNora Creative Commons License 2014.03.19 0 0 4520

Mindenesetre egyre szellősebb a hozzászólások számozása...

Előzmény: Laci/Zápolya (4519)
Rhéman Creative Commons License 2014.03.13 0 0 4508

Akkor a gépház közleményében kell szerepeljen.

Előzmény: tgwh3 (4504)
tgwh3 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 4507

Hm... és vajon lesz ki írjon, meg ugye főleg hogy miről, az a kérdés :D

Előzmény: Lacika71 (4506)
Lacika71 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 4506

De legalább van megint és van hol csevegni...

Előzmény: tgwh3 (4504)
tgwh3 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 4504

Most összevonták egy régebbivel, és visszanevezték vagy mi a fene történt?

Előzmény: CBNora (4503)
CBNora Creative Commons License 2014.03.12 0 0 4503

Újra megvan a topik.

beetee Creative Commons License 2014.03.07 0 0 4502

Szerintem ez a rendezvény nagyon nem éri meg a belépő árát...

Előzmény: il1321 (4501)
il1321 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 4501

Sziasztok,

Ez hátha érdekel valakit. 

Gardenexpo és Orchidea Ünnep köszönti a tavaszt! - Március 21-22-23 Papp László Budapest Sportaréna.

Előzmény: CBNora (4500)
CBNora Creative Commons License 2014.03.07 0 0 4500

Szeretnék elmenni, de tervbe van véve a macskakiállítás is a Lurdy-házban, délelőtt pedig a Margit kórházba kell mennem látogatóba. Ezeket kell valahogy összeszervezni.

Akkor megbeszélhetnénk a rovaros dolgot is.

Előzmény: Laci/Zápolya (4499)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2014.03.07 0 0 4499

Lehet, hogy kezdéskor még nem. A visszapakolásba segitést vállaltam be.

Várható vagy?

 

Előzmény: CBNora (4498)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!