Keresés

Részletes keresés

construct Creative Commons License 2019.01.11 0 1 503

A Ligo és a további tervezett detektorok frekvencia szerinti érzékenységét erről az ábráról lehet leolvasni:

Ahol a különböző interferométerek elméleti zajgörbéi látszanak a frekvencia függvényében. Ezeket fejre állítva kapjuk a gravitációs hullámokra vonatkozó logaritmikus érzékenységi karakterisztikákat. Látható, hogy az átviteli sávokban sehol sincs igazán frekvenciafüggetlen tartomány, mindegyik egy V formát mutat. A sávok alacsony-frekvenciás fele az 1 dekád/dekád (vagyis 20dB/dek.) meredekségű egyeneshez, a felső fele pedig a -20dB/dek. egyeneshez simul. Ebből nyilvánvaló, hogy ezek a berendezések alul differenciálnak, felül pedig integrálnak (természetesen az idő függvényében), és csak a sávközép szűk tartományában arányosak nagyjából. Erre a hasznos jelet sok nagyságrenddel meghaladó háttérzajok kiszűrése miatt van szükség.

A differenciáló és az integráló működést elválasztó karakterisztikus frekvencia a mért fénysugarak tárolási idejéből adódik. Ezt a Ligo esetén az interferométerek karjaira épített Fabry-Perot  tükörrendszerek végzik, 400-szor oda-vissza megjáratva fényt, ami 3200km fényútnyi, azaz kb. 10msec időkésleltetést megvalósítva, mielőtt visszavezetik a nyalábosztón, és interferáltatják a másik kar fényével. Minél nagyobb ez a tárolási idő, annál kisebb az alsó határfrekvenciája, vagyis a gravitációs hullámzás azon legalacsonyabb frekvenciája, amit még érzékelni tud. Hisz a téridő éppen aktuális metrikaváltozásait a zavartalan metrikához kell mérni, vagyis az pillanatnyi fényhullámhosszt a gravitációs hullám kezdete előtt kisugárzott fény hullámhosszával kell összehasonlítani. Ideálisan számolva, legalább a mérendő gravitációs hullám egy periódusával egyező idejű fényhullámsort kell tárolni. Ennek alapján a 10msec. 100Hz határfrekvenciát jelent. De némileg csökkent érzékenységgel, 40Hz-ig is használható.


Akinek van elektronikai gyakorlata: olyan ez, mint egy "csatolókondenzátor" révén megvalósított tárolási időállandó és az abból következő alsó határfrekvencia, mondjuk valami erősítő bemenetén.


A LISA sávközepe több mint négy nagyságrenddel alacsonyabb frekvenciára fog esni, mint az advanced LIGO. Szerintem ez úgy jöhet ki, hogy a LISA 3 millió kilométeres karjai mellé csak kb 10 Fabry-Perot oda-vissza tükrözést terveznek, tehát abban 200 sec. fényhullám vonulat tárolódik, a LIGO 10msec.-val szemben.

Előzmény: mmormota (497)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.11 0 0 502

"a fénysebesség állandó voltát KIMÉRTÉK, ezért igaz."

 

itt a földön mérték ki.

az csak a fizika alapelveiből következik (lásd: kozmikus demokrácia meg brúnó elv), hogy a fizika törvényei máshol is ugyanilyenek. ezekről viszont csak közvetett bizonyítékok állnak rendelkezésre, méghozzá a távoli csillagok fényének spektrális vizsgálatából. persze ez csak a legegyszerűbb feltételezés (occam). az sem kizárt, hogy tőlünk térben/időben távolabb az általunk ismert fizikai törvények nem pont ilyenek, de ravasz módon összességükben pont ugyanazt az eredményt adják. ez is lehetséges, ha valószínűtlen is.

(példaként említeném, hogy oswald szerint atomok talán nem is léteznek, csak úgy tűnik. még kiderülhet, hogy neki volt igaza.)

Előzmény: isabellee2 (500)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.11 0 0 501

"Konkréten mi a téridő?"

 

hát ezt csak neo és az orákulum tudja. ;)

 

(korom gyula könyvében viszont találsz egy jó összefoglalót arról, hogy évszázadokkal ezelőtt a filozófusok miket gondoltak az objektív valóságról, és annak a tudatunkban történő tükröződéséről.)

Előzmény: isabellee2 (499)
isabellee2 Creative Commons License 2019.01.11 0 0 500

Einstein 1905-ben nem hivatkozott a Michelson-Morley kísérletre.

 

Einstein arra hivatkozott, hogy melyiket ésszerűbb elvetni, a fénysebesség relativitását, vagy a relativitás elmélete állitásait. Én az utóbbit mondtam volna, szerinte pedig az elsőt. Vagyis a relativitás elmélet azért igaz, mert Einstein szerint a fénysebesség állandó.

Ha a fénysebességet nem állandóra mérik, akkor Einstein relativitás elméletének lőttek volna, mert tök mindegy, hogy mit hisz, ha a valóság mást mutat.

 

Amikor itt a fórumon erre hivatkoztunk, mindig az volt a válasz, hogy a fénysebesség állandó voltát KIMÉRTÉK, ezért igaz.

 

Előzmény: jogértelmező (493)
isabellee2 Creative Commons License 2019.01.11 0 0 499

Konkréten mi a téridő? Mi a meggörbiti?

A tér és idő már elve egy absztrakció.

A relativitás elméletben már eleve az se valóság, hogy egyik rendszerből a másik rendszerbeli mozgó tárgyat rövidebbnek látom.

Már eleve tudom, hogy a téridőre majd irsz valami matematikai dolgot. Ami viszont csak a matematikában létezik, az a valóságban nem létezik, mint valóságos anyagi dolog.

Előzmény: Törölt nick (491)
mmormota Creative Commons License 2019.01.11 0 0 498

Ez a módszer persze magában hordozza a kockázatot, hogy a zajban véletlenül is előállhat valamelyik chirp-hez eléggé hasonló minta. Ezen az segít, hogy több detektor van, és csak akkor fogadják el a jelet, ha több detektor a távolságuknak megfelelő időkorláton belül ugyanazt érzékeli.

Előzmény: mmormota (497)
mmormota Creative Commons License 2019.01.11 0 0 497

A detektor persze más frekvenciát is érzékelne, ha elég nagy amplitúdóval érkezne, de olyan nem jön, mert a tényleges összeolvadások a leírthoz hasonló chirp-eket termelnek. Maga a jelfeldolgozás is úgy történik, hogy előre kiszámítanak chirp-eket mindenféle tömegpárokra, és a zajban elmerült jelet ezekkel korrelálva próbálják kiásni a zajból.

Előzmény: mmormota (496)
mmormota Creative Commons License 2019.01.11 0 1 496

Akármilyen lehet, amit a jelenlegi detektorokkal mérni lehet, az kb. 2000...10 000km.

Mivel csak nagyon nagy amplitúdójú hullámokat lehet kimutatni, csak olyanokat vesznek észre a detektorok, amelyek egymás körül keringő nagy tömegek összeolvadásakor jönnek létre. Egy jellegzetes chirp-et adnak: nagyon alacsony frekvenciáról (ami még zajszint alatt marad) néhány 10Hz-nél kezd kiemelkedni a zajból, fokozatosan nő a frekvencia és az amplitúdó kb. 150Hz-ig, majd gyorsan lecsökken az amplitúdó és megint beleveszik a zajba.

Ez úgy jön létre, hogy a két tömeg energiát veszít keringés közben (éppen a gravitációs hullámok kisugárzásával), emiatt fokozatosan közelebb kerülnek és gyorsabban keringenek. Mikor elég közel kerülnek, nagyon felerősödik a gravitációs hullám és felgyorsul a folyamat (ezt veszik észre a detektorok a néhány 10Hz tartományban), mikor kezdenek összeérni az adja a legnagyobb amplitúdót és a 150Hz körüli frekvenciát, majd ahogy összeolvadnak és egyre gömbszimmetrikusabbá válik az eredő objektum, gyorsan lecsökken a kisugárzott teljesítmény. 

Előzmény: Törölt nick (494)
jogértelmező Creative Commons License 2019.01.11 0 0 495

Frekvenciamodulált hullámnak hogy adnád meg a hullámhosszát?

Előzmény: Törölt nick (494)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.11 0 0 494

a gravitációs hullámoknak mennyi a hullámhoszuk?

Előzmény: jogértelmező (493)
jogértelmező Creative Commons License 2019.01.11 0 0 493

Einstein 1905-ben nem hivatkozott a Michelson-Morley kísérletre.

Előzmény: isabellee2 (484)
JimmyQ Creative Commons License 2019.01.11 0 0 492

Ez ejtett sebet a lekeden?:
"Maxtion olvtárs:

ha jól vettem ki a sunyi kis személyiségzavaros lelked rezdüléseit, akkor ő a te egyik nicket a ezer körül. Esetleg valamelyik cimborádé."

 

Határozottan kijelentem, hogy Maxtion olvtárs nem Mungo olvtárs valamely alteregója, sőt épp ellenkezőleg! Egy önjáró fellengzős mamlasz.

Előzmény: Maxtion Zenaxus (487)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.11 0 0 491

"Ez a gravitációs hullám problémás. Ugyanis, nem tudjuk, hogy mi a gravitációs hullám, azon kivül, hogy valamiféle matematikai konstrukció. Az, hogy a gravitációs hullámot kimérték, se mond semmit, mert csak azt tudjuk, hogy mondták nekünk, hogy valamit mértek. De ha látnánk is a gépet, akkor se tudnánk, hogy az amit a gép mutat, és a gravitációs hullám milyen kapcsolatban áll."

 

van két tükör. a fény interferenciája a tükrök távolságától függ.

a gravitációs hullám a téridőt meggörbíti egy kicsit, vagyis a tükrök távolsága változik. ezt az interferencia változásából látják.

Előzmény: isabellee2 (488)
mmormota Creative Commons License 2019.01.11 0 1 490

Lényegében semmit se értesz a tudományból, van viszont egy rögeszme rendszered. Nem próbálod megérteni amit írnak nekik, hanem kulcsszavak alapján beírod a kapcsolódó dolgokat a rögeszme rendszeredből. Ez így reménytelen.

Előzmény: isabellee2 (488)
isabellee2 Creative Commons License 2019.01.11 0 0 489

Pedig ez egy tudományos megállapitás.

 

Ha eszel, akkor azzal táplálod a tested, a tested energiát kapsz, és fenntartod az életedet. Ez egy objektiv megfigyelt anyagi valóság. Meg lehet figyelni részletesen, hogy mi történik a sejt szintjén, stb.

 

Hogy az időt mihez viszonyitod, az relativ (viszonyithatod bármihez, naphoz, holdhoz, stb.). Hogy mennyi a megtett út hossza, a szám, amit kapsz relativ - mert valamihez méred. Ha az 1m nem annyi lenne, hanem 10-szer annyi, akkor más számokat kapnánk. A sebesség pedig egy emberi konstrukció. Éppen máshogy is definiálhattuk volna. A sebesség, mint szám, megint attól függ, hogy az út, idő mértékegységeket hogy definiáltuk. Továbbá, a sebesség attól is függ, hogy melyik koordinátarendszerhez viszonyitjuk. Vagyis a sebesség 3-szorosan relativ (maga a definició miatt, az út/idő relativ volta miatt, a koordináatarendszer relativ volta miatt).

 

 

 

 

Előzmény: mmormota (486)
isabellee2 Creative Commons License 2019.01.11 0 0 488

az axiomatikus modell óriási előnye: nem csak a már ismert dolgokat foglalja össze

 

Az volt a kérdés, hogy honnan jön az axiomatikus modell. Onnan jön, hogy

- van valami amit logikusnak és igaznak tartunk, pl. a+b=b+a. Ez egy nagyon alapvető dolog, nem kell igazolni

- nem logikus ugyan, de ezt látjuk a valóságban, ezt mértük ki: a fénysebesség állandó (szerintem ezzel a méréssel probléma volt, de most hagyjuk ezt, tegyük fel, hogy úgy volt)

Itt eredetileg az volt a hipotézis, hogy a fénysebesség nem állandó. De éppen a tudományos kutatás lényege, hogy felteszünk valamit, és próbáljuk igazolni. Ha a valóság mást mutat, el kell vetni.

 

De olyan nem lehet axióma, ami nem is logikus, és nem is tapasztaljuk az anyagi világban. Minden állitást, amit az anyagi világról teszek, ellenőrizni kell. Ha nem kellene, nem lennének laborok és kisérletek.

 

Ez a gravitációs hullám problémás. Ugyanis, nem tudjuk, hogy mi a gravitációs hullám, azon kivül, hogy valamiféle matematikai konstrukció. Az, hogy a gravitációs hullámot kimérték, se mond semmit, mert csak azt tudjuk, hogy mondták nekünk, hogy valamit mértek. De ha látnánk is a gépet, akkor se tudnánk, hogy az amit a gép mutat, és a gravitációs hullám milyen kapcsolatban áll.

 

A méréshez tudni kell, hogy mit mérünk. A hosszat, tömeget, sebességet, stb. tudjuk (bár nem vagyok benne biztos, hogy a rendőrségi sebességmérők a tényleges sebességet mérik).

 

Itt kezdődik a probléma, hogy a mérés egyre jobban elszakad a valóságtól. Ha mondjuk lenne egy gép, amely a terroristaveszélyt mérné, 1-10-ig, és 7-től már veszélyes az ember, és nálad 10-et mérnének, akkor te ezt egy az egyben elfogadnád? A "terrorizmus veszély" és az azt mérő gép pont ilyen absztrakció, mint a gravitációs hullám és az azt mérő gép.

Veszélyes dolognak tartom, hogyha bármi megfoghatatlan absztrakció vagy modell "mérhető".

 

Előzmény: mmormota (485)
Maxtion Zenaxus Creative Commons License 2019.01.11 0 0 487

Kedves ZorróAszter. Megjegyzésed megsebezte érzelmeimet és önbecsülésemet egyaránt. Én büszkén álltam ki a pi=3 geometria mellett, és melletted. Örömömre szolgál, hogy a tudomány fórumon a legnagyobb vitát egy ilyen eredeti gondolat gerjeszti. Ez mutatja a fórum és a fórumozók magas értelmi színvonalát. Sajnos ezután egyedül kell a csatádat vívnod.

 

Tisztelettel,

Őszinte híved: Maxtion

Előzmény: ZorróAszter (472)
mmormota Creative Commons License 2019.01.11 0 1 486

Az út, idő, sebesség mérése eleve relativ, nem egy objektiv anyagi valóság, mint egy ház, vagy egy félvezető, amit meg tudok fogni, és amik az anyagi világ valós törvényei alapján működnek.

 

Nyelvész-bölcsész fizika... :-(

Előzmény: isabellee2 (484)
mmormota Creative Commons License 2019.01.11 0 0 485

Az elején nagyon is mértek. Hogy indul a relativitás elmélet? Úgy, hogy KIMÉRTÉK, hogy a fénysebesség mindenhol ÁLLANDÓ

 

Hiszen ezt írtam én is, csak szokás szerint nem vetted észre a lényeget, pedig többször is leírtam.

Mértek, megfigyeltek, és alkottak egy modellt, ami jól írja le az így megismert jelenségeket.

Most jön a lényeg, az axiomatikus modell óriási előnye: nem csak a már ismert dolgokat foglalja össze, hanem olyan dolgot is képes előre jelezni, amit még senki se figyelt meg.

 

Minőségileg új dolgot mondott. Ez nem olyan, hogy mondjuk megmérték milyen tulajdonságai vannak a c, a d, az e hangot kibocsátó zongorahúrnak (anyag, átmérő, hossz, húzóerő), majd kiszámolták mi kell mondjuk egy cisz hanghoz. Mert ez csak egy nagyon kis kiterjesztés, bár már ehhez is képletet kell alkotni.

Hanem egy minőségileg új dolog, olyan jelenség, amit nem mértek, nem láttak hasonlót sem, váratlan és izgalmas. Ez nem megy úgy, hogy csak gyűjtjük az adatokat, táblázatba foglaljuk, maximum megpróbálunk jól illeszkedő képleteket rájuk húzni. 

Előzmény: isabellee2 (479)
isabellee2 Creative Commons License 2019.01.11 0 0 484

A Michelson-Morley kisérlet azt hozta ki, hogy a fénysebesség mindenhol, minden vonatkoztatási rendszerből nézve állandó.

Einstein azt irta a könyvében, hogy a relativitás elmélet csak akkor igaz, ha a fénysebesség állandó. A fénysebesség relativ volta és a relativitás elmélet ellentétes, az egyiket el kell vetni. És mivel Einstein szerint a relativitás elmélet igaz, ezért azt vetjük el, hogy a fénysebesség relativ (vagyis a fénysebesség állandó).

A fénysebesség állandóságán alapszik a relativitás elmélet. Ha a fénysebesség nem állandó, akkor az egész elmélet bukott.

 

Az út, idő, sebesség mérése eleve relativ, nem egy objektiv anyagi valóság, mint egy ház, vagy egy félvezető, amit meg tudok fogni, és amik az anyagi világ valós törvényei alapján működnek.

Előzmény: jogértelmező (481)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.11 0 0 483

egy térbeli alakzat felszíne.

ha a befoglaló térből nézem, akkor egy alakzat. ha meg önmagában nézem, akkor a felület geometriája.

Előzmény: ZorróAszter (477)
mmormota Creative Commons License 2019.01.11 0 0 482

Akkor a ti erőfeszítésetek első lépése az kellett volna legyen, hogy bizonyítjátok vagy megfelelő forrást hoztok arra, hogy amit én kérdezek, az KIZÁRÓLAG úgy értelmes kérdés, hogy a RIEMANN-GEOMETRIÁBAN lehetséges-e ilyesmi, mert az Euklideszin és a Riemannon kívül nincs más geometria, azokban a válasz pedig nem.

 

Az első két sor pontosan ezzel foglalkozott. Ha nem mondod meg, mit értesz "geometria" alatt, akkor nincs miről beszélni.

 

Nem mondtad meg, eddigi működésed alapján azért, mert nem érted, hogy ez nem valami abszolút dolog amit fel kellene fedezni, hanem axiómák által meghatározott valami. 

 

Mivel nem mondtad meg, példákat hozott, negatívat és pozitívat is. Ha a Riemannt érted geometria alatt, akkor nem lehetséges, ha a Banach tér is befér a fogalmadba, akkor meg igen.

 

Ez nagyon részletes és világos válasz. Te meg nem értetted, és hőzöngtél és hisztizel most is. A saját ostobaságodat ünnepled.

 

 

Előzmény: ZorróAszter (473)
jogértelmező Creative Commons License 2019.01.11 0 0 481

Kisnaccsád, nem kéne tudománytörténetet hamisittanyí, mer jajongni fog a nép !

Előzmény: isabellee2 (479)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.11 0 0 480

"Amúgy meg, itt sem épitünk semmit. A relativitás elméletből nem jön ki, hogy hogy kell repülőt, házat, vagy félvezetőt épiteni."

 

időgépet...

 

Előzmény: isabellee2 (479)
isabellee2 Creative Commons License 2019.01.11 0 0 479

Gravitációs hullámok.

Amikor azt altrelt (Általános Relativitáselmélet) megalkották, senkinek fogalmas se volt erről. Nem mértek, láttak, tapasztaltak semmi ilyesmit.

 

Az elején nagyon is mértek. Hogy indul a relativitás elmélet? Úgy, hogy KIMÉRTÉK, hogy a fénysebesség mindenhol ÁLLANDÓ, minden vonatkoztatási rendszertben. És éppen erre mondták azt, hogy "logikátlan, dehát mit tehetünk, ilyen a valóság, és a valóságot kell elfogadni". (Más kérdés, hogy hogyan tudták ezt kimérni, és hogy tényleg igaz-e).

A relativitás elmélet éppen hogy nem logikátlan axiómák sorozata, hanem az anyagi világ megfigyelése (megint: más kérdés, hogy helyes-e a megfigyelés), és az erre épült matematikai levezetés.

Amúgy meg, itt sem épitünk semmit. A relativitás elméletből nem jön ki, hogy hogy kell repülőt, házat, vagy félvezetőt épiteni. Olyanok jönnek ki belőle, mint hogy egy másik rendszerből a rudat és időt rövidebbnek látom, és a gravitációs hullámok. A gravitációs hullámokkal pedig nem csinálunk semmit, nem használjuk rádiózásra, vagy wi-fi-re, stb.

Előzmény: mmormota (448)
ZorróAszter Creative Commons License 2019.01.11 0 0 478

Ja! Az Ördögöt csak azért mondtam, mert láttam, hogy egész éjjel itt gyűrtétek egymást

Előzmény: Törölt nick (476)
ZorróAszter Creative Commons License 2019.01.11 0 0 477

A kúpos példákra azért nem reagáltam korábban, mert ez tér lenne.

 

Tehát a tér minden pontján minden körre pi=3.0

 

A gond itt jön be. Mert ekkor lehet, hogy alapvető ellentmondás lesz ebban a térben a geometriában.

 

Miért gondolom mégis, hogy esetleg nem?

 

Azért, mert azt hiszem, a pi=3.0 tér minden pontja megfeleltethető az Euklideszi tér minden pontjának.

 

Tehát ez egy speciálisan görbült tér.

 

Mi értelme lehet ennek?

 

Az, hogy lehet, hogy ez lehetne egy speciális, triviális alaptér, és az Euklideszi tér ehhez képest görbült pi=3.14... térré.

Előzmény: Törölt nick (476)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.11 0 0 476

"az KIZÁRÓLAG úgy értelmes kérdés, hogy a RIEMANN-GEOMETRIÁBAN lehetséges-e ilyesmi"

 

neked az kell, hogy a sík geometriához képest a sugár hosszabb legyen.

emil kúpjához hasonlóan van egy ötletem. hullámzó balaton tetején, de csuda volt.

persze ez is csak a középpontból kiinduló hullámok esetén teljesül.

 

mellesleg sztálin megmondta, asszem teheránban, hogy az ördög kommunista. ;)

Előzmény: ZorróAszter (473)
ZorróAszter Creative Commons License 2019.01.11 0 0 475

... Ugatja az egyik csaholó eb ...

 

:o)

Előzmény: Fat old Sun (474)
Fat old Sun Creative Commons License 2019.01.11 -1 0 474

Riemannt és a 2pi*r - G*pi*r3/3 + O(r5) képletet és a többit feldughatjátok magatoknak.

 

Legalább az is világos lett, hogy számodra mit jelent a vitakultúra. Hogy síkhülye vagy, az eddig is nyilvánvaló volt.

Előzmény: ZorróAszter (473)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!