Régen nagy találkozók voltak. Sajnos a közönség részben átment facebookra ls nekem személyes ismerőseim is meghaltak. Nem ezzel a topical találkoztunk hanem amásikkal, de de a közönség nagyjábból ugyanaz volt. Nagypapit és a feleségét is egy evős talin ismertem meg személyesen.
Én a nevét tudtam, de évtizedek óta nem ettem. A fasírtot pont a kéreg miatt nemnagyon szeretem, - de megeszem, ha elémrakják -, a húsgolyókat viszont igen. Múltkor egyszer Cordon bleu húsgolyót csináltam, jó volt. :)
Ma egyben sült fasírt lesz, (fél kg húsból 4 labda), hogy mindenkinek jusson a ropogós szélekből is.
Közben eszembe jutott, hogy létezik a főtt tojással töltött változata, gondolod, hogy eszembe jutott a neve? Meg kellett nézni, ez a Stefánia vagdalt. - nyilván azért nem ugrott be, mert nem készítjük.
A gőzös vasút korából származik, amikor is az úri közönség a vízvétel idejére leszállt, és bevonult a restibe, hogy bekapjon pár falatot. Később a vendéglők is átvették a kifejezést, a délelőtt elfogyasztott kisadag ételek értendők a zóna adagon. Mára már csak a kis adag szinonímája.
Más: Melyik levesbe milyen (tészta) betét illik?
Van egy pár 'kötelező', pl. bab- és gulyáslevesbe csipetke, marha húslevesbe/hez finommetélt vagy daragaluska, consomméba tojáskocsonya (royal), zöldborsó levesbe vajas galuska, zöldséglevesbe eperlevél, Újházy tyúklevesbe lúdgége, libalevesbe maceszgombóc, aztán persze a krémlevesekbe borsóka, vagy pirított zsemlekocka, borlevesbe pirított kiflikarika sorolhatnám...
Inkább a vasúthoz volt köze, amikor a restik – de rég volt! – a legjobb éttermeknek számítottak. Máig találkozni az étlapokon a zónapörkölttel például. Ez a vasúti vendéglátásból lett népszerűvé a zónarendszer bevezetése után, amely olcsóvá tette az utazást. (gyakori kérdések)
Valahol volt van is, gondolom, egy igen okos magyar konyha könyvem ott le van írva nem csak ez, de pl. az is, hogy milyen húsleveshben milyen tészta főjjön. Ha egyszer megtalálom megnézem.
Gyerek koromban, minden vendéglőben volt "zóna", ami egy kisadag marhapörkólt volt krumplival. Ezt eszegették az urak délelőttönként a kávéházban egy korsó sör kiséretében.:-)
Nem sokat jártunk ilyen helyre akkoriban, de ez a zóna, mert idegen olt nekem a szó, megragadt a fejemben.
Nálunk családi összeröffenéseken mindig van pörkölt is, nokedlivel, másodiknak. Birka/kecske/marha.
De anyám szülőfaluja mentén a birkapörkölt főtt krumplival volt/van.
Eddig bele se gondoltam, hogy tényleg krumplival kéne legyen, pedig sztem igazatok van! A csirkepörköltet besűrítem a tejföllel, oda jó a nokedli, de, ha krumplival akarnám enni, nem jönne szóba a tejföl.