Tegnap tudtam foglalkozni a felvevő erősítő modulok torzításával és megtaláltam az igazi okát:-(
A kinti mekkmeseterek egyike úgy kötötte monóba a gépet, hogy a 600 ohmos kimeneti trafók szekunder tekercseit párhuzamosította!
Így aztán a vezérelt erősítő a másik kimenetére "dolgozott" vissza a trafón keresztül, és tönkretette annak a kimeneti BC178B tranzisztorát...
Miután kiszedtem a fusi-misi álltal beforrsztott vezetékeket, mindkét erősítő jól működött - most +6dB kivezérlést tud 1 kHz-en a Stellavox SP-8 felvevő erősítője.
Az első néhány nap azzzal telt el, hogy a Stellavox SP-8 hibáit derítettem fel:-(((
Első és legsúlyosabb hiba volt a baloldali felvevő erősítő teljes működésképtelensége, amit egy BC178B tranzisztor B-E szakadása idézett elő.
Kicseréltem a hibás tranzisztort, most pedig az derült ki, hogy mindkét oldal egyformán vágja a szinuszjel pozítív félperiódusát....további mérések szükségesek a hiba felderítéséhez. Ami a dolog érdekessége, hogy hiába van meg az SP-8 szervikönyve - a modulok belsejének kapcsolási rajzát a Stellavox nem publikálta...
Ki kell rajzolnom az felvételi erősítő áramkörét, hogy fel tudjam deríteni a hiba okát...
Most volt csak időm megnézni az új topikot. Nekem szemre nagyon úgy tűnik hogy hasonlítanak a Nagra fejekre, persze a pontos méret nemigen állípítható így meg.
Sajnos az nem az egyém, mert ez a "gazdag ember Stellája" az enyém a 14 szám alatti... (az is nagyon szép, de csak polcra való, a Stella SP-8 műszaki változata)