Mi ezen a megdöbbentő? Minden lépésükkel nehezítik, hogy le lehessen váltani őket. Ugyanakkor a kormányzati intézkedéseik pedig folyamatosan rombolják a népszerűségüket.
Annyira én nem aggódom emiatt, amiatt viszont igen, hogy mennyi kárt fognak még okozni addig, amíg el lesznek kergetve...
Csak a húsz éve ideglenesen itt állomásozó alkotmány megszületésének körülményeit tudnám feledni a 94-98 közötti 2/3 ot mikor a sarkalatos törvények tömkelegét "betonozták" be, ami az ország romlásához vezetett. Híába az ülléspont határozza meg az álláspontot, ráadásúl a házszabályt mindig úgy akarják megváltoztatni, hogy ha kormányon vannak akkor egyértelmü, ha nem akkor úgy kell kötelezően eltérni, mintha ők k lennének a kormányzó erő, mert ha nem akkor diktatura van és slusz.
Nekem alapvetően a kopogtatókkal semmi bajom nincs. Az, aki képtelen 1000db kopogtatót összeszedni egy 100.000-es körzetben, az tényleg ne induljon el.
Az utolsó mondatoddal egyetértek. Amin nem lehet változtatni, ahhoz rövid távon alkalmazkodni kell.
Amúgy nem hiszek a "jó" választási rendszerben, mert különböző,egymást kioltó szempontok vannak. Nekem az a választási elfogadható, amelyikben alapvetően a legtámogatottabb erő nyer és stabilan tud kormányt alakítani és kormányozni.
Azt a tipusú "arányos" választási rendszert, amilyen szlovákiában vagy olaszországban van, azt nem tudom támogatni,mert az állandó politikai bizonytalansághoz és kormányzási prolémákhoz vezet, nem is beszélve az alapvetően rossz koalíciós kényszerekről.
Végülis ahogy a fidesz is nyerhet 2/3-dal, úgy más is nyerhet. Ettől még lehet a választási rendszer rossz. Ha nem tudod megváltoztatni, akkor alkalmazkodj!
A pluszkompenzáció szerintem is kimaradhatott volna, de a kopogtatócédula kapcsán nem értek veled egyet. Egy alapvető elemi szűrő kell, hogy ne induljon el minden jött-ment féleszű a választáson. AMúgy kopogtató cédula ügyben a Fidesz összességében csökkentette azok számát, amennyiben körzetenként csak 1000-db-ot kell összeszedni úgy, hogy közben a körzetek 2X akkorák mint korábban! tehát ez egy nagy könnyítés a kicsiknek.
Ami nekem necces az új törvénybe, hogy az egyéni mandátumot nyerő szavazatainak egy része is felkerül a kompenzációs listára. A nyertest minek kompenzálni? A másik a kopogtatócédulák rendszere. Többektől hallottam már, hogy jobb volna megszüntetni.
Szerintem is nyitott a küzdelem és bármi lehet! De ez nekem nem újdonság! Az újdonság az, hogy az MSZP most köpi szembe magát. Nah mondjuk azért ez annyira mégsem újdonság ;)
Nem. Ezeknek nem kormányozniuk kellett volna 2006 szeptember 11-e után, hanem lemondani, előrehozni a választást és hagyni, hogy szopjon a Fidesz a sima feles többséggel és 10%-os hiánnyal.
Dehát ugye az utolsó percig lopni kellett és ragaszkodni a hatalomhoz.