Kb. 50 dkg főtt krumpli átnyomva, lazán és langyosan,
10 dkg vaj, rányomjuk a forró krumplit, hogy olvadjon bele,
50 dkg finomliszt
1 db tojás
3 teáskanál só
2 evőkanál tejföl
1 zacsi élesztő 1 dl cukros langyos tejben felfuttatva
+ annyi tej, amennyit felvesz
Ebből rittyentünk egy kicsit ragadós kelt tésztát, nem kell a krumplit kihűteni, úgyis langyos lesz, mire sorra kerül, jobban kel a tészta tőle. Igaz, kicsit ragad, de sebaj. Nem szórakozunk lisztezéssel, hanem letakarjuk a tálat fóliával, 1 óra alatt duplájára kel, finom, laza lesz. Kiborítjuk, most kicsit lehet lisztezni, és szépen, kézzel széttterítjük, kicsit húzkodva, viszonylag vastagra, kb 2 cm??? Mittomén. Bármilyen formára lehet szaggatni, vagy vágni, aztán tojással megkenjük a tepsiben, és köménymaggal megszórjuk. Akkor lesz jó, könnyű, ha 15 perc alatt sül meg, az én sütőmben ez 200 fok felett van.
Ezt a Kati mamától tanultam vagy 30 évvel ezelőtt, egyik fiam ovis barátjának a nagymamája volt. Nagyon penge volt a konyhában😉