Mondjátok el, beszéljétek meg milyen szabályok és keretek között szeretnétek használni a fórum titeket érintő részét, hogy ezek alapján készülhessen el az új szabályzat.
Hali! Szerintem meg szét kell választani, mert pl. aki valami analóg dolgot keres (Kevesen.) végig kell olvasnia rengeteg digi hozzászólást, hogy meglelje amit keres.
Hol vannak a nem kategorizalt topikok?
Nehany megvan a kedvencekben de mashonnan nem erem el. Raadasul a kedvencek regota rosszul mukodik, soxor nem frissul, ezzel is csinalhatnatok valamit.
A kategorizalas mi alapjan tortenik? Mert megneztem egyet kettot es 2 eve hozzanemszolt topikok vannak tobb helyen mig a porgosebbek sehol.
pl a polaroid merre van?
Olvastam hogy valtoztattok a dolgokon, de sztem ez a sok kategoria telleg nem az igazi, az hogy az adok veszek kategorias legyen az ok. En is jobban szerettem a sima toppcilistat. Alternativ megoldaskent nem lehetne azt hogy az is megmarad mint egy nezete a dolognak? Jelenleg is van egy linkje a regi fotovideonak de eleg keves jelenik meg benne, ha azon keresztul is mukodne mint egy virtualis lista akkor a kecske is megmaradna a kaposzta is jol lakna.
Én ebből az egész szétszedésből szinte semmit nem érzékeltem, mert linkként el van mentve a régi fórum/technika/fotó-videó elérési útvonala. Amíg lehet használom, mert hasznosnak találom, hogy a pörgő topikok közül lehet válogatni, át lehet olvasni más márkák, más területek topikjaiba, lehet informálódni, az ismereteket gyarapítani. Ez az új rendszer kicsit kusza még számomra, szokni kell, de részemről érthető a tulaj hozzáállása is, és tényleg beleolvadt/beleszürkült a technika csoportba.
Két észrevételem lenne:
1. Ha már ennyire csoportosítva vannak az egyes topikok, nem lehetne egy összefoglaló, áttekintő gyűjtőt is létrehozni, ahol a legjobban pörgő 30-50 topik linkje jelenne meg? Visszanéztem, hozzászólásom írásakor az idén 45 topicban szóltak hozzá az adott témához, az utolsó 1 hónapot nézve 26-hoz. Szerintem technikailag megoldható lenne egy ilyen áttekintő gyűjtő automatikus üzemeltetése a meglévő struktúra mellett/azon belül, időt spórolna a fórumozóknak, nem kellene bejárni mindent, ha csak valami újdonságot szeretnének olvasni.
2. Számomra zavaró, ha a keresőbe beírok egy keresett kifejezést (p Pentax), akkor az összes topik megjelenik amiben szerepel a szó(eddig is így volt, szerettem), a változások óta viszont megjelenik a fórum/fotó-videó/digitális/pentax is. Ez ugye egy gyűjtő, ahol a példánál maradva a digitális pentax gépek szerepelnek. Ennek megjelenése a keresési találatok között nekem zavaró, mert többletinformációt nem ad, az ebben szereplő topikok is mind megjelennek.
Esetleg ki lehetne tenni az originál fotós forumok fejlécébe az uj hely linkjét, esetleg ennek a topiknak a linkjét meg egy pár szavas ismertetőt, hogy ne csak bután nézzen az egyszeri felhasználó.
LEhet, az én gépemben van a hiba, de azon kívül, hogy eltűnt jópár topik, én semmi más változást nem látok...? Nálam nincs se kategorizálás, se semmi egyéb... Hol nézitek ti ezeket? És hol vannak pl. a Canon topikok?
emellett amit tegnap irtam, megerősiteném, vonjátok össze a sony és minolta topikokat, sony/minolta néven, mert ezek egy azonos rendszer 100% kompatibilitással, a minolta tuajdonosokból uj váz vásárlásakor sony tulajdonosok lesznek amivel használják tövább a minolta rendszerhez vett cuccaikat.
A 140-es hozzászólásomban javasolt felosztás mellett szeretnék érvelni:
A fotózásban technikailag és koncepcionálisan nagyon sok minden összetartozik. Az állványos témák például a makrofotózással. A mostani felosztásban az előbbi a kiegészítőknél van, utóbbi a fényképészeti ágaknál. Az Extra tele topik szintén a kiegészítőknél van, míg szorosan összekapcsolódik a Természetfotóval. Jópár gyártó gépén használhatóak a régi, analóg vázakra készült objektívek - ezek a témák megintcsak elég szorosan összekapcsolódnak egymással, most meg szétszórtátok. És így tovább
Aki nem fotózik, annak ezek érdektelen apróságok - míg a fotó(zá)snak mindennapi részei.
Akkor vonjátok össze a minoltát a sonyval teljesen, mert egy rendszer, egy bajonett, csak időközben tulajdonost és nevet váltott de pl egy minolta 7D/5D tulaj ugyanugy sony obit fog venni a vázára ha ujat keres.
ha nekem most egy Zenitre való Helios 44m obi van a sony vázamon és egy Nikon SB25 vaku, akkor össze lehet vonni az analóg m42 dolgokat és a Nikont is a sonyval?
Mi a logika abban, hogy a minolta és a sony külön csoportot kapott és az exminolta ma már sony bajonett központi topikja a minolták közé került, ahol majd jól nem keresi egy ujgenerációs sony-tulaj se aki nem ismeri a sony történelmet?
Vagy topikonként irjuk be, hogy és XY melyik topikot hol szeretném látni, ez lenne a konstruktiv hozzáállás?
Tiszta kérdés az lenne, ha azzal kezdenék, hogy kéri-e a közösség a topikok szétbontását.
Nem, erről szó sincs. Ugyan semmi közöm hozzá, milyen gazdasági elvek alapján élsz, de ez itt így van, a tulajdonos így látja jónak, a részletekben várjuk a _javaslatokat_.
Kérdeztem valamit, arra válaszoljál először! Majd csak utána kérdezzél egy újat.
A stílusod elég alpári, de azért válaszolok :-))
Lássuk először a probléma formai megközelítését. Ez a topik eddig jól el volt dugva az internet szürke zónájában, tehát aki nem kereste kifejezetten, az nem találta, de a márc. 11-i szerencsétlen események kapcsán többen rátaláltak. Jól látható, hogy a topik 147 hsz-éből (ma esti 20:30 szerinti adat) 42 hsz született a topik fennállásának első 10 hónapjában, majd több mint száz mindössze 2 nap alatt.
Statisztikailag is könnyen belátható, hogy rajtam kívül legalább tucatnyi olyan hozzászóló van, akik eddig nem fejtették ki a nézetüket, pusztán abból az okból, hogy nem tudtak a topik létezéséről.
A tartalmi megközelítés még egyszerűbb. HA ismertem volna ezt a topikot, akkor sem szóltam volna bele az ügyekbe, mert a már említett korábbi 42 hozzászólásban egyetlen egy sem volt olyan, amely azt javasolta volna, hogy robbantsák ízekre a korábban jól működő topik-rendszert. A címnek megfelelően szabályrendszerről folyt a beszélgetés, nem a szétszedésről. Ami szóba sem kerül, az ellen minek ágálni? HA szóba került volna már korábban a most vehemensen érvelők részéről a topikok szétszedésére vonatkozó javaslat, akkor hallattam volna a véleményemet.
Bár úgy látom, hogy felesleges lett volna, mert most is inkább az "oszd meg és uralkodj" elve alapján mondvacsinált közvélemény-kutatás folyik a topikok új rendjéről, ahelyett, hogy tiszta kérdéseket tennének fel a rendszerurak :-((
Tiszta kérdés az lenne, ha azzal kezdenék, hogy kéri-e a közösség a topikok szétbontását.
Ha többségbe kerülnének azok, akik a szétbontás mellett voksolnak, akkor lehetne a szétszedés mikéntjéről tárgyalni...
Ez a topik 2011.04.27 11:33-kor nyílt. 44 hozzászólás született tegnapig
És honnan a bánatos [cenzúrázott csúnya kifejezés] kellett volna nekünk fotós fórumokat olvasóknak tudnunk arról, hogy 2011.04.27 11:33-kor nyílt egy topik rólunk a Fórum » Inda csoport » Fórum » végén?
-Magának is joga volt hozzá, hogy javaslatokat tegyen, vagy tiltakozást jelentsen be a kellő időben jegyezte meg.
-A kellő időben, mi?! - süvöltötte Arthur. - A kellő időben? Akkor hallottam elöször az egészről, amikor beállított ide egy munkás tegnap. Megkérdeztem, azért jött-e, hogy megpucolja az ablakot, mire ő azt felelte, hogy nem, hanem azért, hogy szétrombolja a házat.Persze nem ezzel kezdte. Dehogy. Előbb letörölt pár ablakot, s megvágott öt fontra. Csak aztán mondta meg.
-De Mr. Dent, a tervek az elmúlt kilenc hónapban rendelkezésére álltak a helyi tervezőirodában!
-O, hogyne! Én is egyenesen odamentem, hogy megnézzem őket, mihelyst hallottam a dologról, tehát tegnap délután. Maguk aztán nem erőlködtek valami nagyon, hogy felhívják rájuk a figyelmet, ugye? Ugy értem, hogy például szóltak volna valakinek, vagy ilyesmi.
-De hiszen a tervek ki voltak állítva.
-Ki voltak állítva? Éppenséggel a pincébe kellett lemennem, hogy megtaláljam őket.
-Ott van a kiállítási részleg.
-Zseblámpával.
-Talán leszakadt a villanyvezeték.
-Meg a lépcső.
-Nézze, végül is megtalálta a feljegyzést, nem?
-O, hogyne - felelte Arthur -, megtaláltam. Egy használaton kívüli vécében elsuvasztott, bezárt iratszekrény fenekén volt kiállítva, az ajtón a következő felirattal: Vigyázz! A leopárd harap!
Azt hiszem, nem is vettétek észre, hogy ez már nem az index fóruma jó ideje. Egy elég nagy közösségi szolgáltatás része, melyet az egyszerűség kedvéért indának nevezünk.
Ebben a hatalmas tömegben a fórum fotósai és filmesei nagyon el voltak rejtve, miközben az inda egyik legfontosabb szolgáltatási területe a képi világ. Tehát a rossz struktúra miatt esélyetek sem volt olyan egyszerű dolgokra (főlapokra kerülés, új felhasználók általi felfedezés, világhír), amikre a fórum egyéb, szintén preferált közösségeinek nap mint nap van lehetősége.
Ha a régi helyen (Technika) maradtatok volna, akkor az arra a fórumcsoportra jutó esély tizennegyed része a tiétek, magyarán talán a 2 legpörgősebb topik néha felemelkedhet ebben a közösségi hálóban, de biztos esélye csak akkor van egy topiknak, ezáltal a topik közösségének, ha nap nap után pörög, vagy az egész fórumról igazán kiugrót csinál. Gyakorlatilag semmi.
Ám most, hogy ez egy önálló fórumcsoport lett és lesz, önmagában kereszthivatkozásokkal, átlinkelésekkel (márka<->adok-veszek<->klubok) [aki ért a nethez, tudja mennyire fontos!], az inda integrálhat titeket a rendszerébe és könnyebben idevezetheti a külső olvasót, nézőt.
Szerintem ez a lényeg. Az elképzelésünket látjátok, ha valami nem jó, talán kifejezetten rossz, nyugodtan szóljatok, de nagyon szépen kérem, konstruktívan, tehát az Ez rossz, pont típusú beszólásokat nem fogjuk tolerálni. Miértet és kivezető utat kérek.
És akkor most csendben a fikázókhoz: két választás volt ennél a (volt) alfórumnál is. Első ez ami most alakulgat, mi ezért nagyon sokat dolgoztunk, pontosabban a kollégák, én nem annyira. A második a jelentős forgalmat generáló topikok megtartása, a többi pedig archívum-féleségbe bedobva. (megj.: volt a magyar neten olyan _fórum_, amit a tulaj egyik napról a másikra törölt, mert nem látott benne tovább fantáziát...) Vagyis ha fórumozóként nézem, akkor nem bedobva, hanem kidobva. Úgy éreztük, van itt annyi és akkora közösség, ami megérdemel egy önálló fórumcsoportot. Elképzelésünk találkozott a tulajdonos - nem csak fórumos - szándékaival és közösségi szolgáltatásaival, szabad utat kaptunk.
Ez a topik 2011.04.27 11:33-kor nyílt. 44 hozzászólás született tegnapig. Ha jól tudom, a kollégák boldogan alakították kívánalmaitoknak megfelelően a gumiszabályainkat. Elhihetitek, most is így lesz. Ismétlem, nem véletlenül: konstruktivitást várunk.
:( Mi ez a minden rendezettséget nélkülöző struktúra? Az adatok gyüjtésére, rendszerezésére, osztályozására, prezentálására egy elég sajátos megoldást találtatok ki. Részemról bánja a f.xom ezt a destruktív agymenést, de csináljatok egy frame-t a legpörgősebb 30 topiknak, oszt mindenkinek meglessz az öröme. köszönjük!