Keresés

Részletes keresés

Afrikaans8 Creative Commons License 2010.11.12 0 0 109

A téma szempontjából mindegy.

Előzmény: Derek (100)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.12 0 0 108

>>Ázsiai és mediterrán vidékekkel a szefárdok mutatnak rokonságot, a kazárokkal inkább ők lennének rokoníthatók, csakhogy a szefárdok eredetileg a hispániai mór kalifátusban éltek, később vándoroltak kelet felé, főleg az ottomán birodalom területére.

 

És Wormsban, Speyerben nem az ibériai-félszigetről elszármazott szefárd zsidók telepedtek meg véletlenül, épp úgy mint a közeli németalföldi területeken?

 

Csakhogy, csakhogy..... ;)))

 

>>késő középkori zsidóüldözések után

 

Felettébb érdekes, hogy miként lett belőlük egy közel tízmilliós létszámú nép a XX.szd. elejére, ha csak olyan későn indultak útnak, és az is, hogy miért nincs az arányos tömegmozgalmakról forrás, ha már tényleg lett volna ilyen, nem pedig csak az a szórvány előfordulás, ami már egy létező közösséget szaporított.

 

Azt is magyarázni kellene, hogy miért is nincsen meg az az egészen közeli genetikai rokonság ezek között a németalföldi szefárd csoportok és askenázik között, ha már azt állítjuk, hogy egyikből a másikba vándoroltak.

Nem különben a germán nyelvek csoportjába tartozó jiddisben fellelt délnémet  nyelvi rokonság és ófrancia hatás , ami miatt a jiddis kialakulását nagyjából a mai Ausztriába lehet elhelyezni, szintén magyarázandó

 

Érthető természetesen a vakítás, hiszen Izrael földjéhez való juss okán szükségesek ezek az egy nép magyrázatok(ami végül is még fel sem róható), de szerintem nagyon jól jön ez egyes katolikus és pánszláv érdekeltségeknek is, hiszen lehet kitörölni és átfesteni olyan esemélyeket, amik egyébként  kora középkori zsidó vallású csoportokhoz kötődnek.

 

A világ legnagyobb része sosem hallott az avarokról, az egy magyar legenda hogy ilyen nagy a jelentőségük.

 

Akit érdekel a történelem, az hallott róluk természetesen.

Minket magyarokat pedig azért érdekel, mert a X-XI.szd során magyarként egységesülő népesség jelentős részét alkották különféle avar gyökerű vagy avarkori népek.

Önismeretünk részét kellene, hogy képezze az etnogenezisünk, még akkor is, ha az elüt a nemzeti romantikus, Árpád-házat heroizáló narratívától és esetleg kiderül, hogy csupán a hatalmi folytonosság változását tekintjük kezdetnek azon az áron, hogy annak előzményeiről lemondunk és hagyjuk, hogy kisajátítsa más.

Lemondunk például abból az ideológiai okból, hogy katolikus gyökereinkkel ütközik egy őseink(egy része) által követett korábbi, monoteista ideológia jellemezte vonal. 

 

Az avarok, térségben élő avar kori népek esetleges zsidó vallása például magyarázhatja azt, hogy  milyen erőteljesen igyekeztek az antiszemitizmust felszítani külső erők már a galiciai zsidók bevándorlása előtt.

 

Miért ne beszélhetnénk őszintén róla, lehet, hogy kiderülne, hogy ki kivel is van itt a nagy kárpát-medencei szembekötős tömegfogócskázás közepette. 

Előzmény: alienfromspace (105)
lalá Creative Commons License 2010.11.12 0 0 107

-Dehonnem! Mert, hát Borneo és Celebesz, magyar vót és magyar lesz!

Előzmény: Afrikaans8 (80)
4400 Creative Commons License 2010.11.12 0 0 106

Jo kis jatek , de ha igy haladunk akkor ugyis Ciganyia lesz errefele , ugyhogy felesleges torni a fejunket.

alienfromspace Creative Commons License 2010.11.12 0 0 105

Askenázi, azaz német zsidók a késő középkori zsidóüldözések után települtek át Kelet-Európába és etnikailag máig a nyugati fehérekkel rokon génörökséget hordoznak, az örökölt betegségek genetikai kutatásában ez régóta téma. Nézz utána a neten.

 

Ázsiai és mediterrán vidékekkel a szefárdok mutatnak rokonságot, a kazárokkal inkább ők lennének rokoníthatók, csakhogy a szefárdok eredetileg a hispániai mór kalifátusban éltek, később vándoroltak kelet felé, főleg az ottomán birodalom területére.

 

Valójában a kazárok türkök voltak, aki felvették zsidó vallást, sok közük nincs egyik mai zsidó csoporthoz sem.

 

Amúgy ez az egész téma kissé zavaros. Tucatnyi népet, több ezer évet és számos kultúrkört fog át, amit szerencsétlen módon az avarok "egyesítenének". A világ legnagyobb része sosem hallott az avarokról, az egy magyar legenda hogy ilyen nagy a jelentőségük.

 

Nem kell persze mindent ilyen mereven nézni, fikció topicnak kb. olyan mint a dunántúli köztársaság. Bár a végén az még valóság lesz :)

Előzmény: Törölt nick (101)
uhuru1 Creative Commons License 2010.11.12 0 0 104

Mi köze a multiknak a zsidókhoz? Multi az nem zsidót jelent. Barátod a gugli.

Előzmény: vuvuzela2 (95)
uhuru1 Creative Commons License 2010.11.12 0 0 103

Hidd ezt. A hit csodákra képes.

Előzmény: segédnikk (86)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.12 0 0 102

XII-XIII szd.

Előzmény: Törölt nick (101)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.12 0 0 101

>> De semmi köze a kazárokhoz, akik jó ezer évvel korábban éltek és még földrajzilag is jóval keletebbre.

 

Mihez/kihez képest éltek 1000 évvel korábban?

 

Az elméletileg nyugatról keletre vándorló zsidókhoz képest ugyan nem, hiszen azt a feltételezett eseményt a keresztes háborúk korába, a XI-XII századba teszik.

Igaz ugyan, hogy Worms és Speyer esetében pl. kimutatták, hogy szó sincsen arról, hogy a zsidók igazán tömeges kivándorlását lehetne a pogromokhoz kötni.

A Kazár Birodalmat ugyebár a varégek és bizánciak közös támadása 1016-ban szüntette meg. 

 

A "földrajzilag is jóval keletebbre" kitétel pedig fából vaskarika, hiszen a Kazár Birodalom legnagyobb kiterjedésekor ellenőrzése alatt tartotta Galíciát is, északon is messze kiterjedt. Poltava-Baltavár még törökös dinasztia székhelyéül is szolgált. 

Előzmény: alienfromspace (87)
Derek Creative Commons License 2010.11.12 0 0 100

"Amúgy tök' mindegy,"

 

Te hoztad fel,ha tokmindegy akkor minek?

Előzmény: vuvuzela2 (99)
vuvuzela2 Creative Commons License 2010.11.12 0 0 99

Persze, "megírták" a Wikipediában :)

Amúgy tök' mindegy, az is, hogy komolyan gondolja-e vagy sem, amiket ír.

Előzmény: Derek (97)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.12 0 0 98

>>Az askenázi zsidók eredetüket illentően nem azonosak a kazár zsidósággal, askenázi német eredetet jelent és nyugati gyökerű zsidóságot kell érteni alatta. Ez a csoport a középkor végén és újkor elején került keletre, többnyire lengyel és nyugat-orosz területekre. De semmi köze a kazárokhoz, akik jó ezer évvel korábban éltek és még földrajzilag is jóval keletebbre.

 

Ezt a nyugatról keletre vándorlást és az askenázik hihetetlen léptékű létszámgyarapodását ugyebár nem igazán lehet sem magyarázni, sem bizonyítani.

 

Ettől persze még nem biztos a kazár eredet sem, csak az, hogy az askenázi zsidóságon sokak szerint nyugati gyökerű zsidóságot kell érteni, amiből a hangsúly a kellen van, különben lehet, hogy borulna az a történelmi tabló, amit a politika ír magának. 

Előzmény: alienfromspace (87)
Derek Creative Commons License 2010.11.12 0 0 97

Bayer svab

Előzmény: vuvuzela2 (95)
vuvuzela2 Creative Commons License 2010.11.12 0 0 95

Mit mondjak erre? Régen is szinte az összes antiszemita könyvet zsidó kiadók adták ki, s a szélsőjobbosnak titulált prominensek nagy része is zsidó (Lovas, Bayer, Hering J. stb.). Miért ne árulhatnának a multik matricákat?

Előzmény: Psycho Dad (94)
Psycho Dad Creative Commons License 2010.11.12 0 0 94

Én meg pozitívan csalódtam az ósanban, megyek az autós részleg felé, mit látok? Egy csomó féle Nagy-Magyarországos, árpádsávos országmatrica, ráadásul még jó áron is!

Előzmény: vuvuzela2 (93)
vuvuzela2 Creative Commons License 2010.11.12 0 0 93

Az egyik bp.-i Auchanban egyszer osztrák hagymát láttam...

Előzmény: wadbikaiy (92)
wadbikaiy Creative Commons License 2010.11.12 0 0 92

Lehet itt épeszű valaki?!

 

Amikor krumplit importálunk??!! (Valamint nem éri meg disznót és/vagy baromfit tartani a többségnek...) 

Előzmény: Morgó Sapiens (63)
RónaLD Creative Commons License 2010.11.12 0 0 91

Mi a fenének vagy te ilyen agresszív még egy humornak szánt eszmeszerében is? Neked ez nem kötelező, mélymagyarnak meg amúgy is sekélyes vagy.

Előzmény: Törölt nick (81)
vuvuzela2 Creative Commons License 2010.11.12 0 0 90

"A SzU lénygében ilyen volt, káni hatalmi struktúra, ahol az első titkár volt a nagykán"

 

Neoliberálisnak talán nem nevezném, de rusz-orosz területeken elég sokáig élt a kagáni cím (ha most a tatár kánokat nem nézzük). Ilarion metropolita még az 1040-es években „a mi országunk nagykagánjá”-nak (великий каган нашей земли) nevezte Vlagyimirt és fiát, Jaroszlávot (благоверному кагану Ярославу). A kijevi Szófia-katedrális falán olvasható Спаси, Господи, кагана нашего feliratról pedig feltételezik, hogy az Bölcs Jaroszláv fiára, a városban 1073-tól '76-ig uralkodó Szvjatoszláv Jaroszlavicsra vonatkozik. De még a XII. század végére datált, Ének Igor hadáról c. hősköltemény is kagánnak hívja Oleg Szvjatoszlavics tmutarakanyi uralkodót...

Előzmény: alienfromspace (87)
vuvuzela2 Creative Commons License 2010.11.12 0 0 89

Előbb-utóbb Észak-Korea beolvadásával is számolni kell...

Előzmény: arnys (84)
vuvuzela2 Creative Commons License 2010.11.12 0 0 88

"askenázi német eredetet jelent"

 

Vélemény. Nézetem szerint inkább 'szkíta zsidó'-ként kell meghatározni (ašguza, tsz. ašguzai).

 

 

"a középkor végén és újkor elején került keletre, többnyire lengyel és nyugat-orosz területekre"

 

Képtelenség. A Kaukázuson keresztül jöttek.

Előzmény: alienfromspace (87)
alienfromspace Creative Commons License 2010.11.12 0 0 87

A SzU lénygében ilyen volt, káni hatalmi struktúra, ahol az első titkár volt a nagykán.

 

Van egyébként egy alapvető fogalmi tévedés a topicnyitó felvetésében.  Ezt írja:

 

"az askenázi zsidóság is jobban identitására találhatna, sokszínűsége megőrzése mellett (l. Kazáriát és a zsidó vallásra áttért IX-X. századi kelet-európai szatellit-államokat"

 

Az askenázi zsidók eredetüket illentően nem azonosak a kazár zsidósággal, askenázi német eredetet jelent és nyugati gyökerű zsidóságot kell érteni alatta. Ez a csoport a középkor végén és újkor elején került keletre, többnyire lengyel és nyugat-orosz területekre. De semmi köze a kazárokhoz, akik jó ezer évvel korábban éltek és még földrajzilag is jóval keletebbre.

 

Előzmény: Törölt nick (83)
segédnikk Creative Commons License 2010.11.12 0 0 86

"egyetlen történelmi formációban sem volt szempont, hogy dolgozni akaró emberekből álljon"

 

Mindig van új a nap alatt. Itt majd explicit formában juttatjuk kifejezésre, ki az, akit szívesen látunk bevándorlóként. Mert jöhetnek, és munkahely is lesz dögivel. Például sem a jelenlegi, sem a megelőző magyarországi kormányzat nem azon fáradozik, hogy igazi megoldást teremtsen a gazdaság élénkítésére, hanem az az elsődleges szempont, hogy honnan lehetne még lecsípni, aztán a végén majd hozzányúlnak a lakossági bankszámlákhoz. Hogy ez kinek jó, azt ők bizonyára nagyon jól tudják, én egyelőre csak annyit érzékelek, hogy kikre nézve hátrányos.

 

 

"Az ember egyébként dolgozik, ha hagyják"

 

Kivéve, ha olyan az ország segélyező rendszere, hogy nincsen erre rákényszerülve, és 20 ezer forintig (sőt számos esetben azon felül is) elnézik neki a lopást. Ezzel most nemcsak a cigányokra gondolok, hanem úgy általában azokra, akik ezt kihasználják.

Előzmény: uhuru1 (82)
segédnikk Creative Commons License 2010.11.12 0 0 85

"nézeteimet szkíta ügyben még akkortájt revideáltam"

 

Örülök, hogy sikerült Hérodotosz szövegét megismerned. Miért lényeges ez most?

 

 

"abban is biztos vagyok, hogy igen jól emlékszel Profitorientált Nyugdíjasra (akkori vitáitokat máig őrzi a fórummotor)"

 

Sok komikus figura megfordult ott rajtad kívül, nézd el nekem, ha nem emlékszem mindenkire. De nyugodtan felfrissítheted az anyagokat a megfelelő helyeken, ha szükségét érzed. A fórummotor bizonyára lehetőséget ad rá. Igaz, még mindig nem értem, hogyan érinti ez a nagykaganátus kérdéskörét.

Előzmény: Törölt nick (81)
arnys Creative Commons License 2010.11.12 0 0 84

Korea miért maradna kettéosztva?

Előzmény: _Quentin_ (76)
uhuru1 Creative Commons License 2010.11.12 0 0 82

Eddig egyetlen történelmi formációban sem volt szempont, hogy dolgozni akaró emberekből álljon. Az ember egyébként dolgozik, ha hagyják.

Előzmény: vuvuzela2 (75)
Afrikaans8 Creative Commons License 2010.11.12 0 0 80

"Éjjen a közös japán-magyar határr"

 

Hokkaidótól Vorarlbergig, de nem értettétek meg a koncepcióm lényegét.

Előzmény: lalá (66)
Afrikaans8 Creative Commons License 2010.11.12 0 0 79

"benyújthatjuk a területi igényünket"

 

Nem területi igényről van szó.

Előzmény: Törölt nick (65)
Afrikaans8 Creative Commons License 2010.11.12 0 0 78

Baján kagán mellszobra egy törökországi kisvárosban (természetesen nem hiteles ábrázolás)

 

 

Baján kagán fejfájának felállítása Bösztörpusztán

Afrikaans8 Creative Commons License 2010.11.12 0 0 77

A Deutscher Bundban a német államok mellett Dánia és Hollandia is benne volt. Egyik sem vált németté. Poroszország bizonyos tartományai nem tartoztak bele. Ilyen képződményt is ismer a történelem.

 

A Német Szövetség uralkodóinak találkozója 1863-ban (középütt fehér uniformisban Ferenc Jóska)

Előzmény: uhuru1 (47)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!