Nem kap elég fényt a fénymérő szenzor, ilyenkor beáll egy fix értékre (ezek szerint a K-r-nél ez 1,6"). Három lehetőséged van (ezeket kombinálhatod is): 1. fényerősebb obi; 2. több fényt varázsolsz :); 3. elfelejted a fénymérést és manuálisan tippelsz egy záridőt, próbálgatással előbb-utóbb sikerül eltalálni.
Videó: kipróbáltam, izzóra állítva: Végig izzón maradt a piktogramm az LCD-n felül. (Nappaliban + bementem a fürdőbe világítás nélkül.) Az ISO-t nekem nem jelzi sehol.
A K-r videójával kapcsolatban lenne egy-két kérdésem. Ma készítettem szobában videót, és azt figyeltem meg, hogy a gép az ISO-val is játszik, meg a fehéregyensúllyal is. Az egészben az a gáz, hogy a fehéregyensúlyt izzóra állítottam, akkor miért is változik? A másik, az ISO-t hol lehet fixre venni, mert azt nem találtam. Eléggé zavaró, hogy villog meg minden színben játszik a készített videó.
Egyébként tudom, ez fényképezőgép, nem videókamera. Nem is használnám máskor csak végszükség esetén, de ez a produktum kicsit elmarad a várakozásaimtól.
Manuális Chinon objektívvel szeretnék fotózni, 'M' -módban. Beállítottam a menüben a rekeszgyűrű használatát. Az objektíven nincs rekeszgyűrű átkapcsoló (gyakorlatilag úgy működik, hogy gép nélkül a rekeszgyűrű egyből beugrik a beállított értékre, a gépre felrakva a rekesz kinyílik, exponáláskor és fényméréskor beugrik a beállított értékre, gondolom evvel nem árultam el nagy újdonságot :) ). A probléma: rossz fényviszonyok mellett fényméréskor maximum 1,6"-re áll be a záridő. (Az ISO 200-on van.) A kérdés: mi a bánatot kell állítani rajta, hogy a magasabb záridőket is beállítsa a fénymérés? Term. állványról fényképeznék. Ha felnyitom a villanót, a mért záridő marad az eredeti értéken (?). A fényméréssel nincs gond, mivel a kitobival tökéletesen működik. Az az érdekes, hogy Chinon 135 2,8-al, ha rajtahagyom az objektívsapkát és fényt mérek akkor max 1,6"-et állít be záridőnek.
Köszönöm a hsz-ed! Jelenleg jó lett a tárcsám, de óvatosan kell bánnom vele. A váz még bőven garis, ezért várok, de javaslatodra feltétlenül elviszem majd.
Az e-tárcsa hibája valószínüleg tipus hiba lesz eleinte nekem is segített a tekergetés a vége a camera kft lett pár nap alatt kész volt és azóta tökéletes, aki ilyen hibával küzd előb utóbb jobb ha elviszi szervízbe a gépet és le a kalappal a c.... kft előtt kivételesen korrekt módon és rövid idő alatt megcsinálták.
Sziasztok! Két napja vettem egy K-r-t, a K10D után a kezelése egyelőre kellemes csalódás (rosszabbat vártam).
Viszont most elakadtam: az ISO rögzített állásban jelenleg 400-on áll és csak felfelé tudom tekerni, lejjebb nem engedi (Autoban 200-az általam állított felső érték jelenik meg). Sehol nem találom, miért nem enged 400 alá menni. Tud valaki segíteni, hol mit állíthattam el?
Először is a menüben be kell állítani, hogy rekeszgyűrűs obit használsz. Most kapásból nem megy hogy melyik menüben és melyik menüpont, de megtalálható. Az AV mód az én tapasztalataim szerint nem működik, csak M-ben működik rendesen a manuál obis fotózás. M módban a zöld gombot megnyomva mér fényt a gép.
Makrózáshoz kéne némi segítség. (Mivel kb. '88-ban makróztam utoljára M42-n).
Vettem egy manuális K-bajonettes közgyűrű szettet, de a TTL fénymérés durván alálő a megfelelő értéknek: 2"-et mér egy 10"-es szituban (a fénymérési módtól függetlenül). Mivel manuális, csak Av, és M lehetőség van, hogyan kell ebben az esetben a K-r-t beállítani/használni? Statikus témánál nem gond, mert van idő tökölni, de egy pl. egy rovarnál már nem egyszerű beállítani a megfelelő záridőt. Igazság szerint eddig csak kit 18-55-el és 55-300-al próbáltam.
Attól függ mennyire kap el a "gépszíj", meg mire használod. Nagyon sokmindent meg lehet oldani a KIT obikkal, de ha kell a kis mélységélesség, a nagyobblátó vagy nagyobbtele, esetleg makró optika, az vagy fekete, vagy ezüst.