A tripsz kacskaringós járatok rág a levélbe, de a te ibolyád nem olyan. Az ibolyákat érheti víz felülről, csak ilyenkor nem szabad, hogy nap is érje. A heti 1x öntözés az bőven elég, a lényeg, hogy az alátétbe ne álljon meg a víz. Két öntözés között hagyjuk száradni a növényeket.
A keleti fekvésű ablak az ideális számukra, talán az a legjobb.
A túl hideg víz okozhat még problémákat, ezért ha lehet szobahőmérsékletű vízzel locsoljuk. Tápoldatozni sem árt kéthetente, ha tudsz, akkor magas foszfortartalmú tápot kell neki adni, az elősegíti a virágzást.
Igen, valamikor fél évvel ezelött kaptak vizet a levelek felülröl. Hozzáteszem, hogy édesanyám ha porosnak látja öket, úgy mint a többi növényt is, letusolja öket. Hát én is kipróbáltam. Akkor lehet, hogy ettöl van? De nála nem ilyenek!Söt gyönyörüen virágzanak már évek óta! Úgyhogy nem egészen igaz ez, hogy felülröl nem szabad öntözni öket. Nála legalábbis nem :)
Öntözés? Hát olyan másfél hetenként kapnak vizet ALÚLRÓL! Többször kéne nekik? Néha feledékeny vagyok, az igaz :)
Ablak szempontból pedig keleti fekvésü ablakban vannak. Túlzott napsütés meg nem igen volt mostanában mifelénk.
Akkor marad az esztétikai probléma. Csak azt hittem, hogy valamilyen féregféle hogy ilyen foltos lett. Látni viszont nem látni rajta semmit sem, csak a foltokat.
Hasonló tünetek akkor is előfordulhatnak ha nagyon sokáig hagytad kiszáradni a földjét. A túlzott napsütés is okozhat hasonló tüneteket. Nincs egyértelmű kórkép.
Ez inkább csak esztétikai probléma, az új leveleken látszanak, hogy szép egészségesek.
Tavasszal szoktak feltenni levelet eladásra a tagok, de cserebere is szokott lenni. 1-2 fajtát be lehet szerezni, viszonylag kis beruházással. Gyönyörűszép fajták vannak, van amelyik virágátmérője a 10 cm-t közelíti.
Nem én ajándékozom el, hanem egy ibolyás ismerős. Nagyon sok fajta összegyűlt neki és nem tud ilyen nagy mennyiséggel foglalkozni.
eva, a gazon majd írok neked :-)
Pest környékén lennének az ibolyák.
Anlu, ültesd át friss földbe és két öntözés közt hagyd megszáradni a földet. A cserépben soha ne álljon a víz. A levélhullás természetes dolog. Egy idő után a felnyurgult töveket meg kell fiatalítani. Ha érdekel a dolog, akkor látogasd meg az ibolyás honlapot, ott sok információt megtalálhatsz illetve a fajtákról is vannak fent képek.
Tápból szinte mindegy mit használsz. Én van amikor kaktusztápot. Viszont a nagyon olcsó tápokat nem érdemes megvenni, amit a különböző szupermarketek saját márkásként árulnak. Annyira fel vannak hígítva, hogy sokkal többet kell belőlük használni.
2 hetente elegendő tápozni. Ezen kívül csak egy világos ablak kell nekik, lehetőleg északi vagy keleti.
Ja és azt is szeretném megkérdezni, hogy melyik táp a legjobb számukra?
Azt meg elmesélném, hogy anyukám idönként beteszi az ibolyákat a kádba és letusolja!!!!!!!!!! Pedig ezeket nem volna szabad felülröl öntözni, vagy mégis? Nála sokkal szebbek mint nálam. Erre mit mondtok?
Gyönyörü szinek! Merre találhatóak, ha megkérkezhetem?
Nekem csak 3-4 cserép van egyszerü lila szinben, nem tudom miért de mindig lekókad egy egy levél és úgy megpuhul aztán le kell törnöm. Ez mire utal? Ha keveset öntözöm is igy van, meg ha sokat akkor is. Föleg most kb két hete ez a "levélpusztulás" tömegesen van.
Klau, két dologtól lehet. Ha pl hosszabb ideig száraz volt a földje, vagy ha hosszabb ideig nedves. Tehát ha túlöntözöd, akkor kókadhat a levele. Ilyenkor hagyni kell kiszáradni egy kicsit a földjét. Oda kell figyelni, mert túlöntözésnél könnyen előfordulhat gyökérrothadás is, a felesleget, amit nem szív fel 15 perc után az alátétből azt mindig ki kell önteni. Télen hetente 2x kell egy kis vizet adni neki, de két öntözés között száradjon egy kicsit a föld.
Túl hideg vízzel sem szabad locsolni, mert azt sem szeretik a gyökerek.
A befőttesüvegre még én is emlékszem. Most talán annyit változott a helyzet, hogy mini műanyag üvegházba rakom az ibolyaleveleket. Tényleg rengeteg fajta van. Egy idő után beindul a Gombóc Artúr effektus is.
Azt ajánlom, hogy gyakran nézz majd be az ibolyás honlapra. Most már újra működik a dokumentumos rész is, sikerült kiküszöbölni a technikai problémákat.
Mindig kerül fel egy-egy kép a galériákba. Tényleg nagyon sok fajta van, úgyhogy egy idő után csak tényleg arra koncentrál az ember, ami a legjobban tetszik neki.
Én pl szeretem a futós ibolyákat és a vöröses, pirosas árnyalatúakat, illetve a nagyvirágúak is a kedvenceim. Van aki a fehéreket szereti.
A minik és mikro minik kicsit nehezebben tarthatók a többinél, mert jobban oda kell figyelni a gondozásukra, kisebb cserépbe kell rakni őket, azok meg nagyon hamar kiszáradnak.
Levélről változó, hogy mikor virágoznak leghamrabb, volt már olyanra is példa, hogy még sarjakat sem hozott a levél, de kidugott egy virágot a föld alól. Általában szerintem 4-6 hónap múlva már virágozhatnak.
köszönöm a kimerítő választ! Ezt -- mármint hogy kevesen vagytok -- valahol sejtettem. Én nemrég költöztem egy sokkal nagyobb lakásba, mint ahol eddig laktam és van egy közönséges fokföldim, amit nagyon szeretek. Most is virágzik -- mindig megcsodálom és örömmel tölt el, ha látom, hogy jól érzi magát. Itt sokkal több helyem van, így jött az ötlet, hogy beszerzek néhány szép, különleges példányt. Gyerekkoromban emlékszem, amikor anyukám szaporította az ibolyákat. Élénken él az emlékezetemben, hogy befőttes üveg alatt tartotta a leveleket és amikor kihajtottak, akkor olyan szép fényes, bársonyos volt a levelük!
Szóval ha ilyen kevesen vagytok és minden egyes ibolya számít, hogy elérjük a 200 kiállítandó példányt, akkor ez egyel több érv, hogy tavasszal én is nekilássak a munkának! Bár egy kicsit megijedtem, ahogy néztem a különböző fajtákat, mert olyan rengeteg van, hogy nemigen láttam még két egyformát! Hogy fogok én ebből választani?!...
Ha tavasszal gyökreztetek néhány fajtát, az kb. mennyi idő múlva fog virágozni? Mondom, hogy nagyon amatőr vagyok, abból is kezdő, szóval elnézést, ha evidens dolgot kérdezek...
Kifejezetten ibolyakiállítás nem volt még. Ehhez nem vagyunk elegen gyűjtők, illetve nem igazán adottak a feltételek.
Alig pár ember van aki gyűjti őket, nem nagyon ismerik még az ibolyákat idehaza. Amikor a fokföldi ibolya szót kimondom, mindenkinek a hagyományos egyszínű bolti fajták jutnak eszébe.
Ha egy kiállításról beszélünk, akkor azt 10-20 cseréppel nem érdemes megszervezni. Ezért is fontos, hogy minél többen legyünk.
Ha a gyűjtők össze tudnak hozni 100-200 cserepet, akkor már érdemes őket kiállítani, illetve még a növények gondozásáról és a kiállításra való felkészítésükről sincs nagyon szakirodalmunk. Még fejlődni kell, hogy egy kiállítást érdemes legyen megszervezni.
A növények szállítása is probléma, mivel van akinek nincs autója sem. Hobbi szinten foglalkozunk ibolyákkal.
Viszont ami jó hír, hogy tavaly volt Ibolyanap Gödöllőn. Ott a fokföldi ibolyások is képviseltették magukat. Ha minden igaz akkor 2011-ben is ott leszünk. Tavasszal lesz az esemény. Ez jó alkalom lesz arra, hogy népszerűsítsük a fokföldi ibolyákat.
tudom, kicsit régen írtad, de engem érdekelne a fokföldi ibolya levél csere. az első képről a kék és a harmadik képen lévő érdekelne. cserébe a képen látható ibolyákról tudnék levelet adni.