Keresés

Részletes keresés

giotti Creative Commons License 2010.06.01 0 0 14
Nézd meg a Zeitgeist Addendum-ot, abban még inkább benne van. Vagy a Pénz, mint adósság c. filmet.
Előzmény: Törölt nick (9)
giotti Creative Commons License 2010.06.01 0 0 13
"A teljes összeg kell létezzen, ellenkező esetben az eladó hogyan kapná meg?" Ugyanúgy virtuálisan, bankszámlára. A teljes pénzforgalom kevesebb, mint 2%-a készpénz.
"Ha bármelyik bank szabadon növelhetné a pénzmennyiséget ... akkor másodpercek alatt hiperinfláció lenne. Szerencsére az MNB ezt is felügyeli." Hiperinfláció nincs, de az infláció valóban ezért van, és ezért nem kiküszöbölhető. A pénzmennyiség növekedését csak a hitelfelvételi képesség szabja meg. Az MNB csak elvileg felügyeli az inflációt, az államkötvények megvételével maga is gerjeszti.
"A hitelfelvevők devizát kaptak, csak egyből el is adták, mert az eladónak forintot kellett adni. " Itt lehet a kutya elásva, erről nincs információm. Valaki tud erről valamit?
Előzmény: digicat (6)
giotti Creative Commons License 2010.06.01 0 0 12
Kedves Fefe!
0-s hozzászólásodban azt írtad, hogy valóban 3%tartalékrátának kell lenni a banknál, most pedig azt, hogy 103%. Én úgy tudom, hogy csak 3% kell.
Előzmény: _Fefe__ (5)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.01 0 0 10
Egyszerű pedig. A devizatartalék, betét, a költség, a százalék mind csak duma. Az sem véletlen, hogy egy átlagos hitelszerződést még középfokú végzettséggel sem lehet értelmezni, annyi benne az ismeretlen fogalom.

Az egész rendszert zsidók találták ki, üzemeltetik, fejlesztették tökélyre - persze a saját szemszögükből. Az ő hozzáállásukat a pénzhez, vagyonhoz azt hiszem, ismeri mindenki.
A Krisztus-korabeli pénzváltás szolgáltatás így változott a legbiztosabb csúcsprofit és hatalomteremtő eszközzé.
Előzmény: giotti (-)
_Fefe__ Creative Commons License 2010.06.01 0 0 7
> A pénz pedig azóta virtuális, mióta nem aranyból vagy más nemesfémből készül.

Az mennyiben volt kevésbé "virtuális"? Az sem maga az érték, azt is csak elszámolásra használták. A pénz, mint olyan, virtuális értékmérő, és ezzel nincs is semmi baj, a baj azzal van, ha a létrehozásáért úgy szednek kamatot a bankok, hogy a kockázatot részben az állam vállalja helyettük.

Jó lenne, ha lenne nem multiplikálható elektronikus állami pénz, sajnos nincs és valószínűleg nem is lesz.
Előzmény: digicat (6)
digicat Creative Commons License 2010.06.01 0 0 6
Piacgazdaság van, minden annyit ér, amennyit fizetnek érte, teljesen mindegy, mennyibe került az eladónak. A zsemle költsége sem 15-20 ft, mégis annyit kell fizetni érte a boltban.
A válság előtt X% nyereség volt a devizahiteleken, most 1,5 x X% van. Az emberek így is veszik, hülye aki olcsóbban adja.

A teljes összeg kell létezzen, ellenkező esetben az eladó hogyan kapná meg? Ha bármelyik bank szabadon növelhetné a pénzmennyiséget (ami nem csak készpénz lehet, lásd Pénzkészlet, és ugyanott a Hitelpénzrendszer címszót) akkor másodpercek alatt hiperinfláció lenne. Szerencsére az MNB ezt is felügyeli.

A hitelfelvevők devizát kaptak, csak egyből el is adták, mert az eladónak forintot kellett adni. Ha van hitelszerződésed olvasd el, ha nincs akkor kérj kölcsön valakitől.

A pénz pedig azóta virtuális, mióta nem aranyból vagy más nemesfémből készül.
Előzmény: giotti (-)
_Fefe__ Creative Commons License 2010.06.01 0 0 5
> méghozzá 100%-nyi

Kicsivel több, mint 100%-nyi, 3% tartalékráta esetén kb. 103% minimum. De ennek nincs nagy jelentősége, hiszen a kihitelezett pénz is többnyire betétté válik valahol, ilyen alacsony tartalékráta mellett a bank kb. annyit hitelez, amennyit be mer vállalni (persze a mi kontónkra, hiszen amikor csődbe viszik magukat, a mi adónkból segítik ki).
Előzmény: tmbg (1)
_Fefe__ Creative Commons License 2010.06.01 0 0 4
Amit a válság előtt kötöttek, az csak akkor tűnt olcsóbbnak, aztán kiderült, hogy nem olcsóbb. Miután az árfolyamkockázat* sok embert megszívatott, nyilván nem lett népszerűbb a dolog, de valószínűleg még romlik a forint a továbbiakban is, így amíg akad balek, adnak neki devizahitelt.

*a "kockázat" kifejezés persze pontatlan, hiszen a hitelezőnek van lehetősége tudatosan manipulálni az árfolyamokat.
Előzmény: Vajk (2)
Vajk Creative Commons License 2010.06.01 0 0 3
olcsób=olcsóbb
válásg=válság

Jó arány:)
Előzmény: Vajk (2)
Vajk Creative Commons License 2010.05.31 0 0 2
nem csak a válásg előtt volt olcsób, most is az.
Előzmény: _Fefe__ (0)
tmbg Creative Commons License 2010.05.31 0 0 1
Attól devizahitel, hogy a másik oldalon ott van a devizabetét, méghozzá 100%-nyi, és a svájci vagy más tulajdonosa, de nem magyar ember forintbetétje.
Előzmény: giotti (-)
_Fefe__ Creative Commons License 2010.05.31 0 0 0
Ahogy - helyesen - írod, tartalékot csak minimálisat tart a bank, tulajdonképpen a kérdés szempontjából irreleváns, hogy ebből mennyi forint, mennyi deviza. Azért nőttek meg a törlesztőrészletek, mert az került bele a hitelszerződésbe, hogy devizában van nominálva az adósság.

Amin el kellett volna korábban gondolkodni (de én is hiába mondtam a legtöbb ismerősömnek): a válság előtt miért volt OLCSÓBB a devizahitel? Terjesztettek mindeféle kamu-hülyeségeket, hogy svájci frankhoz könnyebb hozzájutni, több van belőle kihitelezhető, meg ilyenek. Ami ugyebár baromság, hiszen a pénz hitelezéskor keletkezik, attól lesz sok, ha sokat hiteleznek. A helyzet az, hogy az egyetlen különbség az adósság nominációja, vagyis a bankok nagyon jól tudták, hogy a CHF árfolyama fel fog menni és így nem olcsóbb, hanem épp hogy drágább lesz a devizahitel. Ami talán nem is meglepő, hiszen az árfolyam könnyen manipulálható az adott deviza mennyiségének csökkentésével, amihez csak meg kell egy kicsit nehezíteni a hitelfelvételt (épp ez történt).
Előzmény: giotti (-)
giotti Creative Commons License 2010.05.31 0 0 topiknyitó
Nekem nem áll össze ez az egész. Tudja valaki a választ? Hálás lennék, ha felvilágosítana.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!