Keresés

Részletes keresés

Afrikaans8 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 461

Szégyenletesen felsültél már megint, de tartod magad, mint Onoda Hiroo a dzsungelben :)

"arra nincs válasz, hogy volt-e egyáltalán egynapi járóföld (senkiföldje) a kazár határ, meg a burtas határ közt. És mivel erről nem ír Isztakhrit, talán azért, mert nem is volt senkiföldje"

Ki kell, hogy ábrándítsalak: még az is ott áll a szövegben, hogy "burtász határának kezdetéig" és annak "kezdetétől". Tehát nem egy ásónyomnak tekintették a határt.

Előzmény: netuddkivoltam (459)
netuddkivoltam Creative Commons License 2014.03.10 0 0 460

Valószínűleg a burtasok országán csak átutazott a kereskedő, ezért nem a centrumot, hanem az országon való áthaladást adta meg. 

Előzmény: Afrikaans8 (458)
netuddkivoltam Creative Commons License 2014.03.10 0 0 459

""Atiltól Burṭās határának kezdetéig húsz, Burṭās határának kezdetétől a végéig mintegy tizenöt nap út van".

Világosan írják, ha országhatárról van szó, és azt is, ha városról. "

Ember. 

Azt hiszed, hogy Atiltól a burtas határig a semmiben mentek a kereskedők? 

Itt arra nincs válasz, hogy volt-e egyáltalán egynapi járóföld (senkiföldje) a kazár határ, meg a burtas határ közt. 

És mivel erről nem ír Isztakhrit, talán azért, mert nem is volt senkiföldje. 

Előzmény: Afrikaans8 (457)
Afrikaans8 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 458

"Nnnna, ezért aztán azt írta le, hogy egyik centrum mennyire esik a másik centrumtól"

Nnnnnnna, mégse azt írta le. Bukott a "teóriád". Pápá.

Előzmény: netuddkivoltam (454)
Afrikaans8 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 457

Teljesen felesleges veled vitázni.

Beidéztem pl. Isztakhrít: "Atiltól Burās határának kezdetéig húsz, Burās határának kezdetétől a végéig mintegy tizenöt nap út van".

Világosan írják, ha országhatárról van szó, és azt is, ha városról. Ez az érdekes, nem az agyalágyult hülyeségeid.

Előzmény: netuddkivoltam (454)
Afrikaans8 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 456

"Nyilván azok, akik ellen építették kb.20-30 km távolságban lakhattak. Ez a távolság viszont épp egy nagycsalád által igényelt élettér"

Nyilván. Te már csak tudod, a sok szamár ötleteddel tele a padlás. Hány éve mantrázod már ezt a sok marhaságot?

Előzmény: netuddkivoltam (453)
Afrikaans8 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 455

"A gyepük jórészt természetes akadályokra épültek. Ha ilyen nem volt, akkor nem voltak lakatlan sávok sem"

Gondolod, a puszta országai csak úgy "összeértek", és nem volt köztük semmi elkülönítő sáv? A határmezsgye kialakításának legegyszerűbb módja pedig épp a lakosság kitiltása az ütközőzónából, hogy ne érintkezhessenek a szomszédokkal. Azaz lakossága nem, csak határőrizete volt az ilyen senkiföldjének.

Figyelmedbe ajánlom egyébként a clusák ügyét: MŐMH 19801., 19857., 19888., 19889., 19890., 19891., 19898. stb.

Előzmény: netuddkivoltam (453)
netuddkivoltam Creative Commons License 2014.03.09 0 0 454

"Na persze. Kár, hogy nem azt írják a források."

Ezeket az arab kereskedők leirásait tekintsd itinernek. 

Most őszintén. Mit érdekelt egy arab kereskedőt, hogy hol a határ. Ő kereskedni ment, és az érdekelte, hogy hány napig kell menni az újabb kereskedésre alkalmas hely eléréséhez. Kereskedni meg egy lótenyésztő nomád nagycsaláddal nem tudott az arab kereskedő. Ahhoz neki centrum kellett. Nnnna, ezért aztán azt írta le, hogy egyik centrum mennyire esik a másik centrumtól. 

Előzmény: Afrikaans8 (452)
netuddkivoltam Creative Commons License 2014.03.09 0 0 453

"Ezek szerint az országok között nem voltak tudatosan fenntartott lakatlan sávok?"

A gyepük jórészt természetes akadályokra épültek. 

Ha ilyen nem volt, akkor nem voltak lakatlan sávok sem Lásd: Sarkel. Nyilván azok, akik ellen építették kb.20-30 km távolságban lakhattak. Ez a távolság viszont épp egy nagycsalád által igényelt élettér, vagyis alkalmasint Sarkel látótávolságán belül legeltették a jószágaikat. 

Nnna, jó, legyen neked igazad. Sarkel látótávolsága (10-15 km) lakatlan gyepü volt:-))) De csak ennyi, és nem több. 

Előzmény: Afrikaans8 (451)
Afrikaans8 Creative Commons License 2014.03.09 0 0 452

"Ezt már tisztáztuk. Kazária fővárosa, és Bulkar fővárosa 15 nap járótávolságra van egymástól"

Na persze. Kár, hogy nem azt írják a források.

Előzmény: Afrikaans8 (446)
Afrikaans8 Creative Commons License 2014.03.09 0 0 451

"mindenütt laktak is, csak jó ritkán"

Ezek szerint az országok között nem voltak tudatosan fenntartott lakatlan sávok? Melyekről a kútfők kifejezetten beszámolnak?

Előzmény: netuddkivoltam (450)
netuddkivoltam Creative Commons License 2014.03.09 0 0 450

"Igazad van: még a sivatagokban és a mélytengeri árkokban is valakik csak-csak "laknak" :D"

A sztyeppén magyarországnyi területeken azonosak a lakhatási feltételek. (Kivétel a folyóvölgyek, ahol kedvezőbbek.)

És mindenütt laktak is, csak jó ritkán. 

Előzmény: Afrikaans8 (449)
Afrikaans8 Creative Commons License 2014.03.09 0 0 449

"»útjuk ilyen erdőkön és bozótokon át vezet, míg végre a kazárok földjére érnek.« ... ez nem azt jelenti, hogy 10 napig lakatlan területen kell menni"

Igazad van: még a sivatagokban és a mélytengeri árkokban is valakik csak-csak "laknak" :D

Előzmény: Afrikaans8 (448)
Afrikaans8 Creative Commons License 2014.03.09 0 0 448

Tovább burjánzik az ostobaság. Átmásolom ezt is:

netuddkivoltam 2014.03.09 11:43:02 © 1408

Kazária és a besenyők közt a kazár polgárháború után nem volt egynapi járótávolság sem. Kazária fővárosa, meg a besenyők egyik fejedselmének a székhelye közt volt 10 napi járóföld. 

Hogy ezen mit nem lehet érteni, azt fel nem foghatom. 

"tíznapi járás van pusztákon és erdőkön keresztül; "

Magyarul: úttalan utakon. 

"az előbbiek és a hazar között járt út és látogatott közlekedési útvonalak nincsenek, ellenben útjuk ilyen erdőkön és bozótokon át vezet, míg végre a kazárok földjére érnek.""

Na látod. Ennyi. 

De messze ez nem azt jelenti, hogy 10 napig lakatlan területen kell menni, míg az utolsó kazár településtől az első besenyő települést eléred. 

Előzmény: Afrikaans8 (1406)

Előzmény: netuddkivoltam (444)
Afrikaans8 Creative Commons License 2014.03.09 0 0 447

"a kb. 20 km-ként levő nagycsaládok táborhelyeit simán elkerülték az arra vetődő idegenek"

Ja persze, mert azok nyilván felfedező expedítorok voltak, elemlámpával meg Bézard-tájolóval... oszt ahol épp nem botlottak emberi településbe, ott rosszul rajzolták be a fehér foltokat a muszlim földabroszokra...

Előzmény: Afrikaans8 (446)
Afrikaans8 Creative Commons License 2014.03.09 0 0 446

Áthozom ide:

netuddkivoltam 2014.03.07 21:14:11 © 1393

Arra kénevalami magyarázatot találnod, hogy a kazárok, meg a honfoglalók közé telepedett besenyőkön hogy gázoltak át a kavarok, hogy a turkok befogadhassák őket?

Meg arra is kiváncsi lennék, hogy a kazárok miért is mentek bele, hogy a besenyők kiszorítsák maguk mellől a szövetségeseiket, a turkokat. 

Megsúgom. Ezt nem csak te, hanem a világon senki sem tudja megmagyarázni.

(Marad az én verzióm.)

Előzmény: Afrikaans8 (1391)

Afrikaans8 2014.03.09 08:33:13 1399

Csak segítségképpen, hogy ne kelljen találgatni.

Ibn Ruszta: "A baǧānākīya és a hazar között tíznapi járás van pusztákon és erdőkön keresztül; az előbbiek és a hazar között járt út és látogatott közlekedési útvonalak nincsenek, ellenben útjuk ilyen erdőkön és bozótokon át vezet, míg végre a kazárok földjére érnek."

Előzmény: netuddkivoltam (1393)

Afrikaans8 2014.03.09 08:44:41 1400

"a kazárok miért is mentek bele, hogy a besenyők kiszorítsák maguk mellől a szövetségeseiket, a turkokat"

Gardízí: "a kazárok népe ezektől a muszlimoktól minden évben valamit szed, mindenkinek vagyona szerint. Az īšā adóját maga vételezi be, s a sereg között szétosztja. Ők minden évben a baǧānākok országába portyázni mennek, s onnan zsákmányt és rabszogákat hoznak".

Afrikaans8 2014.03.09 08:50:14 1401

Ibn Ruszta: "Burdās földje a hazar és bulkār között fekszik; köztük és a kazárok között tizenöt napi távolság van. A kazár királynak engedelmeskednek; tízezer lovas vonul közülük harcba. Főnökük, aki őket rendben tartaná, s akinek ítélete mérvadó volna közöttük, nincsen, hanem minden szállásukban van egy-két vén; pörös ügyeiket, ha ilyenek előállnak közöttük, ezek elé viszik, de alapjában a kazár király hódoltsága alatt állnak ... a bulkār és a baǧānākīya ellen támadásokat intéznek."

Afrikaans8 2014.03.09 09:00:05 1402

"a kazárok, meg a honfoglalók közé telepedett besenyőkön hogy gázoltak át a kavarok, hogy a turkok befogadhassák őket?"

Ibn Ruszta: "A baǧānākīya országa és a bulkārīya közé tartozó .š.k.l vidékei között van a maǧġarīya határai közül a legelső határ. A maǧġarīya a törökök egyik fajtája ... A kazárok állítólag annak előtte elsáncolták magukat, védekezve a maǧġarīya és más szomszédos nemzetek ellen."

netuddkivoltam 2014.03.09 10:16:53 © 1403

"az előbbiek és a hazar között járt út és látogatott közlekedési útvonalak nincsenek"

Magyarul: nincs kereskedelmi kapcsolat a két ország között.

"A baǧānākīya és a hazar között tíznapi járás van pusztákon és erdőkön keresztül;"

Ez nem azt jelenti, hogy lakatlan területen haladtak a kereskedők, hanem azt jelenti, hogy nem voltak utak.

Így a kb. 20 km-ként levő nagycsaládok táborhelyeit simán elkerülték az arra vetődő idegenek. 

Ilyen egyszerű ez.

Előzmény: Afrikaans8 (1399)

netuddkivoltam 2014.03.09 10:21:05 © 1404

"Burdās földje a hazar és bulkār között fekszik; köztük és a kazárok között tizenöt napi távolság van."

Ezt már tisztáztuk. 

Kazária fővárosa, és Bulkar fővárosa 15 nap járótávolságra van egymástól.  

Vagyis két kereskedési pont közti távolságot adták meg az arabok. 

Előzmény: Afrikaans8 (1401)

Afrikaans8 2014.03.09 11:30:01 1406

"nincs kereskedelmi kapcsolat a két ország között"

A szöveg egyszerűen arra utal, hogy tíznapi járóföld húzódott Kazária és a besenyők között, melyen nyilván nemcsak észak–déli irányban lehetett áthatolni. Vagy azt is megakadályozta szerinted valami titokzatos spirituális erő? :D :D  Úgy, mint a Rajna befagyását? :D

"Ez nem azt jelenti, hogy lakatlan területen haladtak a kereskedők, hanem azt jelenti, hogy nem voltak utak"

Mielőtt jobban belemerülnél a hülyeségeidbe, vajon miért írja a szöveg, hogy ott csak puszták és bozótok vannak? "A baǧānākīya és a hazar között tíznapi járás van pusztákon és erdőkön keresztül; az előbbiek és a hazar között járt út és látogatott közlekedési útvonalak nincsenek, ellenben útjuk ilyen erdőkön és bozótokon át vezet, míg végre a kazárok földjére érnek."

Előzmény: netuddkivoltam (1403)

Afrikaans8 Creative Commons License 2013.11.11 0 0 445

Felesleges volt javítani: ugyanúgy értelmezi, mint én.

Előzmény: netuddkivoltam (444)
netuddkivoltam Creative Commons License 2013.11.11 0 0 444

Bocsi P Sz-től.

Javítok:

több rendben beidézi a forrásokat, amelyek ezt egyértelműen leírják. amelyeket rögvest félremagyarázol.

Előzmény: netuddkivoltam (443)
netuddkivoltam Creative Commons License 2013.11.11 0 0 443

"több rendben beidézi a forrásokat, amelyek ezt egyértelműen leírják."

több rendben beidézi a forrásokat, amelyek ezt egyértelműen leírják. amelyeket rögvest félremagyaráz.

Előzmény: Afrikaans8 (442)
Afrikaans8 Creative Commons License 2013.11.11 0 0 442

Elég szomorú, hogy még a nevét sem ismerted. De legalább ízelítót kaptál tőle, hogy a kazárok nem érintkeztek földrajzilag a burtászokkal, mert több rendben beidézi a forrásokat, amelyek ezt egyértelműen leírják.

Előzmény: netuddkivoltam (441)
netuddkivoltam Creative Commons License 2013.11.11 0 0 441

Ki az a Polgár Szabolcs? 

Ismer engem?:-)))

Előzmény: Afrikaans8 (440)
Afrikaans8 Creative Commons License 2013.11.10 0 0 440

Sajnálom, hogy kinevettetted magad, és hazugnak tartod szegény Polgár Szabolcsot. Ha kényszerűségből "tanulmányi szabadságra" mennél, ajánlom figyelmedbe PhD-értekezését. Jó olvasgatást!

Előzmény: netuddkivoltam (439)
netuddkivoltam Creative Commons License 2013.11.10 0 0 439

"nem Kazáriában, hanem légüres térben kellett vándorolni 20 napig"

Atiltől 5 napot Kazáriában, 15 napot pedig egy félsivatagos területen kellett vándorolni gyalogosan, hogy elérjék a burtász határt a források szerint."

Ez már simán a hazugság kategóriája.

És ezzel részemről a vitaq lezárva. 

Előzmény: Afrikaans8 (438)
Afrikaans8 Creative Commons License 2013.11.10 0 0 438

"itt van, amit én írtam"

Szerinted számít valamit a mohamedán forrásokkal szemben? Támaszkodik valami egyéb forrásra?

"nem Kazáriában, hanem légüres térben kellett vándorolni 20 napig"

Atiltől 5 napot Kazáriában, 15 napot pedig egy félsivatagos területen kellett vándorolni gyalogosan, hogy elérjék a burtász határt a források szerint.

"a bulkarok, meg a kazárok közt 15 nap a távolság. Pont annyi, Mint amennyi a burtasz föld átjárására szükséges más forrás szerint"

Polgár Szabolcs: "A Bal-fele szöveg szerint az Etil–Burtászföld tavolság 20 napi út volt. Ha a további tavolságokat nézzük, a Bal-hagyomány szerint a burtászok országának hossza 15 napi utat tett ki. Ha ehhez hozzávesszük az Ibn Rusta által említett burtász–volgai bolgár tavolságot, ami 3 napi út volt, akkor az egész Etil–Burtászfold–Bulgár út 38 nap lesz ... A Bal-hagyomány szerint az Etil–Bulgár távolság szárazföldön egy hónapi út volt. Az út a Volgától keletre vezetett. A burtászok országán áthaladó út ennél valamivel hosszabb."

Valami hiba csúszott megint a gépezetbe? :D

"Tegyél már be lécci egy térképet azzal a sivataggal. Azzal a nem létező sivataggal"

Szerkessz magadnak egyet a primer kútfők alapján.

Előzmény: netuddkivoltam (437)
netuddkivoltam Creative Commons License 2013.11.10 0 0 437

"Atiltól Burṭās határának kezdetéig húsz...."

Ez a forrás szövege.

És itt van, amit én írtam:

"Atiltól indulva 20 napig Kazáriában kell vándorolni"

"Azt sajnos egyik forrás sem írja, éppen ellenkezőleg,"

Szóval nem Kazáriában, hanem légüres térben kellett vándorolni 20 napig:-)))

"Ibn Ruszta: "Burdās földje a hazar és bulkār között fekszik; köztük és a kazárok között tizenöt napi távolság van.""

Vagyis: Burtasz földje a kazár és bulkar földek közt fekszik. 

"és bulkār között fekszik; köztük és a kazárok között"

Igen, a bulkarok, meg a kazárok közt 15 nap a távolság. Pont annyi, Mint amennyi a burtasz föld átjárására szükséges más forrás szerint.

Erre mondom, hogy természetesen, hisz egy, és ugyanazon dologról van szó. 

"Gardízí a burtászokról: "Országuktól a kazárokig sivatag húzódik,"

Tegyél már be lécci egy térképet azzal a sivataggal. Azzal a nem létező sivataggal:-))

Előzmény: Afrikaans8 (436)
Afrikaans8 Creative Commons License 2013.11.10 0 0 436

"Atiltól indulva 20 napig Kazáriában kell vándorolni"

Azt sajnos egyik forrás sem írja, éppen ellenkezőleg, a kazár és a burtász határ között 15 napos menettávolságot említenek.

Ibn Ruszta: "Burdās földje a hazar és bulkār között fekszik; köztük és a kazárok között tizenöt napi távolság van."

Marvazí és 'Aufí szintén 15 napban adják meg a kazárok és a burtászok közötti menettávolságot.

Gardízí a burtászokról: "Országuktól a kazárokig sivatag húzódik, s egy út, megművelt helyeken át, forrásokkal, fákkal, folyóvizekkel."

Atiltól a kazár határig tehát öt napig kellett bandukolni észak felé. Az volt az utazás kazáriai szakasza. A kazár és a burtász terület között azonban még 15 napig tartó gyalogút volt. De szerinted Kazária múlhatatlanul fontosnak tartotta, hogy állandó katonaságot állomásoztasson ott, s a határőrök számára tömlős kocsival hordja a vizet meg az élelmet a félsivatagos övezetbe...

Mindezt csak azért, mert ismereted megint nem volt a témáról, csak kigondoltál valamit, aztán a források szokás szerint nem igazolták...

Előzmény: netuddkivoltam (435)
netuddkivoltam Creative Commons License 2013.11.10 0 0 435

"Atiltól Burṭās határának kezdetéig húsz"

Atil az nem Kazária, hanem egy város. 

A szöveg azt mondja, hogy Atiltól indulva 20 napig Kazáriában kell vándorolni, míg a burtász határra érünk. Ettől kezdve még 15 napig kell vándorolni, hogy Burtász másik végébe elérjünk. 

Azt nem tudom, hogy mi ebben az érthetetlen.

Előzmény: Afrikaans8 (433)
Afrikaans8 Creative Commons License 2013.11.10 0 0 434

Polgár Szabolcs: "A forrasokban szereplő tavolságadatok alapján a burtászok lakóhelyét viszonylag pontosan el tudjuk helyezni a térképen. T. Lewicki szerint a Balhī-hagyományban szereplő 20 napi út Etiltől indulva körülbelül 800 kilométeres tavolságot jelent, ha napi 40 km megtett úttal számolunk. A Ǧayhā-hagyomanyban szereplő 15 napi út mintegy 600 kilometert jelent. Mivel a burtászok a Volga környékén, a kazároktól északra és a volgai bolgároktól (és a keleten maradt besenyőktől) is délre (délnyugatra) laktak, országuk a mai Szaratov es Szamara kornyékére helyezhető, az erdőövezet déli részére. A burtász terület nagyságát Lewicki 17x17 napi út által közrezárt területnek számolta, ami körülbelül 510x510 vagy 680x680 km-es területet tesz ki (attól függően, hogy napi 30 vagy 40 km megtett úttal szamolunk-e) (LEWICKI 1965, 4-6; 1977, 66-67) ... A Balhī-féle szöveg szerint az Etil–Burtászföld távolság 20 napi út volt ... Zahogyer, Lewicki es Harmatta szerint is a burtász etnogenezisben irani nyelvű csoportok, alánok jatszottak fontos szerepet (ZAHODER 1962; LEWICKI 1965, 11-12; 1977, 68-69; HARMATTA 1975, 261). B. A. Vasziljev szerint a burtászok a magyar törzsszövetséghez tartoztak a 9. században, a magyarok pedig a mescserekkel azonosak (VASIL’EV 1960, 209)."

Afrikaans8 Creative Commons License 2013.11.10 0 0 433

Rendben. Kezdjük Isztakhríval: "Atiltól Burās határának kezdetéig húsz, Burās határának kezdetétől a végéig mintegy tizenöt nap út van". Ha nem a burtászok határáról van szó, akkor szerinted miről?

Előzmény: netuddkivoltam (432)
netuddkivoltam Creative Commons License 2013.11.09 0 0 432

"Milyen forrásaid vannak, amelyek ezt állítják, lerontva az említett mohamedán kútfők hitelét?"

Nem rontom én az arab források hitelét, hanem éppen azt magyarázom.....helyesen. 

És te rontod az arab források hitelességét azzal, hogy csúnyán félreértelmezed a mondandójukat. 

Előzmény: Afrikaans8 (430)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!