A TV Híradó szerint a lakossági gyorshitelek összege (ezek lényegében az uzsorakamatyok fogyasztásra) 2600 milliárd Ft! Azaz a tegnap született csecsemőket is beszámítva egy lakosra 260 ezer Ft jut. Ez valami iszonyatos összeg! A lakáshitelek összege (ami azért értelmes, hosszútávú befektetés) ennél alig magasabb. Nekem ez elképesztő!
Lakásra megéri hitelt felvenni, a vállalkozások nagy része életképtelen hitelpénz nélkül, autóra van, akinek muszáj hitelt felvenni (akinek pl. munkaeszköz).
A hitel nem feltétlenül azt jelenti, hogy valaki felelőtlenül költekezik olyanra, amire nem telik neki. Ilyen - szándékosan - lerohasztott reálgazdasági helyzetben, amiben most Mo. van, sok racionális, illetve szükségszerű hitel kelti a felelőtlenség látszatát információhiányos, elitista, áldozathibáztató emberek részére (a liberálbolsevik elit kommunikációja).
Nekem egy forint (euro) hitelem sincs, nem is volt, és ha isten megsegít, a háralévő húsz-harminc évemben, már nem is lesz. Tudom, van ami fontos, de én személy szerint, soha nem veszek olyasmit, amire nem tellik.
"Szerintem ezek nagy része nem a "lerobbant a hűtő" típusú hitel, hanem nyaralás, karácsonyi ajándék, stb."
Szerintem meg ezeknek egyre nagyobb része ma már inkább "jött a második fizetési felszólítás a közműszolgáltatótól" típusú hitel, meg "enni kell adni a gyerekeknek" típusú hitel. :-(
Úgy emlékszem, a grafikonon fel volt tüntetve a lakáshitel-állomány is, az 3 ezer milliárd felett volt nem sokkal, a gyorshitelnél emlékszem a 2600 milliárdra.
Szvsz ez nem csak úgy általában gyorshitelek... hanem ebben benne vannak a személyi kölcsönök, folyószámla és áruhitelek, stb... Gondolom én. Mert gyorskölcsönnek a 2600 mrd az tényleg iszonyatosan sok lenne.
Van és lesz is ilyen törvény. Szerintem hülyeség, mert senki nem tudja, hogy mi is az a THM, matematikailag, így a korlátozása is csak politikai szemvényvesztés. Sok a 405%? Nézd meg, hogy mennyi is az és mi jár érte. Nem sok.
Aki az 50 ezres hitelt nem törleszti az az 5 milliósat biztosan nem fogja. Közüzemi tartozásért sokat. Jelzáloghitel nem fizetéséért meglepően keveset. De egy nullával tényleg kevesebb ez, így egyáltalán nem életszerű az eredmény.
Igen, elszórt pénz. "Ma szórakozunk, aztán majd csak lesz valahogy...."
Egyébként nem lehet, hogy csak 260 milliárd? Belegondolva, túl nagy ez a szám. Azért, mert 3-4 millió háztartás van, ráadásul szerintem az embereknek csak max. 10-20%-a veszi fel. Tehát a hitelt felvevő háztartásokban kb 5-5 millió gyorshitelnek kellene lennie. Az túl sok, ennyit nem ad csak úgy a bank. Ezért egy nagyságrenddel szerintem kevesebbnek kellene lennie az összegnek!
És pont attól drága, hogy a visszafizetési hajlandóság se a legjobb.
Nem egészen ettől drága hanem attól, h mivel nincs jövedelem vizsgálat a visszafizetési kockázat nagy. Ezt a kockázatot fizeti meg mindenki. A bedőlt hitelek aránya pedig igen alacsony mégha ez első hallásra meglepőnek is tűnik.