Keresés

Részletes keresés

Freedomocska Creative Commons License 2009.09.20 0 0 130
Ok ,rendben ez kiesett . ....... (De azért most a napokban feltankoltam pár évre hagyományos 100W-os izzóból is - hátha valaki okosság "megálmodja " mégis csak jobb-kellemesebb volt az izzó fénye az a többlet termelt hő meg beleszámolandó a fűtésbe hidegebb időszakban.)
Előzmény: Törölt nick (129)
Freedomocska Creative Commons License 2009.09.20 0 0 127
Csak "50 %-ig győztél" meg , mert minek erőltetnek nekem mondjuk 10% fényerő többletért olyan termékkel amiről hasonló kaliberű emberek azt állítják ,hogy káros az egészségemre (szín összetétel ,háttér sugárzás , egészségemre hosszabb távon ,környezetemre a beépített elektronikai hulladék miatt ,stb) .Ez a kompakt dolog csak arra jó ,hogy a lusta ember megveszi az energia takarékosabb E akár hanyas foglalatú terméket a nagyáruházban és hazavíve boldogan becsavarja a régi világító lámpa helyére . Elsőre olcsóbb ,hosszabb távon viszont nem mert mindig kidobja az elektronikát is ami ugyancsak környezet szennyező --+ még mivel a kis méretbe nem tudnak megfelelő mennyiségű alkatrészeket beletenni .Egy komolyabb elektronikus előtét 1/4 része a szűrők és a védelem (varisztorok ,biztosíték ) ami a kompaktokban csak két mini kondenzátor általában . Na mindegy most már hanyagolom a témát de erre a "32W-os" fogyasztásra még ma rámérek mert elég sokat hallottam a kompaktok valótlan fogyasztási adatairól - én eddig a 35 W-os nátrium lámpának mértem csak meg az áramát elektronikus előtéttel ( 0,15 A volt ).
Előzmény: legirepa (125)
zordonC3 Creative Commons License 2009.09.19 0 0 126
ikeában szvsz találsz
Előzmény: Törölt nick (116)
legirepa Creative Commons License 2009.09.19 0 0 125
Naidefigyeljél.

Nem tudom a pontos magyarázatot, de tuti frekvenciafüggő a dolog. Van egy másik fénycsőféle, amiben nincs katód, ott elektromágneses indukcióval cukkolják a higanyt. Ennek is két frekvencián van maximuma, az egyik 100KHz nagyságrend (OSRAM - ENDURA) a másiknál 2,6GHz (Philips ill GE - GENURA). Ne tőlem kérdezd, ezek fizikai ill. kémiai sajátosságai az anyagoknak.

Pl egy 36-os fénycső elektronikus előtéttel üzemeltetve 32W-ot fogyaszt ugyanakkora fényáramot produkálva, mint a hagyományos előtéttel.
Előzmény: Freedomocska (124)
Freedomocska Creative Commons License 2009.09.19 0 0 124
De hát csak van valami leírás valahol ,hogy miért jobb a nagyfrekis működtetés a fénycsőnek -- azt persze tudom ,hogy elektronika felől nagyon jó . Már a régi elektronikákon is 0,95 lambda van jelölve míg a régebbi fojtókon ma találtam 0,27-03 -as értéket is a 7-8 W-os kategóriában .
Előzmény: legirepa (123)
legirepa Creative Commons License 2009.09.19 0 0 123
Ezt a higanytól kéne megkérdezni, mért gerjed jobban a nagyfrekire.
Előzmény: Freedomocska (121)
Freedomocska Creative Commons License 2009.09.19 0 0 121
Bővebben ? Miért javul a fénycsövek hatásfoka a frekvencia emeléstől ?
Előzmény: legirepa (99)
Degeczi Creative Commons License 2009.09.19 0 0 120
egy csak USA-ba szállító (és eleve 110V-os termékeket forgalmazó) cég aztán nagy segítség egy magyarországi érdeklődőnek...
Előzmény: Törölt nick (115)
dcsabi8 Creative Commons License 2009.09.19 0 0 119
Van! Nekem ilyen volt a lámpához! E14 8W-os kis gömb alakú 6-8 cm lehet. Nagyon szar a fénye, és szinte semmit sem világit...
Előzmény: Törölt nick (116)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.19 0 0 116
Módosítom, 83mm-nél rövidebb van-e? Teljesítmény nem fontos.
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.18 0 0 114
Hali!

Látott már valaki 100mm-nél rövidebb E14-es kompakt fénycsövet? Kéne vagy 30 db...
Freedomocska Creative Commons License 2009.09.18 0 0 113
30 centiméter írtak-mértek a német szakmérnökök .
Előzmény: Törölt nick (111)
Freedomocska Creative Commons License 2009.09.18 0 0 112
"Száz" -szónak is egy a vége -- ez a hozzászólásod csak (mivel három mondatról van szó)- három sebből vérzik szerintem .Mert nem a frekvenciát látod hanem ha hosszú átkapcsolási időt ha "kialszik "a cső de ez ma már régen megoldott kérdés -- magyarul ha tíz másodperc után 0,1 mikrosec alatt megfordítod a polaritást (te is írtad-utánvilágítás ).A kicsi puffer 100 Hz-es fesz ingadozását most mellőzzük. Az élettartamot a huzamos egyenáram bizonyítottan csökkenti (szakemberek írták és én hiszek nekik). A "vödör" dolog meg önmagáért kiált .
Előzmény: paul2 (96)
Freedomocska Creative Commons License 2009.09.18 0 0 110
Tehát úgy gondolom egyenáramot nem csak ellenállással lehet szabályozni . A gondolatom viszont pont a nem rég publikált nagyfrekvencia káros hatása című cikk vagy hírek "eredménye" . De mondom nem kell komolyan venni hozzászólásom mivel az elektronika nem szakmám csak úgy beleolvasgatok néha ezért fenntartom a tévedésem jogát.
Előzmény: erbe (106)
Freedomocska Creative Commons License 2009.09.18 0 0 109
Bocs a helyesírási hibákért de sokszor el sem olvasom mit írtam hanem kapásból küldöm pld:" vattos". Rossz szokásaim egyike .
Előzmény: Freedomocska (108)
Freedomocska Creative Commons License 2009.09.18 0 0 108
Nem ide tartozik-- éppen ma volt a kezemben egy hagyományos fénycső fojtó és számomra érdekes adatok voltak rajta pld:2x8 W - 0,34 A . Nem tudom kompakt csöveknél mérte már valaki a valós áramot vagy elég ami rá van írva a dobozára -11W vagy 20 W és hány vattos hagyományos izzónak felel meg a fényereje .
Freedomocska Creative Commons License 2009.09.18 0 0 107
Van NA előtétem is nagyfrekis és tud 2.5 kV-ot külön amúgy meg a üzem fesz 125 V-ra van állítva . Magyarul technikailag nem nagy kunszt lehet a gyújtást külön választani az állandó üzem feszültségtől . Ma már mindent ki tudnak találni a szakik . Maga a PFC nagyfrekvenciás puffer kondi töltés beállított feszültségre (de olyan is van amit áramra is be lehet állítani - de ezt te jobban tudod ).
Előzmény: erbe (106)
erbe Creative Commons License 2009.09.18 0 0 106
A fénycsőnek a begyújtáshoz nagyobb feszültség kell, utána leesik az égőfeszültségre. Egyenáramnál milyen előtéttel tudod korlátozni az áramot?
Ellenállással, ami melegszik veszettül.
Vagy elektronikus előtéttel kapcs. üzemben. Akkor már egyszerűbb a nagyfrekis váltakozó árammal üzemeltetni. Mütyür kondi előtét. Még a hatásfok is jobb.

Egyébként a 15-25 W-os 230-as égőknél meg lehet figyelni a vibrálást. Ha pl. 15-ös kisebb feszültségről hajtva éppen hogy izzik, akkor különösen.
Előzmény: Freedomocska (102)
Freedomocska Creative Commons License 2009.09.18 0 0 105
(feszültségét-)
Előzmény: Freedomocska (104)
Freedomocska Creative Commons License 2009.09.18 0 0 104
Az 50 Hz-ből ma már könnyű stabil egyenáramot stabil bármilyen (nem 320 V) fesz értékel előállítani és egy kisfrekvenciás inverterrel nagyon jó kitöltési tényezővel rendelkező váltakozó irányú áramot kapnál . A kompakt csövekben gyakran "gyenge " puffert tesznek és mivel ennek feszültságét-áramát szaggatja az inverter még "látni" lehet a 100 Hz-es pulzálást .
Előzmény: Törölt nick (100)
Freedomocska Creative Commons License 2009.09.18 0 0 103
Ami nekem van abban az egyenirányítás után egy fet szaggatja egy fojtón keresztül a 230 V szinusz görbéjéből és csak ezután van a kondezátor aminek a feszültségét egy külön ic figyeli és a beállított értékre tölti fel -- ezután jön az inverter rész .
Előzmény: paul2 (101)
Freedomocska Creative Commons License 2009.09.18 0 0 102
Azt írtam egyenárammal is működnek a fény csövek csak az elektronok egyirányú áramlása nem tesz jót az elektródák élettartamának ezért ugyancsak mikrosec alatt meg lehet fordítani a polaritást elektronikával .Tehát kapnál egy hosszú négyszög jelet aminek talán nincs akkora káros kisugárzása mint a nagyfrekvenciás négyszög impulzusoknak - mivel tudtommal az előtétekben is inverter van ami nem szinusz hullámot állít elő . Az én gondolatomnál is a váltás nagyon rövid idő alatt történne azaz a fénypor utánvilágítását kihasználva de alacsony "frekvenciával" azaz inkább pólus váltással mivel nem lenne hullám forma . De ha hülyeség akkor hülyeség -- nem nagy gond . Csak hallottam a hírekben nagyfrekvenciás előtétek káros sugárzásáról . Ennyi -- nem találmánynak szántam . A "vödör előtétet" meg nem is értem -- van egy nagy csomó PFC-s előtétem és nagyon kicsik nagyon jó (0,98) cosfí-vel .
Előzmény: paul2 (96)
paul2 Creative Commons License 2009.09.18 0 0 101
Az elektronikus szabályzók úgy működnek, hogy az áramot megszagatják. Ehhez persze az eredeti 50Hz nem ízlik nekik, azt egyenirányítják, aztán azt kapcsolgatják ki-be, gyakorlati megfontolásokból több-kevesebb kHz-es frekvenciával. Ehelyett javasolt az olvtárs 0,1 Hz-et.
Előzmény: Törölt nick (97)
legirepa Creative Commons License 2009.09.18 0 0 99
0,1Hz periódusideje 10sec. ezen mit nem értesz?
Az ötlet alapból hülyeség, de ez van. Nagyobb frekvencia esetén a fénycső hatásfoka javul. És a villogás is megszűnik a fénypor utánvilágító hatása miatt.
paul2 Creative Commons License 2009.09.18 0 0 96

Az ötlet száz sebből vérzik, a kisebb frekvenciájú villogást látod, a nagyot meg nem.

Az élettartamot ez nem befolyásolja.

0,1 Hz esetén vödör nagyságú előtéted lenne, ez különösen kristálycsillárban mutatna jól.

Előzmény: Freedomocska (85)
legirepa Creative Commons License 2009.09.16 0 0 95
"...A becsavarható kompakt fénycsövek között még nem láttam villódzót, a pufferkondi szépen simít... "

Igenám, de a pufferkondi után jön egy 10-40kHZ oszcillátor. Ez cukkolja a fénycsövet, ezt meg nem veszed észre. Különösen érzékeny lehet a szemed, ha igaz amit leírtál. Az átlag ember a 30Hz-et már nem látja meg, de ez erősen kitöltési tényező függő is. Az izzók meg az 50Hz-es feszültség hatására 100Hz-en "villognak", én még sose láttam meg, de meg fogom nézni.
Előzmény: Pepe7 (90)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.16 0 0 94
Off:
ha már:
a statisztikai évkönyv 2004-es adatai szerint Európában Görörgország a legalacsonyabb öngyilk. mutató. Ráadásul az alulról másodikban (talán épp Itália) már 3x magasabb !), mint Görögo-ban. A rejtély titka: csak a hivatalosan annak jóváírt öngyilk-t számolják, és Görögo-ban államvallás az ortodoxia, az orvos-pópa kettős szépít a dolgokon.
A napfény persze igaz. Persze Lombardiában, Piemontban már nem olyan világító - sajnos a stat. csak általában közli, az egész országra átalányozva.
ON
Előzmény: Törölt nick (92)
Vasti Creative Commons License 2009.09.16 0 0 91
Sziasztok!

Olvasgatom ezt a topicot, mert engem is nagyon foglalkoztat, hogy az 5 éves kislányaimnak (és persze magunknak) milyen világítást alakítsak ki a szobában?!

Ha jól szűrtem le az információkat, akkor vagy keressek teljes spektrumú fénycsövet, vagy használjak hagyományos izzót?

A teljes spektrumú izzóval az a baj, hogy villamossági boltokban nem tudnak adni... Tegnap egyben teljesen hülyének néztek, aztán kiderült, hogy mégiscsak tartanak olyan nagy "rúd" fénycsövekből ötsávos, teljes spektrumú változatot, 9xx típusszámmal... Akkor nem tudom, hogy miért értetlenkedett a fickó, amikor azt mondtam neki, hogy olyan kell nekem, aminek 9xx a típusszáma?! Na mindegy.

A gyerekszobában most úgy van a világítás, hogy a mennyezeti lámpában lóg egy szerintem jó fényű 20W-os, de a leírása szerint 110W-os izzónak megfelelő ;-) csavaros Philips kompakt fénycső, és a kis asztaluk felett, ahol kirakózank / rajzolgatnak ;-) van egy hagyományos 60-as izzó, és alkotáskor mindkettő világít: így erős, eléggé szórt és viszonylag jó fény van a szobában. Ez szerintetek jó megoldás? Ha elköltözünk, akkor is valami hasonlót szeretnék.

Illetve gondolkodok azon, hogy a kis asztaluk felett lévő polc aljára szerelek valamit... De mit? Fénycső egy fázisra, valami elektromos előtéttel? Hagyományos izzók? Halogén izzók? Szerezzek valahol teljes spektrumú kompakt fénycsöveket? Vagy valami más? Mi lenne a legjobb megoldás? A lehető legjobb világítást szeretném nekik: nemsokára mennek iskolába, még többet fognak lámpafényben üldögélni...

Én viszonylag sokat olvasok, kompakt fénycső alatt... Azt hittem, hogy a szemem romlik, mert egyre fáradékonyabb: régebben hagyományos izzó mellett sokkal tovább bírtam olvasni! Amióta olvasom a topicot ;-) , az egyik lámpában a 9W-os kompakt fénycsövet kicseréltem egy 40-es izzóra, és tényleg jobb ;-) Ha elköltözünk, azt hiszem, egy álló lámpa lesz az olvasólámpám, szigorúan hagyományos izzóval...

Üdv: Vasti
Pepe7 Creative Commons License 2009.09.09 0 0 90
Flickerfrekvenciának hívják azt a mindenkinél egyéni szintet, ami alatt már látja a villódzó fényforrás villanásait egyenként. Én egy CRT monitorra ránézve megmondom hogy hány HZ-n megy kb. 85-ig bezárólag, bár ez csak akkor működik, ha előtte "bekalibráltam" a szememet. A flickerfrekvencia függ állapottól is!
Megkérdeztem barátomat a 60Hz-n futó monitorá előtt, hogy hogy bírja nézni? Nem süti ki a szemét a villogás? Nem értette, miről beszélek (!) Elmondta, Ő teljesen stabil képet lát.

Az izzólámpák közül a nagy feszültségű, kis teljesítményűeknél észrevehető a villogás. Pl. 220V 40W alatt. A 25W-os szála jóformán teljesen kialszik. Ezt úgy is meg lehet nézni, hogy távolba fókuszált merev tekintettel átviszed a szemedet a fényforrás( izzó, monitoron egy csík, célszerűen a monitor szélére kitett fekete DOS ablak kerete, vagy ami a gyakorlatban előfordul spontán, a LEDes féklámpa) felett, és látod, hogy a "nyoma" egybefüggő, vagy szaggatott-e.

Számomra megváltás volt a TFT monitorok elterjedése. Bár néhány idióta húgyagyú (elnézést a kifejezésért, de nincs jobb szavam rájuk), vagy optikusok által lefizetett tervező képes volt a tökéletesen villogásmentes TFT-t is megvillogtatni! (Pl. a saját N**vo monitorom)
Ezek az elmebetegek a fényerőszabályzást a CCFL fénycsövek áramának kitöltési tényezőjének megváltoztatásával érték el, de hogy ezt miért kb. 80Hz-zel kell végezni, azt nem tudom! Elektronikailag nem bonyolultabb 500Hz-n szaggatni az áramot, amit már a fénypor utánvilágítása áthidal. Mindegy, a Ne**o-kat 100% fényerővel kell használni!

Egyébként én a 20 m2 szobámban egy hagományos 60W-os és egy 14W-os kompakt fénycsöves lámpát párhuzamosan járatok, a kompakt adja a fényerőt, a hagyományossal pedig szebb lesz a fény! Sajnálnám az áramot a teljesen izzólámpás világításra, noha szerintem a legszebb, főleg halogén égőkkel. Szeretem a fényerőt, ide minimum 100W-os izzó kellene az igényeim szerint, (és úgy, hogy nem fog sokat a búra!)
A kerti világításhoz pedig mindenképpen a 100 wattosizzó a nyerő, hiszen kint elveszik a fény, és általában kevés ideig ég.

A becsavarható kompakt fénycsövek között még nem láttam villódzót, a pufferkondi szépen simít. Az alacsonyabb színhűséget meg lehet szokni, nem hiszem, hogy különösebben káros lenne. Mindenképpen jobb, mint vakoskodni valami gyenge izzó mellett! A monitoroknál sem problémázunk a nem folyamatos spektrum miatt!

Sajnos, gazdasági érdek az egész. A mostani EU javaslat már 2007-ben feltűnt, mégpedig a fényforrás lobbi ötleteként.
Az EU 1 az 1-ben átvette... No comment.
Gondoljatok bele, mekkora plusz nyereségre tesznek szert a fényforrásgyártók egy éven belül, ha az ÖSSZES izzót kompakt fénycsőre cseréli mindenki! Lesz egy nagy boom az eladásban, ami lecsökken egy a korábbinál magasabb szintre. Viszont a drágább terméken a haszon is magasabb.

Az ötlet kiagyalójának személyesen dugnám a seggébe a békebeli ezerwattos villanykörtémet, és a vaterán elárverezném a bekapcsolás jogát.. >:-]]

paul2 Creative Commons License 2009.09.09 0 0 88

Azért a youtube-nak ne higgy el mindent (háziviziló) ;-)

Azt nem állítottam, hogy láthatóan, vagy erősen vibrál, de az 1/100 mp az nem 0, és a szál hötehetetlensége sem végtelen, tehát pulzálás van, ezt logikailag könnyű belátni. Hogy mennyit kell izzadni a változás kísérleti kimutatásával, az a kísérletező találékonyságától is függ.

Előzmény: aoluak (87)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!