Keresés

Részletes keresés

Springdale Creative Commons License 2014.10.15 0 0 2693

Köszi, írtam! Üdv

Előzmény: veggie83 (2692)
veggie83 Creative Commons License 2014.10.10 0 0 2692

Szia! 

Ha írsz egy üzenetet a mail címemre, akkor tudok ajánlani valakit Pesten aki megnézi a gerlédet. :) nem orvos, de a tenyésztők is sokat tudnak. :) 

 

kacagogerlehonlap@gmail.com 

 

 

Előzmény: Springdale (2691)
Springdale Creative Commons License 2014.10.08 0 0 2691

Sziasztok, a segítségeteket szeretném kérni, mert mi is betegeskedünk... A 4 éves hímem gyakran hirtelen a tollához kap a jobb szárnya mögött, közben fura hangot ad ki, mintha "nyögne". Az elmúlt napokban egyre többször, és hangosabban csinálja, ezért megvizsgáltam, és azt vettem észre, hogy az adott pontot a csőrével már sebesre kaparta... Van fürdősóm, paraziták ellen, emellett vitamincseppem is, de egyelőre úgy tűnik, egyik sem használ. Azért ma megint alaposan megfürdettem, a sebet betadinnal kitisztítottam. Mit tegyek még, tudtok esetleg Budapest 11. kerület közelében állatorvost, akinek érdemes lenne megmutatni?

veggie83 Creative Commons License 2014.09.06 0 0 2690

1 liter vízhez 1 evőkanál almaecet.

 

Előzmény: Mirandola0 (2689)
Mirandola0 Creative Commons License 2014.09.03 0 0 2689

Eteti őket a hím,úgyhogy rövidesen önállóak lesznek.

Almaecetet hetente egyszer az itatóba? Gondolom nem sok kell abból.

Egy közeli ismerősömnek kellenének a fiókák,mert egyébként műtojást szoktam alkalmazni.

Külön röpdében van még egy fiatal hímem,nála teljesen normális a széklet és semmi rendkívülit nem tapasztalok.

Egyébként tarka fajtáról van szó.

Előzmény: veggie83 (2688)
veggie83 Creative Commons License 2014.09.03 0 0 2688

Szia!

 

Nagyon sajnálom, hogy elpusztult a tojó. :( Remélem a kicsiket eteti a hím.

A leírtak alapján az elesége változatos, a vitaminok jók, a fagyott mészhez nem értek, de ha csipegetett belőle akkor biztos jó.

Az hogy egy tojást tojt az nem jó, és a zöldes színű széklet nagyon nem jó. Ezek lehet hogy összefüggenek, sőt a pusztulás oka is lehet. Sajnos azonban mivel nem vagyok állatorvos így nem tudom megmondani mi baja lehet. (lehet hordoznak valami vírust, baktériumot, ami időről időre előjön)

 

Amit tehetsz: hetente kaphatnak almaecetet a vizükbe, ez segíti az emésztésüket. Valamint a Gastroferm M+C nevű készítmény egy probiotikum, rendben tartja a bélflórát, pótolja a hasznos bacikat, erősít, vitamin is van benne. Ezt is adhatsz nekik kúra szerűen. (jobb gyógyszertárakban, állatpatikában, vagy nagyobb takarmányboltokban meg tudod venni, nem drága)

 

Remélem rendben lesz a kis család.

Előzmény: Mirandola0 (2687)
Mirandola0 Creative Commons License 2014.08.28 0 0 2687

Sziasztok!

Az előző Nick nevemmel nem tudtam bejelentkezni,így erről írok.

Sajnos ma reggel elpusztult a tojó.Amikor írtam,hogy rosszul van azután javult az állapota de sajnos ma reggelre vége lett.

Remélem a hím tudja etetni őket amíg lejönnek a fészekből és tudnak maguk enni.

Ahhoz,hogy tudjam mitől pusztult el és tanuljak az esetből leírom:

Vörös köles,napraforgó,búza,fénymag keverék és pitypang összevágva volt az étele.Ivóvíz hetente vitamincseppek.Mészpótlásra fagyott meszet kapott.

A viselkedésén addig a napig semmit nem vettem észre,teljesen normálisan élt.

Ami feltűnt,hogy néha csak egy tojást tojt,de ezt betudtam annak hogy még fiatal(idén például mindig két tojása volt).

A széklete viszont sokszor zöldes színű volt.A hím széklete sokkal ritkábban zöldes.

a fiókák egyenlőre jól vannak,szépek.

Segítségeteket köszönöm

veggie83 Creative Commons License 2014.08.26 0 0 2686

Szia!

 

Egyensúly zavara van, vagy a lábaival van a baj, tudja mozgatni, tud vele fogni?

HA az utóbbiak, akkor:

Kapnak a gerléid elegendő mennyiségű ásványi anyagot? A kalcium hiány a tojókat teljesen tönkre tudja tenni. Nem tudnak lábra állni, lágy héjú tojást tojnak...stb.

Mészkő gritt, szépia összetörve, esetleg tojáshéj összetörve mindig kellene, hogy a pár előtt legyen, főleg a költési időszakban.

Ismered a Calcimusc-ot? ha tudnál szerezni és azt adni a vizükbe azonnal, az lehet segítene a tojón, ha valóban az a baja, amire gondolok. (Lehetséges, hogy teljesen más baja van, de a kalcium nem fog neki ártani. Csak azért gondolok hirtelen ennek a hiányára, mert eléggé jellemző a tojóknál a költési-nevelési időben.)

 

HA egyensúly zavara van inkább, akkor a többi tünet ismerete nélkül nem tudok semmit tanácsolni. :( milyen a széklete, hogyan viselkedik stb stb...

 

A fiókák elég idősek, már nem hiszem, hogy kihűlnek, ha a tojó nem melegíti őket éjjel, a hím szerintem tovább fogja őket etetni. De reméljük erre nem kerül sor.

 

Mik a fejlemények egyébként, megérte a reggelt?

Előzmény: Mirandola01 (2685)
Mirandola01 Creative Commons License 2014.08.24 0 0 2685

Sziasztok! Segítségeteket szeretném kérni a tojó gerlém állapota a mai napon drámaian leromlott.

az sem biztos,hogy a reggelt megéri-e.Négy éves állatról van szó és párban tartottam egy hat éves hímmel.

Elképzelni sem tudom mi lehet a baja,mert délelőtt még semmit nem vettem észre a viselkedésén és késő délután

láttam,hogy egyensúlyzavarokkal küzd,de a fészekre még fel tudott menni.Két kettő hetes fiókát nevelnek,velük nem tudom mi lesz ha a tojó elpusztul. :(

koder Creative Commons License 2014.08.18 0 0 2684

Sziasztok! Fehér vagy tarka ivarérett kacagó tojót keresek  Pesten vagy a környékén.     Esetleg párban is.                                 gyo.istvan@freemail.hu

veggie83 Creative Commons License 2014.07.01 0 0 2683

Szia!

Persze, bírálják őket, nagyon komolyan is, csak nem Magyarországon. :(

Amerikában a kiállításokon szinte minden mutációt külön bírálnak, és a kombinációikat is külön, tehát igen, vannak szín hibás egyedek, mert minden mutációnak és kombinációnak meg van a kritériuma, hogy hogyan kell kinéznie, milyen rajzolatnak kell megjelennie, stb. Európában a nagyobb kiállításokon is van néhány színkategória, de itt már összébb vannak vonva a hasonló mutációk.

Ezenkívül nézik persze a testméretet, az alakot, az állást, a konty alakját például.

 

Ma nincs időm, de később tudok mutatni szín és szín közötti eltérést, jó és rossz "minőségű" gerléket.

Az a baj, hogy itthon ennek nincs kultúrája, mindenki kevergeti a színeket, nincs szelektálás, romlik a minőség ... sokan nem tudják milyennek is kellene lennie egy adott mutációnak, mi az ideális.

 

Sőt, az amerikai és az európai leírásokban rengeteg ellentmondást találtam (megjegyzem, nekem az amerikaiak több helyen szimpatikusabbak, mert alaposabbak jóval), viszont vannak európai színek, európai mutációk, aminél csak az itteni leírásokra lehet támaszkodni.

 

Egy másik nagy probléma, hogy itthon nincs túl nagy motiváció kacagót kiállítani, kiállításra szín tenyészteni, vagy ilyesmi. Nem éri meg ... a tenyésztő gyűrűt rendel, szelektál, kiállít .... majd valaki lebírálja valahogyan, valami alapján (?!) ... és a kiállításon jól szereplő egyedet is, ha az valami klasszikus szín, akkor 500-ért akarja a közönség megvenni ... persze ez hobbi, nem a pénzről szól, de érted a lényeget...

 

Itt írtam néhány gondolatot régebben, a standard leírás stb. : http://kacagogerle.freewb.hu/kiallitas

 

 

 

 

Előzmény: vinbala03 (2682)
vinbala03 Creative Commons License 2014.07.01 0 0 2682

Jól értelmezem hogy nincs olyan hogy hibás színű kacagó gerle? Mert például a dísztyúkoknál kiállításon figyelik a színt. Kacagó gerlénél is bírálják? Köszönöm. 

veggie83 Creative Commons License 2014.06.28 0 0 2681

Szia, én nem ismerem, legalábbis nem találtam a Tenyésztői klubban.

Mezőkovácsházán tudsz venni Elefántcsont színű kacagót, kontyosban is.

Ha nagyon fiatalok a Vadas tarkák, akkor idén már nem várhatsz tőlük semmit. Szerintem gondold át előbb, hogy hány párt is szeretnél (mennyinek tudsz helyet biztosítani), milyen színekben érdemes gondolkodni, és keress tenyésztőt a közelben, vagy szánj rá időt, hogy elutazz egy börzére és ott válogass. Persze a börzén sokszor satnya minőségű, beteg gerlék is vannak, de ha előre leegyeztetsz telefonon egy tenyésztővel (és nem szaporítóval) akkor megkaphatod ott álmaid gerléjét is akár. :)

 

Nézz itt szét: http://kacagogerle.freewb.hu/tenyesztoi-klub

 

 

Előzmény: vinbala03 (2680)
vinbala03 Creative Commons License 2014.06.27 0 0 2680

Köszönöm szépen! Értettem. Sajnos nagyon úgy tűnik 2 tojóm van. A vadas tarkákért másfél hét múlva kell mennem (még nagyon fiatalok és az eladó úgy gondolta hogy jobban járnék ha várok kicsit.). Ismeri valaki Tóth Istvánt? Pár éve kiállított egy pár kacagót Vértesszőlősön és úgy emlékeszem elefántcsontszínű volt.  

Előzmény: veggie83 (2679)
veggie83 Creative Commons License 2014.06.27 0 0 2679

A komolyabb tenyésztéshez elengedhetetlen szerintem, hogy minden pár külön költő kalitban költsön. Így nem zavarják egymást, biztos lehetsz a szülőkben. A nagyobb röpdébe lehet leválasztani a fiatalokat, jót tesz nekik, ha nagy helyen erősödnek, fejlődnek, szocializálódnak. Valamint a gerléknek télen ugye pihenni kell, felkészülni a következő évi szezonra. Így októbertől márciusig általában szét szokták szedni a párokat, és nemenként külön tartani nagy röpdében. (ha nincsenek szét szedve, képesek a hidegben is fészkelni, aminek csak rossz vége lehet)

Én a tojókat az az évi fiatalokkal tettem össze, a hímeket pedig külön. A hímek télire valahogy lenyugszanak és elviselik egymást.

 

A nemek meghatározásáról már sok helyen írtam. Rengeteg téves információ kering, ne dőlj be nekik. Egy ilyen mértékben háziasított, és sajnos beltenyésztett faj esetében sem a fejforma, sem a testméret nem mérvadó. Plusz van még 1-2 marhaság, a lábujjak hosszáról, a szemszínről vagy a gallér vastagságáról, ez mind megalapozatlan.

Ami biztos, viselkedés alapján meg lehet állapítani az ivarérett gerle nemét. 4-5 hónapos kor előtt azonban csakis egy genetikai számításon alapuló módszer van, de ez csak két bizonyos esetben működik. Ha a hím világosabb, mint a tojó ( a hím utódok sötétek, a tojók világosak lesznek)... illetve ha két "sötétebb" gerlének világos (általában fehér) fiókája lesz (az ilyen egyed tojó). Ez a leírás így elég hiányos és pontatlan, de a részletekbe itt nem szeretnék belemenni, nemhez kötött gén okozza, ha érdekel, a honlapomon bővebben olvashatsz róla. www.kacagogerle.freewb.hu 

 

A fiatal kacagók néhány hónapos koruktól próbálgatják magukat, elkezdenek turbékolni, hajlongani, kacagni, kergetőzni. Ez csak játék, mindkét nem csinálja, illetve vannak nagyon csendes (elnyomott) egyedek is. Szóval fiatalon csak tippelni lehet a nemekről. 6-8 hónaposan lesznek ivarérettek, az ilyen idős tojók néha már le is tojnak.

Ilyen idősen már máshogy viselkednek. A tojók csendesek, ritkán lehet hallani a hangjukat, kevesebbet kacagnak, nagyon keveset turbékolnak. A hímek viszont hajlongva udvarolnak mindenkinek (másik hímnek is), sokat kacagnak, fészekre hívnak, tehát összességében jóval aktívabbak. A hangszínük másabb, a turbékolásuk gyors, ütemes, a tojóké szaggatottabb.

De az idősebb, több éves tojók néha becsapósak lehetnek, mert ügyesen turbékolnak (ütemesen, csak sokkal kevesebbszer).

 

Az én nem meghatározási módszerem: ha van egy kérdéses ivarérett egyed, akkor őt külön teszem 2-3 napra. A hímek általában már itt is megmutatják, hogy hangosabbak, sokat turbékolnak azon a magányos, szívszaggató módon. :) (a tojók csendben tűrik a száműzetést) Majd, ha már megszokta a helyet, magáénak érzi, akkor megfogok egy másik gerlét, és egyszerűen csak megmutatom neki, a rácson keresztül. Na ilyenkor egy begőzölt, magányos hím szinte azonnal elkezd hajlongani, turbékolni, ide oda ugrál, a pupillája beszűkül és kitágul, felborzolja a tollát a hátán stb.

Azért nem teszem be a kalitkába, mert ha azt már a magáénak érzi, egy tojó is képes megtámadni a betolakodót (főleg egy idősebb).

 

Van azért 1-2 buktató is ebben. Pl. ha a gerlék csoportban vannak, akkor vannak domináns hímek. A többieknek viszont csendben kell maradniuk, így tévesen tojónak azonosíthatjuk őket ha csak rövid ideig figyeljük a viselkedésüket. Ők még akkor is csendesebbek, ha néhány napig külön vannak, kell nekik egy kis idő, mire feloldódnak és megjön a hangjuk.

A másik a korbeli különbségek. Egy több éves tapasztalt tojó képes hímesen agresszív lenni, ha a fiókákat kell védeni, vagy a területet, néha ők is hajlonganak, de ez az agresszivitás jele ebben az esetben.

Ha szétválasztasz egy párt, és külön teszed őket egyedül, akkor a tojó is turbékol egy ideig, mert hívja a hímet, de utána elcsendesül. De itt a hangszín és a szaggatottság már árulkodó lehet, hogy tojóról van szó.

 

Szóval nem egyszerű, szituáció függő a viselkedés is, csak jól kell értelmezni. De párbaállítás előtt, amikor a nemeket találgatod nyugodtan tedd őket külön egyesével, vagy párosával néhány napra és mutass meg nekik más gerléket. Látni fogod a különbséget. Vagy próbáld ki először egy tuti hímen, tuti tojón, és akkor tudni fogod mit kell látnod. :)

Csak utána figyelj az összeszoktatásra, ha mégis csoportban lesznek. Mert ahonnan kiveszel egy gerlét néhány napra, ha vissza teszed ugyanoda, akkor ő lesz a betolakodó és megindul egy harc.

 

Remélem segítettem valamit, és nem kavarodtál mégjobban bele, nem ez volt a cél. :)

 

További jó gerlézést!

veggie83 Creative Commons License 2014.06.27 0 0 2678

Hú, egy kicsit lemaradtam, mindig elfelejtem megnézni ezt a fórumot :)

Megpróbálok én is írni minden kérdésre:

 

- 2 tojó 1 hímmel, én nem ajánlom ... ők párokban élnek, az ilyen hármas felállások egyáltalán nem természetesek, hogyan tud 1 hím 2 tojót váltani nappal, ha mondjuk nem ugyanaz a fészek? ha pedig ugyanaz a fészek, mi van ha az egyik tojó később tojik le? mire a kései kicsik kikelnek, a másik tojó fiókái nagyobbak lesznek, és összetapossák a kisebbeket ... plusz így a kicsik féltestvérei egymásnak, nem tudod őket párban eladni, stb.

 

- a csoportos tartás rendkívül nehéz. A hímek nagyon agresszívek a költési időben, tépkedik egymás tollát, a domináns egyáltalán nem hagyja a többieket nyugton. Ha egy gerle párnak van egy helye, és már fészek is van, sőt tojás is, na ha oda beteszel egy másik párt, akkor ott oltári nagy balhé lesz, képesek a fiókákról is lejönni, és csak kergetni, üldözni a betolakodókat. Mivel az az ő területük, el akarnak onnan kergetni mindenkit.

1 pár kacagónak min. 1 köbméter hellyel kell számolni, ha csoportosan vannak, és meg kell tervezni a beköltöztetésüket. Fontos, hogy az összes pár egyszerre kerüljön a röpdébe, legyen több fészek, mint ahányan vannak, és nagyon fontos, hogy tényleg párok legyenek (összeszokott, összeállt párok, akik már költöttek is együtt).

 

- tudok adni elérhetőséget, ahonnan tudsz Elefántcsont színű kacagót beszerezni. Valóban fontos, hogy ne kapkodd el a döntést. Nagyon szaporák, egy szezon alatt 10 fiókát is képesek felnevelni, erre is gondolj, 3 pár esetén az már 30. És ahogy előttem is írták, az alap színeket (különösen a Vadast és a Szőkét nem nagyon keresik). A szép Tarka gerle mindig kelendő.

Az árak szerintem pont a sok szaporító miatt eléggé lent vannak .... sokan ingyen osztogatják, vagy nevetséges összegekért (300 ft) ... a minimum szerintem egy felnőtt, ivarérett alap színű gerléért 1000 Ft lenne ideális esetben. A ritkább színek, kontyosak, selyem tollúak jelenleg 1500-2000, de van 3000 Ft-os szín is.

 

- a nemek meghatározásáról egy másik hozzászólásban, mert félek, hogy elszáll amit idáig írtam :)

 

 

 

 

NS68 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 2677

Várjál vele hátha mégis hím a fiatal. Ha az egyik biztos tojó ahoz vegyél 1 hímet és majd ha a másiknak is biztos leszel a nemében majd akkor ráérsz venni. Egyébbként 1 hím 2 tojóval is tud szépen költeni.

Előzmény: vinbala03 (2676)
vinbala03 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 2676

Köszönöm szépen. Utána jártam a meglévő kacagóimnak és elkeserítő vége lett. Mindkettő tojó. Csak azért nem tojik még mindkettő mert még fiatal az egyik. Szóval a vadas tarka pár amit beszerzek nem lesz elég. Lehet hogy két hím vadas tarkát kéne vennem? Párokba állnának? 

Előzmény: NS68 (2675)
NS68 Creative Commons License 2014.06.24 0 0 2675

A fiataloknál nagyon nehéz a nemeket megkülömböztetni sőt még az ivaréretteknél is. Majd akkor biztos ha tojást tojik.

Az ár változó lehet, itt felénk 500-1000Ft

Előzmény: vinbala03 (2674)
vinbala03 Creative Commons License 2014.06.24 0 0 2674

Sajnos eléggé helyhez vagyok kötve. Itt helyben kell beszereznem legrosszabb esetben Tata-Nyergesújfalu útvonalon. A vadas tarka jó szín? Mennyi a reális ár egy fiatal vadas tarkáért? Hogyan lehet a nemeket megkülönböztetni? 

NS68 Creative Commons License 2014.06.23 0 0 2673

A Monori börzén tudsz venni. Ha fent vagy a Facebookon csatlakozz a csoportunkhoz mindíg van valakinek eladó.

https://www.facebook.com/groups/299832406742976/

Előzmény: vinbala03 (2671)
NS68 Creative Commons License 2014.06.23 0 0 2672

Ne kapkodd el a beszerzést, inkább szánjál rá 2-3000Ft-ot és vegyél szép szinü vagy kontyos gerléket. A kacagó nagyon szapora és arra is fel kell készülni hogy mit csilálsz a szaporulattal. A sima vadas és szőke sajnos ajándékba se kell senkinek.

Előzmény: vinbala03 (2671)
vinbala03 Creative Commons License 2014.06.23 0 0 2671

Viszonylag nagy légtérbe szeretnék 3 párt. Egy vadas tarka párt már intéztem is amint kész a hely jöhetnek. Egy szőke tojót is tudok szerezni de én nagyon szeretnék minimum 1 elefántcsont színűt és azt még nem tudom hol találhatok. A hímet és a tojót hogy tudnám megkülönböztetni ha nincsenek párba állva? Köszönöm sokat segítetek!

Előzmény: NS68 (2669)
koder Creative Commons License 2014.06.22 0 0 2670

Sziasztok!  Ivarérett him  kacagógerlét keresek Pesti átvétellel.  Vadast nem szeretnék.      istvan.x@freemail.hu

NS68 Creative Commons License 2014.06.20 0 0 2669

A kacagót is jobb páronként külön tartani. Ha több van együtt verekednek a hímek, az erősebb lekopaszthatja gyengébbet, és nem is tudnak nyugodtan költeni.

Előzmény: vinbala03 (2668)
vinbala03 Creative Commons License 2014.06.20 0 0 2668

Köszönöm szépen a választ! 

Nem tudom megállapítani milyen színű a szeme. (Valószínűleg van bennük tarka)

Kaptak egy nagyobb ketrecet és egy jó fészket amibe tegnap bele is került a 2. tojás amin szorgalmasan ül is a hím általában. :D kaptak 3 csavart fűz ágat ülőrúdnak. A tyúkjaimat most fogom páronként (sajnos csak 3 pár marad) különhelyezni így felszabadul a röpde. Kicsit gerlebarátabbá kell tenni és átköltözhetnek :D Így szeretnék beszerezni még 2 pár kacagót! Ezzel kapcsolatban lenne is egy kérdésem ha a meglévő pár mellé akiknek tojásuk talán fiókájuk is van mire megérkeznek a többiek berakom az új párokat nem fogják bántani a fiókákat?

Előzmény: veggie83 (2667)
veggie83 Creative Commons License 2014.06.12 0 0 2667

Szia!

 

Mandarin hím x Vadas tojó = 50% Vadas, 50% Mandarin utódok

 

A tojó színe egyébként nem egyértelmű számomra, mennyi idős azt lehet tudni? A szeme mély piros, vagy inkább narancsos?

 

Ha a hím Szőkét hordoz akkor Szőke (a Vadas világos alakja) és Narancs (a Mandarin világos alakja) is kijöhet, ha Fehéret akkor Fehér és Pink utódok is. Ezek mind tojók lesznek.

A rejtetten hordozott génekre a gerlék szüleinek színéből lehet következtetni valamennyire, illetve a születendő utódokból is ki lehet sakkozni, hogy mi is van a szülőkben. :)

 

Ha mindkét szülő tarka gént hordoz, akkor 50%-ban tarka kicsik is kijöhetnek, mindkét színben (Vadas tarka és Mandarin tarka is)

 

2-3 költés után meglátod mi lesz belőlük. :) Sok sikert hozzájuk!

 

A műanyag ülőrudat jobb lenne lecserélni fára (2-3 db), illetve egy sokkal nagyobb ketrec megfelelőbb lenne számukra (100cm hosszú, 50 cm széles 70 cm magas a minimum 1 pár kacagó részére).

 

Klaudia

Előzmény: vinbala03 (2665)
sjohn Creative Commons License 2014.06.08 0 0 2666

Ilyen is olyan is, esetleg visszaütés a felmenőkre.

Előzmény: vinbala03 (2665)
vinbala03 Creative Commons License 2014.06.08 0 0 2665

Sziasztok! 2008-ban már voltak galambjaim és kacagógerléim. Viszont fel kellet számolni az állományt. 2010 óta díszbaromfiaim vannak. Most pénteken végre újra sikerült belevágnom. Kaptam egy pár kacagógerlét. A vadas a tojó. Egyben szeretnék is kérdezni valamit. Tőlük milyen színű utódok várhatóak? 

koder Creative Commons License 2014.05.28 0 0 2664

tojo csere érdekelne  téged

Előzmény: pius12 (2663)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!