Keresés

Részletes keresés

55judit Creative Commons License 2016.02.29 0 0 372

Szerintem nagyon érdemes mert én füge függő vagyok, és ha te is szereted, mindenképpen próbálkozzál.

 

A saját aszalt füge sokkal finomabb mint a bolti. Nincs tele kemény magokkal, és olyan mértékben aszalod meg, ahogyan te szereted. Hát mennyei! :)

Előzmény: Mett91 (371)
Mett91 Creative Commons License 2016.02.29 0 0 371

Szia Judit, ez így nagyon jól hangzik, s ezek szerint érdemes belefogni! Sajnos a bolti elég drága, és ha már ennyire jól lehet otthon is termelni a fügét, akkor megfogadom a tanácsokat és kipróbálom.

Köszönöm! :)

Előzmény: 55judit (370)
55judit Creative Commons License 2016.02.29 0 0 370

Szia Mett!

 

Bálint gazda szavai épp úgy nincsenek kőbe vésve, mint a mienk sem. A saját tapasztalatainkat megosztjuk, és kísérletezgetünk. Tedd ezt te is!

 

Régen én is olvastam a gazdától hogy nem lehet, de ezt azért írhatta, mert neki esetleg nem sikerült. Nekem viszont igen, és örömmel jelentem, diploma nélkül. :)

 

Minden olyan zöldség és gyümölcs aszalható aminek van leve, és a héja lehetségessé teszi a párolgást. Ha nem ilyen vagy nagyobbacska a gyümölcs, hát darabolunk, szeletelünk.

 

Fügét eddig csak 1-1 tálcával aszaltam, az is hamar elfogyott, ezért arról nem tudok beszámolni meddig eltartható. Feltételezem ha nagyon ki van száradva, akár 1 évig is, de dobozban vagy befőttes üvegben légmentesen le kell zárni. A zacskóban felakasztás minden szárítmánynál kockázatos, hiába javasolják sokan. Ugyanis vagy a moly megy bele, vagy felveszi a levegő nedvességét, és tönkremegy.

 

Van itt fügés téma is, csere-bere téma is, ezeket is érdemes látogatni. :)

 

Jó fügészkedést, és finom aszalványokat!

Előzmény: Mett91 (369)
Mett91 Creative Commons License 2016.02.28 0 0 369

Sziasztok! Örömmel vettem tudomásul, hogy van egy ilyen témájú topic, így gondolom bátran fordulhatok az ittlevőkhöz az alábbi kérdéssel:

Lehetséges a házilag termesztett fügét aszalni? Egyenlőre fügefám sincs, de erősen gondolkodok rajta, kifejezetten emiatt. Sajnos többek közt Bálint gazda honlapján is azt olvastam, hogy csak a szmirnai fajta alkalmas erre a procedúrára, nem pedig a kis hazánkban elterjedt.

Raidx Creative Commons License 2016.01.30 0 0 368

Én mandarinnal próbálkoztam és ott is előjön a kesernyés íz ami friss fogyasztáskor szinte nincs.

Előzmény: IWAS (367)
IWAS Creative Commons License 2016.01.29 0 0 367

Aszaltam három grapefruitot (ez kb. 1 kg). Mindegyiket négy szeletre vágtam. Utána éles késsel a húsát kiszedtem és felkockáztam, majd tovább aszaltam (a 3. képen a tányér 25 cm-es; jól látszik, hogy 1 kg grapefruit hasznos része aszalás után milyen kis mennyiség). Fontos tapasztalat, hogy a grapefruit kesernyés íze (ami frissen fogyasztva nem feltűnő) az aszalás során bekoncentrálódik. Akik tehát nem szeretik az extrém ízeket, azok csinálják inkább naranccsal. Az aszalványt három részre osztottam, kettőt lefagyasztottam, egyet belekevertem a következőbe: 25g olvasztott 82%-os vaj, 1/2 tk olivaolaj, 1 tk reszelt citromhéj, 1 púpozott ek porcukor. Ezt hat kinyújtott leveles tésztára kentem. A tésztacsíkok felső részére enyhén aszalt almaszeleteket tettem, megszórtam fahéjas porcukorral, majd hosszában félbehajtottam és feltekertem őket. 180 fokon 45 percet sütöttem muffinformákban.

Raidx Creative Commons License 2016.01.15 0 0 366

Kíváncsi vagyok, a lányoknak hogy jön be a chips? Nekem az ananászon kívül nem igen tetszik.

Előzmény: 55judit (365)
55judit Creative Commons License 2016.01.12 0 0 365

Nekem a cékla egyáltalán nem jön be, és más zöldség se nagyon. Egyedül mikor van a kertben friss cukkini, azt nagyon szeretem. Mikor legyalulom uborka gyalun, teszek rá a tálban kevés szójaszószt, megforgatom benne, és gyorsan mielőtt levet engedne a sótól, rárakosgatom a tálcákra. Macerás, sokáig tart, de megéri. Nem szárítom ki nagyon mert ropogósan nem jó, de kicsit lágyan képes vagyok csupán ezt vacsorázni. Majd próbáld ki ezt is!

Előzmény: Raidx (364)
Raidx Creative Commons License 2016.01.12 0 0 364

Hétvégén egy kis családi összejövetel lessz nálunk. Lányom, hogy legyen mit rágcsálni ne csak sütit, hozott céklát, padlizsánt, répát, ananászt,banánt, hogy csináljak chipszet belőlük. Remélem elkészülnek vasárnapra. A rágcsálni való almának a héját rajta hagytam, jobb lett volna az almateába mert úgy aromássabb a tea. Na majd legközelebb.

Előzmény: 55judit (363)
55judit Creative Commons License 2016.01.11 0 0 363

Igen, az alma olyan gázokat termel érés közben, ami más gyümölcs érését is segíti.

Bár a teánál nem számít milyen hőmérsékleten volt aszalva a gyümölcs, mert forró vízzel lesz úgyis leöntve. De ha fogyasztásra aszalunk, érdemes 42 fok alatt aszalni. Így élő táplálék lesz az aszalvány, nem tesszük tönkre benne az enzimeket. Idősödő korban egyre kevesebb enzim termelődik a mi szervezetünkben, így nagy érték ha kívülről bevihetjük valamivel. :) Tovább tart, de megéri.

Előzmény: Raidx (362)
Raidx Creative Commons License 2016.01.11 0 0 362

60 °C-on aszaltam mint korábban a gépem leírása 70 °C-ot ir szinte mindenre. A korábbi szeletek szép fehérek és hajlékonyak voltak (3 mm vastagok). Asszony hozott pár kiló szép almát, mondta válogatta a nagyját. Jó, hogy a teának valót nem válogatta mert akkorákat hozott, hogy nem fért volna az aprítóba a szelet. Ezt kipróbálom a kivivel mert mostanába totál éretlenek vannak. Néha a banán is haragoszöld ahogy a fáról leszedték. Azt is lehet almával érlelni? 

Előzmény: 55judit (361)
55judit Creative Commons License 2016.01.11 0 0 361

Látom, nagyon lelkes vagy. Majd a gyakorlat meghozza gyümölcsét.

Ha éretlen kivit veszel, tedd almával nylon zacskóba és pár nap alatt beérik. 3-4 almához mehet 8-10 kivi is. Az almát lehet hogy magas hőfokon aszaltad, azért lett kopogós.

Előzmény: Raidx (359)
Raidx Creative Commons License 2016.01.11 0 0 360

Kerekedőtől = Kereskedőtől

 

Úgy látszik billentyűzetet is kell csarélnem mert sokszor kihagy. Igaz, már lassan 10 éves.

Előzmény: Raidx (359)
Raidx Creative Commons License 2016.01.11 0 0 359

Kerekedőtől vettem. Több bolt van már lassan mint magánszemély. Úgylátszik olcsóbb a vatera mint egy online bolt.

 

Első nekifutásra 6 kg almát szeleteltem 6 mm vastagságra és azt kockáztam fel a kütyüvel. Mivel a magház kiszúró nem tudja követni a csuma ferdeségét így előfordult, hogy maradt a magházból a szeletbe. Na olyankor kicsit keményebben kellett nyomni a kütyüt, ha a vágóél eltalálta a magházat, de átvitte. A 6 kg alma mosás, szeletelés kockázás tálcákra rakás (csak fele fért fel az 5 tálcára) megvolt egy óra alatt.

Az apróságok szívesen átpotyogtak volna a tálcák rácsain. Volt kimaradva tépőzáras szúnyogháló és abból vágtam betéteket a kocák alá. Hasonlót lehet venni 1600 Ft-ért az Ezidir aszalóhoz.

Ezt a képet a netről vadásztam mert nem tudtam sehogy elfogadható képet készíteni róla. A vaterán most is lehet ilyet venni párszáz forintért. Én pár éve az Aldiba vettem szintén párszáz forintért. Viszont a szeletekre /cikkekre belőtt idő a kis kockáknak lehet sok mert kopogósra száradt. Tovább kell áztatni a teába.

 

Elnézve IWAS képeit. Nekem a kivi rettenetesen savanyú maradt (nem sikerült mostanában csak éretlent venni). A banán sem volt érett de az meg túl édes lett nekem. Ígaz, a család szerette mindkettőt.

Próbáltam a magházat szeletnél kiszúrni de szétrepedtek a szeletek. Vagy az alma fajtája vagy a kiszúró a ludas. A kiszúró egy ősrégi hámozonak a végén van kialakítva. Lehet veszek másikat hejette, hátha jobb lessz.

Előzmény: 55judit (356)
55judit Creative Commons License 2016.01.11 0 0 358

Atya világ! Nyitom az ablakot, küldjed!!!! :)

Előzmény: IWAS (357)
IWAS Creative Commons License 2016.01.10 0 0 357

Néhány kiwit meghámoztam, majd 4-5 mm-es szeletekre vágtam (1. kép), ezt követően megaszaltam (2. kép). Tejcsokoládéval bevontam az egyik oldalát a szeleteknek, majd miután megszilárdult a csokibevonat, megfordítottam őket és darált mandulát tettem rájuk (3. kép). Végül erre az oldalra is tejcsokoládé került.

55judit Creative Commons License 2016.01.08 0 0 356

Igazad van.  De az nem lehet hogy aki eladja annak csalódást okozott? :))

Várom a tapasztalataidat, remélem élménybeszámoló lesz.

 

Én is szeretnék majd gyümit aszalni saját termésből, de egyenlőre csak kevés málna és füge lesz talán annyi hogy nem fogy el frissen. Bár nekem nagy, 5 tálcás aszalóm van, de a tapasztalat azt mutatja, kés és uborkagyalu segítségével percek alatt tele rakom  az aszalót. Bár ahhoz hogy egyenletes szeleteket kapjak mindenből, lehet hogy előnyös lenne nekem is egy szeletelőt beszerezni.

nagyobb szeletekre gondolok, mint pl. a datolyaszilva szeletek.

Előzmény: Raidx (355)
Raidx Creative Commons License 2016.01.08 0 0 355

2300 Ft-ot akkor is megér ha csak 10 kg almát tudok vele összeaprítani. Egyébként vagy 10 éve kapható termék. A nyugati világba egy kést drágábban adnak mint ezt. Mielőtt megveszek valamit utánna szoktam nézni és 8:4 volt a +:- arány. Mivel aszaltgyümülcsüt akarok teának így késsel aprítgatni elég időigényes lenne. JA! A negatív véleményeket olyanok írták akik nem használták, vagy férfiak akik csak nézik a konyhába az asszony munkáját. Mióta a gerincem gonoszkodik, iparkodok a kényelem felé. 

Előzmény: 55judit (354)
55judit Creative Commons License 2016.01.07 0 0 354

Nem ismerem ezt a cuccot, de kerestem róla véleményt mert érdekelt:

http://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__konyhai-praktikak__2700418-valaki-hasznalt-mar-nicer-dicer-plus-szeletelot itt olvashatsz róla párat.

 

Lehet hogy jó lesz, de én maradok a konyhakésnél és az uborka gyalunál. :)

 

 

Előzmény: Raidx (353)
Raidx Creative Commons License 2016.01.07 0 0 353

Vettem a Vaterán egy Nicer Dicer aprító kütyüt. Talán jó lessz a teánakvaló aprításához. Most nincs itthon alapanyag, hogy kipróbáljam.

 

Raidx Creative Commons License 2015.12.26 0 0 352

Az csokit 45 °C-ig melegítjük majd márvány/gránit lapon temperáljuk. Tovább nem szabad melegíteni mert kiválik a kakaó és nem lehet vele dolgozni! Ha nincs márvány/gránitlapunk a táblázáshoz akkor 100 grammonként 1 gramm porított kakaóvajat keverünk bele. Ha ez sincs akkor az olvasztani való csoki 1/3-át félretesszük a többit felolvasztjuk majd az apróra tört maradékot hozzákeverjük. Ezen manőverekre a szép fényes felület miatt van szükség. Munkahőmérséklet étcsokinál 32 °C Tejcsokinál 35 °C. 

 

Bizony az aszalvány darálása nem megy ahogy írtad. Sajnos aprítógéppel is hiába próbálkoztam. Az eredmény por és nagyobb darabok. Marad a kézi darabolgatás. Szóba jöhetne még a több pengés Ringa kés de olyanom nincs. 60 szem konyakmegyet és 60 szem szaloncukrot készítettem. Mire észbe kaptam, hogy fénykép is kellene már nem volt mit fényképezni mert a család eltüntette a pocakba a cuccot. Legközelebb erre a célra külön készítek hajlíthatóra aszalt cuccot mert, ahogy írtad a teljesen szárazat nem leányálom darabolni.

 

Az aprítást jó volna valahogy megoldani mert nagyon rákaptunk a gyümölcsteára. Igaz most majd az egész aszalványkészletem odalett mert mindenki kunyizott belőle.

 

Ja a Temperálás! Kiöntöd az olvadt masszát a márványlapra és egy habkártyával addig kevergeted széltől befelé húzva még a 32 °C munkahőmérsékletet el nem éri. Láttam már olyat is aki a konyhapultra öntötte de ott nagyon lassan hül. 

 

Még amit szeretnék megoldani a krumplipehely. Jó lenne a tönkölykenyérbe amit rendszeresen sütök. Sima szeletekkel már próbálkoztam de gyorsan a kukába került. Valószínűleg blansírozni kell előtte. Majd jövőre próbálkozok megint.

Előzmény: IWAS (350)
55judit Creative Commons License 2015.12.26 0 0 351

Köszönöm a tanácsokat. :)

Én mindig savanykásat szoktam aszalni, mert annak is koncentrálódik a cukor tartalma, de lesz egy kis savassága is, ami nagyon kell.

 

Biztos hogy nagyon finomra csináltad, gratulálok hozzá. Gondolom az év folyamán máskor is kihasználod az aszalási lehetőségeket szezonáis gyümölcsből-zöldségből. Én már a paradicsom szezont várom nagyon. Húsos paradicsom frissen aszalva annyira finom, hogy párja nincsen. majd próbáld ki, ha még nem tetted. Nem a hagyományosan aszalni valót aszalom, hanem kaptam paprika alakú paradicsom magot, az már termett, és abból valami mennyei az aszalvány.

 

Sikeres próbálkozásokat, sok finomságot kívánok! :)

Előzmény: IWAS (350)
IWAS Creative Commons License 2015.12.25 0 0 350

Köszönöm. A családtagjaim szerint is nagyon jó lett, és azt kérdezték, hogy nincs-e még. :) Mielőtt belefogsz, röviden leírom, hogy mit csinálnék másként. Nem érdemes csontszárazra aszalni, mert így nagyon nehéz aprítani (a bal tenyeremet fölé tartottam, hogy ne repkedjenek a darabkák). Ha már egy adagot apróra vágtál, tegyed bele rögtön a darált dióba, és keverd el benne, hogy az aszalványdarabkák ne tapadjanak össze (ezt már most is így csináltam). Ha nem aszalod sokáig, akkor nem koncentrálódik be annyira az alma saját cukortartalma (az enyém most meglepően édes lett), ezért több mézre lesz szükség. Az alma fajtájától is függ; nem tudom milyen fajtát használtam (vékony piros csíkok voltak rajta), de ez "alapból" is édeskés ízű volt. Az étcsokit jobban fel kellett volna olvasztanom, hogy szebb (sima) legyen a szaloncukrok felszíne. Végül ott hibáztam egy kicsit, hogy a kész szaloncukrok valamivel nagyobbak lettek a kelleténél, ezért egy kis résen kilátszott a "hasuk" csomagolás után. Célszerű lett volna egy gyári szaloncukrot letenni az asztalra, hogy a töltelék formázásánál szemmértéket adjon (figyelembe véve azt is, hogy kb. 1 mm vastag a csokibevonat). Ízesítésként lehetne még beletenni egy kávéskanál rumot, de ha gyerekek is fogyasztják, akkor talán jobb kihagyni. Sok sikert!

55judit Creative Commons License 2015.12.25 0 0 349

Nagyon ügyes vagy, és biztos hogy nagyon finom a végeredmény. Ki fogom én is próbálni ezt. Ha valamit kreálsz, bátran mutogassad! :)

Én is terveztem hasonló finomságot, de mivel egyedül maradtam ünnepekre, elment a kedvem tőle.

 

További szép ünnepet kívánok! :)

 

Előzmény: IWAS (348)
IWAS Creative Commons License 2015.12.24 0 0 348

Először is Boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek! Most csináltam először házilag szaloncukrot: ha nem is tökéletes, de azért nagyon finom lett. Nyolc darab közepes méretű, jó aromájú almát meghámoztam, lereszeltem, kevés őrölt fahéjat adtam hozzá, majd szárazzá aszaltam (1. kép). Apróra vágtam (először darálni akartam, de hamar feladtam, mert bár nagyon száraz volt az aszalvány, a fémhenger lyukacskái hamar eltömődtek) és összekevertem nagyjából azonos térfogatú darált dióval (2. kép). Egy teáskanál olivaolajat, másfél evőkanál akácmézet és annyi vizet adtam hozzá, hogy nagyon sűrű massza legyen (3. kép). Végül olvasztott étcsokoládéval vontam be (4. kép). Csak öt darabot csináltam, mert közben nagyon elment az idő. A maradék masszát lefagyasztottam (majd valószínűleg csokoládéval bevont almás-diós golyók lesznek).

Raidx Creative Commons License 2015.12.23 0 0 347

Bánom már a kerek tálcás gépet.

 

55judit Creative Commons License 2015.12.17 0 0 346

Egy előző aszalványom hasonló ehhez, de megmutatom hátha kedvet kap valaki. Annyira finom és egészséges, hogy az ünnepi asztalon is előkelő helyet foglalhat el:

A recept innen származik: http://antalvali.com/boszorkanykonyha/eheto/edessegek/aszalt-nyers-zserbo-kreker.html

 

Most meg éppen fahéjas alma szeleteket csemegézünk, megaszalva. A fotó aszalás előtt készült. Ezt is nagyra becsülöm, de már az illatát is, ami elárasztja az egész lakást.

 

Raidx Creative Commons License 2015.12.03 0 0 345

Az én elképzelésem: Aszalványokat ledarálom, a pempőből újnyi vastag sodratot készítek, méretre vágom, csokiba mártom. Ha marad még a darálmányból akkor bonbon formába csoki hüvely majd megtöltve talpazva, csomagolva. Na meg készül a nagy kedvencem a konyak megy.  Jó adag magozott megy ázik augusztus óta konyakba. Már biztos jó lesz. Ez is szilikon formába készül és kell hozzá fondant lapocska, hogy lezárható legyen. Nem akarom nagyon korán megcsinálni mert eltűnik karácsonyig.

 

Az Ezidir aszalónál találtam olyat, hogy egy zárt tálca a gyümölcspempő stb. aszalásához. A széleken jön fel a levegő. Találtam egy műanyag tálcát aminek a peremét kifurkálva megkapom a kívánt kialakítást és pont passzol a keretembe. Egyébként a teflonos sütőpapír enyhén beolajozva állítólag bírja a kiképzést a gyümölcsvelőknél is. Majd kipróbálom. Ha elkészült a tálcaátalakítás teszek fel róla fotót. Lehet, már csak januári projekt lesz.

 

Család benyújtotta az ajándék igényt. Rengeteg és mindenféle aszalványt szeretnének meg gyümölcsbőrt.

Előzmény: 55judit (344)
55judit Creative Commons License 2015.12.01 0 0 344

Én is tervezek szaloncukrot aszalványból is. Úgy fogom, hogy a lapoknak csak az egyik oldalát szárítom meg, aztán ketté vágom (vagy 2 lapot készítek), és a két lap ragadós oldalát egymásra fordítom hogy vastagabb legyen. Az is lehet, a két lap más színű lesz. Ezt már lehet saját készítésű egészséges csokiba is mártani. :)

Előzmény: Raidx (342)
55judit Creative Commons License 2015.12.01 0 0 343

Vagy a következő adagból. :)))

Előzmény: Raidx (342)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!