Valaki esetleg tudna segiteni abban, hogy mi a GFR Csaurusz narancs es kek szinenek a RAL kodja ,vagy ha nincs akkor melyik RAL szinhez allnak a szinek a legkozelebb? Elore is koszonom.
Igen, ez a stratégia az esetemben sajnos kiválóan működik. Bár az is bennem van, hogy sokáig CFR-vonalon azt kellett venni, ami megjelent. Így aztán van minden a tulajdonomban, amire eredetileg nem különösebben vágytam, és pont abból a korszakból nincs, amire jobban vágynék.
Ha már itt tartunk, jön pl. a Rivarossi emeletese. Vájlingkék, Şobolányos. Pedig én egy sötétkék CFR-feliratosra vágynék. Megvegyem? A fél vesémet már félretettem, remélem elég lesz. Fog annyira fogyni, hogy később kijöjjön a HGD a sötétkékkel? Várjak? Vagy törődjek bele, hogy majd a másik vesémet is be kell áldozni...
No, pont ez az. Hogy a Jolly Joker verzió nincs. Persze, ma már tudjuk, hogy nem a legkelendőbb géppel kell kezdeni, mert akkor a többire már jóval kisebb lesz az érdeklődés és összességében kevesebb modell kel el a piacon. Ki kell éheztetni a széles tömegeket:-)
Fura módon ez a világos színséma (a 0080 modellje) leginkább a Marfă-gépekre volt jellemző; a 0080-asból mégis Călători-gép lett valamikor 2013 és 2020 között.
Az acélszürke-világosszürke egyébként valóban a Jolly Joker, gyakorlatilag a '70-es évektől a 2000-es évekig előfordult (az 507-es vásárhelyi gép 2003-ban még biztosan így mászkált a bugyikék kocsikkal).
Ha innen nézzük, forma szerint 1998-ban alakult a CFR Calatori (a wikipedia szerint legalábbis), tehát a C-01 jelölés nekem már semmiképp nem negyedik korszak. Ami nekem ebből a korszakból autentikus lenne, az a "klasszikus" acélszürke-világosszürke kombináció. Mondjuk valami ilyesmi
Illetve így utólag belegondolva, a dolog nem ennyire egyértelmű. Már korábban is volt szó róla a fórumon, sokan szeretik a CFR életében is a "rendszerváltáshoz" igazítani a IV->V-ös váltást. Amit nem igazán értek. Eleve kb. a jelenkori kék-szürke színterv az első egységes színterv a CFR-nél, szóval elég nehéz korszakokról beszélni. Nem csoda, hogy minden korszakukból minimum egy "a" és egy "b" van (néhol "c" is).
Én minden esetre sokkal jelentősebbnek tartom a Sulzerek megjelenését, meg a Marfă/Călători szétszedést, inkább azokhoz igazítanám a "fő" korszakhatárokat; rendszerváltáskor igazából semmi nem történt (kb. '94, a ferdecsíkosok megjelenése volt az első említésre méltó változás).
Hát ez attól függ, hogy kizárólag magyar IV-es korszakban gondolkodsz-e.
Romániában nem volt semmiféle "birodalmi" jelölés a gépeken, ami a rendszerváltáskor törést okozott volna a színezések evolúciójában (vagyis a IV-es korszak regnálásában). A Marfă- és patkánylogó pedig a 2000-es években kezdett felkerülgetni a mozdonyokra, így kb. innen datálódhat az V-ös korszak.
Albert Modell van feltüntetve gyártónak. Leírásban azt írja, hogy: - fém lesz az alváz és fém lesz a "ház" is (azt nem tudom hogy melyik része készülhet fémből). :O - küllős kerekekkel lesz szerelve - minden tengely hajtott lesz
- fehér/vörös fények normál menet esetén - fehér/kék fényű kombó (tolatás mód) - felső fényszóró és fülke világítás függetlenül kapcsolható - lesz analóg, hangos, és hangos + digitálisan vezérelhető kuplunggal
A Facebook oldalukon egy kommentben olyat írtak, hogy holnaptól fel fog kerülni a webshopjukba és onnantól kezdve indul az előrendelés. Gondolom lesz ár is amikor felteszik oda (szoktak tenni árat az előrendeléses modellekhez). Szóval hamarosan megtudunk többet is. ;)
Most veszem csak eszre a Tigan YouTube csatornaban hogy a HGD kikoltozott a varosbol a Reformatus Teologia mogul egy nagyobb uzlethelysegbe valahol a mezo szelen. (Ez is csak az autosoknak kedvez.)
Igen, ez a Ţigan gyerek nem kevés pénzt tol a modellezésbe. Nem hiszem, hogy bármiből kevesebb, mint hármat vesz, beleértve a Micro Metakit gőzösöket is. Mindenki vadássza az RTM(-vagy-mi) Malaxákat (én is), kezdenek irreális árakon elkelni, Ţigan persze egyből bemutat egy fotót, hogy neki megvan a 10. példány. :)
Egyébként ügyes a gyerek, bár nem tudom, hogy pl. az RC-kamionokat ő csinálja-e... (bár az Aliexpresst túrkálva kiderül, hogy az is csak pénz kérdés: elég jó kiteket lehet megvenni elég jó áron.)
A hangok kapcsán viszont eléggé ott van a szeren. Kissé kocka, mert én egy hangtól nem feltétlenül azt várom el, hogy három sikertelen főmegszakító-bekapcsolás után tiltson, és elkezdjen rádiózni a vezér; nekem elég, ha szimplán jól szól a szellőző és a légsűrítő; de Ţigan jó felvételeket csinál (bár élőben még nem hallottam).
Ő fogja csinálni a 060-DC-hez is a felvételeket. Bár nem tudom, hogy mit vesz fel, hacsak nem a SUDAREC 64-esét (ha még üzemel), ami ALCO ugyan, de csak V6-os motorral készült... vagy esetleg vannak még üzemben 61-esek? Azokban V12-es (volt)... vagy elutazik Indiába :)
Egy román modellező gyerek, aki a román vasútmodelles fórumon arról ismert, hogy az A.F. ASEA mozdony modellek hanganyagait szokta tuningolni ( @nazareth kolléga hallott már róla ) nemrég feltett 2 videót a Youtube-ra legutóbbi szerzeményéről a gyüjteményébe. Gondoltam megosztom veletek is mert kuriózum. A gyerek vett egy LDH18 dízelmozdonyt 1:1 méretarányban (figyelem nem vicc, 1:1 méretben). :)))
Erdekes hogy az AF kibovitette a termekskalat es nem csak ACME dolgokat forgalmaz. Eddig azt hittem hogy az AF de facto ACME termekeket takar roman vonatkozasban.
Az a craftandhobby.ro webshop ami hirdetve van a katalogusban minden AF mozdonyra, kocsira es alkatreszre, nem fogja kiszoritani a kolozsvari boltokat? Remelem nem.
Bar nem román modell,de amikor a Tillig az 1 - 2 oszt. MÁV halbit rontotta el,akkor szándékom ellenére vissza kellett vinnem a hibás kocsit,mert csak egyben volt hajlandó a gyár cserélni/javítani a boltba kiszállított hibás tételt.
(Erkel u.)
Nem tudom,hogy máshol is így jártak-e el,vagy maradt a más üzletekbe szállított hibásan tamponozott adagból...
Gyanítom,hogy itt inkább az üzlet szervezte a visszaküldést,pedig Én is úgy vettem át személyesen a kocsit,hogy figyelmeztettek a hibájára.
A Tillig kocsi "sajnos" javítható, így gondolom nem sok került vissza reklamációval a Tillighez.
Az pedig, hogy a gyártók nem reagálnak a vásárlói megkeresésekre, a jelek szerint általános jelenség. Sőt, úgy tűnik, még a balkán-effektus is bejátszik, mondván, hogy úgyis elfogy a modell a boltokból...
Az ékezetnek az S betű alatt kellene lennie. Ha ott lenne akkor "KUSETA" lenne, így inkább "CSUSZETA"-nak olvasható. A román lokomotiv fórumon valaki javasolta, hogy minél többen írjanak panasz levelet a Tillignek a vagon miatt, mire valaki aki már próbálkozott ilyesmivel a Tillignél a múltban, írta hogy a Tillig nem veszi a fáradtságot, hogy reagáljon a panaszlevelekre.
Hát a 26-16-osokhoz azért több kellene, mint egy átfestés. Ablakokat falaztak be rajtuk, átépítették a tetejüket, és az ajtajaik is síkba záródnak. Szóval egy 26-16-oshoz már komplett új kocsiszekrény dukálna.
"A Piko legalább kiadott vagy három pályaszámot a 26-26-osból." Ez igaz de azok V. korszakos világoskékek voltak, meg rémlik IV. korszakos festés is, de ebben nem vagyok biztos. Engem viszont a jelenkori (VI. korszakos) színterv érdekelne. Erre gondoltam, hogy összehozhatna ilyet a T.A. a Piko-val együttműködésben.
"A Roconak ott az amúgy nagyon korrekt Y/B-70-e, egyszer adott ki bilikéket belőle" Ja ha a Roco kiadna ferdecsíkos indigókék Y/B-70 kocsikat, arra nagyon vevő lennék, mert anno a Tilligét ott hagytam a boltban az ősrégi, semmit nem fejlődő konstrukciója miatt. Egyetlen kivételt akartam tenni az idén a Tillig-el, meg akartam venni az idén megjelent IV. korszakos fekvőhelyes kocsit, de az elrontott VAGON CUSETA felirat miatt végűl lemondtam a vásárlásról.
A Piko legalább kiadott vagy három pályaszámot a 26-26-osból.
A Roconak ott az amúgy nagyon korrekt Y/B-70-e, egyszer adott ki bilikéket belőle, azóta sincs folytatás. A Sachsen 1000 éves konstrukcióját kell vásárolgatnom a Tilligtől aranyáron.
Meg ha már álmodozunk, a Rivarossi is rittyenthetne egy 4 részes emeletest. A lengyelt megcsinálta, az elvileg jó lehetne a románnak is. Bár a lengyel sem kapható, annak az ára is az egekben van...