Gyorsan guberáltam egyet, ami itthon van átfolyásmérő||érzékelő, az az adatlapja szerint 2-50l/perc (+-5%) érzékelőtartománnyal bír. Tápfesz 5-24V (DC), hall szenzoros. Tehát jó eséllyel szivárgásra nem fog reagálni, de ha eldurran egy cső, arra igen. Esetedben nem fontos a pontos vízmennyiség, csak a megy-nem megy a locsolás számít, akkor használhatónak sejtem.
Az egyik, hogy előre meghatározza mennyi lesz a bemenő nyomás és vízhozam, és utána annak függvényében annyi fejet pakol rá és olyan hosszra amennyit a bemeneti paraméterek engednek. Itt a cső vastagságával, hosszával és a fejek számával és típusával lehet játszani.
A másik, hogy előre ki van tervelve, hogy mennyi, milyen fej kerül le, és az hova. Ekkor a távolságuk adott, a vízhozam adott, csak a cső vastagságával tud variálni és azzal, hogy mennyi bemenő nyomást enged meg. A vastagabb cső drágább de nagyobb vízmennyiséget tud átengedni, az áramlási sebességet 2 m/sec alatt tudja tartani így a nyomásesés hosszabb csövön és sok fejjel is lényegesen alacsonyabb mint egy vékonyabbon így nem kell felemelnie* a bemenő nyomást a végletekig, hogy a végén is legyen elegendő.
*igen, tudom, hogy a vízműtől bejövő adott és nagy de így egyetlen nyomáscsökkentővel le tudja korlátozni mondjuk négyfélre a dobozokhoz menő cső elején mert nem kell több bemeneti nyomás, hogy működjön minden fej - és akkor örök élet.
Nem emelte senki a nyomást, az eleve magas volt. A körök méretét a vízhozamhoz igazították, elvileg ráhagyással. kb 4-5 évig hibátlanul működött, utána kezdtek el látványosan öregedni a csövek.
Jogos, félreérthető volt. Két főnyomó cső van, az egyik az állandó nyomáson lévő kerticsapokat táplálja, a másik a szelepdobozokat (2db). Ezek a kritikus cuccok, itt kell kicserelni majd a KPE csöveket.
- kibírja, hogy a vízóraaknában van, ami adott esetben teljesen fel tud telni vízzel
Voltam gépész boltban, a fűtési motoros szelepek nem lesznek jók ide, főleg a harmadik feltétel miatt. A második sem az igazi, mert tipikusan 230V-osak ezek a cuccok, ami nem egy életbiztosítás ebben az esetben.
Viszont a kertészeti bótban mutattak olyat, hogy "mesterszelep", ami elvileg pont ilyesmire van kitalálva.
Ez volt az első gondolatom nekem is, amikor olvastam.
Az átlag locsolófejek 3 bar-al el kell menjenek. Nálam pl. a normál hálózati nyomás 2,8 körül van, hármat szonte sosem haladja meg. Jól is nézne ki, ha ide a környékre nem lehetne locsolót telepíteni. A legtöbb szórófejnek 2,5 - 3,5 bar üzemi nyomást írnak elő.
Szerintem a sor elején, akik megkapják a hatot, még akár sérülhetnek is.
Ja. Eleve ha a fejek száma miatt lett ennyi a nyomás akkor hülyék voltak, mert nem a nyomást kellett volna emelniük, hanem a csövek átmérőjét és akkor kisebb lett volna a nyomásesés, 4-5 baron is működne a rencer...
Azzal kezdtem, hogy szar az egész, elbaszták, akik telepítették. Szóval ez a része a kérdésnek szerintem pipa :)
De várj, sehol nem írtam, hogy 1 köröm van, mert 8db van, és igen, a teljes rendszernek kell a kb 6 bar nyomás :)
Az eredeti telepítők 6bar-os csövet használtak, ne kérdezzétek miért, a rendszer 8 éves, szóval nem éppen gyári friss állapot.
A 6 bar azért kell, mert nagy körök vannak, simán 10+ fej is van egy körön (szumma majdnem 100 fej van). Annak idején mérték a nyomást és a vízhozamot, 6bar-hoz lőtték be a körök méretét, ergo kevesebb nyomással a nagyobb körök egyszerűen nem működnek.
Teljes rendszert újratelepíteni finoman szólva sem lenne gazdaságos, megpróbálom legalább a folyamatosan nyomás alatt lévő csöveket kicserélni (szelepdobozok betápja illetve kerti csap körök).
De nem is ez a gondom, hanem amikor csőtörés van (márpedig az előfordul), akkor feltelik az akna, elfolyik egy csomó víz és semmit nem tudok aktívan beavatkozni, ezért lenne jó valami olyan megoldás, amivel (akár távolról) el tudom zárni a teljes rendszert.
Azt kérdezted hogy olyan fej aminek 6 bar kell hogy kijöjjön. Én is azt írtam, hogy ilyen nem nagyon van, de a rendszernek kellhet annyi, erre írtam egy példát. Azt pedig, hogy ez mennyire hülyeség pont az előtte levő hozzászólásban ecseteltem. Én is tudom, hog ez így nem jó, és azt is, hogy hogyan kellene jól megcsinálni, de azt írta, hogy egyetlen köre van. Nem tudom milyen magasságkülönbség van nála, de az elméleti példa szerint ilyen lehetséges.
Nem, nem fordulhat elő, csak, ha ilyen hülyén építed ki a rendszeredet. Egy ennyire extrém helyszínre nem úgy építjük ki a rendszert, hogy alul megtoljuk hattal,hogy fent meglegyen a három. Alul felrobban, fent meg pislákol??
Ha a hegyoldalban lax 30-40 méter emelkedéssel, és a nyomásszabályozó meg a vízbekötés alul van akkor előfordulhat. A fejnek csak 3 kell a másik hármat a magasságkülönbség adja.
Elfelejtettem mondani, évek óta van nyomáscsökkentő szelep (az is egy kalap szar, cserélni fogom). Sajna 6 bar alá nem tudok menni mert nem jönnek fel az öntőzőfejek... Ennek ellenére pattan el a cső, ha kell, ha nem...
@halaloszto
> Egy nagy motoros szelep kell neked, mint amit fűtésben használnak, hogy legyen áteresztés.
Kösz a tippet, picit aggódnék a mezei öntöző mágnesszelep miatt, szóval megnézem ezeket.
> A nyomást meg eldobod azzal hogy a főszelep zárás után rányitod az öntözést egy pár másodpercre.
Két fő köröm van, egyik az öntöző kör, oda ez teljesen jó megoldás (nem jutott eszembe, köszi !), de a másik a kerticsap kör. Ezen van 4db kerticsap, nyilván folyamatosan nyomás alatt. Most (is) ez pattant el.
Beraksz egy ilyen nyomáscsökkentő szelepet ( válaszd ki azt ami a te méreted) az öntözőrendzser elejéreahol a hálózathoz csatlakozik, egyszer beállítod mondjuk 4 vagy 5 barra utána meg elfelejtkezel róla:
Pontosan! Én most cseréltem le, mert a csap alatt durrant el a nemrég vásárolt praktikeres (vagy obis?) flexicső. Persze mikor nayaraltunk. Még jó, hogy a fiam otthon volt, és meghallotta hajnali 1-kor. Igaz, nálink csak 6-7 bar a nyomás.
Létezik nyomáscsökkentő szelep vízhez is. ;) Igaz, hogy semmi elektronika nincs benne, de cserébe csak az előtte lévő 'magasnyomású' ágat kell cserélni, nem az egész kertet feltúrni. Szerintem. Bocs a belekotty...
Van egy elég nagy gondom, nevezetesen, hogy a kerti öntözőrendszerem egy kalap szar. Annak idején a jóég tudja miért, olyan KPE csövet raktak le nagy mennyiségben, ami 6bar-ig van hitelesítve, de közben errefele inkább 8-10bar a hálózati víznyomás. Ennek köszönhetően évente van 1-2 csőtörésem, _nyilván_ általában akkor, amikor nyaralunk...
Két oldalról próbálom megfogni a kérdést:
- nyilván a kritikus csőszakaszokat ki kell cserélni, nem kérdés
- viszont azon is gondolkodtam, hogy valahogy el kellene venni a nyomást a rendszerből, amikor épp nincs szükség rá.
Mindenképpen valamilyen elektromosan nyitható szelepben gondolkodnék, azt egyszerűen tudnám integrálni. Jó lehet erre egy mezei kerti mágnesszelep vajon ? Valami ilyesmi jó lehet erre a célra ?
Illetve ez még csak azt a kérdést oldja meg, hogy nem folyik el a világ összes vize egy csőtörésnél, de jó lenne valahogy leengedni a nyomást, hogy ne feszítse szét a csöveket (a teljes csőcsere esélytelen, egyrészt nincs kedvem annyit költeni, másrészt a teljes kertet meg kellene semmisíteni ehhez)
Arra gondoltam, hogy egy másik szelep amit csak rövid időre nyitok ki automatikusan - miután a fő szelep elzáródik- és kienged a szabadba annyi vizet, hogy ne legyen nyomás alatt a rendszer, nyilván mindezt a megfelelő csőszakaszon :)