Keresés

Részletes keresés

fejes.i Creative Commons License 5 napja 0 0 71035

Nem állítom, hogy nem lehet javítani. Csak akkor lenne értelme, ha ez egy tök könnyű dolog lenne és percek alatt lehetne javítani.

De ez olyan, hogy a tengelynek pontosan kell futni nyíl írányban, a beillesztéshez kéne neki vmi fészket fúrni - már azt is pontosan...

szóval azt gondolom, hogyha egy ilyen valamit kellene javítani, ami nagyon drága vagy elérhetetlen, akkor biztos érdemes lenne megoldani, de így...

csak bosszantó, hogy amit helyette vagyok kénytelen betenni, az ugyanolyan.

Az is igaz, hogy nem mindegyik törik el, csak elég sok.

Előzmény: PacMan123_reloaded (71034)
PacMan123_reloaded Creative Commons License 5 napja 0 0 71034

"Hol törik el? Mert ha csak a tengely, akkor plexiből lehetne faragni, "

Ez nagyon nem hülye ötlet, sőt ... én megvettem. Van is tán 3mm vastag plexim amiből ki lehet indulni.

Ha István elküldi a mintadarabot (István, írtam időközben), akkor csinálok neki natív PLA, meg beilleszthető tengelyes vegyes-verziót is.

Előzmény: BJaca (71029)
fejes.i Creative Commons License 5 napja 0 0 71033

Nem, ez kihívásért nem fog menni. Ez nem hobbi,,,

Előzmény: PacMan123_reloaded (71031)
fejes.i Creative Commons License 5 napja 0 0 71032

Rossz darabok folyamatosan keletkeznek. De olyan lüke a kialakítása, hogy nem igazán tudom kicserélni. Textilbakelit se törne el sose szerintem, de az egész alapnak nincs olyan "teste", amibe rendesen be lehetne fúrni és cserélni.

Illetve lehet, hogy esztergával, de ott kezdődik, hogy a befogáshoz kéne valami, mert a másik oldalon félbevágott tengelyvég van.

Előzmény: BJaca (71029)
PacMan123_reloaded Creative Commons License 5 napja 0 0 71031

Írok a publikus mailedre hova küldheted a mintadarabot.

Ár: A vesédet nem kell majd eladnod :) Nekem elég ha működik majd a dolog, legalább csinálok valami hasznosat a nyomtatóval, a kihívás lesz a fizetség.

/Aztán majd otthonról még írok a témában, anyaghasználat, terhelhetőség, hogyan jó/érdemes nyomtatni  adott irányú terhelésnek kitett darabokat ... de most sem Edge, sem Chrome alól nem enged pl linket beszúrni ... :-O/

Előzmény: fejes.i (71026)
VargaRoland Creative Commons License 5 napja 0 0 71030

Arra leszek kíváncsi, hogy mivel én mindkét (Vodafone és Digi) cégnél előfizető voltam, hogy sikerül majd összegyúrniuk az előfizetéseket :)

A "Digi régi ügyfeleknek" oldal beenged, ott látom is a Digis szerződésemet, de már One felületen.

Ugyanígy a Vodafont helyettesítő One felület is látja a Vodafonos szerződésemet.

Ám egyik sem lát át a másikhoz, pedig név, cím, minden egyezik.

Előzmény: PacMan123_reloaded (71024)
BJaca Creative Commons License 5 napja -1 0 71029

Hol törik el? Mert ha csak a tengely, akkor plexiből lehetne faragni, és beleragasztani. Igaz, ehhez gyűjteni kell a hibás darabokat. 

Azért törik, mert újrafelhasznált műanyagból csinálják. Nyomtatottból is lehet jót és rosszat is csinálni, függ a nyomtató és az alapanyag minőségétől. 

Előzmény: fejes.i (71027)
fejes.i Creative Commons License 5 napja 0 0 71028

Ja és a leírt méretekkel nyilván nem pontosság volt a cél, hanem hogy nagyságrendileg lehessen érzékelni, mekkora ez a basz.

Előzmény: fejes.i (71026)
fejes.i Creative Commons License 5 napja 0 0 71027

A kazángyártók természetesen ahány kazán, annyifélét használnak ebből.

Van már egy csomó kazán, ami nem is tekerős, hanem nyomógombos. Nem is mindben törik.

De azért extra bosszantó a dolog, mert amit beteszek helyette gyári, az is csak időzített bomba...

Előzmény: BJaca (71017)
fejes.i Creative Commons License 5 napja 0 0 71026

Nyilván ennél bonyolultabb, előbb betettem a képét. Jól gondolod, én fogalmaztam rosszul. Oldalhossz a kb 3 mm, nem saroktól sarokig haránt átmérő.

Azt sem tudom. van-e olyan 3D nyomtatóhoz észszerűen elérhető anyag, amiből nem lesz olyan törékeny, mint a gyári. Fém eleve nem jó ötlet, mert ez átmegy egy vezérlő elektronikába épített pótméteren, ilyen helyen fémmel nem kotorásznék.

Ha tudsz rá vmi árat mondani...

el tudok küldeni egy hibátlan darabot.

Előzmény: PacMan123_reloaded (71015)
fejes.i Creative Commons License 5 napja 0 0 71025

Gyári alkatrészt én is találok hozzá, de éppen azzal van a bajom, hogy nagyon fiatal kazánokban sokat cserélek belőle.

https://www.gepeszbolt.hu/szabalyozo-gombok/21381-unical-allito-gomb-es-tengely-2-db.html?search_query=unical+gomb+&results=9

Ez eredetileg csomagban van, ami a képen látszik, abból sose megy tönkre, csak ez itt:

Előzmény: Paco155 (71014)
PacMan123_reloaded Creative Commons License 5 napja 0 0 71024

"ennek ellenére a Digi logója One-ra változott."

Nekem a My Vodafone appom lett ugyanígy One Hungary. De ezentúl: semmit nem kellett "migrálni", beállítani, mindent számlámat láttam, beregelt bankkártyám is rendben megmaradt.

Előzmény: VargaRoland (71022)
Paco155 Creative Commons License 5 napja 0 0 71023

Van ami nem a telefonodon frissül :)    Van amúgy olyan is, hogy az android automatikusan frissíti az alkalmazásokat is, nem csak magát, ez alapból engedélyezve van, külön kell letiltani. 

Előzmény: VargaRoland (71022)
VargaRoland Creative Commons License 5 napja 0 0 71022

Ez a "sosem frissítettem" téma egy új gondolatot ébresztett a fejemben :)

Talán január 1-től a Digi már One névre hallgat. Tudtommal semmiféle frissítést nem hajtott végre a telefonom, nincs is engedélyezve, hogy szó nélkül frissítgessen bármit, ennek ellenére a Digi logója One-ra változott.

Ez lehet időzített dolog, vagy mégsem kér mindenhez engedélyt a telefonom?

Előzmény: Paco155 (71021)
Paco155 Creative Commons License 5 napja 0 0 71021

Mivel én sosem frissítettem nekem még "eeszt" néven van fent az alkalmazás (anno a covidigazolást ebben lehetett megmutatni a reptéren), lefrissíteni már csak egészségablak alkalmazásra tudnám.  Szóval igen ilyen néven már nem elérhető, de aki régebben használja az lehet hogy ezen a néven hivatkozik rá. Épp ezért kell mindig mögétenni, hogy mire gondolunk.  Nem csak ebben az esetben hanem mindig. Amióta csak fórumozok azt látom, hogy a félreértések 90%-át az okozza, hogy a posztoló azt hiszi a másik is arra gondol amire ő.  Oszt mégse. 

Amúgy úgy látom 2023 tavaszán váltott nevet:  https://hvg.hu/tudomany/20230425_egeszsegablak_eeszt_mobilalkalmazas_uj_neve_egeszsegugy_receptek_leletek_a_mobilon

Előzmény: VargaRoland (71019)
Fűrész Elek Creative Commons License 5 napja 0 0 71020

Igen, így valahogy. De amúgy én eredetileg nem is írtam, hogy eeszt, hanem csak azt, hogy egészségablak alkalmazás. :)

Nekem elvileg egy hét múlva nem lesz hozzáférésem, a már leírt anomáliák miatt. 

Előzmény: VargaRoland (71019)
VargaRoland Creative Commons License 5 napja 0 0 71019

Igazad van. :)

A fennforgást az okozta a fejben, hogy EESZT, mint alkalmazás nincs. Lehet volt, de én már csak Egészségablak néven találkoztam vele. Emiatt én, ha azt látom, EESZT, automatikusan a rendszerre gondolok. Ahhoz pedig jelenleg az Egészségablak alkalmazás, ahogy én tapasztalom, nem 100%-osan fér hozzá.

Így talán pontos a megfogalmazás :)

A belépés az egy másik történet. Arra van több jól és kevésbé jól működő módszer, meg kell találni azt, kinek melyik a legjobb, legkényelmesebb, aztán azt használni.

Előzmény: Paco155 (71013)
PacMan123_reloaded Creative Commons License 5 napja 0 0 71018

Ahha. És akkor a piros karikás rész a négyzet alapú hasáb (3mm oldalhosszal vagy átmérővel /~2.12mm oldalhosszal/), ez megy a kazán felé, és a kék karikás részre megy a tekerőgomb. Ha jól sejtem. Nem túl jó a fotó minősége. Ha így van akkor István, kell majd a köztes "henger" vastagsága/átmérője, meg a vékonyabb, tekerőgomb felé menő rész rész átmérője/hossza.

Bár az a gyanús, ha a kép arányait nézem, a lenti, "négyzethasábos rész ha 3mm oladlhosszúságú, akkor az nem lehet 20 mm hosszú (magas). Még akkor sem tűnik 2cm-nek, ha egybe veszem a 2 különálló részt. Vagy max akkor annyi. Na akkor várjuk meg István fotóját.

Előzmény: BJaca (71017)
BJaca Creative Commons License 5 napja -1 0 71017

https://www.inone.hu/gomb_7425

Az árból és a leírásból tippelve az a kis sárgás közdarab lehet.

PacMan123_reloaded Creative Commons License 5 napja 0 0 71016

Esetleg ha nagyon félreértettem, az ép darabról egy fotót küldhetnél.

PacMan123_reloaded Creative Commons License 5 napja 0 0 71015

Elég sokat "kínaiztam" /másoltam/ mostanában 3D nyomtatással, szívesen megtervezem és ki is nyomtatom, gondolom bubis borítékban is odaérne épségben, vagy kis kartondobozban.

A kérdés: "egy 3mm átmérőjű négyzet alapú hasáb, 2 cm hosszú." Ez biztos hogy átmérő? Nem oldalhossz? Ezen a rajzon 3mm oldalhosszúságú négyzet alapú hasáb van, 2 cm hosszon, (magassággal) egy 2cm átmérőjű 5mm vastag korongra (tekerőgomb) rábiggyesztve. Kb ez lenne a feladat?

Előzmény: fejes.i (71008)
Paco155 Creative Commons License 5 napja 0 0 71014

Ha esetleg leírnád, hogy mihez kell és mi az alkatrész pontos neve esetleg cikkszáma akkor biztos többet tudnánk segíteni a keresésben, mert így  hogy  "egy fogaskerék, négyzetes lyukkal a közepén",  valóban nehezen megtalálható.  :P  Én az irobot seprőjének a fogaskerekéhez is találtam rajzot, nem volt egyszerű, de van.

Előzmény: fejes.i (71010)
Paco155 Creative Commons License 5 napja 0 0 71013

Alapvetően ott a probléma, hogy pontosan kellene fogalmazni. 

Az eeszt az az eeszt  ami a teljes tendszert jelenti.

Az eeszt alkalmazás az a telefonos alkalmazás. 

Az egészségablak alkalmazás az szintén egy alkalmazás,  és ugyanúgy mint az előző csak egy elérési felület az eeszt lakossági ágához.   

Mindkét alkalmazás authentikációja jöhet az ügyfélkapuból, vagy akár saját magából is mert nekem pl az egyszerű auth van beállítva így maga a telefon adja az azonosítást biometrikusan. 

Addig amíg ez fejben és leírva nincs megkülönböztetve (pl odaírva, hogy alkalmazás, ha az ember az appra gondol, és nem odaírva ha az egészségügyi rendszerre, meg odaírva hogy ha az azonosításra gondol) addig  a beszélgetés egy katyvasz marad. 

Előzmény: VargaRoland (71011)
BJaca Creative Commons License 5 napja -1 0 71012

Nagyjából sejtem, hogy nézhet ki, de egy képet dobjál fel róla.

VargaRoland Creative Commons License 5 napja 0 0 71011

Update! Reggeli közben volt időm olvasgatni a témában. :)

Szóval EESZT-Egészségablak átvezetés is folyamatban van, találtam (szeptemberi) cikket arról, hogy bevezetik egyebek mellett a hozzárendelt személy (pl. gyermek) dolgaihoz való hozzáférést is. Viszont én ezt konkrétan nem találtam sehol, pedig célzottan ezt kerestem tegnap, ellenben az EESZT-ben simán ott van. Szóval az is lehet, hogy nekem kell kicsit jobban elmélyedni benne, de az is lehet, hogy ez a feature még nem elérhető.

Előzmény: VargaRoland (71007)
fejes.i Creative Commons License 5 napja 0 0 71010

Név alapján a kereső nem hozza (kazán név alapján), másként meg nem tudom beazonosítani, mert ránézésre elég hasonló dolgok lehetnek eltérő mérettel

Előzmény: Paco155 (71009)
Paco155 Creative Commons License 5 napja 0 0 71009

Első körben nézz szét itt, hátha megtalálod a neked való alkatrészt és akkor már lesz hozzá elkészítési fájl is. 

https://www.thingiverse.com/

fejes.i Creative Commons License 5 napja 0 0 71008

Kissé megtöröm a digitális átállást.

Egyéb kérdésem lenne az egybegyűltekhez. 3D nyomtatás, amihez semmit sem értek.

A probléma: van egy gázkazán pótméter műanyag forgató gombja, pontosabban annak is egy belső alkatrésze. Egy kis kerék, közepén egy 3mm átmérőjű négyzet alapú hasáb, 2 cm hosszú. Ez a stucni megy be a vezérlő elektronika pótméter közepébe és a műanyag gombfej tekerését adja át a pótméternek.

Roppant bosszantó, hogy a kazán típusnak az a leggyakrabban előforduló hibája, hogy ez a 3 mm vastag műanyag stucni eltörik. Magán a nagyobb keréken van ugyan végállás határoló rész, ennek ellenére borzasztó gyakran eltörnek. Tegnap cseréltem egyet, és történetesen még kettő várja a cserét.

A 3 mm műanyag izét nem is próbálom ragasztani. Gyári alkatrészként lehet kapni, de az éppen ugyanolyan ócska. Mondjuk 5000 ft darabja, ami nyilván sok egy fröccsöntött izéért, de készülék alkatrész, megszokottak az ilyen árak. Egyedi javítási ötletem sincs rá.

Megfordult a fejemben, vajon lehetne-e akár hasonló árat kihozva 3D nyomtatni (mivel se nyomtatóm, se nem értek hozzá, tehát valahol meg kellene csinálnom). Nem az lenne a nyereség, hogy legyen sokkal olcsóbb, hanem az, ha nem törne el könnyen. Nyilván nincs hozzá 3D rajzom, maga az alkatrész van ép állapotban. Gyakorlatilag tízesével érdemes lenne rendelni, mert egy év alatt tízet biztos cserélek.

VargaRoland Creative Commons License 5 napja 0 0 71007

Szerintem nem ugyanaz, épp az imént írtam le egy nyilvánvaló különbséget, amit tegnap tapasztaltam.

A DÁP jelenleg kb. arra jó, hogy tudod vele magad igazolni a rendőrnél (bár ez nekem egy érthetetlen funkció, hacsak a beolvasott QR kódból nem dob fel a rend őrének egy fotót rólam, vagy ilyesmit), azon kívül nem sok mindenre használható egyelőre.

Ha még nincs Ügyfélkapu+-od, akkor a simával még 16-áig be kell engedjen.

Előzmény: Fűrész Elek (71006)
Fűrész Elek Creative Commons License 5 napja 0 0 71006

Az eeszt és az egészségablak tökéletesen ugyanaz. Régebben eeszt névre hallgatott, még annak idején ilyen néven töltöttem le, közben átkeresztelték egészségablakra. Ha rákeresel az alkalmazásáruházban arra, hogy eeszt, az egészségablakot dobja fel, eeszt nincs is (csak egy eeszt mobiltoken alkalmazás).

Másrészt nem tudok belépni ügyfélkapu+ segítségével, mivel nekem nincs olyanom, hiszen arról volt szó, hogy a DÁP tud mindent, és vagy DÁP kell vagy ügyfélkapu+, de ez utóbbi is megszűnik majd valamikor. 

Lehet, hogy nem volt világos, de én most kizárólag a mobilos alkalmazásokról beszéltem, a gépen nyilván be tudok lépni az eeszt-be (gondolom DÁP-pal). És azt is elfogadom, hogy mobilos verziónak (egészségablak) korlátozott a funkcionalitása a teljes, asztali verzióhoz képest, csak a kérdés most nem ez volt.

Előzmény: VargaRoland (71004)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!