Kedves Olvtársak!
Sokunk problémája, hogy szeretnénk a pénzecskénket lehetőleg úgy elkölteni, hogy abból elsősorban saját honfitársainknak legyen haszna. Jó dolog az erről tanúskodó kis, nemzetiszín kacsó egyes termékeken, meg nézzük a vonalkódokat is, hogy 599-essel kezdődnek-e. De ha mindezeket külföldi tulajdonban álló hipermarketekben vesszük meg, akkor egy kereskedelmi lánc végén kapcsolódunk be az értékesítési folyamatba. Így elsősorban a kereskedelmi láncot, pontosabban a lánckereskedelemben részt vevő multikat és kiskereket gazdagítjuk, nem a termelőket, a gyártókat.
Kérek mindenkit, ha tud olyan hazai mezőgazdasági őstermelőt, aki jó minőségű, netán bio termékeket állít elő és árul, ossza meg velünk az elérhetőséget! Ha tud valaki olyan ipari termelőt, gyártson akár cipőt, akár ruhát vagy bútort, aki saját design alapján, saját termékeit gyártja és forgalmazza, ossza meg velünk az információkat! Jó is, rossz is érdekel.
Célom az lenne, hogy lerövidítsük a láncot, és vagy eleve a gyártóktól, a termelőktől szerezzük be, ami kell, vagy legalább az első kereskedelmi láncszemtől a sokadik helyett, egy árrés megfizetésével. Az is jó lenne, ha kis klubocskák jönnének létre, hogy ha valaki pestiként pl. Baján jár amúgy is, az egy autóval ne csak magának hozzon pár fürt kiváló fűszerpaprikát és fokhagymát, hanem másoknak is.
Köszönöm a hozzászólásokat előre is!
Csót:
b
Az amatőr mindenit a kommunikátornak! A két leglényegesebb információ csak a kommentekből és a csatolt képek sokadikáról derül ki. Cím: Bp. belvárosában a Kaziczy utca 14., és vasárnap 9-14 van nyitva. Most vasárnap elnézek arra alighanem.
"A magyar termék minősítés, vagy bármely más, az élelmiszer magyar származását tartalmazó állítás kizárólag akkor tüntethető fel az árun, ha az magyar alapanyagból, Magyarországon készült. Vagyis a növényi eredetű élelmiszer alapanyagait belföldön termesztették, a vadon termő növényt Magyarországon gyűjtötték, kezelték, csomagolták. Az állati eredetű élelmiszerekhez felhasznált állatok itt születtek, azokat határokon belül tenyésztették, dolgozták fel, illetve a halakat honi vizekből fogták ki, a vadakat pedig Magyarországon ejtették el.
Hazai terméknek akkor nevezhető az élelmiszer, ha összetevőinek legalább 50 százaléka magyar és a feldolgozás minden egyes lépése Magyarországon történt.
A harmadik kategória a hazai feldolgozású termékek köre. Ide tartoznak a Magyarországon feldolgozott, de többségében import eredetű összetevőket tartalmazó élelmiszerek."
Sajnos, nem kötelező, csak választható, de már ez is valami.
A piacokon azonban továbbra is tombol a vad nyerészkedési vágy: "A fogyasztóvédők óvatosságra intik azokat is, akik sokszor vásárolnak piacokon, és tudatosan keresik a magyar őstermelőktől származó tojást, zöldséget vagy gyümölcsöt, bízva abban, hogy gondosan megtermelt, kevesebb növényvédőszer-maradványt tartalmazó áruhoz jutnak. A tanulmány szerint általános és bevett gyakorlat a piacok világában, hogy az őstermelők, akár a szomszédban megvásárolt külföldi zöldséget vagy gyümölcsöt pár méterrel arrébb, a saját standjukon már "hazai", "tanyasi", "házi" vagy éppen "hungarikum" tábla alatt árulják - általában jócskán megemelt áron. A kötelező jelölés miatt tojást ilyen trükkel már nehéz eladni, de az egyiptomi paprika, a spanyol paradicsom, a szlovák burgonya így landolhat magyarként a gyanútlan vevőnél." Na, ezt ki kéne védeni és szankcionálni is kellene!
Többen jeleztetek vissza ezzel kapcsolatban, ezért visszamentünk egy kis ár- és minőség ellenőrzésre.
Nekünk változatlanul, sőt egyre jobban tetszik ez a piac. Maga az épület elhanyagoltságával a szocializmus végnapjait idézi: még a Trabant is[...] Bővebben!Tovább »
Június 29-én termelői piac nyílik a Vidékfejlesztési Minisztérium épületének árkádjai alatt. A Vidék Mustra a tervek szerint késő őszig péntekenként reggel nyolctól este hatig tart nyitva, és az ország minden területéről érkeznek majd a kiváló minőségű termékeket árusító kistermelők.
A vásáron egyszerre több mint 50 termelő kínálhatja portékáit, a vásárlás előtt a vevők meg is kóstolhatják majd a kiszemelt termékeket. A rendezvénysorozat célja, hogy a vidék ételeit, értékeit folyamatosan bemutassa Budapesten a fővárosiaknak és az ide látogató turistáknak. A piacot június 29-én, pénteken V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár adja át a vásárlóknak – a tárca pedig a vásár házigazda szerepét is magára vállalta. A Vidék Mustrát a vidékfejlesztési tárca mellett a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ), a G-Mentor Kft. és a Média-Center szervezi – áll a VM közleményében.
Az már talán több írásból is kiderült, hogy nagyon szeretem Nagymarost és a Dunakanyart, így gyakran megfordulok arrafelé. Egy ideje új okot találtam magamnak a kirándulásra: a nagymarosi termelői piac ot, szombatonként, ahol a helyi őstermelők, és a[...] Bővebben!Tovább »
Egyetemista koromban hogy imádtuk a tejivókat! A Móricz Zs. körtéren, meg még egyéb helyeken... Azzal együtt, hogy műanyag bögrében adták a kakaót... :)))) De ropogós volt hozzá a kifli, finom friss a túrós táska, és a többi finomság.
Intézetünk újból mezőgazdasági kérdésekkel foglalkozik, jelenleg is készül elemzésünk a témában. Hisszük, hogy a mezőgazdaság nem pusztán gazdasági kérdés, hanem nemzetstratégiai; ezen belül környezetvédelmi, szociális kérdés is. Agrárgazdaságunk több ágazatát[...] Bővebben!Tovább »
Különben tényleg röhej, hogy szerte Európában egyre nagyobb teret hódítanak maguknak az ilyen gazdaságok, meg a földmegosztási programok (lsd. River Cottage - www.landshare.net ), nálunk meg csak az óbégatás, hogy "neméééérimeeeg"......