Valóban az lesz, tesztábrát keresek majd. (valahol van elmentve, kinyomtatom)
A "klasszikus Aga-féle" teszttel nem sokra mentem. =>szőnyegpadlóra helyezett csavar meneteire fókuszálva. Hát, ott a menetekre áll, csippan is, de a képen köszönő viszonyban sincs az élességgel a csavar. :S
Érdekes módon viszont nem lehet a mattüveg-gond, mert mint írtam, van egy 28-200-as Pentax-obi, amit anno még canonos korszakban vettem gombokért, (halott elektronikával, karcos fronlencsével) rátéve egy canon-bajonettet. Azt azután lepucoltam róla, és újra pentaxos. :) Na, ezzel viszont minden ott van, amit ki is jelez. Az állapotához képest így is "borotvál" :S
De K vagy M-es obinál nincs elektromos kontakra szükség, úgyhogy ez nem játszhat.
Az igaz, hogy az obi nem közvetít elektromos jelet, de ha nincsenek összezárva a gép érzékelői, akkor nem érzékeli az obit, akkor meg mindek fókuszvisszajelzés, ha "nincs rajta obi"-t érzékel a gép. Kell a fémtiszta hátsó rész a fókuszvisszajelzéshez, a gép miatt.
"- 1:2,8/35 -ös(Cosinon) fix-nél egyáltalán nem jelez ki semmit, amikor sikerül eltalálni akkor ugyan jó az élesség..:S
Nem lehet, hogy az objektív hátsó fele nem fémtiszta, hanem festett? Szokott ilyen gond lenni, ha az érzékelők nem fémhez érnek. A megoldás nekem az volt K100D-n meg K-r-en, hogy a festéket eltávolítottam (lecsiszoltam) ott, ahol az érzékelők vannak a gép felől."
De K vagy M-es obinál nincs elektromos kontakra szükség, úgyhogy ez nem játszhat.
"-1:2/50 régi fix (Pentax) obinál kijelez élességet, csippan is, stb. de a kép életlen. Amikor szemre kicsit alá megyek, akkor jó csak
Fényerős obiknál előfordulhat. Túl kicsi a mélységélesség, plusz az expó közben te is bemozdulhatsz egy kicsit előre/hátra. Meg az is lehet, hogy olyan az obid, mint az én M50/2,0-m, expo közben hajlamos elmászni a fókusz egy picit, érezhetően mozdul az élességállító gyűrű a tükörmozgásra, a zár "rúgására"."
Tesztábrát kellene fotózni az obikkal, hogy mi a helyzet. Ha akkor is úgy tűnik, hogy egy MF-es obi back vagy frontfókuszos, akkor szerintem a mattüveg környékén lehet gond (talán elmozdult).
Köszönöm a választ. Valóban, erre nem gondoltam, anno a régi *istD-nél tényleg le kellett csiszolni :) És kipróbáltam, megy is...
Igaz, hogy érdekes módon össze-vissza nyikog az expó után is, de legílább éles a kép :) És ennél az obinál érdekes módon valóbanott, ahol jelzi :S (A másikba, az 50-esbe lehet hogy nem kellett volna belelépnem, az változatlanul nem ott éles, ahol jelez a gép.)
-1:2/50 régi fix (Pentax) obinál kijelez élességet, csippan is, stb. de a kép életlen. Amikor szemre kicsit alá megyek, akkor jó csak
Fényerős obiknál előfordulhat. Túl kicsi a mélységélesség, plusz az expó közben te is bemozdulhatsz egy kicsit előre/hátra. Meg az is lehet, hogy olyan az obid, mint az én M50/2,0-m, expo közben hajlamos elmászni a fókusz egy picit, érezhetően mozdul az élességállító gyűrű a tükörmozgásra, a zár "rúgására".
- 1:2,8/35 -ös(Cosinon) fix-nél egyáltalán nem jelez ki semmit, amikor sikerül eltalálni akkor ugyan jó az élesség..:S
Nem lehet, hogy az objektív hátsó fele nem fémtiszta, hanem festett? Szokott ilyen gond lenni, ha az érzékelők nem fémhez érnek. A megoldás nekem az volt K100D-n meg K-r-en, hogy a festéket eltávolítottam (lecsiszoltam) ott, ahol az érzékelők vannak a gép felől.
Sziasztok! Olvasom itt a fókusz-visszajelzés kérdését. Köszi előre is a választ, ha valaki méltatna majd rá. :)
A tapasztalatok:
- "Kibelezett" Pentax 28-200-al (elektronikája már nincs benne) kijelez Manuál és AV vagy bármelyik módban, és pöccre ott, ahol kellene, brutál jó minőségben;
-1:2/50 régi fix (Pentax) obinál kijelez élességet, csippan is, stb. de a kép életlen. Amikor szemre kicsit alá megyek, akkor jó csak;
- 1:2,8/35 -ös(Cosinon) fix-nél egyáltalán nem jelez ki semmit, amikor sikerül eltalálni akkor ugyan jó az élesség..:S
Főleg az utolsót nem értem, miért "süket" ilyenkor a gép? A második probléma elvileg ha majd egyszer lesz K20D-m, ahogy hallottam, az az AF-korrekcióval megoldható..:S
(Jah, bocsánat az off-ért, ez a gép most a "legkisebb fiú", egy *istDL de hát Pentax, no meg most akarja beadni a derekát a főnökasszonyom, hogy vesz a lap egy K20D-t ha már rákötöttem magam :) )
sziasztok! k20d és 540 es pentax vaku wireless módban csak 1/180 záridőt tud, vagy nekem nem sikerült valami. a rendszer vaku természetesen vezérlő módra lett átállítva. előre is köszi!
Eladom a Pentax K20D váz 120e (kb 42e expó csináltam vele). A gépemről bővebb információt a http://www.eladnam.com/product/pentax-k20/ oldalon lehet olvasni. Az ár - irányár :)
Eladó egy szép állapotú, megkímélt Pentax K20D 27475 expoval + gyári markolat + GP akku + 18-55mm és 55-200mm kitobi + Kingston SDHC 8G class 4 + GGS LCD védővel, az összes gyári tartozék (gyári akku és töltő, kábelek, CD-k, nyakpánt, kiskönyv) dobozzal és számlával együtt! Ár: 160.000.-Ft
Fontos, hogy a C(ustom) menüben a rekeszgyűrű használata engedélyezve legyen. M módban, ahogy apca írta, illetve m42-es obival Av mód is igen kényelmes.
illetve, hogy fókusz visszajelzést kaphatok-e, és ha igen miként.
Igen.
Ha az élességállítást manuálisra teszed, akkor is van élességvisszajelzés, ha manuális obi van a gépen. (Viszont csak a középső AF-pont müxik.)
8<--------------------------
Fotózás fókusz prioritás módban Ha a [A Egyedi beállítás] menü [34. Fókusz prioritás] pontját bekapcsolja, az élességállítási módot AF.S értékre állítja és a következõ típusú objektívek valamelyike van a fényképezõgépre téve, akkor a képet fókusz prioritással is elkészítheti. Ilyenkor a fényképezõgép akkor exponál, mikor a téma a fókuszpontba kerül. • Manuális élességállítású objektív • DA vagy FA objektív, amin van AF/MF kapcsoló (fotózáskor a kapcsoló az MF állásban kell legyen) 8<--------------------------
Segítségre lenne szükségem, bár valószínűleg velem van a probléma.
Szert tettem egy K20D-re, és m42-es objektívekkel szeretném használni. Azonban nem sikerül rájönnöm arra, hogy miként tudok fényt méretni a géppel, illetve, hogy fókusz visszajelzést kaphatok-e, és ha igen miként.
Eladó: Pentax K20D+utángyártott portré markolat+Pentax infra távkoldó 9000 expo, sérülés és kopásmentes, újszerű megkímélt állapotban minden tartozékával dobozával; MO.-i vásárlás, ára: 110e Ft