Én is egyetértek az előttem szólókkal, az alapozás, és a fokozatos terhelés betartása mellett nem hiszem, hogy bármelyik lónak is baja esne. Én ma voltam kint(meg tegnap is, meg előző nap is, meg...) reggel kilenctől kettőig, de mi is inkább sétáltunk, persze tempósan, egy kis ügetés, rövid vágta szakaszokkal. Volt egy kis dombra fel, dombról le, egy kis árok mászás, és néhány természetes akadály ugratása. Röviden ennyi.
Egyetértek. Ősszel én is voltam a Szellőmmel 5 órás túrán. Azért volt 5 órás, mert sokat sétáltunk. Kevés volt benne a vágta. Nem akartam megerőltetni, bár így is kifáradt rendesen. Nincs hozzászokva.
Minden lóval lehet hosszú túrákat menni, csak az alapedzettséget kell neki megszerezni, aztán gyíííí!!!!!! Különben a lovastól is függ, mert ha valaki hagyja pihenni a jószágotm ( menet közben is lehet pihentetni.), akkor nem lehet baj.
Frízen nem ültem még,csak láttam egy csikót futószárazás közben.Csodaszép ló! Olyanon viszont ültem,amiben állítólag volt egy kis fríz vonulat.Őt fogatlónak használták, néhányszor vittem ki terepre egy kis sétára szőrén.Bumszli ló volt,de nagyon kedves.Viszont Shire-fajtával találkoztam jó pár éve,úgy tudom köze van a frízhez. Óriási szürke volt Őfelsége ,akkora patája volt mint egy pizzástál. Alig mertem bemenni a boxba hozzá megmondom őszintén.Ekkora ló nincs is,ez csak álom...gondoltam ,mikor megmutatta a tulaj,h őt is kell majd gondozni..De amúgy hihetetlen kedves nyugis ló volt.
Visszatérve a frízekhez,azt olvasom egyre népszerűbb itthon.Másfél Misi körül már vehetek egyet..:) Hosszú terepre való egy ilyen gyönyörűség?Ilyen infót nem találtam róla.
A Magyar sportlótól alacsonyabbak a frízek,remélem.Bár,bátor csaj vagyok.Múltkor felálltam a hátán..persze lefordultam amikor elindult:)
Amikor tanultam lovagolni, akkor volt szerencsém egy ügető telivéren(nem tudom van-e ilyen, de ügetőn versenyzett) lovagolni, visszagondolva nagyon nagy élmény volt vele lovagolni! Fantasztikusan ügetett. A baj csak a nagy tempónál volt, ugye őt sosem engedték vágtázni,az ügetést viszont iszonyatos tempóban tudta! Kezdő lovasnak nem kis kihívás volt megmaradni a hátán:)
Néha eljárok egy sráchoz, ha úgy érzem valami nem megy, vagy nem tudom a saját hibáimat kijavítani stb.. nála vannak fríz lovak, de MÉG nem volt szerencsém lovagolni rajtuk. A mozgásuk tetszik, és elég intelligensnek is tűnnek. Neked volt már részed benne? Ugyanitt egy magyar sportlovon szoktam lovagolni, a magassága 175 cm fölött van, és bevallom férfiasan nem tudtam rá felszállni, segítséget kellett kérnem az oktatómtól:) kissé ciki volt, úgy bénáztam, mintha az első lovaglásom lett volna:)
Hát,igen sok puhány lovas van..Sajna sokan tartanak úgy lovat,hogy csak akkor járnak ki hozzá ha jó az idő. Mondjuk napok óta én sem lovagoltam,de nem az idő járás miatt,hanem most pihi van.Most csak az istállómunkával foglalkozom,na meg persze lópucolás és csá.
Nagy ló után valóban kényelmetlen kis lóra ülni.. Főleg ha még csontos is...Szőrén szeretek ülni,úgy jobban megy nekem a lovaglás. Az ügetős kiscsődőrre leszek kíváncsi,mennyire lesz pattogós:)
A nagy lovon biztonságban érzem magam.Van mibe kapaszkodni:)
Ezzel is! A sütése sh az-az shagya. Amikor először mentünk vele versenyre és még nem ismerték, mindenki azt mondta magyar félvér. Meg kellett mutatni a sütését. Azért lett ekkora, mert 6 évesen lett kiherélve, és rendesen kapott enni. 5 évesen lett belovagolva, tehát normálisan tudott fejlődni. Ausztrál Stock nyeregben "nyomtuk", és nem cserélgettük! Ez fontos! Ha valakinek megvan a súlya, lehet kapni "speckó" távlovas nyerget, igaz ennek a súlya 2-2,5kg. de az ára is!!!
Ha kisbéri, vagy magyar sportló után átülnél egy arab lóra elég "rázós" élményben lenne részed, legalábbis az én tapasztalatom alapján. Ezeknek a nagy lovaknak mindegyik jármódjuk kényelmes, az arabok ügetését mindenképp szokni kell. Pici, rövid, pattogós. De ha egyszer kipróbálod, valószínűleg beleszeretsz a fajtába:)
A lovaglás fórumban azt olvasom, hogy ha kicsit hidegebb van, már nem is mennek lovagolni... Azért ez elszomorító.. Ha baromi erős szél van, vagy nagyon esik az eső, akkor én sem megyek, de egy kis mínusz nem lehet akadály
Nagyon szép kis paci, milyen sütése van? Arabnak elég magas, és erős felépítésű. Ezzel a lóval versenyeztetek? Versenyen milyen nyerget használtatok? Edzés alatt ugyanaz a nyereg volt ami versenyen?
Nem horror dolgok ezek, feltéve, hogy szerencsésen végződik... Egy ilyenben volt csak részem, amikor egy ki tudja milyen származású kanca- akinek olyan kemény szája volt, mint az acél- elragadott, és teljes gázzal bevett egy rendkívül szűk balos kanyart. Na akkor volt halálfélelmem, pedig nem az első ló volt, amin lovagoltam..
Nézegetem az eladó arab lovakat,gidrán is akad.Sajna venni még nem tudok,valszeg kölcsönlóval próbálkozom először.Bérelni lehet sok helyen.
Nagyon gyönyörűek az arab lovak is,bár még nem ültem ilyenen.Szerintem alkatilag is megfelelő lenne nekem.Sajna az istállóban nincs még arab,de januárban jön két ló,hátha.... Holnap reggel megint megyek lovazni,rem nem lesz mínusz 20 ..golfozni lehet a lósz..-ral ilyenkor.Bár a lovakat nem izgatja a hideg,vígan elvannak a karámban.
Hát,egyszer voltam már zsoké, igaz akaratomon kívül...gonosz angol telivérke elvitt a vérbe a tök kemény sóderos úton...kengyelből kicsúszott a lábam és úgy száguldott velem a bolond szürke ,de ügyi voltam és nem estem le! Szóval, azóta nem vágyom ilyen horror dolgokra.Meg a lovi is elég kiábrándító volt,nem jó lóra tettem:(
Inkább marad a nyugis legelészős,kóbor túrázgatás. Bár,azért a Dózira felülnék szívesen.Láttam az ügetőszilveszteren,amikor felvezették..
a hosszú távok megtételére mindenképpen az arab, Shagya, ahal-tekini, ill. ennek keresztezett egyedei a legalkalmassabbak. De igazán jó lehet még az angol telivér, (mi is versenyeztünk ilyennel. ) és a gidrán. De az utóbbiból csak egyet tudtam, de az jó volt. Nagy súlyt kell fektetni a kivállasztásra.
igen van súlyhatár, de csak a közép, ill. a hosszú távon! Egyébként megvannak a praktikák hogy lehet súlyt növelni. "Berber" lóról egyébként nem tudok.
A távlovat mindenképpen először be kell "járatni", ami azt jelenti hogy hosszú sétákat kell megtenni lépésben. Ez indulhat 1 órától, de a vége 3 óra körül legyen! Időtartam leg. 1 hónap! Utánna jöhet az ügetés, ( ami a fő jármód lesz a felkészítés alatt! ) majd a vágta.
Üdv!Örülök,hogy újra indult a topic:) Kérdésedre válaszolva a súlyom 49 kg és 160 cm magas vagyok.Ha versenyezni akarnék ,lehet nem is indulhatnék mert nyereggel sem érem el a 70 kg-ot:( A nagy álmom egy Berber ló.Magyarországon van ilyen egyáltalán?
Mostanában kezdtem újra lovagolni egy Magyar sportlovon és egy Kisbérin .Hoztak egy csődőrt az Ügetőről is,akivel nagyon jól öszehaverkodtunk. Még csak ismerkedünk egymással szép lassan összeszokunk és majd később fogok felülni rá. Én először szeretem megismerni földről a lovat és csak utána ülök fel a hátára.Fő a bizalom.
Szóval,tavaszra szeretném magam összeszedni,hogy egy jó terepre el tudjak menni. Aztán meg simán benne lennék egy több napos nomád táborozásban is valamikor a nyáron:)
Sziasztok! Szintén BUÉK mindenkinek... Valóban ráfér a topikra egy kis frissités, kár lenne veszni hagyni egy ilyen érdekes témát. Jómagam is barátkozom a távlovaglás gondolatával. Viszonylag szerencsés helyzetben vagyok, egy gyönyörű arab telivér csődörnek lehetek a lovasa. A ló sajnos nem az én tulajdonom, de bármikor vihetem, és nincs időkorlát sem. Tréning alatt a lovat melyik jármódban szoktátok leginkább hajtani? Én elég sokat ügetek vele, a vágták elég rövidek, és inkább munkavágta, mert nagyon gyorsan felpörgeti magát, aztán kissé nehezen kezelhetővé válik pár percre.
Sziasztok! BUÉK Nektek :) Gondoltam felfrissítem a topikot,hátha több érdeklődő akad. Én nemrég kezdtem újra lovazni néhány év szünet után.Gyerekként szerettem bele a gyönyörű lovakba azóta lószag nélkül nem tudom elképzelni az életem.. Saját lovam nincs még,de azon vagyok,hogy a körülményeket megteremtsem anyagilag és életvitelileg is.Fejembe vettem,hogy nekem ló kell.Beszeretném járni majd vele ezt a gyönyörű országot. A távlovaglás emiatt érdekel.Nem versenyezni szeretnék,hanem csak ráérősen túrázni ami a lónak is jó.Bejárni hegyet völgyet előre megtervezetten persze.
Szóval,a nagy tervem megvalósítása céljából elkezdtem intenzíven lovazni egy 5 lovas ismerősömnél,hogy szoktassam magam és hogy tapasztalatokhoz jussak.Korán reggel megcsináljuk az istállómunkát,utána jön a lovazás .Heti 4x kijárok.
Távlovasok,mi a véleményetek milyen fajta ló alkalmas több órai folyamatos terepmunkára ? Nem hajtani akarom,de fő a hosszú távon kitartás és a nyugodt vérmérséklet. Lókeresésbe még nem kezdtem,az egész projektnek még nagyon az elején vagyok. Még csak most keresek olyan lovasokat,akik járatosak ebben a témában.
Nekem is mindig rövid volt a sörénye a lovaimnak, csak én tépni szoktam. kicsit macerásabb, tovább tart, de természetesebbnek tűnik. Meg hát nem is egyszerű, mert beleájdul az ember ujja. Nem is tudtunk egynél többet megtépni egy nap. Utánna két nap pihi. Főleg hahosszú volt előtte. (Itt jegyzem meg, hogy a hosszú sörény nagyon tetszik, de nehéz rendben tartani, gondozatlanul meg csúnya. A lovaglásnál is csak akadájoz néha.) A farkot meg soha sem vágtuk le, mert ha dolgozott, vagy mozgott, úgyis felemelte. Ha sár volt, inkább felkötöttük. Az extra babaolajjal meg csodássan meg lehet pucolni.(minden szál külön van) De ezt csak különleges alkalomra csináltuk, mert a port nagyon összeszedi, de két-három napig jó. Utánna lehet mosni.
Igazság szerint a lovak nyírásáról nincs véleményem, mert én nem nyírom, és nem is nyírtam soha a pacimat. Sőt a lovardában sem nyírják a lovakat. Tehát erről érdemben nem tudok nyilatkozni.
A sörényét viszont én is le szoktam vágni, éppen szombaton vágtam le az öreglánynak kb. 10 centisre (nem áll jól neki a nagyon rövid). És most még van ideje megnőni addigra, mire a legyeket kell vele elkergetni. Tél elején vágtam le a farkából is kb. 20 centit a nagy sár miatt, mert nagyon összeszedte a farka. De természetesen arra ügyelek, hogy ne legyen rövid, mert akkor nem tud majd az élősködők ellen védekezni.
Igazság szerint én a sörényét és farkát esztétikai okokból szoktam kicsit levágni, vagyis inkább megigazítani.
A kutyák bizony megtudják zavarni a terepmunkát, és nem is jó a lónak, mert nem figyel a lovasra. Jobb a "magány", főleg az idomító munkánál, mert csak Te kötöd le a ló figyelmét. Pénteken mentünk egy háromórás terepet, pazar volt, csak a haverom feleségével elcsúszott a ló, és leesett. Pár percig nem kelt fel, azt hittük komoly baj van, de szerencsére csak a nyakát rántotta meg. Szombaton már egyyütt mentünk egy helyi rock banda nosztalgia bulijára. A zenészek 50-60 közötti fazonok, a közönség szintén, mintha egy időutazáson lennénk olyan volt. Ekkor jöttem rá, hogy a "zsugoritott bőr" a divat! Amúgy nagyon klassz volt a banzáj!
Bocsi, hogy eddig nem írtam semmit, de eléggé el voltam "havazva". Lement a 15-ei határidő (kb.400 bevallást készítettünk), utána pedig következett a 20-a. Mondjuk az nem volt vészes. Múlt héten hétfőn kint voltam lovagolni, nagyon szuperül ment az öreglány. Be volt indulva rendesen. Mondjuk nem is csodálom, 2 és fél hét pihi után. Utána csütörtökön is kint voltam és kivittem egy kicsit terepre egyedül. De eléggé be volt tojva. Bár szerintem zavarták a kutyák, mert velünk jött (szökött) a lovardából 2 kutya és az út mellett az összes kutyával összevesztek. Úgyhogy szerintem ezért volt olyan parás. Máskor nem szokták zavarni a kutyák, de ez nem volt túl jó, hogy balhéztak a kerítés két oldalán és közben még a "hozzánk tartozó" ebek még néha a lába közé is beszaladtak. Legközelebb igyekszem majd meglógni a kutyák elől, mert jobban szeretem a nyugis terepet. Holnap megyek újból. Veled mi van? Lovaglás volt?