Keresés

Részletes keresés

frissszél Creative Commons License 2014.12.28 0 0 1028

Valahogy József és a fáraó jut eszembe, amikor fejedelmül tette, és szava olyan volt, mint a fáraóé, de ő maga mégsem volt a fáraó.

 

1Móz 41,40  Te légy az én házam gondviselője és minden népem a te szavadra hallgasson; csak a királyi szék tesz engem nálad nagyobbá.
1Móz 41,41  Azután ezt mondta a fáraó Józsefnek: Íme, én téged egész Egyiptom fejedelemévé teszlek.
1Móz 41,42  És lehúzta az ujjáról a gyűrűjét, és József ujjára húzta. Drága gyolcsruhába öltöztette, és aranyláncot tett a nyakába.
1Móz 41,43  Majd körülhordoztatta őt a második kocsiján, és ezt kiáltották előtte: Térdet hajtsatok! Így tette őt fejedelemmé egész Egyiptom földjén.
1Móz 41,44  És ezt mondta Józsefnek: Én vagyok a fáraó. De nélküled senki sem mozdíthatja se kezét, se lábát egész Egyiptom földjén.

 

1Móz 44,18  De Júda hozzá járula és monda: Kérlek, uram, hadd szólhasson egy szót uram fülébe a te szolgád, és ne gerjedjen fel haragod a te szolgád ellen; mert hasonló vagy te a fáraóhoz.

 

Előzmény: frissszél (1027)
frissszél Creative Commons License 2014.12.28 0 0 1027

Köszönöm Ösztöke!

 

Előzmény: ösztöke (1025)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.28 0 0 1026

Köszönöm Ösztöke. 

Számomra az alábbi posztod hiánypótló. 

 

Emlékszem, én is tettem fel ilyen jellegű kérdést neked, 

de nem tudom miért, az akkor adott válaszod valamiért

nem értettem. Nem vitt közelebb megérteni állásfoglalásod  

a számomra oly érthetetlen nézetkülönbségben, a szenthá -

romság kérdésében. 

 

Ez a mostani teszi egyértelművé hitvallásod ebben a témában.

Előzmény: ösztöke (1025)
ösztöke Creative Commons License 2014.12.28 0 0 1025

De tényleg, ez a kérdés túlmutat a karácsony pogány eredetén, azért dobtam vissza.

 

Hitem szerint, csak hogy világos legyen: Jézus Krisztus emberré lett (előtte az Isten fiai között volt, mint szellemi lény, mint Izrael Angyala, aki a pusztában Mózeséket követte, akit Isten Szavának neveznek, aki által Isten teremtett), hússá, testé lett Felkentje az Istennek, ahogy az Írás mondja, tehát nem volt az őt elküldő Isten, az Örökkévaló, YHWH, sem félig az, sem személye, sem Isten úgy ahogy az "Isten"-t értik általában az emberek, hogy egyedüli, kezdet nélküli, mindenható, mindenek létrehozója, míg őt nem hozta létre senki, egyedüli, mindentudó, jó, mindenek elrendelője, akinek akaratából minden más létezik, minden élet forrása. A csodákat Jézus az egy Isten ujjával, Szent Szellemével végezte, amivel, mint Messiás fel volt kenve. Krisztus ennek az egyedüli Istennek a Fia (ahogy a mennyei szózat szól hozzá, hogy "Fiam vagy te, ma szültelek téged"), nem pedig a személye, része, stb. ahogy a szentháromság tan tanítja. Viszont Jézus érvelt azzal, hogy ő Isten az Isten-fiúságát védve, csakhogy ez esetben a héber Isten-fogalmat használta, amit az Isten felhatalmazottaira is ért (mint Mózes), hatalmasat, erőset, bírát jelent, amilyenem az Felséges fiai is mind az Isten tanácsában a mennyekben, akiket Istennek (Elohim) hív az Írás. Ez volt Krisztus pozíciója is, mielőtt a földre jött. Miután pedig meghalt és feltámadt, az Isten jobbjára ült, és Isten Úrrá tette őt mindenen, mindent a lábai alá vetett, akár fenn a mennyben, akár a földön, vagy alatta vannak. Természetesen Önmagát kivéve, mint ahogy mondja az Írás, hogy az Egyház feje Krisztus, Krisztusnak a feje pedig az Isten. Jézus soha nem tanította magáról, hogy ő az egyedüli Isten, vagy annak valami része, sőt az ilyesmit általában visszautasította, mint a gazdag ifjú esetében, ahol azt mondja egyedül az Isten jó, miért is nevezi őt jónak?  (tehát a gazdag ifjú túlment a tiszteleten a "jó" jelzővel, mivel az akkoriban csak az egy Istenre használták) Az már a pogány istenségek kultuszából jött, hogy Jézust olyan polcra helyezik, ami ő sose volt, és nem is lesz. Általában is a szentháromsággal nem értek egyet, hanem az ellen szoktam írni. Remélem így egyértelmű. 

 

Előzmény: frissszél (1022)
frissszél Creative Commons License 2014.12.28 0 0 1024

Alapos tanulmánymunka, gratula!

 

Előzmény: elizeuska (1019)
jablonka4 Creative Commons License 2014.12.28 0 0 1023

Egy Isten van, az aki teremtett és fenntart mindent, szerintem.

 

Így van. Az Isten - mint olyan - logikusan csak egy lehet. Az esetleges sokasága is ugyanis egy, isteni lényegbe egyesül.

 

De három személyben hogy lehet?

 

Hát úgy, hogy van egy általános jellege(az Atya) , aztán egy emberi életet kipróbáló jellege (a Fiú) és egy belénk oltott vagy ajándékozott (a Szentlélek) jellege.

Elég okosan kifundálták ezt a Szentháromság-valló keresztények.

Szép is, logikus is.

Az igazsága meg hit kérdése.

Én pl. hiszem:-)

 

 

Előzmény: frissszél (1022)
frissszél Creative Commons License 2014.12.28 0 0 1022

Nem jól kérdeztem, bocsi.

Lefedik, ezt a részt értem.

 

A vita mindig abból van, hogy Isten-e Jézus, vagy sem.

Az is vitás, hogy amikor emberként a földön járt, akkor csak ember volt-e, vagy Isten is, hogy Ő saját hatalmával tette a csodákat, vagy az Atya tette a hatalmával Jézuson keresztül.

A szentháromság is kérdéses.

 

Egy Isten van, az aki teremtett és fenntart mindent, szerintem.

De három személyben hogy lehet?

Ha egy embernek kettő, vagy több személyisége van, az orvosi eset... akkor?

 

off topik?

A karácsony Jézusról szól, a születéséről, és a kérdéseim is róla szólnak.

Istenként született a földre és egyben emberként, vagy csak emberként, és nem Isten, hanem hasonló Istenhez?

 

 

Előzmény: ösztöke (1020)
jablonka4 Creative Commons License 2014.12.28 0 0 1021

Az biztos, hogy a karácsonyhoz semmi köze Istennek és a Fiának.

Ugyanígy a húsvéthoz se meg a többi kitalált ünnephez.

 

Istennek mindenhez köze van. És fölötténn furcsa lenne, ha kifogásolná, hogy a keresztény világ Karácsonykor és Húsvétkor a Fiát ünnepli. Az, hogy máshonnan (is) átvett időpontok, teljesen indifferens.

 

Békesség.

 

Ha valaki a sztrádán szembemenet azt kiabálja a többieknek: Békesség! azzal csak tesz rá még egy lapáttal:-)

 

Előzmény: Törölt nick (1014)
ösztöke Creative Commons License 2014.12.28 0 0 1020

Ha azok, amiket te is felsoroltál nem fedik le, hogy ki Jézus, akkor számodra a felsoroltak csak ismeretanyag, mert Péternek nem test és vér jelentette ki, hogy Jézus a Felkent, az élő Isten Fia, és hogy az Isten Fiában levő hitről írja János, hogy legyőzi a világot, tehát ez nem akármi.  De szerintem ez itt offtopic, és különben meg sokat írtam már erről, ha nagyon akarsz utánam olvashatsz. (katt a nevemre)

 

Előzmény: frissszél (1018)
elizeuska Creative Commons License 2014.12.28 0 0 1019
frissszél Creative Commons License 2014.12.26 0 0 1018

"Ezek az én ünnepeim." Ki mondja? Ja nem a Szentháromság, hanem egyetlen igaz Isten, YHWH, Jézus a Felkent Istene és Atyja.

 

Ezt kicsit kifejtenéd? Akkor ki Jézus? Isten, nem Isten?

Felkent, Messiás Király, Főpap, Szabadító, Isten Fia... ezt tudjuk, de ki Ő?

 

 

Előzmény: ösztöke (1017)
ösztöke Creative Commons License 2014.12.26 0 0 1017

Csak a lényeget:

 

"Karácsony (december 25-e) nyugati eredetű keresztény ünnep. Úgy tűnik, hogy Konstantinápolyban 379-ben vagy 380-ban vezették be. Aranyszájú Szent János egy beszédéből, aki ekkor még elismert aszkéta és hitszónok volt szülővárosában, Antiochiában, úgy tűnik, hogy ott 386 december 25-én ülték meg először. Ezekből a központokból azután elterjedt az egész keresztény keleten: "

 

Ez azt jelenti, hogy sem az apostolok, sem az első generáció, a kijelölt felügyelők és presbiterek, sem a következő generációban nem tartottak ilyen ünnepet (római Kelemen, Ignác, Polikárp, stb.), sem a következő kör, Jusztinusz, Ireneusz (amikorra tehető a nagy szakadás, lásd húsvét vitát, amit ez az írás is említ, de az eredeti gyakorlattó elszakadók oldaláról) stb. Eddig 100-200 év. Szóval ha jól számolok 3. évszázad kellett ahhoz, hogy rájöjjenek végre a "keresztények", hogy addig elfelejtették megünnepelni Jézus születésének napját. Nem hibádzik itt valami a rendszerben? Nem úgy van, hogy akik közelebb vannak a forráshoz azok isznak tisztább vizet? Magyarul azok gyakorolják hűebben az Isteni rendet, akik közvetlenül hallottak, tanultak Jézustól, aposotlaitól stb. Miért kellett olyan ünnepeket kitalálni, amit sem Krisztus, sem az apostolai nem rendeltek? Nem volt elég példa az idegen kultuszokra az ó szövetség idején, lásd Jeremiás, az ég királynője stb. ?

 

Hogy éppen a Mitrász születésének a napjára tették, meg a Szaturnália időszakára, hát az meg még egy külön műsor, amit ez az írás is elismer. 

 

Különben meg Isten meghatározta ám, mik az ő ünnepei, persze Mózes által. Ugyanis a törvény Mózes által adatott, az igazságosság és a kegyelem meg Jézus Krisztus által lett. Ezek: pászka (az utolsó vacsorával, amit a Messiás rendelt, összekapcsolódó ünnep) és kovásztalan hetek ünnepe, hetek ünnepe, Kürtök ünnepe, Engesztelés ünnepe, Sátrak ünnepe, Utolsó nagy nap (amikor Jézus feláll a Vízmerítés áldozat alkalmával, hogy aki szomjazik az jöjjön hozzá és igyon). "Ezek az én ünnepeim." Ki mondja? Ja nem a Szentháromság, hanem egyetlen igaz Isten, YHWH, Jézus a Felkent Istene és Atyja. Mindegyik más ünnep, amit a nemzetek gyakorolnak, bármennyire is fáj, Isten rendjétől idegen kultusz, leginkább idegen istenségek ünnepei. Az is idegen, ha valaki a saját elhatározásából talál ki egy új ünnepet (erre is van ószövetségi példa Jeromoám, Nébát fia), ünnepi rendet. (főleg ha meglévő bálványkultuszi napra teszi!) Mivel Isten már meghatározta, mi az ő rendje, ahhoz csak igazodni kellene, nem pedig saját, idegen rítusokat kitalálni. Ez azért probléma mert antikrisztusi (ahogy a kolléga is utalt rá, Krisztus visszatérésekor a próféták kijelentése szerint az Isten ünnepeit fogják ünnepelni, mint a Sátrak ünnepe, szóba sem fog jönni más), Dánielnél van rá utalás: A fenevad úgy véli, hogy megváltoztatja az időket (ünnepeket) és a törvényt. (Dán. 7:25) Ki van jelentve, így persze szükségszerű, hogy valakinek be is kell teljesíteni a próféciát, mint ahogy Jézus is előre megmondta, hogy sokan jönnek majd az ő nevében és sokakat elhitetnek, meg Júdás is tette, amit tennie kellett, Jézus nem tartotta vissza, csak szólt, hogy ez így nem lesz jó, jobb lett volna neki, ha meg sem születik. Így van ez nagyobb léptékben is. 

 

Üdv

Előzmény: Józsikácska-3 (1016)
Józsikácska-3 Creative Commons License 2014.12.25 0 0 1016

Két elgondolkodtató írás arról, hogy a Karácsony nem (csupán) téli napforduló körüli pogány kozmikus ünnepek puszta szublimálása, és vélelmezhető (bár nem kizárólagosan), hogy Krisztus igenis születhetett december 25-ének éjjelén, Betlehemben. Az Ige hússá levése pontosan a kozmikus és történeti, valamint a szimbolikus és reális létsíkok egyesülését mutatja. „Az Ige, vala az igazi Világosság, amely megvilágít minden embert”. A „Népek Világossága” beteljesítette az úrjöveti várakozásban átistenülésre áhítozó egész emberiség összes pozitív törekvését.

 

Dr. Taylor Marshall, a specifikusan tomizmust népszerűsítő amerikai apologéta 40 oldalas műve (Három ok, ami miatt Krisztus december 25-én született) erről angol nyelven:

 

http://taylormarshall.com/2014/12/3-reasons-christ-was-born-on-december-25.html

 

William J. Tighe cikksorozatának első része (A Karácsony kiszámítása), magyar nyelven:

 

http://capitulumlaicorum.blogspot.hu/2010/01/karacsony-es-vizkereszt-idopontja-korai.html

 

Bónusz:

http://catholicsay.com/why-do-we-celebrate-jesus-birth-on-december-25/

prszm Creative Commons License 2013.11.29 0 0 1015

Békesség Zolibácsi áldjon meg az Úr!

Előzmény: Törölt nick (1014)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.29 0 0 1014

mindegy is mikor született, csak az írásból ez látszik logikusnak, hogy a sátoros ünnepkor vmikor.

Ő maga a Sátor,

ez az egy ünnep lesz 1000év alatt,

Jeroboám a 8.ünnep behozatalával is a sátoros ünnepet gyalázta és így Krisztust.

Számomra egyértelmű, de nem ez számit.

Az biztos, hogy a karácsonyhoz semmi köze Istennek és a Fiának.

Ugyanígy a húsvéthoz se meg a többi kitalált ünnephez.

Nézzen mindenki utána, mindegyik ünnep eredetének, tele van a net vele, főleg inkább angolul.

 

Békesség.

 

Előzmény: prszm (1012)
acsd Creative Commons License 2013.11.29 0 0 1013

hmm... a május 1, mint bálványimádás... ez jó, még ízlelgetem magamban egy kicsit :)

Előzmény: Törölt nick (1011)
prszm Creative Commons License 2013.11.28 0 0 1012

Nincs bizonyítva, hogy a Sátoros ünnep lenne Jézus születés napja.

Jézus sem, sem a tanítványai nem ünnepeltek születésnapot.

Föleg nem a napisten szüli napját a karácsonykor.

Előzmény: Törölt nick (1011)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.24 0 0 1011

"Olyan vallási ünnepeket, amelynek bibliai alapja nincs, és hamis pogány Istenek és kultuszok tovább mentését szolgálja a hitehagyott kereszténységben, azokat a Krisztuskövetői nem szentelik meg, és nem gyakorolják."

 

pontosan, ez az igazság!

 

Krisztus a sátoros ünnepkor született, ez kiderül az írásból, hisz

"Íme, az Isten sátra az emberekkel van, és velük lakozik" Jel 21:3

Ján 2:21 Ő pedig testének templomáról mondta ezt.

Anno Isten sátora és a kőtemplom is előképe volt az igazi szent templomnak, Krisztus testének, az eklésziának stb.

Az egyetlen ünnep, amin majd hódolni kell Krisztus előtt, a sátoros ünnep lesz:

 

Zak 14:16 Akik pedig azután megmaradnak a Jeruzsálemre támadó népek közül, esztendőről esztendőre mind fölmennek, hogy hódoljanak a királynak, a Seregek URának, és megünnepeljék a sátoros ünnepet.

Ezért született a sátoros ünnepekor, vmikor szept-októberben.

 

Meg amúgy sem a születését kell ünnepelni, hanem ami nekünk örök életet adhat, a halálát,

az Úrvacsora, mint egyetlen parancsba adott ünnep által:

1Kor 11:26 Mert valamennyiszer eszitek e kenyeret, és isztok e pohárból, az Úr halálát hirdessétek, amíg eljön.

Minden más, emberek által kitalált ünnep mögött pogány eredet van és bálványimádás, a húsvéttől kezdve, a május1, halottak napja, karácsony, szilveszterig stb stb.

 

És ahogy prszm is írta, az igazi Krisztus követő emberek, akik igazságban és engedelmességben élnek, akik az igazi eklésziához tartoznak, nem vállalnak közösséget ilyen ünnepekkel, bálványimádattal, mert

"hogyan fér össze Isten temploma a bálványokkal?"  2Kor 6:16

 

Isten temploma=Krisztus teste=eklészia=(babiloni rendszerű egyházakból,gyülekezetekből,a világból) kihivottak közössége=a menyasszony=az igazságba és engedelmességben élő emberek közössége szerte a világon.

Akik az eklésziába akarnak tartozni, nem vehetnek részt semmilyen pogány ünnepben, bálványimádatban.

Ezért akik benne vannak még,  

"menjetek ki közülük, és szakadjatok el tőlük – azt mondja az Úr –, és tisztátalant ne érintsetek, és én magamhoz fogadlak titeket" 2Kor 6:17

részletesebben:

https://www.youtube.com/watch?v=hSWByjCkE6w

 

 

Senkit nem akarok meggyőzni, vitázni.

Aki kellően nyitott gondolkodású, szívű és kérlelhető, annak Isten majd megmutatja mi az igazság.

 

az Atyánk adjon mindenkinek tisztánlátást ebben, ezt kivánom szeretettel!

 

Z.

Előzmény: prszm (1010)
prszm Creative Commons License 2013.06.06 0 0 1010

Annyi köze van Jézusnak a karácsonyhoz, mint az Igazságnak a bálványokhoz.

Előzmény: satya (1007)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.06 0 0 1009

Pogányok éppugy nem léteznek mint bálványok !

Nem harcolok a semmi ellen !

Viszont volt van lesz r e n g e t e g f é l e teologia ritus próbálkozás és mindegyik méltó a tiszteletre akár nekem szimatikus akár nem.

És nagyképüség az meg méginkább tömeges,amikor egyesek azt hiszik övék az egyetlen igaz filoszófia és igaz/élő isten......mindenki más banga nemzet :))) és le kell verni mint a csalánt meg a kullancsot.

Én nemcsak hogy nem tudom Jézus mikor született és hol de NEM IS ÉRDEKEL ! mert nem lényeges.Ettől azonban még Karácsonykor simán megünnepülhetem halászlével száraz pezsgővel hogy  /valahol és valamikor /  megszületett.

 

pp5 Creative Commons License 2013.06.06 0 0 1008

A pogányság előbb volt mint a Biblia. Oda át kellett venni bizonyos ünnepeket szertartásokat, mert már megszokta a nép. Nem lehet a jót csak úgy hirtelen elhagyni.

satya Creative Commons License 2013.01.15 0 0 1007

A karácsonynak van Bibliai alapja. Olvasd el Máté és Lukács evangéliumának elejét.

A húsvétnak meg pláne van Bibliai alapja, ráadásul a Húsvétot kezdettől fogva ünnepelte az Egyház.

Előzmény: prszm (1005)
rufusz60 Creative Commons License 2013.01.15 0 0 1006

Na és? Minek ünnepled Május1. milyen jó nem kell munkába menni! vagy a szilvesztert? vagy a, husvétot? és igy tovább!

egy jó mondás; "a cél szentesíti az eszközt" és nem forditva! ha te Jézus Krisztusról megemlékezel, karácsonykor az egy probléma neked? vagy hogy szerettel gondolsz a hozzátartozodra? a "szeretet gyümölcse" az neked bün? ha nem, akkor ez a kérdés egy "hülyeség"! miért? mert törvényeskedni akarsz! te meg akarod gyözni a másikat a te bemagyarázott "törvényedröl"

ezt szabad... azt nem szabad! nyilván  ezt  "helowennal" nem lehet "egy fedél" alá hozni , mert tudni illik a "cél" a fontos!

prszm Creative Commons License 2013.01.06 0 0 1005

Mi közöd van ahhoz, hogy Jézus mit tett 2000 éve? Nagyon sok minden. Olyan vallási ünnepeket, amelynek bibliai alapja nincs, és hamis pogány Istenek és kultuszok tovább mentését szolgálja a hitehagyott kereszténységben, azokat a Krisztuskövetői nem szentelik meg, és nem gyakorolják.

Előzmény: Báthory Ödönke (1002)
prszm Creative Commons License 2013.01.06 0 0 1003

Az apostoli egyházban nem szülinapoztak a hivők.

Már csak azért is, mert nem a testtől való születésüket tartották a magasabrendünek, hanem az újjonanszületésüket. De abból sem csináltak évenkénti ünneplést, mivel nem évenként születünk újjonnan, hanem egyszer.

Előzmény: Báthory Ödönke (1000)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2013.01.06 0 0 1002

De most komolyan: Konkrétan mi közöm van a 21-dik század elején, hogy 2ezer éve mit csináltak némelyek? És leginkább, hogy mit NEM csináltak? Honnét tudjuk, hogy valamit NEM csináltak? Nyilván nem számol be a biblia ezek minden lépéséről. És most nekem csak azt kell csinálni, amit azok csináltak? És nem csinálni amit nem csináltak? Persze, lehetne itt is kezdeni egy Amish szektát. Ezt akarod?

 

b

Előzmény: Báthory Ödönke (1000)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2013.01.06 0 0 1000

Szülinap helyett is volt más.

 

b

Előzmény: prszm (999)
prszm Creative Commons License 2013.01.06 0 0 999

"A korai keresztények nem ünnepelték sem Jézus, sem egymás születésnapját." -igaz. Továbbá nem használtak mobiltelefont, sem internetet de még vécépapírt sem.

 

Mobil telefon, és az internet helyett voltak nekik hírvivők. A wc papir helyett használak mást. :)

De azért a krisztuskövetők legalább nem voltak olyan balgák, hogy a pogány napisten születés napját, ünnepeljék Jézus szülinapjaként.

Előzmény: Báthory Ödönke (998)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2013.01.06 0 0 998

"A karácsony és szülinap pogány ünnepek" -az. No és?

 

"A korai keresztények nem ünnepelték sem Jézus, sem egymás születésnapját." -igaz. Továbbá nem használtak mobiltelefont, sem internetet de még vécépapírt sem.

 

b

Rosszan Creative Commons License 2012.12.29 0 0 995

Rosszanválasz | megnéz | könyvjelző 2012.12.29 09:25:22 © (51663)

Bocsánatot kérek. Tiltotta.

Előzmény: Rosszan (51662)

Előzmény: Törölt nick (994)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!