Keresés

Részletes keresés

chandy818 Creative Commons License 2023.01.28 0 0 9685

Döbbenet! A gyümölcsöt sem és a magot sem eszi meg? 

Már arra is gondoltam, hogy a zöld küllő, és a mag körűli kukacot szedi ki!? vagy csak kíváncsi van e kukac? 

Előzmény: trakisbandi (9684)
trakisbandi Creative Commons License 2023.01.28 0 0 9684

Igen,

De nem tudom ki volt a tettes.

Előzmény: chandy818 (9676)
CBNora Creative Commons License 2023.01.28 0 0 9683

A földiepret halvány narancssárgán már összecsípik a rigók.

A paradicsomot csak éretten. Cseresznyénk és meggyünk nincs, így azt nem tudom.

Előzmény: Belohin (9681)
chandy818 Creative Commons License 2023.01.28 0 0 9682

Ezek szerint, akkor rigóm legalább nincs. 

De, mitől tűnik el zölden a cserkó?

Fa alatt nincs lepotyogva. Kopasz magot , félig körberágottat találtam.

Előzmény: Belohin (9681)
Belohin Creative Commons License 2023.01.28 0 0 9681

Szerintem a seregély az érett gyümölcsre bukik. De még a rigót se nagyon gyanúsítom azzal, hogy a zöldeket kopasztaná. A meggyre viszont sajnos, rámegy.

Előzmény: chandy818 (9678)
chandy818 Creative Commons License 2023.01.28 0 0 9680

Nagyon szépen köszönöm a tippet! 

Ahol próbáltad, tömeges a seregélyek jelenléte? 

Nekem a 400 m2 terület megvédése elég is lenne , a cseresznyéim megmentése céljából.

Milyen gyümölcsben volt használva?

Előzmény: alfi13 (9679)
alfi13 Creative Commons License 2023.01.28 0 0 9679

Nagyon sok mindent kipróbáltam de csak egy vált be, ez az elektromos madárriasztó amelyik 6-7 ragadozó madár hangját utánozza. Éjszaka nem riaszt nappal be lehet állítani milyen időnként szólaljon meg. Csak a fakopácsot meg a szajkót nem riasztja el.

https://www.riasztoszerek.hu/spd/fk426354/Weitech-elektromos-madarriaszto-keszulek

Előzmény: chandy818 (9666)
chandy818 Creative Commons License 2023.01.28 0 0 9678

A cseresznyét zölden is eszi a seregély? 

A feketerigó eszi a meggyet? Ha igen, akkor egyértelműen a seregély a bűnös. 

Előzmény: Belohin (9677)
Belohin Creative Commons License 2023.01.28 0 0 9677

Seregélyeket eddig csak cseresznyén láttam, meggyen nem. Pedig a telken volt mindkét gyümölcsből. Lehet, hogy a savasabb nem tetszik nekik. A szilvát én sem vettem észre, hogy bántanák a madarak. Szerencsére. A kajszit lehet, hogy madár lukasztja, de az is lehet, hogy rózsabogár. Most, az elmúlt nyáron azok is rákaptak a gyümölcsre. Azelőtt még nem tapasztaltam ilyet.

Előzmény: chandy818 (9676)
chandy818 Creative Commons License 2023.01.28 0 0 9676

Tetten érés is lehetséges lehetne, nyáron több napra kiköltözünk. :) 

Van ott nagy eperfa, amikor arra leszállnak iszonyatos ricsajjal vannak és pereg az eper a fáról , de ott is iszonyatosan rejtőzködnek az egyedeket alig látni figyelik a jelenlétemet, és bujnak a levelek közé. A cseresznyére is leszállhatnak, öt perc és le is van rendezve a cserkó. A meggyet nem eszi? Miért? Elvileg a piros gyümölcsre megy. Vagy az édest szereti? Lásd szőlő? Akkor a szilva miért nem kell neki? 

Az érett kajszikba is valami tölcsér szerű lukat csinált , általában a mag is kiesett belőle, de  nem ette meg. De az sem biztos , hogy ez azonos a cseresznye kártevőjével. 

Ilyet láttatok már?

Előzmény: Belohin (9674)
lala1961 Creative Commons License 2023.01.28 0 0 9675

Üdv ! Olyan kérdésem lenne ,hogy kimondottan pálinkafőzésre optimalizált kajszibarack fa van-e ,lehetőleg nem legyen túl kényes fagyra és betegségekre??!:-) Előre is kössz !

Belohin Creative Commons License 2023.01.28 0 0 9674

A seregély tud tettes lenni, főként a cseresznye, meg a szőlő esetén. A kertben, közel ez kiderül, mert a seregélyek hullámban, sokan támadnak, és nagy nesszel vannak. Ha messze esik a gyümölcsös, akkor nehezebb a tettenérés.

Nekem a rigó egyértelmű, mert a szemem láttára is pusztít.

Előzmény: chandy818 (9673)
chandy818 Creative Commons License 2023.01.28 0 0 9673

A verebekkel, galambokkal nekem sincs különösebb bajom ,csak szeretném őket távolabb tartani a fertőzés veszély miatt, de még ennek sincs nagyobb jelentősége az én náhány baromfimat illetően.

A feketerigó még nekem eddig valahogy nem jött képbe, a seregélyekre gyanakodtam. De gyanús volt, hogy már zöld állapotban, szinte virágzás után egyre fogy a termés,  és csak a cseresznye! A meggy nem érdekli.

Ő lenne a tettes?

A gyümölcsösöm külterületen van, arra felé felhőkben mozog a seregély, fekete rigót még alig láttam.

Belohin Creative Commons License 2023.01.28 0 0 9672

Én meg hiába beszélek a macsakoknak, hogy a rigó milyen finom, inkább naphosszat az ablakpárkányon heverésznek. Pedig a gaz szárnyasok sokat mozognak a földön, nem lenne annyira reménytelen az ügy. Na mindegy, azért amióta a gyalogszőrösök megvannak, legalább a rágcsálókkal kevesebb a baj. Feltehetően kevésbé kedvelik a macsaxagot. :-)

Előzmény: CBNora (9671)
CBNora Creative Commons License 2023.01.28 0 0 9671

Ráadásul a fekete rigó nem fél semmitől. Képes a macska táljából kienni a száraz tápot, még akkor is, ha a közelben van a macska. Kifigyeli, mikor lehet észrevétlenül kicsippenteni egy-egy szemet. Ezt egy ismerős macska etetésénél figyeltem meg, szegény macska már tiszta ideg volt. Nem vadászni akart, hanem tápot enni, de a pofátlan rigó mindig elterelte a figyelmét.

Sokat kínlódtam én is velük, már éretlenül elkezdték összecsipkedni a gyümölcsöket. Tavaly már jobb volt a helyzet, lett 3 saját kerti macskánk, így legalább fészkelni nem tudnak a kertben. Ezek a macskák egész magasan bejárják a fákat, a kerítés tetején lévő loncszövedéket is, nincsenek a fiókák biztonságban, kevesebben lettek a rigók.

Kaparás ellen csirkeháló takarást használok a friss vetésekre. Rigók és macskák ellen is jó. 

Előzmény: Belohin (9670)
Belohin Creative Commons License 2023.01.28 0 0 9670

Sajnos, ezeket a mű riasztómadarakat megszokják. A bagoly azért mintha többet jelentene a varnyúnál. Utóbbit kimondottan galambok ellen ajánlották; hát, lehet, hogy közvetlenül mellé nem ül; az már nem biztos, hogy egy méterrel távolabb se.

Nekem mondjuk, a galambokkal nincs nagyobb bajom. Verebet pedig alig látok, pedig néhány évtizeddel korábban felhőkben mozogtak. Van helyettük feketerigó, az a legborzasztóbb csapás , ami kertbe szállhat. Tavasztól őszig csak a kárt csinálják; bármilyen gyümölcsöt képesek lerágni, szétszórják a talajtakarást, pusztítják a gilisztákat.

Előzmény: chandy818 (9668)
ksanyi52 Creative Commons License 2023.01.28 0 0 9669

A művarjú az nem működik.

Előzmény: chandy818 (9668)
chandy818 Creative Commons License 2023.01.28 0 0 9668

Nekem a ház körűl a bokrosban rengeteg veréb van , egyszer leszállt egy karvaly, pont itt az ablak előtt. Ebből merítettem az ötletet, vettem a gazda boltból egy műkarvalyt. Elég élethű volt. Kitettem hátul a tyúkudvarnál egy sűrűn látogatott helyre. Kb félóráig tartotta őket távol, utána, majdnem szószerint sz.-tak a fejére... Vissza is vittem! Lehet a bagoly a nyerő?  

Előzmény: Belohin (9667)
Belohin Creative Commons License 2023.01.28 0 0 9667

Valamikor régen láttam filmes beszámolót arról, hogy Japánban a szamócaföldet léggömbökre pingált stilizált szem-ábrákkal védték a madarak ellen. Állítólag eredményesen. Néhány éve találtam hasonlót valamelyik témához kapcsolódó webáruházban. A hatás viszont kétséges volt: a szomszéd tyúkjait hallhatóan idegesítette, amikor kiraktam, de a gyalázatos rigók sajnos, jöttek.

Aztán itt, a fórumban találtam néhány bejegyzést riasztó műmadarakkal kapcsolatban. Most két művarnyú és két műbagoly teljesít szolgálatot a kertben. Nem állítom, hogy tökéletes a riasztó hatás, de - különösen a baglyok érkezése óta - észrevehetően ritkultak az ellenséges berepülések. És már jutott nekünk is néhány szem az érintett gyümölcsökből.

Előzmény: chandy818 (9666)
chandy818 Creative Commons License 2023.01.27 0 0 9666

Kedves mindenki!

Az lenne a kérdésem kinek milyen tapasztalata van a madárriasztók terén? Van valami hatékony megoldás?

Visszaolvastam a hozzászólásokat 2021-től, de csak a madárhálóról találtam hozzászólásokat! 

Ezeket én is használtam  2022-ben, kisebb fáknál, eredményesen. Azokról sikerűlt is termést megmenteni, de sajna elég keskeny méretben kaptam hálót , macerás volt a fák becsomagolása és pár nap ill. hét után átnőtt sok helyen a fa , alig bírtam később lecibálni, sok hajtás legyepálásával lombtalanításával! :(  Ami azért valljuk meg nem egy szép látvány... :) Sőtt vannak ágak amik teljesen elhajlottak, elég hülyén néz ki... 

Amit meg nem takartam, ott még zöld állapotban eltűnt a cseresznye. :(

Az interneten sok "tuti" riasztó van, de egyiről sem láttam egy objektív véleményt, neadjisten egy videót , hogy mennyire megrettennek a seregélyek stb... 

Van valakinek valamilyen pozitív tapasztalata, más riasztó berendezésről? Műsas? Repülő műsas, vijjogó hang stb ? bármi? 

Ali-bá Creative Commons License 2023.01.15 0 0 9665

/Szia! A régi 'rebondo' vagy?  Régen láttalak itt a fórumon. Kíváncsi vagyok hol és hogyan élsz?  Ha írsz emailt, válaszolok./

Előzmény: *rebondo* (9663)
Ali-bá Creative Commons License 2023.01.15 0 2 9664

A sebet képes lenne benőni a fa, de egyet értve az előttem szólóval, mivel villás elágazás van lejebb, ezért ezt az ágat célszerű tőből levágni és a másikból nevelni egy egytörzsű szép fát. Különben fenn áll annak veszélye, hogy akár 5-10 év múlva is, de előbb-utóbb ketté hasad a fa.  (A törzsből kiindulva olyan oldalágakat legérdemesebb meghagyni, ami olyan szögben áll, mint a magad elé tartott kifszített ujjaid közül a hüvejkujjad, esetleg a kisujjad, a középsőhöz viszonyítva. Ebben az esetben biztos, hogy a legnagyobb gyümölcsterhelés estén se hasad le az oldalág.)

Előzmény: Lajkas (9659)
*rebondo* Creative Commons License 2023.01.15 0 0 9663

ezt az agat az elagazasnal le kell vagni

Előzmény: Lajkas (9661)
poza Creative Commons License 2023.01.15 0 0 9662

Jó lesz.

Előzmény: Lajkas (9661)
Lajkas Creative Commons License 2023.01.15 0 0 9661

Köszönöm a tanácsot. Rézgálic oldat vagy Vegesol (réz és kén szuszpenzió) a kezeléshez egy kis rovarölővel megfelel?

Üdv: Tibor

Előzmény: poza (9660)
poza Creative Commons License 2023.01.15 0 0 9660

Az egészséges részig vissza kell kaparni. Már elkezdte benőni a beteg részt. Jól viselkedett. De a maradékot ki kell vágni jó éles késsel. Azután le kell kezelni egy kis rézzel.( Valami rezet egy kis vízben feloldani, és azzal lekenni.) Még lehet, hogy tennék hozzá egy kis kontakt rovarölőt. (Karate, judo,sumi alfa...)Nem látom, hogy rovarürülék van- e az alján. Biztos, ami biztos.

Előzmény: Lajkas (9659)
Lajkas Creative Commons License 2023.01.15 0 0 9659

Üdvözletem a Tagoknak!

Kb. 5 éves almafánk eddig gyönyörűen fejlődött és termést is szépen hozott tavaly. Most vettük észre a törzsén ezt a furcsa betegséget. Nem tudjuk mi tévők legyünk nagyon kérem adjatok tanácsot mert nagyon bántana ha elpusztulna.

Tibor

Ali-bá Creative Commons License 2022.12.14 0 0 9658

Ha fagymentes helyen van akkor nem lesz semmi baja.

Előzmény: lukacs89 (9657)
lukacs89 Creative Commons License 2022.12.14 0 0 9657

Sziasztok! Amit tavasszal bontottam meg bordóilevet, vajon jövő tavasszal is felhasználható még? Általában lehet tudni a megbontott permetszerek meddig felhasználhatóak? Nem nagyon szoktam hagyni megbontott permetszert, de kicsik még a gyümölcsfáim, és a literes bordóilevet nem tudtam elhasználni idén, főleg, hogy a késő őszi lemosó permetezés elmaradt. Köszi a segítséget!

Didergő Király Creative Commons License 2022.11.19 0 0 9656

akkor jó. 

Előzmény: alfi13 (9653)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!