Magyar kolóniák, magyar diaszpórák, München, Köln, Frankfurt és a Wessiek, Berlin és az Ossiek, die Mitteldeutsche, Svábföld, és mindenki más. Állítólag mindenki ismer mindenkit. Mégis, egy jó barátnőm arra panaszkodik, a gyermekei nem tudják kivel gyakorolni az anyanyelvüket Münchenben. Lehetséges ez? Magyar ovi, magyar iskola, magyar játszóház, magyar táncest, magyar klub? Magyar családok, magyar baráti társaságok, magyar kivándorlók, magyar munkavállalók.
Ja meg annyi otlet, hogy mielott nemet biztositot valasztasz, kerdezz ra a problemad finanszirozasara. A nemet biztositok "privatoK", egy csomo dolog van amit az egyik fizet, a masik nem a kotelezokon felul termeszetesen. Pl. TK fizet gyerkocoknek (csaladi bizt) olyan oltast, kezelest ami alapbol nem kotelezo es ingyenes, de ok visszafizetik neked orvosi szamla utan. A nagy kulonbseg, hogy itt az eü biztositas nem egy nagy kalap valahol a felhoben, fogalmatlan ugyintezokkel. Itt besetalsz az irodajukba, irsz emailt vagy telefonalsz kapsz valaszt es egy csomo dolog megbeszelheto!
Minek fizetni a magyart?? A nemet eü kártya egyben a nemzetkozi kartya is. Ha epp Mo.-on vagy akkor az ervenyes "surgossegi" esetben. (Persze a rendszer sz.r es a dokik inkabb kezelnek egy csaladtag magyar kartyaja terhere es csalnak, mintsem a nemettel a legtobb helyen:) De ez reszletkerdes)
Ha pedig Nemeto-ban dolgozol es itt vagy biztositott, akkor a magyar TB-bol kilepesi kotelezettseg van. Ez a jog. Ha nem igy csinalod akkor vallalod a rizikot, hogy egyszer lebukhatsz egy "csalas" miatt. A csalas akkor kovetkezik be, amikor a nemet eü bizt helyett a mar "illegal" magyart hasznalod. Ez ha kijon valahol, akkor siman visszaszamlazhatjak rad a koltsegeket es buntizhetnek.
Koltoztesd ki a mamadat vagy csak szimplan jarjon ki Nemeto.-ba gyakran.
2 gyerek utani tapasztalatabol tudom mondani en is hogy menekulni fogsz Mo.-rol vissza az eü szolgaltatas miatt. Lehet dragabb osszesegeben, de en agyf...t kapok mindig mikor Mo.-on jarunk gyerkocokkel. Botrany ami Mo.-on van. Koltsegekbe szamold azt is bele, hogy milyen szolgaltatasokat kapsz Nemeto.-ban ingyen. Pl. oltasok - ingyenes rota, agyhartyagyull. B tipus elleni. (TK legalabbis fizeti) Ha vizsgalat kell azonnal van idopont akar komplikaltakra is. Ha beteg a gyerkoc akkor gyogyszerek ingyenesek. etc..
Németországban fogok dolgozni, de van Magyarországon egy rendszeres gyógykezelésem és egy drága gyógyszert kell szednem amit mivel van TB-m olcsóbban ki tudok váltani Mo-n (jelentősen). Mivel ott is leszek biztosítva elvileg nem lehetek 2 helyen bejelentve és ki kéne jelentkeznem a magyar biztosításból és ott kéne orvost keresnem. Viszont azt olvastam, hogy sokan fizetik a TB-t mind a 2 helyen, mivel a magyar kb 7000 ft havonta, nem vág haza. Valaki ezzel kapcsolatban tapasztalat? Nem lesz baj abból ha 2 helyen vagyok biztosítva? Nem szeretnék kint orvost keresni csak azért kérdezem.
Viszont a baba születése után szeretnénk hazaköltözni (lehet, hogy csak egy idöre), hogy édesanyám tudjon kicsit segíteni, illetve közel legyen a család. Ekkor ugyebár megszünne a német lakcímünk.
az egeszsegugy allapotaval szembesulve galoppugrasban fogtok visszakoltozni Nemetorszagba, arra a kis idore ne add fel a nemet lakcimedet ;-)
Már több, mint 2 éve élek Németországban. Lassan szeretnénk babát párommal. Olvasgattam az Elterngelddel kapcsolatban és lenne egy kérdésem, amben talán tudtok nekem segíteni. Folyamatos munkaviszonyom van, tehát ezzel nem lesz gond. Viszont a baba születése után szeretnénk hazaköltözni (lehet, hogy csak egy idöre), hogy édesanyám tudjon kicsit segíteni, illetve közel legyen a család. Ekkor ugyebár megszünne a német lakcímünk. Az Elterngeldet ez esetben sehogyan sem kaphatom? Elvégre évekig ide fizettem az adót, csak éppen ebben az idöszakban máshol vagyok. Van ezzel kapcsolatban esetleg tapasztalatotok? Ötletetek? Már arra is goldoltam, hogy arra az idöszakra is bérelnénk egy olcsó lakást, hogy legyen lakcímünk, de akkor meg félnék, hogy esetleg ellenörzik, hogy tényleg ott élünk-e.
Minden infó jól jönne.
Elöre is köszi. (És bocsi a helyesírás miatt, de klaviatúra kissé problémás.)
fogalmam sincs :-) ha en lennek az ugyintezo, elhajtanalak a verbe, irja ala a tulaj, ha ugyis beleegyezett
hogy "most epp nincs itthon" az kisse kamuszagunak tunik -- ha beleegyezett, akkor tudsz vele kommunikalni, ha tudsz vele kommunikalni, akkor a lapot is ala tudod vele iratni, feltalaltak mar a postat
de nem en vagyok az ugyintezo, igy aztan lehet, hogy sikerrel jarsz, probald ki
"A tulajjal termeszetesen egyeztettem es megengedi, csak most epp nincs itthon, igy nem tudja kitolteni a papirt."
:-)
baratilag megjegyzem, hogy a nürnbergi ugyanilyen urlap informativabb, ott beleirjak a lablecbe azt is, hogy otvenezer (!!!) euroig terjedhet a birsag, ha kamura adsz igazolast
Megvaltoztak nemreg az ingatlanba bejelentkezes szabalyai, kell hozza Wohnungsgeberbescheinigung. Egy baratom bejelentkezne az alberletembe. Ha jol ertelmezem, ezt az engedelyt en, mint berlo is kitolthetem es a tulajdonosnak csupan az adatait kell ezesetben rairni. A tulajjal termeszetesen egyeztettem es megengedi, csak most epp nincs itthon, igy nem tudja kitolteni a papirt. Tehat eleg kitoltenem az alabbi linken levo doksit es ennyi? Be tud jelentkezni a baratom?
Scheideggben lakom, Bodeni tó-tól 20 percre. És munkát keresek inkább kisebb sikerrel. Tudna valaki valamilyen lehetőséget???? Eddig egy hotelben takarítottam 4 órában de több órára lenne szükségem. Jó lenne takarítói állás, bébiszitter (is akár mellékállásban) , szobalány, konyhai kisegítő, péksegbe, könnyebb pakolós munka. Előre is köszönöm a segítséget... :) nagybogyo12@gmail.com címre tudtok küldeni ha van valami a láthatáron.
kerdes: Nemetorszagban elo, ott egbiztositott, inaktiv magyar TAJ-szammal rendelkezo szulok (Nemetorszagban szuletett) gyermekenek a TAJ-szama alapertelmezesben aktiv vagy inaktiv?
azert kerdezem, mert most kuldtek ki postan a gyerek TAJ-kartyajat (jo erzekkel a gyerek nevere cimezve, nehogy a postas csak ugy kiadja a szulok meghatalmazottjanak... koszonjuk, Emese) es nem derul ki belole... es vegul is mindket verzio logikus lehet
szoval hogy kell-e kulon kort futnom az inaktivalas miatt
az is van, a nurnbergi Voroskereszt a butorokkal egyutt (egy boltban) tartja a muszaki cikkeket (tv, monitor, ilyesmik) is -- ebben az esetben a gebrauchtwaren helyett a möbellager szora guglizz, itt ezek amugy egymas kozvetlen szomszedsagaban vannak
de lehet, hogy mas varosban a gebrauchtwaren alatt ertik a muszaki cuccokat is, fene tudja
ha megmondod, melyik varos, megprobalok konkretabban segiteni
bocsi, nem voltam elég pontos mikor fogalmaztam, szóval elsősorban számítógépes, vagy egyéb műszaki régiségek vagy használt holmikra gondoltam, nem ruhaneműkre.
Németországban (legalább a nagyobb városokban) tudtok olyan helyről, ahol használt cuccokkal kereskednek? Olyasmire gondolok mint Amerikában a Goodwill, hogy bemész és ki van rakva csomó régiség, meg használt műszaki cikk jócskán leárazva, meg ilyesmik?
Sziasztok! Egy olyan céget hoztunk létre ami kimondottan a fiatalok védelmére alapul!
Ha külföldre utazik,vagy szórakozni megy stb...stb Litániát írhatnék.
A lényeg hogy el inditottunk egy szolgáltatást mely a fiatalok ellen elkövetett sérelmek,bűncselekmények megállítására és a szülök megnyugtatása véget alakult meg.
Sajnos nagyon sok olyan esetről halunk folyamatosan,hogy be drogozták ezután megerőszakolták,kirabolták,elrabolták vagy isten ments megölték valakinek a lányát ,fiát . Mi ezt megtudjuk akadályozni.
A szolgáltatást szeretnénk népszerűsíteni itthon és Európában egyaránt,Annyit kérek tőletek segítsetek eljuttatni azoknak akiknek szükségük van rá. Köszönöm email ha valamit tudni akartok vagy javaslatotok van esetleg. toka.laca@gmail.com