Koronás levéllábú sáskáink vannak. 2 hete vettük a Terra Plazán. Jól elvannak. A következő dolog történt, érdekelne, hogy volt-e már hasonló eset valamelyikötőknél. Vedlés után az egyik állatunknak csak 3 lába maradt, de csak az egyik oldalon. Gondolom a másik oldali 3 láb benne maradt a levedlett kitinpáncélban. Mit gondoltok, kinőhetnek a hiányzó lábai később vagy most már 3 lábú marad élete végéig? A másik kérdésem a kajára vonatkozik. Jelenleg rózsa és tűztövis a menü. Mi a legjobb nekik és honnan gyűjtitek be Újpest környékén?
Láttam szökkenni kis Myronides-t. Egy neki nem lépéstávolságot hidalt át egy ugrással (, mert nem tudott volna átkapaszkodni). Ezek szoktak ilyet csinálni? Nincs ugrólába.
Peruphasma schultei, ill. Phaenopharos khaoyainensis subadult és adult példányok.
Postázni nem postázok, ne haragudjatok. Rendkívüli módon támogatom a személyes átvételt, akár a megbízott/haver/pestre feljáró ismerős útján történő szállítást is.
A fajt sokszor Anisomorpha jamaicensisnek is nevezik. Mint a nevéből is látszik, Jamaicáról származó fajról van szó. Kis méretű állatok. A hím 3-3,5cm, a nőstény 5-5,5cm. A színe barna és fekete szabálytalan csíkokból tevődik össze. Védekezésképpen az előtorából kellemetlen szagú vegyületet tud kifecskendezni, hasonlóan az Anisomorpha, Peruphasma, Neophasma fajokhoz. Párás környezetet igényel, naponta kell párásítani. Tápnövénye a fagyal, orgona és az aranyvessző. Szexuális úton szaporodik, minden tenyészetben vannak hímek. A pete henger alakú, világos, majdnem fehér és barázdált. Kelési ideje 3-4 hónap.
A Ctenomorpha chronus egy ausztrál faj, amit még nem vontak tenyésztésbe! Valószínüleg bengál botsáskád (Medauroidea extradentata) van, az általad belinkelt honlap képén is ez a faj szerepel, csak rossz néven. Ezen a honlapon sajnos elég sok a megtévesztő információ:
A sáskák életkora a legritkább esetben is max. 2-2,5 év és a perui ördög sem eszik rózsát és szedret.....
De a koronás levéllábúnál itt ott visszaköszönnek saját mondataim, ami némi büszkeséggel tölt el.. :D
Phyllium giganteumot vagy más egyéb Phyllium fajt szeretnék valakitől venni.
A tartásukkal nagyjából tisztában vagyok, tartottam és tartok jelenleg is más fajokat (Baculum extradentatum,Extatosoma tiaratum) de mindig erre vágytam:)
Van valakinek 2-3 db eladó példánya?
Akár picik, 1-2 vedlésesek?
Debrecenben lakom, de a Debrecen-Miskolc-Ózd vonalon értük tudok menni, más egyéb helyre pedig fuvarral talán el tudom intézni.
Válaszokat a toto888@freemail.hu címre küldhettek.
Én a madárpók bt-től vettem még egy éve a börzén ezerlábút, sajnos hogy milyen faj, azt már nem tudom, de kisebb, mint az A. gigas, és pont ugyanúgy néz ki. A. gigasom is van, azt is a börzén vettem. Nézegetem én is folyton, de még nem találtam a neten ezerlábús hirdetést.
Vannak esetek, hogy félreértek. :) Elő szokott fordulni nálam. :) Valamikor sűrűn.
Hát most már vége a téli időnek. Itt az idő a rovargyűjtésnek! Nézz szét milyen növények vannak a közeletekben. Szigorúan a természetben! Ha virágostól, vagy kertészetből veszel közvetlenül növényt, tuti, hogy vegyszerezik! Először olyan fajt keress, amihez tápnövényt (szeder, borostyán, tűztövis) télen is találsz odakint. Vaaagy a legegyszerűbb, ha nyáron beültetsz olyat a közeletekbe, szabadföldbe. ;)
Inkább, de nem kizárólag. A Bp-i börzéken javarészt hüllők vannak, DE szerencsére vannak rovarászok is! Például az utólsó Terraplázán a mindigjelenlévő Benyó Andris tőszomszédságban ott volt Papp Tomi is! Meg elő szokott fordulni egy szemüveges, kopaszodó srác is, neki is vannak ritkaságai. A jómúltkoriban hozott ki A. fallax-ot, de csak egy hímet, mutatóba. Szóval vannak rovarászok-bogarászok. Szerencsére! :)
"van A Gigas - om az nem kell" ez nem azt jelenti hogy túladok rajtuk !!! Kedvelem őket és nem akarom likvidálni őket kicsit félreértetted . Valóban egzotikusak éppen ezért miután érdeklődtem a neten a faj után ott láttam a különböző féleségüket elkezdett érdekelni . Ja sáskával is próbálkoztam a Rékától meg az Andristól is vettem pár fajt de sajna a téli idö kicsit betett nekik meg a virágos . Igy csak most Trachyaretaon Brueknerieim vannak szerencsére a táplálásuk nem okoz gondot . Ja BP börzékre ki szoktam menni de ott inkább hüllők vannak . Na ennyit
"van A Gigas - om az nem kell" Az én véleményem: ha sikeresen tartasz és szaporítasz A. gigas-t, akkor vágj bele szerintem egzotikusabb fajokba. Ha ilyen gyorsan megunod ezt, akkor mi lesz azokkal? Ők is erre a sorsra jutnak? Az A. gigas is egzotikus.
Kérdésedre válaszolva: javaslom a személyes vásárlást, mert postával összetörnek. Akkor sikerül venned egzotikumokat, ha találsz tenyésztőt idehaza (a botsáskás fórumon igen nehéz), börzén, vagy ha személyesen kimész valamelyik külföldi börzére, vagy onnan hozatsz.
Nem sáska de lenne egy kérdésem hol lehet különleges ezerlábúakat beszerezni van A Gigas - om az nem kell de nézegettem a neten vannak különlegesek ezekre gondóltam .
Ha én ezt tudtam vólna hogy etethető borostyánnal is és ezsik biztos nálam is sok lenne már dehát kipusztúltak amit még tőled vettem és első kisérletem vólt mint sáskatartó .
Szerintem ha az Eurycantha megeszi és semmi baja nem lesz tőle, akkor a Phaenopharos is eheti nyugodtan. Majd én is kipróbálom. A szaporodásra valószínűleg nem lesz hatással. Bár jó lenne, ha kevesebb lenne miatta :) Én már nem tudom hova tenni őket.