Keresés

Részletes keresés

Didergő Király Creative Commons License 2024.12.03 0 0 272424

pont egyik nap jött a news feedembe egy cikk az áthulló levelek problémájával kapcsolatban. félálomban olvastam, de az megmaradt, hogy nem annyira egyszerű, hogy rád verik, ha áthull a falevél. asszem az elszállítási költséget kérheti a "károsult" szomszéd. nálunk a birsalmafa van nagyon közel a kerítéshez, biztos, hogy nincs 1 méterre tőle. ha nem vágnám le az átnyúló ágakat, akkor a fél fa a szomszéd kertje fölött lenne. ezzel nem lenne szerintem problémája, neki is szép, meg neki is takar (északról). az átpotyogó birsalma valóban gáz, mert a fa teraszukon koppan többnyire. nem kellett szólnia, igyekeztem megoldani a problémát metszéssel (sajnos féloldalas így a fa, de felőlünk nem látszik), illetve éretlenül le szoktam szedni a termést azon az oldalon, de nem egyszerű, mert nagyon magasan is van. falevél: pár hete láttam, hogy azért van belőle a gyepszőnyegjükön, nem tudom, hogy mennyire zavarja. talán 10 perc munkát adok neki ezzel évente. amúgy én átmennék összeszedni, ha úgy van, de lehet, hogy hülye ötlet. látja, hogy próbálom ezeket a dolgokat magamtól is megoldani, ezért nem szól. az utcafronton lévő szilvafát is azért vágtam ki magamtól, mert potyogott a termése, azon tapostak, ahogy szálltak ki a kocsiból. meg lehet beszélni és oldani mindent, de tudom, hogy hihetetlenül sok ilyen szomszédok közötti perpatvar van. szerintem sok ember ilyen hülyeségekbe csatornázza be a valódi problémák miatt felgyűlt frusztrációját. 

Kertkedvelő999 Creative Commons License 2024.12.03 0 0 272423

Rádiót nem, de lánfűrészt és fűkaszát néha igen.

Egyszer meg is kértek, hogy halasszam el ezt a munkát, mert hét vége van,

és családi összejövetelt tartanak.

Én meg szépen abbahagytam.

Megértem, mert volt amikor más zúgatta, és minket is zavart.

Olyan is volt már, hogy én kértem hasonlót - szintén családi összejövetel volt csak ekkor nálunk,

és nem volt gond, abbahagyták.

Szóval itt nincs harag a szomszédsággal.

Egyszer az egyik frissen ideköltözött szomszédom azt találta észrevenni, hogy 

nem teljesen egyenes a kerítés vonala, és van kb. egy 5-8 méteres szakasz, 

ahol szerinte kb. 20-25 cm-re belóg hozzá a kerítés,

és megkért rakjam át.

Én meg mondtamneki, hja szerinte nem ok, teljesen nyugodtan rakja át,

de én ehhez mégegyszer hozzá nem nyúlok.

Megértette, és vele is jóban vagyok, persze nem rakta át.

(Azon a vonalon a mezsgye határ nem egyenes, hanem konkláv, kis törés van benne,

de ez ilyen a tervrajzon is.)

A másik telken meg az egyik oldalt megcsináltam a kerítést - a másik oldalon megvolt már csinálva-, de hátul már istentelen módon benőtte a dzsumbuj.

Ráadásul ha kivágom (a bozótot), egy nagy lépcső is lett volna pont ott a telekhatáron benne.

Ez nagyon megnehezítette volna az alapozást.

Úgyhogy a régi dróthálót otthagytam, 

és egy métert elengedve beljebb húztam ki az új kerítést. 

(Később mondja a szomszéd: de hát így adtál 1 métert a saját portádból a szomszédnak...

Mondom neki: saját portáján akár átlósan is húzhat kerítést az emben nem?

Válasz: Hát igen..

Ott is szent a béke mindenkivel.

A hátsó oldalon mindkét kerítés megvan, közte 1 méters sáv ami

sövényként be van nőve mindenféle vadnövénnyel.

De legalább nem látni át még télen sem.)

Nincs vita senkivel, semmin sem.

Jókat beszélgetek minden szomszéddal, ha összeakadunk.

Előzmény: CBNora (272417)
Kertkedvelő999 Creative Commons License 2024.12.03 0 0 272422

Mentségemre legyen mondva, én nem tanítok ilyesmit, és

nincs is kertész képesítésem, de ezt a bűnt én is elkövettem.

Nem tudtam hogy messzebb kellen.

Leylandit telepítettem 40-50 cm-el a keítés mellett.

Mivel a keítés ítt drótháló, a nap éri és átnőtt rajta.

Hála istennek az én szomszédom nem bánta:

azt mondta sosem volt még ilyen szép a porta amaz oldala.

Reméljük nem cserélődik a szomszéd, más mentalitással.

A tőlünk jobbra lévő telek és ház eladó.

Remélem nem olyan veszi meg, aki veszélyes kutyát tart majd.

A kutyáktól félek, még a hétköznapiaktól is.

Előzmény: sza_attila (272414)
Kertkedvelő999 Creative Commons License 2024.12.03 0 0 272421

Erre talán pont van ajánlás: a fa felnőttkori méretétől függ.

Egy meggyfát közelebb lehet ültetni a kerítéshez, mint egy almafát.

(Persze a régi időkben még nem voltak törpésített almafák..... :-)

Előzmény: AmazingGecko (272418)
szicsu1007 Creative Commons License 2024.12.03 0 0 272420

Igen.

A körtefa legtöbbet termő ága áthajolt a szomszédba. Akkor (1950) mindenki tudta, hogy kié a gyümölcs. Mivel a szomszéddal nem voltunk puszipajtások, nagyanyám diplomatikusan oldotta meg a kérdést. Az alsókert felőli kiskapun közelített rá a körtefára, és kötényébe szedte a lehullott hatalmas körtéket (megettük vagy ment a moslékba).

Ha Jóska bácsi (a szomszéd) véletlenül éppen arra járt, akkor foghegyről odaköszönt:

- Jó reggelt!

- Aggyonisten! - felet nagyanyám. És két-három körtét (a legszebbjéből) odanyújtott a szomszédnak. Aki megköszönte.

És az élet ment tovább:-)))

Én minden nyáron megkérem a szomszédot, hogy takarítsa le a cseresznyefám átnyúló ágát. De csontig ám! Ne maradjon múmia! És tréfásan megfenyegetem:

- Ha nem szeded le, levágom az átnyúló ágat.

Miért ne szedné le. Az övé rohadt és kukacos:-(((

Előzmény: beetee (272419)
beetee Creative Commons License 2024.12.03 0 0 272419

Ezt rosszul tudod szerintem.

A fán lévő gyümölcs azt illeti, akinek a telkén ered a fa.

Más kérdés, hogy megengedi a tulaj, hogy felhasználd, és nincs belőle harag.

Egyébként be is kellene engedned a telekre szüretelni, ugyanúgy, mint kerítés, esetleg csak tőled elérhető fal, eresz, tetőjavítás céljából is. 

Előzmény: AmazingGecko (272418)
AmazingGecko Creative Commons License 2024.12.03 0 0 272418

Lombhullató gyümölcsfát milyen távolra kell ültetni a szomszéd kerítésétől? Mi 1 méterre is megközelítjük a kerítést faültetéskor, de a szomszédok egy része is. Némelyik gyümölcsfájuk ágai átlógnak hozzánk (füge, körte), de ezt egyáltalán nem bánjuk... Az átlógó  gyümölcs persze a mienk.

CBNora Creative Commons License 2024.12.03 0 0 272417

A zaj is birtokháborítás, mégis sokan nyugodtan bömböltetik a kertben a rádiót, és nem bünteti meg őket senki. 

Előzmény: sza_attila (272416)
sza_attila Creative Commons License 2024.12.03 0 0 272416

A falevelek birtokháboritást követnek el. Mivel a te fáidról vannak, ezért gondoskodnod kell arról, ez a jövőben ne történjen meg. Le is szedheted őket lombhullás előtt :)

De komolyra forditva, velem megtörtént a következő eset: egy utcában két, egymás meletti háznál is csináltunk kertet. Az egyikbe nyirfát is ültettünk, kb. 3-4 méterre a keritéstől, ami betonfal. Mindkét kertbe kisebb-nagyobb rendszerességgel visszajárunk fenntartani. Egyik ősszel nekem rontott (szinte szó szerint) a háziasszony, "hogyan ültethetett a szomszédba lombhullató fát???" Most hozzájuk potyog a levele! A kertbe! .... Azt mondtam neki, a szomszéd saját pénzén vásárolt telkén azt ültet, amit szeretne, megint a saját pénzén... Már leperegnem rólam az ilyenek, lényeg, hogy fizetnek. Ha jól fizetnek, nem érdekel, mit mondanak :)

Előzmény: Kertkedvelő999 (272415)
Kertkedvelő999 Creative Commons License 2024.12.03 0 0 272415

Sosem halottam ilyet, szerintem nem is létezik.

Ha pedig mégis, akkor eddig még sehol sem tudtak ennek érvényt szerezni.

Egy ideje (elméletben) vidékbarát politika van...

akár haszonállatot is tarthatsz lakóövezetben.

Ezt tudom hogy konkrétan visszahozták.

Na senki ne mondja már nekem, hogy ha falevelet visz át a szomszédba a szél

annak bármilyen következménye lehet.

Ha pedig igen, akkor megbolondult itt is meg máshol is mindenki.

Én pedig szintén le....  ha ilyet mondana a szomszéd....

Pereljen nyugodtan be, kíváncsi lennék mi lesz az eredménye.

Előzmény: sza_attila (272412)
sza_attila Creative Commons License 2024.12.03 0 0 272414

Én magyar törvényeket néztem, abból "idéztem"... A szlovákot nem ismerem. Amióta láttam, hogy a helyi kertész ÚR, aki egyetemen tanit kert- és tájépitészetet, 40cm-re ültetteti a leylandi ciprust a telek határtól, nos onnan én már feleslegesnek éreztem, hogy bajlódjak bármilyen előirásokkal...

A szomszédaimat én is leszarom, örüljenek, hogy nem kell beszállniuk anyagilag a jó levegőbe, amit én fáim csinálnak!

Előzmény: CBNora (272413)
CBNora Creative Commons License 2024.12.03 0 0 272413

Akkor is nehéz elképzelni, hogy emiatt bírságot szabjanak ki vagy pereskedjenek. Megkockáztatnám, hogy nem csinálok semmit, a szomszéd is valószínűleg csak próbálkozik. Elég valószínűtlen, hogy perre vinné a dolgot. Nézte volna meg jobban, hová költözik, inkább neki kellene alkalmazkodni.

Ágnes simán lehet annyira önző, hogy nem nyúl a fákhoz, ha igen, az már kóros megfelelési kényszer szerintem.

3 m az nagyon alacsony egy gyümölcsfának is. Egy 3 méteres nyírfa meg egyenesen röhejes, annál jobb kivágni és ültetni a helyére egy bokrot.

Még az is lehet, hogy Szlovákiában más a törvény, nem? Nem ismerem a paragrafusokat, de rémlik valami olyasmi is, hogy gyümölcsfák kivételével minden fa kivágásához engedély kell. Az már más kérdés, hogy ezt nem veszi senki se komolyan.

Előzmény: sza_attila (272412)
sza_attila Creative Commons License 2024.12.03 0 0 272412

Sajna a törvény az áthulló lombot se tolerálja. Kis telken ez annyit jelent, hogy semmilyen lombhullatót nem lehetne ültetni. Kellene már változtatni végre a törvényeken, hogy támogatva legyen a fásitás, zöldités, árnyékképzés, hiszen most már a vizcsapból is a klimakatasztrófa folyik. 

Előzmény: CBNora (272411)
CBNora Creative Commons License 2024.12.03 0 0 272411

Valószínűleg ő se, ezért akarta kivágatni.

Szerintem le kellene betonoznia az udvart, akkor könnyebb lenne takarítani.

Fontos a jószomszédi viszony, de ez az óhaj már túl van azon a határon, ameddig érdemes alkalmazkodni. Az már más lenne, ha mondjuk a háza tetejét vagy az ereszt veszélyeztetné egy esetleg rádőlő fa vagy lehulló vastag ág, de az áthulló lomb... Ezt le kell sz@•rni.

Előzmény: sza_attila (272410)
sza_attila Creative Commons License 2024.12.03 0 0 272410

Más kérdés, hogy azt ki hiszi el, hogy a 3 méteres sövény mögül a 3 méteres fák leveleit nem fogja neki odafújni a szél?? :))))

CBNora Creative Commons License 2024.12.03 0 0 272409

az se baj.

Előzmény: CBNora (272407)
CBNora Creative Commons License 2024.12.03 0 0 272408

Amelyik gyümölcsöt nem tudja leszedni, az vagy idővel lejön magától (alma pl.) vagy örülnek neki a madarak.

Előzmény: sza_attila (272405)
CBNora Creative Commons License 2024.12.03 0 0 272407

majd hozzászokik. A mi egyik szomszédunk is néha pampog az átszállingózó mérgező diófalevél miatt, de én erre a fülem botját se mozgatom. Sose legyen nagyobb baja. Ha netán nem szeret, az baj, mindenkinek nem lehet megfelelni.

Előzmény: CBNora (272404)
sza_attila Creative Commons License 2024.12.03 0 0 272406

Nórának igaza van, én biztosan megvárnám a birói végzést úgy 10 év múlva, akkor csinálnám.

sza_attila Creative Commons License 2024.12.03 0 0 272405

Szerintem most, a nyugalmi állapotban a legjobb ezt megtenni. A gyümölcsfánál hasznos is lehet, magasról sokszor nem is lehet leszedni a gyümölcsöt (bár nem tudom, milyenekről van szó). 

A nyirfát nem kommentálom, a szomszédnak meg ÜZENEM, HOGY KAPJA BE!!!!

Előzmény: szentimrei.agnes (272403)
CBNora Creative Commons License 2024.12.03 0 1 272404

Én emiatt biztos, hogy nem nyúlnék a fákhoz. Hülye a szomszéd.

Nagyon ronda lesz a nyírfa, a csonkolt gyümölcsfák se szépek. Mondd meg neki, hogy örüljön az ajándék komposztnak. De tényleg!

Eszedbe ne jusson ilyen marhaság!!

Előzmény: szentimrei.agnes (272403)
szentimrei.agnes Creative Commons License 2024.12.03 0 0 272403

Attila, vagy bárki...

Mikor érdemes/szabad fákat csonkolni?

Van egy saccra 7-10m magas nyírfánk, és pár 4-5m-es gyümölcsfánk egy sávban. Az újépítésű szomszéd szólt hogy ki kellene vágni őket, mert hozzájuk is átviszi a hulló leveleket a szél. Tény, hogy közel vannak a kerítéshez, másfél méterre, jogilag igaza van. Kivágni nem szeretném, felajánlottam hogy visszavágnám/vágatnám őket hogy ne legyen ezzel gond.

3m-esre tervezett katonásra egyennyírt tiszafasövényt nevel, az majd megfogja a leveleket... eddig a magasságig vissza lehet vágni fákat? (a nyírt nyilván nem, azt felére és féloldalasra vágatnám).

És a fő kérdés, mikorra időzítsem?

szicsu1007 Creative Commons License 2024.12.02 0 0 272402

Ez igen!

Előzmény: sza_attila (272400)
sza_attila Creative Commons License 2024.12.02 0 0 272401

Hosszú téli estékre: (153) Detlef Altmeyer - YouTube

Egyszerűen lenyűgöző videókat tartalmaz...

sza_attila Creative Commons License 2024.12.02 0 0 272400

Családfánk: Csiffary - Történet

Érdekes, dédpapa foglalkozása úgy van rajta, hogy "nemes és földbirtokos" :) Mi is viselhetnénk a cimet, de nem akarunk bohóckodni. Utca elején lakik rokonom, ő a csengőn is feltüntette nemesi cimét, neje pedig bárónő :)

Előzmény: szicsu1007 (272395)
szicsu1007 Creative Commons License 2024.12.02 0 0 272399

Az eredeti jobban nézett ki:-))))))))))))))

A tyúkok felzabálták a cseresznyelegyet...

Érdekes, nekem a nagyanyám született 1896-ban.

Előzmény: sza_attila (272398)
sza_attila Creative Commons License 2024.12.02 0 0 272398

Nálunk a legrégebbi fénykép - amiről én tudok - 1935-ből származik, hátlapjára szerencsére ráirták annak idején.

1896-ban született dénagyanyám és 1921-ben született nagyanyám vannak rajta, amint ülnek az udvaron, ami tyúkudvar lehetett akkor, mert elég kopárnak látszik. A mai napig ebben a házban lakunk, ami most hasonló "kameraállásból" igy fest:

Egy kicsit átalakitottuk :)

szicsu1007 Creative Commons License 2024.12.02 0 0 272397

Ezek a régi fényképek papírképről lettek lefotózva mobiltelefonnal. A családban hozzám hordják az 50-60 éves papírképekeket, abból készítek JPG-t:-)))

Előzmény: Kertkedvelő999 (272396)
Kertkedvelő999 Creative Commons License 2024.12.02 0 0 272396

Ó, nagymamámékat nagyon szerettem, és sok időt is töltöttünk együtt, de közös képünk nincs.

Sőt róluk sincs kép, talán vagy 2 darab, mert akkoriban még nem volt itt ez szokás,

meg a képek papír alapon készültek,

amik idővel aztán néha el is kallódtak.

És dédimrőlsincs kép, őt is nagyon szerettem. Ez igazán kár.

Nagyapám igen vicces ember volt, szivesen emlékszem vissza a vicceire,

de nekem róla sincs képem.

Talán körbekérdezek a családban, hátha valakinek van, és másolhatnánk.

Igazad van, a fotók sokat jelentenek,még ha nem is minden nap nézegeti az ember.

Az milyen rossz már, hogy a szeretteinkről (akik már nincsennek velünk) még egy képünk sincs..

Van amikor szinte negyedévig én sem készítek képet, pedig vannak élmények, 

sikerek, kedvelt dolgok, családi események.

Ezentúl biztosan többet fogok fotózni!

Előzmény: szicsu1007 (272395)
szicsu1007 Creative Commons License 2024.12.01 0 2 272395

Népes családunkban nem mindenki fotózik, amikor esemény van (Ünnepek, szülinapok, sütögetés, kirándulás,..). Biztatom az ifjúságot, hogy milyen romantikus egy régi fotó felbukkanása. Pl. az első képen a kutyám és én 1957-ben, a másikon az apai nagyanyám 1958-ban. Ezek még Pentonával készültek, kézi beállítással:-)))

Amúgy is szívesen búvárkodom a régi dolgokban. Háborúk, történelem, felfedezések,...

Pár éve kibogarásztam az őseimet (családfa), és rácsodálkoztam, hogy egyik ősöm 1810-ben született. No az se tegnap volt:-))) A kép alján az anyukám.

Előzmény: Kertkedvelő999 (272393)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!