Ez a topik kötetlen beszélgetések okán nyílt - régi és új Bulgária fanoknak, akik nem csak kifejezetten a "hol találok szállást", "mivel menjek", "hova menjek" kérdésekre szeretnének választ kapni - persze arra is kapnak - hanem társalogni vágynak salátákról, borokról, lányokról, fiúkról... mindenről ami BULGÁRIA....
Erre gondoltam, hogy ez így nem kerülő a Szerbhez képest, kérdés milyen az útvonal minősége.
Egyszer voltam Románon keresztül, de akkor a Transzfogarasin keresztül mentünk és jöttünk át a Kárpátokon és utána Pitesti, Bukarest elkerülő, és Rusze átlépés. Szép, de nagyon lassú volt. Sok a lakott terület Románban.
Nagyon is gázos. Éppen ezért alapos megfontolás tárgyává kell tenni, hogy Románia Schengeni csatlakozása után nem Szerbián keresztül közelítjük meg a Bolgár tengerpartot. Rég jártam az al-Duna útvonalon, de lehet ha jó minőségű, vagy elfogadható az út, akor Ruszét arra kell megközelíteni. Ki járt mostanában arra?
Októberben mentem repülővel. Ott is sajátos volt, hogy sehol senki nem nézte meg az okmányaimat Szófia-Bécs-Budapest és Budapest-München-Szófia vonalon.
Ehhez még annyit, én meg ezt olvastam, hogy az általad leírtaknak a következménye, hogy a tengernek csak a felső kb. 200 méteres rétege alkalmas az életre, mármint addig van élővilága. Az alatta lévő vízréteg halott, az iszap nagyon vastagon lepi el és mérgező nehézfémeket tartalmaz stb. Csak a hullámok nem olyan nagyok és mélyek, hogy azt felkobácsoják a felszínre.
Ami persze logikus, nyilván az emberek a volt tó partján laktak.
Ami azért jó hír: senki se halt bele az özönvízbe, 10 hónap alatt lett befedve kb. 100 ezer km2 terület, azaz mindenki szépen elvándorolt állatostul magasabb részekre.
Nem vagyok szakértő, de úgy tudom, az ok, hogy a helyén egy sokkal kisebb, kb. fele akkora édesvízű tó volt, majd áttört a víz a Boszporusznál 8 ezer éve, s jelentősen megemelkedett a vízszint. Mindez pár hónap alatt, Az eredeti iszapréteg miatt a víz nehezen átlátható, s az eredeti édesvíz miatt meg kevésbé sós.
Erre nem is gondoltam. Inkább arra, hogy elég szűk a keresztmetszete az öblítésnek és ezért kevés sós frisset kap! Meg aztán elég komoly vízhozamú folyók is belefolynak.
Mi van itt az idén? Lassan vége a nyárnak és teljes a csend. Faszbuk videókon azt látom, hogy Naposparton undorító zöld nyálka a víz 2-3 méterre a parttól befelé? Mi ez?