Számomra elképesztő - és nem pártpolitikai, hanem társadalompolitikai okokból -, hogy bírót még nem vontak soha felelősségre, bármilyen nagyot is hibázzon, a mostani (és még nagyon sok más esetben) az orvos felelősségét mindig elmismásolják...
Vajon miért félünk őszintén kimondani erről a véleményünket? Ők érinthetetlenek?
Szerintem a mostani esetben annyi történt, hogy meghalt egy ember akinek a haláláért senki nem felelős saját magán kívül. Az ő felelőssége a több évtizedes alkoholizmusban és abban áll, hogy előtte nap "saját felelősségére" távozott a kórházból. Ekkor ő már olyan állapotban volt hogy bármikor minden előjel nélkül meghalhatott.
Egy 67 éves alkesz halálát a jobbos polgármester teljesen alaptalanul - és meg lehet kockáztatni: aljasul - megpróbálta rákenni a kormányra, az egészségügyi miniszterre.
Ezután a kormányhivatalok - ahelyett hogy azt mondanák hogy senki nem felelős - jobbnak látják ha valami felelőst azért találnak egy orvos személyében.
Természetesen van egy olyan szintje a kötelességszegésnek, ami minden szakmában felelősségre vonással jár.
Az orvosi hivatás sajátossága, hogy már igen kis hiba is igen súlyos következményt okoz, ezért ebben a hivatásban fokozottan vizsgálni kell magának a kötelességszegésnek, a gondatlanságnak - és nem a következményének - a súlyosságát.
Jó, akkor bíróság. Csak közhelyeket tudok mondani: minden (polgári) pernek két résztvevője van. Az egyik mindenképpen veszít, és nyilván orrba-szájba szidni fogja a hülye bírót.
Az, hogy valamit sokan szidnak, soha nem jelenti önmagában, hogy a "csendes többség" nincs megelégedve. Csak akinek nincs problémája, az nem fog betelefonálni a klubrádióba hogy "drágaaranyosbolgárúr én úgy szeretem a magyar bírákat/orvosokat stb." Csak azt fogod hallani aki szidja őket.
Ha jól emlékszem, úgy 1984-86-ig az Egészségügyi Közlönyben rendszeresen megjelentek az orvosi műhibák, s hogy ki követte el és mi lett a következmény (vagy a várható következmény). Aztán hirtelen ez a rovat megszűnt a közlönyben.
Aki hibázik, azt szerintem mindenképpen felelősségre kellene vonni. Legyen az illető ács, kőműves, mérnök vagy tanár, műszerész, orvos, vagy jogász. A felelősségrevonás mértéke lehetne attól függő, milyen felelősséggel jár a munkája.
És igen, egyetértek, hogy nincs olyan ember, aki nem hibázna. De a hibák mibenléte nem mindegy.
Ha egy postás máshová dobja be a leveleket, aki megkapta, kiteszi, vagy visszaadja a postának. Itt még elég az ejnyebejnye. De ha már esetleg eltünteti a postás a külföldi ösztöndíjról értesítő levelet, s az illető lecsúszik róla, akkor már komolyabban felelősségre kellene vonni.
Ha a tanító nem megfelelően tanítja meg olvasni a gyerekeket, ezért később újra kell olvasásra tanítani, akkor azt a tanítót is felelősségre kell vonni.
Ha a kőműves úgy építi fel a házat, hogy az a lakók fejére omlik, akkor a kőművest is felelősségre kell vonni.
A hibák legnagyobb része kiküszöbölhető lenne a minőségirányítási rendszerek alkalmazásával - aminek nemcskak a tanúsítási oklevél falra akasztásából kellene állnia...
"Hidd el,ha nagyon akarják, megtudják,hogy kik vagyunk."
Más esetben gyakran hallani erről a témáról inkább azt a véleményt, hogy csak a paranoiás jobbosok gondolják hogy valakinek szándékában áll - és képes - beazonosítani hogy itt ki kicsoda.
Egyébként terelsz: én azt kérdeztem,kinek mi a véleménye,erről.Ha annyian szidják ezeket a szerveket,akkor valami nincs rendben.Mégsem történik semmi...
Névvel, arccal meg egy csomóan szidják a bíróságokat, a rendőrséget, az ügyészséget, az orvosokat és nem tudok róla hogy lett volna ebből baja bárkinek is.
Hidd el,ha nagyon akarják, megtudják,hogy kik vagyunk. De én nem az itteni véleményről beszélek,hanem a névvel,arccal vállaltról. Arról mi a véleményed?
És honnan a fenéből tudnák, hogy ki vagyok? Márpedig ahhoz hogy legyen félnivaló, tudniuk kéne.
Emlékszel a fradipályás esetre, akkor a rendőrség se kapta meg annak az adatait, aki a fórumon gyakorlatilag beismert egy bűncselekményt. (ami azért több mint egy véleménymondás)
Amúgy szerintem még a kádári időkben se érdekelte a kutyát se 1 "senki" kisember szájjártatása.
1. Még soha egyetlen ügyvédet se vontak felelősségre, amiért nem nyert pert.
2. Az szintű szabályszegésnek megfelelő esetért, mint mikor a buszsofőr figyelmen kívül hagyja a magasságkorátozó jelzést, az orvost ma is felelősségre vonják.
3. Nem TUDOK hozzászólni a bírás kérdéshez, de miért kérdezted, hogy nem merek-e? És erre most tényleg kíváncsi vagyok. Szerinted van ok aggodalomra azért amit itt névtelenül megfogalmazunk? És ha igen, miért, milyen formában érhet ezért hátrány?
A Közelmúltban kettő olyan bírósági ítéletet is volt szerencsém megismerni, amelyben jogász ismerőseim szerint is a pernyertesek valamilyen előnyben részesíthették a bírákat.
És miért nem? Nem tudsz vagy nem akarsz(nem mersz)?
Rendben,elfogadom az érveidet, de akkor soha senkit ne vonjunk felelősségre semmiért:ügyintézőt az önkormányzatnál, buszsofőrt amikor beszorul a magasságjelzős aluljáróba, ügyvédet,amikor nem nyeri meg a pert stb..
Ja és még egy:ha a te rokonodnál hibázik majd egy orvos vagy egy bíró,akkor is ilyen megértő leszel?
Hozzáteszem hogy nincs még egy olyan hivatás, ami olyan munkaterhet róna az emberre, mint az orvosi hivatás. Egyszerűen a munkaidő és az ügyeleti idő hossza, és a rengeteg, hihetetlen sebességgel érkező, megoldandó probléma okozza ezt.
Az orvos is ember, így - minden más emberhez hasonlóan - élete során az orvos is hibázik, nem is egyszer.
Ahogy a postás időnként rossz helyre dobja be a levelet, a fodrász belenyír a hajadba, az asztalos elkúrja a famegmunkálást stb. úgy az orvos is hibázik, mert ez szükségszerű.
Csak amikor az orvos hibázik, akkor valaki meghal. Ezért a kórház (és nem az orvos) kártérítést fizet, és az orvos - ha nem kirívó a gondatlansága - semmilyen retorzióra nem kell hogy számítson érte.
Az az orvos, aki soha nem hibázik, még nem született a világra, és nem is fog. Majd ha a gyógyító robotot feltalálják és megtalálják azt a szoftverfejlesztőt, aki soha nem hibázó tökéletes programot (nem Windows-t) ír hozzá, akkor lesz soha nem hibázó orvos.
Ha nem vagy képes elfogadni azt, hogy a kórházban is emberek dolgoznak, akik ugyanúgy hibázhatnak a gyógyításod során, ahogy te is szoktál a munkád során, akkor ne menj kórházba.
Bírák nem érdekelnek, ahhoz nem tudok hozzászólni.