Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.01.11 0 0 77
Off
A "Történelem és politika" c. topicban válaszolok.
Előzmény: Don Alfonso (73)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.11 0 0 76
Off
Mint már írtam, elkerülhetetlen a könyvtár azoknak, akik a történetet el is akarják olvasni, s nem akarnak másodlagos közlésekre hagyatkozni. De egy rövid idézetet azért találsz BI cikkjéből a hozzászólásomban.
Előzmény: vizinikk (68)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.11 0 0 75
Off
Nincs miért. Részemről OK.
Előzmény: ejropalepke (63)
anyabanya Creative Commons License 2007.01.11 0 0 74
Vagy pont ezért kell szoobor Ottiliának, mert  kettönk közt lehet, hogy nem a szándék vagy az indulat tesz különbséget igazán, hanem hogy neki volt elég tudása, mersze és tettrekézsége. Jószándékuak vagyunk mi itt kismilionyian, de olyanok, akik felismerve felelöségüket felvértezik ehhez magukat tudással, bátorsággal és fáradthatatlan munkavállalással, no olyanok kevesen. Mégis talán a példa még ragados is lehetne...
Előzmény: vizinikk (66)
Don Alfonso Creative Commons License 2007.01.11 0 0 73

"a koala kapcsán ocsmányul megtámadta egy ócska glosszában Soltot"

Nope.

Nem a koala kapcsán volt, és nem glossza volt. Nekrológ volt (még ócskább). Meghalt egy pedagógus, tán a szóban forgó gimnázium igazgatónője, akit a rendszerváltás után mellőztek, erkölcsileg lenulláztak Bächer szerint. Miközben Solt megdicsőült, holott ... und so weiter.

Embertársainkat csak pontosan pocskondiázzuk, de úgy pocskondiázzuk nyugodtan, ha muszáj. Pontosan pocskondiázni hazafias cselekedet :)

Előzmény: Törölt nick (52)
Don Alfonso Creative Commons License 2007.01.11 0 0 72

Nem, nem, Alice, ez túlzás. BI nem súgta be Ottilia fiát. A srác lebukott, aszem a rendőrség buktatta le, ami nem eshetett nehezükre, hiszen Ottiliánál kismillió lehallgató készüléket szedtek ki a falakból a rendszerváltás után. Bächer ebbe úgy keveredett bele, hogy a srác osztályfőnöke volt, ezért tagja lett a fegyelmi bizottságnak, amelyik kirúgta. Ő meg a kirúgásra szavazott, meg sem próbálta védeni. Féltette az állását, nem volt nagyon bátor, de semmi több. Ottilia ezt nem vetette a szemére, nem volt ő egy Savanarolla. (A srác egy másik kérdés. Felnézett a tanár úrra, szerette. Jó és népszerű történelemtanár volt BI, aki hajlandó volt megvitatni, sőt, esetleg ismertetni is ellenzéki felfogásokat. Hát nagyot csalódott benne.)

A gusztustalanság a cikk volt, amelyben Ottiliára próbálta kenni a felelősséget saját erkölcsi gyávaságáért, amit egyébként senki sem vetett a szemére. Ottilia kihasználta saját gyerekét, bevitte a politikát az iskolába és kellemetlen helyzetbe hozott engem, engem, engem .... brrrr.

Előzmény: AliceCsodaországban (70)
boci boci tarka Creative Commons License 2007.01.11 0 0 71
Malovecz. Tényleg jó volt.
Előzmény: AliceCsodaországban (70)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2007.01.10 0 0 70

HIgyjél nekem öreg, én anno olvastam a Bacher Iván eredeti cikket erről az eredeti ujságban, és az úgy igaz, ahogyan itt elmondták, B.I. besúgta Solt O. fiát holmi szamizdatok olvasása és terjesztése miatt, akit emiatt kirúgtak a gimiből - ez van.

 

Nincsen ezen mit szépíteni, abban a cikkben B. I. meg próbálta magyarázni ezt a dolgot, de nem sikerült. Gyáva volt és megalkuvó.

 

(Ettől függetlenül még az írásai tetszettek.... volt az a sorozata a nemtudommilyen családról Malevitz Aranka vagy kik... hát azt nagyon élveztem. )

Előzmény: vizinikk (68)
vizinikk Creative Commons License 2007.01.10 0 0 69

te mit találtál a gugliban?

mert én csak az ufi-s kommentet, amit azért nem hinném, hogy objektívnek tekinthetünk.

azt meg az eddig rendelkezésemre álló adatok nem igazolták, hogy Bächer besúgó lett volna.

azt viszont hiszem, hogy a fiú kirúgása rossz lelkiismeretet okozott neki.

amit a beidézett hozzászólásban Ottiliáról írtak, azzal teljes mértékben egyetértek.

Előzmény: ejropalepke (63)
vizinikk Creative Commons License 2007.01.10 0 0 68

megnéztem a topikot, de csak a cikk tartalma volt benne, ugyan kimerítően taglaltátok a témát, de sajna a forrás nincs ott.

a népszabó archívumában a cikkek csak 2000-től vannak, nekünk ugyan van egy s más forrásunk, de még a pressdokban sem találtam az ominózus cikket.

találtam viszont a topikban egy olyan hozzászólást, amit neked írtak, és amiről úgy gondolom, talán a legközelebb állhat a valósághoz. azért majd holnap folytatom a kutagálást.

 

"Kedves Andris!
Erre meg elfelejtettem valaszolni.
Nagyjabol egyetertek, persze hogy Solt Ottilianak volt igaza politikailag is, erkolcsileg is. Csak en maskent jellemeznem a karaktereket.
Bacher sem maga nem hardcore politikai spieler, sem inkriminalt irasat nem irta hardcore politikai spielerek megbizasabol. Ez az iras diadalittas nyafogas. Nyafog, mert eveken keresztul restellkednie kellett olyasmi miatt, ami szerinte nem restellni valo, es triumfal, mert felszabadult attol, hogy gyoztek a szocik, vege az "erkolcsi terrornak". Ez belole jott, eszebe se jutott, amikor irta, hogy milyen poziciot foglalt el SO a koalicios kerdesben. Ha Kis Janos gyerekenek kirugasaban asszisztalt volna, akkor is ugyanezt irta volna.
Ottilia pedig kemeny no volt, a szentimentalis moralizalas eleg tavol allt tole. Ha elne, es valami csoda folytan bevalasztottak volna az ugyvivo testuletbe, akkor most ott o lenne az egyetlen ferfi. A kolaciot nem erkolcsi okokbol ellenezte, hanem politikai okokbol. Tudomasom szerint nem gondolta, hogy a koalicio ellen szolnak erkolcsi ervek. (Hogy zsigeri ellenszenvvel viseltetett az ideaval szemben, az masik kerdes.) Roviden azt gondolta masokkal egyutt, hogy "a fiuk le fogjak nullazni magukat".
Udv.: Gedeon"

Előzmény: vizinikk (55)
anton pavlovics Creative Commons License 2007.01.10 0 0 67
Nincs ilyen hír. A belső kör tagja volt, és soha nem ütközött (volna) a nyilvánosság számára hallhatóan - bármit is hablatyolt róla B.

Emlékezzünk rá, (mi) mondjunk érte egy imát, és hagyjuk békében nyugodni!
Előzmény: anton pavlovics (37)
vizinikk Creative Commons License 2007.01.10 0 0 66

ami a csordában nyüzsgő egyéniségeket illeti, gondolj a Mefisztóra - a Szabó István filmre.

amúgy meg az ilyen emberektől, mint Ottilia meg te, szebb az élet.

szeretem az írásaidat.

:-)

Előzmény: anyabanya (61)
kékbarisnya Creative Commons License 2007.01.10 0 0 65
Sajnos, én jobban emlékszem. Szabálytalanul álltak ki egy parkolóból, és úgy szaladt bele vki az autójukba. Amelyet egy tizenéves fiatal vezetett, és a hátsó ülésen 3 gyerek ült. Belőlük 2 meghalt, Ottillia súlyosan megsebesült. (Magamról tudom, az ember félig belehal a gyereke halálába...A másik felét talán 2 évig élte túl.)
Előzmény: anyabanya (15)
kékbarisnya Creative Commons License 2007.01.10 0 0 64
Igen!
Bár a vallástalan jelzőt nem említeném olyan vki esetében, akit a Wesley János Főiskola saját halottjaként búcsúztatott. Én "képesítés nélküli" óvónőként emlékszem rá, emlegetem is, valahányszor a 6 éve halott gyerekemre gondolok, akit ő is pátyolgatott egy magánóvodában. Ott voltam a temetésén is, és, ha kimegyek Óbudára, az ő sírjára is helyezek virágot. (Az én vallásom szerint nem gyertyát vagy követ teszünk a halottak sírjára).
Már politikus volt, mikor utoljára találkoztunk, de azt mondta (még élt a kisfia, meg az enyém is), de azt mondta, jobb lett volna nem belekezdeni a nagypolitikába.
ejropalepke Creative Commons License 2007.01.10 0 0 63

Megkövetlek, igazad volt. 

Utánanéztem a google-ban, ám a megadott topicban nem találtam.

Óriásit csalódtam Bächerben, mert ha van valami, amit utálok, az a besúgás. Így már érthető, hogy Molnár Gál Péter effajta "munkásságát" is igyekezett kimagyarázni.

Előzmény: Törölt nick (48)
anyabanya Creative Commons License 2007.01.10 0 0 62
jaj, ne mondj már ilyet. nem árt egy kis optimizmus az emberséget iletöen...
Előzmény: vizinikk (60)
anyabanya Creative Commons License 2007.01.10 0 0 61

A legtöbb ember képes erre. A legtöbb ember ilyen, hordoz erényeket , gyengeségeket, küszködik a határokkal vagy éppen gátlástalan, tesz jót és rosszat, önzetlen és irigy...minden embeben ott van ez és minden embert ekként kell látni, lehet megitélni el már kevésbé, lehet gondolni , mondani  bárkiről bármit, de egy dolgot nem lehet ám sohasem elfelejteni...még a csordában is egyének vannak...külön-külön más-más mozgatorugokkal...és a csordában élöknek is van egy belsö emberi énjük, mely néha megálljt parancsol és ha másnem legalább elgondolkozik....senkisem, még a csordában sem maradhat érintetlen az igazán emberitől, mert ha igen, akkor nem marad más, mint a közöny, a cinizmus, a kirekesztés a kirekesztettség. Élhetjük életünket ezerféle modon és ideig, de az, hogy mit is hagyunk hátra és az mire elég majd kiderül és hogy mit mond az utokor, ha mond valamit, az is kiderül, bár nélkülünk de a gondolat, hogy valamikor valami apró jelét adhatuk annak, hogy mégis csak igaz, hogy számtalan csoda van, de az embernél semmi sem csodálatosabb talán ad  eröt ahhoz, hogy miért és hogyan érdemes.

Nem tudom Ottiliát vigasztalhatta e távozásában, hogy olyat alkotott már magával az emberséggel, ahogy kiállt, mely azért sokakban felébresztett valamit az emberiből....hogy talán példa lehet és példakép, tanu és tanulság. Vagy csak tette a dolgát, mert tudta, hogy mi is az. Ezt nem tudhatom. Csak azt hogy volt egy ember, nem tévedhetetlen, nem tökéletes, de igaz és jó, bátor és erös. S lehet-e ennél több bárki is? Hát miért nem állitjuk öt mintaként mindanyiunk elé? Nem fogunk ettől ugy élni, mint ő, de lagalább kicsit megállunk, hogy ha lehet tiszteségesen, akkor miért ne legyen tiszteségesen...

Előzmény: vizinikk (60)
vizinikk Creative Commons License 2007.01.10 0 0 60

soha, soha nem fogod te azt megérni, hogy az, aki csordában éli életét, és a csordában látja az élet értelmét, képes legyen egy embert önmagában, erényeivel és hibáival együtt értékelni, esetleges tévedéseit elnézni és többé-kevésbé objektíven megítélni.

senki sem fehér vagy fekete, mindannyian esendőek vagyunk. hogy aztán életünk végén a tetteink alapján használtunk (mint Ottilia) vagy legalább nem ártottunk, az az igazi kérdés.

Előzmény: anyabanya (58)
vizinikk Creative Commons License 2007.01.10 0 0 59

egy egész csomó dolog van, amit te nem tudsz - nemcsak Bächer Ivánról, hanem másokról is.

és, ha nincs ellenséged, hát gyártasz magadnak képzeletbelit.

és, ha nem vittek katonának, ahol vitézül állhattad volna a gyűrődést és túlélhetted volna a szivatást, hát gyártasz magadnak harcteret, ahol azt hiszed, képes lennél megállni a helyedet.

Előzmény: Szul (57)
anyabanya Creative Commons License 2007.01.10 0 0 58

Nem is a szadesz kapná a szobrot, hanem valaki, aki egyébként szadeszos volt.

Azért szívesen olvasom és olvasnám itt szadeszos barátaink emlékeit.

Előzmény: Boldog ember (35)
Szul Creative Commons License 2007.01.10 0 0 57

Kicsit OFF

Nagyon érdekes!!!!

Ezt nem tudtam arról a bekkeriván nevü egyedről.

Ezért kap annyi publicitást a néphazugságbanban, és-ben meg a több hasonló lapban , ahol úgy megy a szembenézés a múlttal, hogy azok írnak róla akik másoknak ártottak. Ez az igazi köpönyegforgatás.

Előzmény: Törölt nick (52)
KoraLL Creative Commons License 2007.01.10 0 0 56
Örülök, hogy megnyitottad ezt topicot.
Csak annyit tennék hozzá, hogy mindig azt gondolom hogy a világ azért működik még mindig, mert valahol születnek és élnek köztünk ilyen emberek.
Az a ritka ember volt, akit tényleg feltétel nélkül tiszteltem.
Előzmény: anyabanya (54)
vizinikk Creative Commons License 2007.01.10 0 0 55

kösz az infókat, utána fogok nézni.

 

Előzmény: Törölt nick (47)
anyabanya Creative Commons License 2007.01.10 0 0 54

Tényleg szivesen adnék még én is a szobrára, ha másért nem azért, hogy néha néha megkérdezze egy kisk9ökök a szobor elött állva, hogy anya ki is volt az a néni...

S hogy mit gondolna ma a politikáról, hát én ugy tudom kissé belefáradt ö abba, de a gondolatait max sejhetem és akkor is lehet hogy hamisan. Liberális volt ez kétségtelen. Tisztelte az embert és a neki járó szabadságot is. Azt hiszem sok dolog nem tetszene ám neki... Véhgül is sok vesztese van az azóta eltelt évtizednek, vesztettek létbiztonságot, méltoságot, hitet vagy bizalamat...sokszempontból fagyossá vált itt a levegő, irigyebbek is lettünk, hazugabbak is...legalább is ezt adta nekünk a mi politikánk (ez itt nem pártoskodás, ez csak összegzés)..

Hogy kiállt-e a koalició mellett, hát én nem emlékszem igazán se ide se oda, de nem hinném, hogy dolgának érezte volna...hisz az ö dolga az volt, hogy a szegények dolgát alulnézetből is szemlélve felkaroljon, átkaroljon, lehetöségek megteremtésén, az esélyért dolgozon....miként tudva levő, hogy a jó Teréz anya sem igazán firtatta azt, hogy honnét is jön a pénz, az adomány, hisz számára a cél volt szent és nem az eszköz... Igy aztán bár tényleg nem tudom miként is gondolna ma a mai szadeszra, de öszintén szólva talán lényegtelen is...lehet maradt volna velük és ahogy elöbb irta le valaki, most ő lenne az egyetlen férfi a csapatban... 

Előzmény: AliceCsodaországban (39)
Libera nos, Domine! Creative Commons License 2007.01.10 0 0 53
Látod, milyen szenilis vagyok... :(
Előzmény: Törölt nick (52)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.10 0 0 52
Nem, rosszat nyugodtan írhatsz róla, pedig tényleg nem tehetségtelen író. Ha ismerted személyesen Solt Ottiliát, akkor ismerned kellene a történetet is: hogyan távolította el BI (mint iskolai kiszführer) a fiát szamizdat-terjesztésért. S ismerned kellene az 1994-es nyári vitát is, mikor a koala kapcsán ocsmányul megtámadta egy ócska glosszában Soltot.
Előzmény: Libera nos, Domine! (51)
Libera nos, Domine! Creative Commons License 2007.01.10 0 0 51
Hát ezt most miért írtad? Mert rosszat mertem mondani Bächer Ivánról?
Előzmény: Törölt nick (50)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.10 0 0 50
"Apró kis sara a fazonnak, hogy még a Kádár-rendszerben - amikor egy középiskolában tanított - feljelentett valakit, ha jól emlékszem, tanár kollégáját, hogy szamizdatot olvas."

Ezek után erősen kételkedem, hogy személyesen ismerted Solt Ottiliát. Hogy szdsz-es vagy, nos, abban nem. :)
Előzmény: Libera nos, Domine! (49)
Libera nos, Domine! Creative Commons License 2007.01.10 0 0 49
Bächer Iván jól ír, de ez minden. Apró kis sara a fazonnak, hogy még a Kádár-rendszerben - amikor egy középiskolában tanított - feljelentett valakit, ha jól emlékszem, tanár kollégáját, hogy szamizdatot olvas.
Előzmény: ejropalepke (46)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.10 0 0 48
Off
"Úgyhogy valószínűleg csak egy sunyi inszinuáció volt itt bepötyögve Andrea Sbardellatitól."

Persze, persze.
On

Utólag elolvasva Gedeon_2001 hozzászólását, megtetszett a Kéthly-hasonlata. Ha Solt Ottilia élne, s valamilyen csoda folytán mégis ott ülne az szdsz-frakcióban, akkor valszeg ő lenne az egyetlenegy férfi a csapatban. S most a férfi szót pozitív jelentéstartalommal írtam.
Előzmény: ejropalepke (46)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!