Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.06.13 0 0 213
itt va vakondok is komoly gondot okoznak-széttúrják azt amit a csigák kihagytak...lehet,hogy épp spanyolra vadásznak,csak kárt tesznek közbe
Előzmény: Arth_ur (8)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.13 0 0 212
A fahamu nálunk semmit se tett,ugyanúgy ahogy a kávézacc se(hallottam hogy jó,de nem az)ezeken vidáman átcsúszva lezabálták a cukkini,és bab növénykéket szerintem itt az esti pára(hegyvidék)hatástalanítja a hamut,ami amúgy se túl agresszív anyag-idén egy szem babom se lesz:(.
Előzmény: hannabori (203)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.13 0 0 211
én valamelyik nap este százas szöggel átdöfködtem vagy negyvenet-valaminek nagyon ízlett mert reggelre eltűntek-vagy a tesók falták fel,vagy arra járt egy süni-esetleg egy kacsa...
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.13 0 0 210
Végleges megoldásba ne is reménykedj,mert ha kis tudod pusztítani mindig vissza fognak jönni.Itt az út szélén százával másznak a fűben,szerintem ez ellem már úgy kéne védekezni,mint a szúnyogok ellen...
Nálam a növények tövéhez bújnak el nappalra,kis habcsomó van ahol bújnak,de se sót,se ecetet nem kívánok a haszonnövényeimre fújni.Tényleg jó lenne valami állat,ami folyamatosan ritkítaná a kertben őket...
Előzmény: szelid72 (185)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.13 0 0 209
Sziasztok,mint a nevem is mutatja Brennbergbányai vagyok,és pár éve itt is megjelentek a dögök,és szinte ellehetetlenítik a kertészkedést.Komoly hátrányom,hogy nem vagyok hajlandó mérget használni,és olvastam,hogy az indiai futókacsa megeszi ezeket a kis ördögöket-van valakinek valami tapasztalata ezzel kapcsolatban,mert ha működik,,szerzek.
Azt is olvastam,hogy a feketeribizli riasztó nővényük,és csak most esett le,hogy a veteményesemben miért csak a ribizlis felé eső részen,az ágak alatt kelt ki a magról vetett hagyma
Arth_ur Creative Commons License 2010.06.08 0 0 208
Füge, gránátalma stb. szempontjából igen, de csigaszempontból enyhe volt a tél...
Ugyanis a növényeknek 1-1 kemény hajnali fagy jelenti a kemény telet. Nem számít milyen hosszan tart, az számít mennyire megy le, és mennyire hirtelen történik.

A csigák viszont védett helyen, főleg talajba bújva telelnek, ezért egy pár órás hajnali extra hideg el sem ér hozzájuk. Viszont egy hosszú, folyamatos hidegben jó mélyen átfagyhat a talaj, és akkor az rendesen megtizedeli őket. Erre nagyon jó példa volt a tavalyi (2008/2009-es) tél, az hazavágta a csigákat rendesen, de a fagyérzékenyebb növényeimnek (füge stb.) semmi baja nem lett.

Hát most fordítva történt...
Előzmény: Edka2 (207)
Edka2 Creative Commons License 2010.06.07 0 0 207
Sajna a Dunakanyarban is így van, elkezdtem kiszórni a kék izéket 2 napja, és jönnek rá rendesen. Az árvízi részen elég gusztustalan, ahogy a házfalon másznak ki a vízből...
Hajaj, pedig olyan boldog voltam, hogy jobb lesz ez az év a nagy fagy után, de a virágokat már megint lerágták, de nem csonkig, nem vettem észre, pedig nézegettem őket, ezért majdnem elkéstem a védekezéssel.
Előzmény: Arth_ur (206)
Arth_ur Creative Commons License 2010.06.07 0 0 206
Vigyázat emberek:
Nálam az elmúlt esős időszak alatt kegyetlenül elpofátlanodtak ezek a dögök. Irtani kell gőzerővel!!!
Arth_ur Creative Commons License 2010.05.26 0 0 205
A sózást én még a betonon sem javaslom, onnan is bemossa a sót az eső a talajba, ugyanúgy árt mint a téli útsózás. Akkor már inkább fahamu (ami tápanyagként hasznosul a talajban az első eső után), vagy égetett mész (ha a talaj javítására amúgy is érdemes lenne meszezni).
A kertet körben védeni akkor van igazán értelme, ha belül már kipusztítottad őket.

Összeszedés helyett én gyomkiszúróval szoktam kettévágni őket. Ez utóbbi előnye az, hogy ezek a dögök "kannibálok" is. A szétvágott csiga beltartalmára odagyűlnek azt újra felzabálni. (Elég gyomorforgató, de ez a tapasztalat.)
Ezért aztán két kört futottam: újra végigjártam azokat a részeket, ahol több csiga is akadt, és rendszerint addigra a tetemekre előbújt egy csomó újabb is.
Én alkonyatkor és harmatos hajnalokon végeztem a "kézi tömegpusztítást", amikor annyi volt, hogy ez hatékonyabb volt, mint a granulátum kihelyezése.

A granulátumot az én kutyám, macskáim nem eszik, egyszerűen nem vonzó nekik (úgy mint pl. a sós íz), és a nyálkás csigát is undorral otthagyják, úgyhogy a granulátummal mérgezett csigák sem veszélyesek rájuk.
Edka2 Creative Commons License 2010.05.25 0 0 204
Szia! A granulátumot kis tartóba érdemes kiszórna, annak van egy kis kalapkája, így az eső nem áztatja el. (Ha visszaolvasol van róla fotó korábbról) A kölyökkutya nagy gond, nem hinném, hogy jót tenne neki sem a granulátum megevése, sem a sör fellefetyelése. Legjobb volna rászoktatni a csiga fogyasztására, és akkor az élelmezése is meg lenne oldva :-))
A sózást én csak betonon ajánlom, a földön sztem nem tanácsos hosszú távon, mert a talajnak sem jó. Én tavaly egy nagy csipesszel összeszedegettem őket egy befőttes üvegbe, kb. 1 hétig elég volt egy üveg, abba harmadig tettem domestosos vizet, aztán az esti portya után lezártam a kupakot, amikor meg tele volt, lezártam a kupakkal és neylonzacsiban ment a kukába. Felszedegetni sem hosszabb idő, mint eldarabolni vagy lesózni. Egy este kb. 150 db volt az átlagom egy picurka kertben. Sötétedés után zseblámpával vadásztam. Napi akció és utáltam csinálni, de a virágokat meg szerettem volna megmenteni...
hannabori Creative Commons License 2010.05.21 0 0 203

Sziasztok!

Eddig szerencsére nem volt nálunk csigainvázió, de az utóbbi 2-3 hétben tele lett velük a kert, udvar , a ház oldala. Ha egy nap nem sózok le 30-40 db-ot, akkor eggyet sem. A sörcsapda biztos jó de a takarítását nem bírná a gyomrom, már a sózás sem nagyon jön be, amint lesózom őket, a buta kis kölyökkutyám lenyalja róluk /itt is van egy pici gyomorproblémám:)/. A granulátum valami méreg? A kutya miatt érdekelne csak. Sajna nem csak ez a kis ocsmány barna  csúszka van nálunk csigából, hanem éti és csíkosházú csiga is. Ezeket nem szívesen bántanám.

Van valami jó megoldás ellenük? Olvastam valahol hogy fahamuval kell a kertet körbeszórni, akkor oda nem mennek de ez csak az első esőig hatásos nem?

Edka2 Creative Commons License 2010.05.07 0 0 202
Na jó, akkor én is veszek granulátumot, valahogy idealizáltam a helyzetet, bár a kis begóniák levelét megkóstolta valami, de azt eddig a csigák nem bántották. Minden évben más virág volt a kedvencük. 2 éve a büdöskét imádták, de a pistikéhez nem nyúltak, tavaly a pistikére rákaptak, egy éjjel kopaszra rágták mind, csonkig, a pistikét csak módával ették. Eddig a begóniát úgy-ahogy békén hagyták, de az őszirózsa szerű virágot is csutkára rágták. Sajnos nekünk egy lejtős pici kertünk van, emiatt támfallal és sziklakerttel, kész paradicsom lehet nekik. Emiatt egy lelkes vakondunk is van, már nem tudom melyik a rosszabb, a vakondtól is halnak a növények, mert sokszor a gyökerük szabadon lóg be a járatába.
Nekem a sörcsapda jobban bevált, a granulátumot a picik szerették inkább. De a legbiztosabb este 10-kor zseblámpával, csipesszel összeszedni, vegyszeres befőttesüvegbe, kupak rá és ágyő.
Borzasztóan utáltam már minden este ezt az órás programot, reméltem, hogy az idén megúszom. de a szavaidból azt a régi mondásod vélem újra kihallani, hogy ez a harc soha nem ér véget...
Előzmény: Arth_ur (201)
Arth_ur Creative Commons License 2010.05.06 0 0 201
Vannak átteleltek, rendszeresen találok példányokat kövek, cserepek stb. alatt, de tömegesen nem találkozom velük, szembeszökő kártételüket még nem találtam a kertben.
Ettől függetlenül hamarosan megkezdem másfél tucat ilyen kalapos tálkába rakott granulátummal a "zónázást" a kertben, tehát viszonylag sűrűn telepakolok velük egy-egy olyan területet, ahol elő szoktak fordulni, aztán pár nap, 1 hét után rakom tovább őket új helyre.
Előzmény: Edka2 (200)
Edka2 Creative Commons License 2010.05.06 0 0 200
Hoppá, zöld, műanyag és van neki csinos sapkája is? Akkor lehet, hogy az, néha sör van benne, néha granulátum, de hogy én ezt hogy utálom takarítani! Az idén te hogy állsz csigaügyben???
Előzmény: Arth_ur (199)
Arth_ur Creative Commons License 2010.05.05 0 0 199
A marha magas kerek doboz nem véletlenül egy sörös csapda?
Azt kell földbe ásni, és a beletöltött sör erjedt szagára belemásznak a dögök, és tényleg dög lesz belőlük.
Én az enyémeket a ..umax-ban vettem, eccerű, kínai műanyagcsetreszek, de a célnak megfelelnek.
Előzmény: Edka2 (198)
Edka2 Creative Commons License 2010.05.05 0 0 198
Köszi, olyan jót, mint a tieid nem lehet kapni, csak egy nagy marha magas, kerek dobozt, ami teljesen kényelmetlen, bár tetővel együtt van. Ha beásod, bonya mindig kiszedni, ha pucolni akarod. Bár nagyon reménykedem, hogy a téli fagyok kiirtották őket. Mivel egy félőrült turbóvakondunk is volt tavaly, ő is ritkította az állományt, nagyon remélem az idei jobb év lesz. Bár ahogy te mondtad, ez egy életen át tartó program.
Előzmény: Arth_ur (197)
Arth_ur Creative Commons License 2010.05.03 0 0 197
Korábbi hsz-ek között találsz rajzot/fotót csigairtó kirakására való csapdáról, azt a legegyszerűbb használni, de jobb híján lapos tálka (befőttesüveg-tető, margarinos doboz teteje stb.) is megfelelhet.
Egyébként ha a granulátum nem megy rá a növény levelére/termésére, akkor nem szívódik bele, de én is jobban szeretem csigacsapdában kirakni.
Előzmény: Edka2 (196)
Edka2 Creative Commons License 2010.05.03 0 0 196
És hogyan használtad? Milyen sűrűn szórtad ki? Vagy tálkába tetted? Nekem kicsit zavaró, hogy ilyen erős méreg, földieper mellé valahogy nem szívesen teszem ki a talajra, ki tudja mennyire mérgezi a növényt is....
Előzmény: szelid72 (190)
robrakoncza Creative Commons License 2010.04.19 0 0 195
Csigaevő vagy csigavadász qtya! Az kéne neked.
Előzmény: Arth_ur (194)
Arth_ur Creative Commons License 2010.04.19 0 0 194
Csak hírből ismerem, kutyám és macskáink mellett én nem próbálkoztam még a beszerzésével sem. De itt a topikon találsz róla egy-két hsz-t.
Előzmény: robrakoncza (193)
robrakoncza Creative Commons License 2010.04.17 0 0 193
 S mi a hátránya a futókacsának? Mindent összepiszkít, hangos, satöbb?
Előzmény: Arth_ur (192)
Arth_ur Creative Commons License 2010.04.17 0 0 192
De vannak, csak azok még nem vándoroltak be a Földközi-tenger mellékéről. Csak nyugodtan kivárunk pár évezredet, és már itt is lesznek! :)

Vagy tarthatsz indiai futókacsát, az ugyan nem természetes ellensége, de szereti.
Előzmény: robrakoncza (191)
robrakoncza Creative Commons License 2010.04.17 0 0 191
Nincs a csigáknak valami természetes ellenségük? Esetleg néhány éhes frannszija??
szelid72 Creative Commons License 2009.10.31 0 0 190
Nagyszerű hatása van a Szuper-D csigaölő szernek, 99%-os pusztítást végzett, már csak ott van elvétve egy-egy darab, ahová még nem tettünk a szerből, pld. farakás alá. Csak ajánlani tudom.
Előzmény: szelid72 (189)
szelid72 Creative Commons License 2009.08.28 0 0 189
Nálunk inkább a macskák által otthagyott maradékot, morzsákat eszegetik előszeretettel. Nem csoda, hogy amelyik csapdába mászott, a párom szerint kb. 10 cm hosszú és 2 cm széles volt... Kihízott a macskatápon...
szelid72 Creative Commons License 2009.08.28 0 0 188
A pincében egyenlőre sikerült párat csapdába csalni, de a száraz idő miatt nem nagyon akarnak elő jönni... Bevetünk ellenük még egy nagyon jó fegyvert, amint nyirkosabbra fordul az idő és ez nem más, mint kénpapír füstjével ártalmatlanítjuk a betolakodókat. Úgy tudom, hogy az még a legkisebb bacit is elpusztítja, a csigákat pedig lefojtja. Ez az eljárás jó lesz a vízóra aknában is, mert ott is lapul néhány, ezt a vízóra leolvasótól tudom, aki velem együtt iszonyodik tőlük... :/
Arth_ur Creative Commons License 2009.08.27 0 0 187
Biztos lehetsz benne, hogy nyúlnak a növényekhez, különben éhen pusztulnának, csak a száraz, homokos talajon nem nagyon van olyan hely, ahol elbújhatnának nappalra, gondolom ezért húzódnak a pincébe.
Ha jön pár nap esős, párás idő, akkor mindjárt sokkal többet látni őket, legalábbis nálunk. Olyankor később bújnak el reggel, és hamarabb jönnek elő alkonyat felé.
Arth_ur Creative Commons License 2009.08.27 0 0 186
Biztos lehetsz benne, hogy nyúlnak a növényekhez, különben éhen pusztulnának, csak a száraz, homokos talajon nem nagyon van olyan hely, ahol elbújhatnának nappalra, gondolom ezért húzódnak a pincébe.
Ha jön pár nap esős, párás idő, akkor mindjárt sokkal többet látni őket, legalábbis nálunk. Olyankor később bújnak el reggel, és hamarabb jönnek elő alkonyat felé.
szelid72 Creative Commons License 2009.08.27 0 0 185
Igen, azt tartalmaz. Este főpróba lesz...:) Végleges megoldást szeretnénk elérni, de így a fórumot olvasgatva szinte reménytelennek tűnik... Talán le kéne betonozni az egész pincét? Persze miután jól lemérgezzük azokat a kártevőket. Nálunk a növényekhez nem nyúlnak, mivel itt Szabolcsban elég száraz, homokos talaj van és messzire nem mernek elmerészkedni a búvóhelyüktől, mert lehet hogy nem tudnak rajta csúszni? A fene se érti őket... Tegnap este még 5 cm széles sóréteget szórtunk félkör alakban a pince ablakához, erre egy sem jött ki... Lehet elkezdtek taktikázni???
Arth_ur Creative Commons License 2009.08.27 0 0 184
Így persze már kevésbé rázós a só hazsnálata.
Ha ilyen jó kis stabil búvóhelyük van, egész könnyű dolgod lesz. Gondolom ez a csigaölő is metaldehyd vagy hasonló hatóanyagú, ha jól eltalálod a kiszórás helyét (hogy jól rámozduljanak a csalira), elképesztő pusztítást csinál a csigák között.
Előzmény: szelid72 (183)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!