Minden évben dicsérem a Fordot, most is megteszem.
Egy lesajnált, öreg fajtának írják le, ezzel szemben a legjobb ízűnek tartom.
Tavaly még a Mariskát elé raktam, idén már attól is jobbnak tartom.
Lédús, szőrös, enyhén vastag héjjal, szenzációs ízű számomra, régi vágású őszibarack íz, nem csak bután édes.
És egy újabb előny: alig tesz kárt benne a poloska, darázs, a többi fajtánál ez kb 20-30% veszteséget okozott rohadás miatt (nem permeteztem semmivel hónapok óta), itt eddig 2 szem.
A kajszi utánra szánod azt írtad. Viszonyításnak. Nálam a Bergeron most kezd szinesedni, az Early redhaven éppen csak kezd. A Redhaven még teljes zöld. Milyen ennél későbbi kajszid van? (Ez nem egy szokványos év, de az arányok maradtak.)
Nekem Redhaven, Cresthaven, Suncrest, Champion van. a Redhaven produkált néhány sztigminia gyanús levelet, a többi pár sárguló levélen kívül semmi. A Suncrest néz ki a legstabilabbnak.
Champion 42 évig volt. Tavaly törte ki a szél. Nem minden évben, de néha érés előtt néhány nappal még egészséges volt, mire beérett meg moníliás. Csak feltételezés a rovarszúrás. Másnál ilyen fokban nem volt.
A poloska csak néhány éve probléma. Az nem válogat. Mindent tönkretesz. Viszont idén összesen 4 db-ot láttam eddig. Tavaly sokszor egy gyümölcsön több volt. Remélem marad ez az állapot, mert eddig megúsztam "minden mentesen" az évet.
Az érésidőt a múlt évi itteni alapján írtam. Volt idő amikor itt a Suncrest szeptember elején érett, a Cresthaven meg közvetlen utána . Egy ideje itt mind a kettő szeptemberre leérett.
Sikerült 2 fa helyét felszabadítanom a kertben, így ősszel telepíteném ezeket, viszont a fajta választásban kérnék segítséget. Két fő szempont a rezisztensség és a normál esetben lehetőleg augusztusi érési idő, mivel a hónap elején érik le az utolsó kajszibarack fám.
Nagyjából a listám elején ez a 4 fajta van kb sorrendben: Champion, Suncrest, Bounty, Redheaven. Ezek közül melyik válasszam? Esetleg lenne jobb alternatíva?