Memória itt nem valószínű. A táp okozhatta azt is, ha összevissza jön belőle minden, akkor természetesen a gép is megbolondul. Sürgősen egy rendes táp, Chieftec, ilyesmi, és akkor ezek szerint van rá esélyed, hogy a gép túlélte. Mázli.
Igen, az RDRAM melegszik. De milyen jó, hogy mondod, van egy tönkrement Asus lapom ilyen memóriával (már nem is emlékszem, mennyivel), az alaplapot már ki is szándékozom dobni, de a memóriát akkor nem felejtem benne... :-)
Igen, úgy kellett neten bevadászni hozzá a memóriákat mert már nem lehet kapni. Igen, P4 Northwood 2800 Mhz processzor.
A régi memóriák is melegek voltak, de nem voltak olyan forróak: ezek az újjak vastagabbak voltak és mindkét szélükön volt burkolás, míg a régieknek csak az egyik széle volt burkolva míg a másik szélén áramkörök futottak.
A memtestet úgy futtattam, hogy benne volt a 2x2 512 Mb memória (összesen 2 GB) mind a 4 létező foglalaltban, mert üresen nem is lehetne foglalatot hagyni az alaplapban (nem működne, ha nincs benne memória - 2 vékony fémlapkát kellett bekattintani).
Amúgy a gép nem szállt el, mikor éreztük az égett szagot - javában ment a memtest. Csak nagyon büdös égett szag volt az egész lakásban - a tápegységből jött- és így kiraktam a gépet az erkélyre szellőztetni.
Szerintetek lehet összefüggés a 2 dolog között (esetlegesen hibás memória + tápegység)?
Először kellene egy tápegység (tápegység, nem annak látszó tárgy, Codegen, Mercury és hasonló ipari hulladék kizárva). Akkor kiderül, maradt-e életben valami. Egyébként bármi lehet, de egy silány tápegység önmagában is képes tönkretenni egy komplett gépet. Memória biztos nem, attól legfeljebb lefagy-újraindul, de nem megy tönkre. Táp az első, utána az alaplap kondezátorai. Azt most is megnézheted, nem kell hozzá bekapcsolni: ha a kondik közül van, ami már kipúposodik felül, netán már el is kezdett szétnyílni, akkor rég vége van.
Más fórumon is írtam, hogy memóriával bővítettem a gépemet. Gygabyte alaplap és 2 GB-ra bővítettem a gépet: 2x2 512 Mb RDRAM-mal. Minden oké egy darabig aztán egy kis idő múlva (kb. 1 hét) a monitor el-elsötétült, majd villogott, illetve a gép sokszor netezés közben lefagyott, majd kékhalál. Mindig újraindítottam, de egyre rosszabb lett. Sőt: vissztettem a régi memóriákat és azzal is. Az új memóriák meg tűzforróak voltak: tojást lehetett volna rajtuk sütni. Memetest-tel próbáltam ki a memóriákat miután a rendszer többször is összomlott és már újraindítani sem lehetett (a boot képernyő se jött be). Nagynehezen indult a gép (sokadjára) és a memetest az alsó fél képernyőbe csak pirossal írt ki dolgokat - utánanéztem és megtudtam, hogy ez hibákat jelent. 10-15 percig futott a teszt és közben "elfüstölt'" a tápegység: égett szag lett és én mindent lekapcsoltam. Azóta se merem bekapcsolni a gépet. Mi lehetett a baj? Hibás memória? De akkor az eredetikkel miért van gáz? Alaplap? Esetleg videókártya?
De annyit azonnal hozzátennék, hogy lapozófájlt RAMdiskre tenni hatalmas elvi hiba. A Firefoxhoz pedig egyéni használattól függő, hogy mennyi cache-re van szükség, a 256MBnál általában lehet jóval kevesebb.
Továbbgondolva ha a 8GB Ram-ból 2 GB-ot ramdisk-el az előbbiekre elhasználok akkor nem kell bele másik meghajtó, egy 1 GB lapozófájl a win7-nek, 256 a firefox-é, a maradék meg az Adobe cuccoké...így a 6 GB maradék RAM elég kell hogy legyen majdnem mindenre (illetve sosem elég de ennyi van...) Szerinted melyik verzióval járok jobban?
Gondoltam hogy gyorsan, azt nem hogy ennyire. Ezek szerint valami gyorsabb HDD célszerűbb lenne. Csak akkor megint ott tartunk hogy a HDD-n szűkül a keresztmetszet...
"10.000.- körül vannak kis 16 GB-os Kingston-ok - arra jó lesz hogy a lapozófájl, After Effects/PS/Illustrator scratch disk-ek meg a böngésző cache azt nyírja, viszonylag olcsón cserélhető"
Hetek alatt fogja kinyírni. Ami alatt egyszámjegyű hétszámot kell értened.
Ma telefonáltak hogy megjöttek a lapkák - de reggelig dolgozok, így holnap megyek be valamikor. Aztán addig próbálgatjuk amíg jó nem lesz - esélyt nem látok rá hogy a harmadik se menjen. Jó lenne haladni mert az After Effects kidobál kevés memóriára hivatkozva. Eddig is ennyi volt benne de most került be rendszerlemeznek egy SSD (128GB A-Data S599), így a böngésző cache-hez lett lekerekítve 256 MB ramdisk, ki lett kapcsolva a lapozófájl meg az After Effects scratch disk hogy ne nyírják ki...szóval nagyon kell a memória. Aztán ha sikerül szereznem még egy HDD keretet a notihoz (Acer szerviz tud hozni, valami 5 ezer forint, de addig nélküle nem tudok betenni még egy meghajtót...) akkor megy bele még egy SSD, valami 10.000.- körül vannak kis 16 GB-os Kingston-ok - arra jó lesz hogy a lapozófájl, After Effects/PS/Illustrator scratch disk-ek meg a böngésző cache azt nyírja, viszonylag olcsón cserélhető és még így is jóval gyorsabb mint ha egy HDD-t tennék be erre a célra. A munkafájlok, dokumentumok meg eSATA házban egy scorpio black-en laknak, így biztonságban tudom őket :D
Notebook RAM bővítéskor futottam bele a következőbe: Eddig 4 GB RAM volt a gépben, mivel kell a sebesség meg a memória (grafikai munkák) memóriát is bővítettem (volna). Kivettem a 2 db. 2 GB DDR3 1066MHz lapkát és 2 db. 4 GB-os ADATA DDR3 1066MHz memóriát tettem bele - természetesen egyformák, egyszerre lettek rendelve. Indításkor csak 4 GB-ot látott a gép. Kivettem az egyiket, a gép indult, bármelyik foglalatba tettem ezt be. A másikat bármelyik foglalatba tettem a gép nem indult. Visszavittem 72 órán belül, cserélték, a berendelt cseredarabbal ugyanezt játszotta el. Most ott állunk hogy jövő hétre több darabot rendelnek be és belepróbálgatjuk...elég hihetetlen hogy ugyanattól a gyártótól kettő egymás utáni is gyári hibás lenne, de a fenti leírás alapján nem a noti a hibás. Tapasztaltatok már ilyet?
ASROCK 775i65g alaplapba betettem két 1 gb-os memóriát.
a feladatkezelő szerint amikor csúcson meg akkor is csak 1.5 gb-ot használ belőle. nem vagyok szakértő de azért előtte gugliztam, és igazából nem leltem erre vonatkozóan leírást. Ez normális , vagy lehet hogy mind a 2gb-ot használja ha kell? Tulajdonkáppen játékhoz kellene még az a fél giga.
"Kicseréltem a gépben lévő két 256-os ddr2-es cuccot két 1024/ 1066hz-ra,de csak 555 MHz-en fut.
Első kérdés,lehet-e ezen változtatni,ill érdemes-e?"
Ezen kell változtatni, mert nem jó!
Ez valőszínűleg az 533MHz, csak az Asus szokása szerint kicsit feltolta az alapórajelet, hogy a tesztekben gyorsabb legyen az alaplapja. Ezt kézzel 667-re kellene emelni. (A biosban lehet feljebb állítani)
(Egyébként jó hülye egy alaplap, mert a bele való AMD procik DDR2-800-ig tudják a memóriákat hajtani, nem értem, miért csak DDR667 a lap maximuma.)
Egyébként a RAM-ok CAS - column address select - időzítései azonosak? A dokumentáció szerint ez kellene ahhoz, hogy legalább úgy tűnjön, mintha nűködne.