Ebben a topikban kívánom összegyűjteni azokat az információkat és tapasztalatokat, amelyek a szabadföldi kaktuszok tartásával kapcsolatban segítséget nyújthatnak.
Opuntia engelmannii déli formák is működhetnek, szerencsére olyan hosszú extrém tél ritkán szokott lenni, mint a tavalyi volt(30 évente egyszer), mert amelyik majdnem kiveszett tavaly -16 c°-ban, az máskor -20 c°-nál hidegebbet gond nélkül kibírt, itt a hosszan tartó tél tette meg a hatását. nem a hideg intenzitása...
Van O. lindheimerii-m is, az is majdnem kiveszett a kertben is, tehát azzal óvatosan kell bánni, a termése felséges ízű, a flavescensek is jól teremnek, azok a kertben sokkot kaptak tavaly, mert nem pusztultak el, de egy engelmanni típushoz hasonlóan nem indultak be tavaly, időn viszont hajtott mindegyik. van egfy hibrid opuntia is ami viszonylag nagy termésű az is megbízhatóan telelt bel és kül területen egyaránt, ennek is nagy a termése, tehát igazi fügekaktusz kategória.
Már nagyon rég jártam erre, sajnos a pc-m tönkre ment, így nem sűrűn vagyok internet közelben.
Név nélkül nem érdemes venni, semmit, a növényről amúgy semmi konkrét nem, látszik az általad belinkelt oldalon, így elég rizikós a vásárlás, nem beszélve a magokról. mert azok kikeltetése is macerás, ha régi a mag.
Vannak télálló füge kaktuszaim, mint már korábban írta, nem mind bírja ki nálunk sajna(erről írt Ádám), de azért vannak megbízható formák, mint már korábban leírtam érdemes az Opuntia engelmnanii formakörrel foglalkozni. Azokból városi környezetben sok bírja. Északi formák és déli formák is, 2016-2017-es extrém hideg télen a kertemben 1 déli engelmanni forma veszett majdnem ki(akkor másfél hónapos fagy volt, nálunk -16 c°-os minimum hőmérséklettel párosítva), szerencsére felső szártagok közül volt megmentett szárt, így túlélte az is, van egy homokterületem kaktuszokkal, ott durvább hidegek voltak, ott az Opuntia flavescens 85-90 % kiofagyott(-20 c° lehetett kint külterületen), az engelmannii északi forma viszont jól vizsgázott, kint is jól telelt, ezek beérlelik kint is a termésüket(októberre), a flavescens viszont csak háznál érik be január elejéig. Vannak engelmanni formáim amikből tudok (el)adni, emailcímem: tobiaszoltankukacvipmailponthu címen válaszolok egyéb kérdésre. üdv: unartis
Közben kicsit utána néztem és végül sikerült kiderítenem, hogy az a kaktusz, amit én keresek az a -Opuntia lindheimeri és a Opuntia engelmanni, de javításáról ki ha tévedek de itt télállónak írják:
Szia! Köszönöm a gyors választ! Sajnálattal hallom, mert nagyon megtetszett ez a faj, remélem van hasonló télállóban is,mert ehető gyümölcsűt szeretnék mindenképpen. Valaki tud esetleg segíteni, hogy melyik lehet valóban télálló?
Esetleg rendelt már valaki innen, magból mennyire könnyű kinevelni őket, vagy inkább hajtásról lenne érdemesebb? Nincs véletlenül valakinek ez a faj , esetleg hajtás?
Bocs, most látom, hogy a saját képemre válaszoltál! (Most egy égő arcú smájlit képzelj ide) Szerintem nincs kereskedelmi forgalomban itthon, sajnos! Tehát egyedüli esély, ha az Alplainstól rendelünk és lesz náluk, akkor beszállsz, majd november, december körül szokta egy ismerősöm intézni!
Még jó, hogy beadta, a tudományos latin nevét, mert azt mondtam volna, hogy fogalmam sincs mi ez a növény.
Desert Globemallow=Sphaeralcea ambigua, nincs magyar neve tudtommal, azt sem tudom, hogy mennyi helyen van Magyarországon, itt Csongrádon van egy tő a kőkertemben, sajnos csak egy darabom van, nem valami szapora így sajnos, pedig, kettő tövem volt, de közel voltak egymáshoz, messzebb ültettem, hogy ne fojtsák le egymást, sajnos a másik kipusztult, így maradt egy. Alplainsos magrendelésből van, de nagyon rosszul keltek magok, de már kb 3 éve nincs a maglistájukon, pedig szeretnék többet a kertbe, amúgy nem nő másfél méter nagyra, nálam a virágzatával kb 50 cm magas, elég korán virágzik, már áprilisban az elsők között, most kezdődik majd hamarosan a másodvirágzása, sajna magot nem hoz, mert egyke szegény!