Az izraeli zsidók jelentős többsége demográfiai és biztonsági fenyegetésnek tartja az arabokat, több mint kétharmaduk nem akar arab szomszédot, 40 százalékuk pedig támogatja az őshonos arab kisebbség kivándoroltatását az országból, s ugyanennyi elkülönítésüket - derül ki a Jerusalem Post nevű izraeli lap által ismertetett felmérésből.
Termeszetesen felogom, amit irtam, azt irtam, hogy Izrael es a palesztinok kozott egy alkufolyamat van kialakuloban, amibe mi folyamatosan beleronditunk azzal, hogy vedunk egy elnyomo, az emberi jogokat sarbatipro rendszert.
A mediara mutogatni meg eleg ketsegbeesett lepes, rendszeresen csinaljak olyan orszagok, akiket rajtakaptak valamin.
Szoval szerinted sem a nemzetkozi torvenyeknek kell dontenie ebben a kerdesben, hanem a szemelyes szimpatiaknak? Ez igazan szep dolog, plane hogy most eppen az izraelieknek kedvez a szituacio. Marpedig amig az artatlan palesztin aldozatokat nem tartod osszemerhetonek az artatlan izraeli aldozatokkal, addig semmilyen jogalapod nincs megszabni, hogy ki mi ellen hozong.
En peldaul -szemely szerint- elsosorban a nyugati imperialista gog ellen hozongok, aminek Izrael egyszeru folytatasa, es lathatoan az itt levok szerint is elfogadhato az, hogy ugy szabjuk at a szabalyokat, ahogy az nekunk aktualisan tetszik.
Tovabba praktikusan de, amig azt ellenzed, hogy Izrael-t megbuntessuk mindazert, amit tesz a civil lakossag ellen, addig meglehetosen gatlastalanul veded Izrael kizarolagos erdekeit.
Vedd eszre a kulonbseget, en nem vagyom senki halalara, te viszont a status quo-t akarod fenntartani, ami ebben a pillanatban nem csak illegalis, de embertelen is.
na most, Izrael jól él, de elnyomja szegény palesztíneket, akik nyomorognak (na nem mntha a testvéri országok nem fogadhatnák be őket, csak politice nem teszik), erre a bölcs megoldásod, hogy szopassuk széjjel Izraelt. Ettől Izrael úgy ahogy van nyomorba sűllyed (ha el nem tapossa a blokád 3-4. napja táján egy nagyobb arab haderő), de vajon hova sűllyednek a már amúgy is nyomorgó menekültek? Vagy őket az egyesített ENSZ haderő fogja ellátni libamájjal pezsgővel és kaviárral az Izraeltől elvont összegekből, miközben célzott lövésekkel írtják az arra kódorgó éhező izraelieket?
az emberi jogok megsértése egy dolog, azt nem is védem sem Izraelben, sem sehol máshol. Idehaza sem, ha megesik. Sőt, azt se vitatom, hogy Izraelben gyakrabban történik, mint idehaza. A békés rendezés viszont arról szól, hogy kis lépésekben közelednek a felek. EZ eddig nem nagyon működött, mert Izrael, csak 1-2 napnyi tűzszünetet kapott legtöbbször. Erre nem az a megoldá, hoyg akkor odaad mident, és imádkozik, hogy legalább arab protektorátusként megmaradhasson.
majd ha egy értelmes tervvel állsz elő, ahelyett, hoyg szopassuk Izraelt, mert megérdemlik, majd ha az elfogadott civil veszteséget nem tartod a direkt civil veszteségnél alábbvalónak, meg ilyesmik. az lehet esetleg emberi jogos, békés, meg rendezéses javaslat. addig csak a szokott Izrael ellenes hőzöngés.
Fr.o spec nem nagyon fog vétózni Izrael érdekében sem, meg arabok ellen sem nagyon... főleg mostság. Usa meg azért vétóz, mert rájött, hogyvalakinek kell... ugyanis ha nem vvédi meg senki Izraelt, akkor a jogos lerohanása után nem lesz többé ott = vagy "törzsi" háborúk lesznek, az eddigieknél is durvábban a térség országai között, vagy túlságosan is egymásra találnak...
azt felfogod, hogy mit jelent a amit írtál? A Hamasz esetleg elbeszélget arról, hogy mi lesz, MIUTÁN Izrael megad mindent, amit akarnak tőle. Ozt ha a tárgyalás nem jön be, vagy valaki ráébred, hoyg egész Jeruzsálem jobb, mint fél, akkor meg bocsi. Az eddigi kivonulások is jujjdesikeresen járultak hozzá a békefolyamathoz.
a szép a dologban, hogy a nyugat nem is biztos, hogy erről az oldalról rosszul informált, ugyanis a palesztínok hihetetlenül ügyesen használják a médiát
Mirol beszelsz? Egyebkent azt sem erted, honnan veszed, hogy "felaldoznam a palesztinokat" plane ehhalallal. Bar lehet hogy igazad van, ha te uj mondandot vagy hajlando a szamba rakni, ki vagyok, hogy ezt visszautasitsam?
Az emberi jogokra valo hivatkozasom, vagy a bekes rendezes fele szolo javaslatom boritotta a bilit? Mennyivel rosszabb embargot inditani, mint iskolakat lonni raketaval (amit nyilvan inkabb annak ellenere csinalnak, hogy tudjak, lesznek artatlan aldozatok, mint azert, de a torveny szempontjabol ez lenyegtelen).
Mi koze a Genfi Egyezmenyeknek az ENSZ BT allando tagjaihoz? Mi csuszott el abban, miota Izrael megalakult? Miert nem vetoz allandoan Nagy-Britannia vagy Fr.o., miert kizarolag az USA?
Az pedig, amit idebofogtel, egy karikatura. Meg a Hamasz vezetoi is kijelentettek, hogy hajlandoak targyalni, ha Izrael visszavonul a 67-es hatarok moge, ami egy joggal elvarhato lepes.
Pont az a legnagyobb baj a nyugati elittel, hogy el is hiszi mindazt, amit most leirtal, a helyzet valodi ismerete nelkul.
ez tetszik, ez humanista, felálldoznád a szegény, babusgatott palesztinjaidat is, csak a zsidók szopjanak. Én meg ha erre mondok valami sommásat, még én vagyok a rohadék...
no offense de te hülye vagy... azért mert az Ensz erőviszonyai kissé elcsúszottak, Izrael adja vissza azokat a területeket, amiket tisztes háborúban foglalt el?
de mondjuk megteszi. akkor jó lesz?
Akkor ellenoldalon elismerik Izraelt és a létezéshez való jogát?
Akkor nem Jeruzsálem mint osztatlan főváros lesz a céljuk?
Akkor nem arra nevelk a gyerekeket, hogy zsidóölésben kell kiteljesednie akár az élete árán is?
Akkor szegény fegyvertelenek nem indítanak több rakétatámadást a zsíros civilgazdag célpontok ellen?
Akkor nem dobálják kövekkel és molotov koktélokkal a falnál imádkozó aljas elnyomó vérnősző zsidókat?
Figyelj, ebbe a ki kezdte el dologba ne menjunk bele, mert elkezdhetnek valaszolni a nagy arab felkelessel, es avval, hogy a zsidok melyik oldalon alltak, es hany arab aldozat volt melyik oldalon, vagy mondjuk a demografiai statisztikakkal, vagy mondjuk az imperialista hatalmak jogosultsagaval kapcsolatban az adott teruleten.
Azert nem fejtem ki ezeket, mert nem vezetne sehova. Ami fontos ugyanis _most_, az hogy ravegyuk vegre Izrael-t arra, hogy emberkent kezelje a sajat teruletukon elok egy reszet (a nemzetkozi jog szerint Izrael-en kivul mindenki szerint a megszallt teruletek de-facto izraeli teruleteknek minosulnek).
Ezzel kapcsolatban pedig nem segit az, hogy igazat adunk Izraelnek nehany dologban.
Egyszeruen azert, mert nem relevans. Fogsz valaszolni arra, amit felvetettem az emberi jogi helyzettel kapcsoatban, vagy kitartasz amellett, hogy azert tamogatod oket mindennek ellenere, mert neked szimpatikusabbak es pont?
érdekes, a 20. század elején közepén ezt még tisztes üzletnek hívták, és mindkét fél örült neki. hiába változik a világ. ma csak Strassbourgba szabad jegyet venni másoknak.
1948 február 6-án az Arab Felső Bizottság háborút hirdetett a zsidok ellen.Az arabok felrobbantották a Hisztadrud székházát. A Stren csoport meg a Haifa-Kairó expresszt kisiklatták.Az Irgun február 9-én lemészárolta Der Jaszin arab falut.
Május 14. Megalakul Izrael Állam.
Május 15-én az angolok kivonultak, de az arab csapatok már fenték a fogukat a mandátumterület határon.
Azóta sincs vége.
A zsidók szerintem inkább fizetnének, csak lenne már vége az egész hajcihőnek.
Igen. Lehet hányingered, de az olaj élvezetének ez az ára. Ez is udoritóan hangzik.
Izrael állam - valljuk be azért - különb, mint a palesztin hatóság. Ott ülni is szoktak, ha hibát követnek el.
De tenyleg, mi az amit nem szabad haboruban ezalapjan? Etnikai tisztogatas meg mehet, nepirtas mar tulzas, vagy akkor a mindenbe ez is belefer? Mi kell ahhoz, hogy vegre olyan emberkent kezeld a palesztinokat, akiknek azok a jogok jarnak ki haboruban, amik elvileg -es altalaban gyakorlatilag is- neked is jarnak.
Mondjuk peldaul hogy ne gyilkoljak le a csaladodat es eroszakoljanak meg (ha himnemu vagy, eroszakoljak meg a felesegedet).
Gratulalok a "szerelemben, haboruban" szoveghez, igazan atsut rajta az elnyomottakkal kapcsolatban tanusitott humanizmusod. Nem tudom tudod-e, de a nemzetkozi jog a haboruk legalis keretek koze szoritasaval kezdodott, Henry Dunant, harcmezo, Voroskereszt.
Itt arrol van szo (es ezt remekul illusztralod), ahogy a nyugati intellektus megkerdojelezhetetlen velemenyt alkot arrol, hogy a zsidok mindent megtettek egy alku erdekeben, pedig semmi sem tortent azonkivul, hogy olyat ajanlottak nekik, amit nem tudtak elfogadni. Ezt a palesztinok hibajakent felfogni kulonosen elegans, de ami a lenyeg, kirakja a hangsulyokat.
Mar megbocsass, de kulonosen undoritonak talalom, ahogy a nyugati elit megiteli, hogy mar megint a zsidoknak van igazuk, a budos terrorista arabok meg kaptak eleg lehetoseget.
En azt mondom, hagyjuk meg Izrael-nek, hogy bizonyithasson, ha ennyire jofejek. Vonjunk meg toluk _minden_ kulfoldi tamogatast, vezessunk be olyan embargokat veluk szemben, amilyeneket ok tartanak fel a palesztinokkal szemben, aztan nezzuk meg 20 ev mulva, hogy letezik-e meg egyaltalan az orszag.
Ez lenne a tisztesseges megoldas.
Oldjak meg maguk mindazt, amiert felelosek, nekem szemelyesen nagyon elegem van belole, hogy a vilagpolitikai konfliktusaink nagy resze ebbol a konfliktusbol szarmazik.
Arafat, Barak, Clinton tárgyalás. Önkormányzati jogokat akartak adni a palesztinoknak.Arafat megsértődött, mert Jeruzsálem óvárosában is lett volna önkormányzatuk.A tárgyalásoknak lőttek.
Szóval mondom, példákat lehet hozni. Lehetett volna egyezkedni, de akkor nincs üzlet a további harcokban.
Könnyű Izraelt folyamatosan elmarasztalni. Kétségtelenül nem tart be számos szabályt. Szerelemben, háborúban nincs szabály.Mirét tenné, ha a másik oldal sem tartja be. Tűzszünetet kötnek, aztán 1-2 nap múlva robbantgatnak.
Azt nem mondtam, hogy nem létező jelenség a szélsőséges ultraortodox vonal.( Egy ismerősöm 56-ban kint harcolt. Ő azért jött vissza, mert már akkor érezhető volt ezen emberek fanatizmusa. Nem különben, a másik oldalon.)
Azonban a fanatikusok leállitása lehetetlen. A probléma a "demokratikusabb" beállitottségu zsidók szélsőségesebb beállitódása lett. Kitermelte a szélsőséges arab fanatizmus. Ezt a csomót csak agressziv kardcsapással lehet elvágni. Ha a Hamasz sokat vacakol, visszafordithatatln lesz a folyamat.
Hozhatjuk a példákat, mint irtam.Az nem visz előrébb.
A magasabb politika szintjén a Hamaszon most több áll, vagy bukik.
Igen.A példa kedvéért. A palesztin média reklámozza a "robbantsd fel magad és jól jár a családod". Most igy tovább lehet jutni? Nem.
A rasszizmus tény lett Izrelben. Változáshoz meg kell a Hamasz is.
Mellesleg, ha mar itt tartunk, mikor fog Izrael mindazoknak karteritest fizetni, akiket alapitasakor fegyverrel kergetett el a hazabol? Itt kinel van a "labda"?
Meg a legizraelbaratabb torteneszek szerint is altalanos jelenseg volt, hogy a zsido miliciak kihajtjak a hazukbol es elkergetik a palesztin csaladokat (ellentetben a borzaszto naiv "elmentek maguktol" szovegtol, ami meg mindig a hivatalos allaspont a felinformalt elit koreiben), akik azota mar a harmadik generaciot elik le menekulttaborban?
Egyaltalan van-e akkora vagyona Izrael-nek, hogy ilyesmiert karteritest fizessen? Egyaltalan miert hagyjuk nekik, hogy fenntartsak azokat a taborokat, amik az allamuk megalapitasa miatt alakultak meg?
Hanyinger, amit az amerikai es europai elit tesz az ugyben, ugy csinalnak, mintha a humanizmus oldalan allnanak, pedig egy rasszista vagyukat segitik eppen, egy etnikai alapu teokraciat.
Ugye, hogy kimondva milyen undoritoan hangzik?
Izrael semmivel sem jobb a palesztin hatosagnal, az a kulonbseg hogy a katonai hatalom (es ennek megfeleloen a felelosseg) az ovek.
Te el is hiszed, vagy tudod, hogy olcso megideologizalasa a helyzetnek, amit kepviselsz? Akarsz latni jelenteseket teljesen ok nelkul fejbelott otevesekrol? Egyaltalan elolvasod azt, ami kenyelmetlen neked?
Nem linkelem meg egyszer a bt'selem-et, mert ha foglalkozol a helyzettel, ismerned kell, ha meg nem, biztos nem szolnal bele, ugye?
A "labda" (en inkabb hivnam raketanak) az izraeliek kezeben van, tul sokaig hagytuk nekik elni ezt a kenyelmes allapotot arrol, hogy kinek kene miben engedni. A "labda" annak a kezeben van, aki eleg szervezett es eleg felelos ahhoz, hogy tegyen valamit, mert a masik oldal sosem volt abban a pozicioban, hogy szetzilalja a teljes tarsadalmat. A "labda" azert is az izraeli oldalon van, mert amig nem tartjak be a szerzodeseiket, addig folyamatosan visszaelnek a nemzetkozi kozosseg bizalmaval, amit igazabol -emberjogi tortenelme alapjan- amugy sem erdemeltek volna meg soha.
Aki Izraelt vedi, hasonloan viselkedik, mint azok, akik anno Sztalint, Hitlert, vagy most Kim Dzsong Il-t vedik. Az nyugati elit rengeteget tett azert, hogy ezeket a dolgokat a szonyeg ala soporje, csak ugy, mint anno Sztalin alatt, a motivaciok is nagyon hasonloak.
Egyeni szimpatiak alapjan dolnek el ezek a dolgok, es hat, barhogy is nezzuk, ha valahol ebben a kontextusban rasszistat kell keresni, akkor azok az Izrael-t vedok. Lathatoan, az izraeli haborus bunok palesztin aldozatai nem ernek tul sokat a szemukben.
Jaffa városában a közelgõ parlamenti választások kampányában az egyik zsidó párt aktivistái nagy összegû pénzt ajánlottak az Izraelbõl távozni hajlandó õslakos palesztinoknak. A zsidók egy csomó bankót akartak átnyújtani az izraeli labdarúgó válogatott palesztin származású játékosának, de az gyakorlott mozdulattal szétrúgta a pénzköteget, s a jaffai arabok pedig agyba-fõbe verték a szélsõséges zsidó pártaktivistákat."
itt töbször hivatkoznak a nemzetközi felépés hiányára, ami igaz, és elitélendő. én úgy gondolom ennek fő oka az usa, eccerüen senkinek, europának főleg nem ér annyit az ügy, h konfliktusba keveredjen emiatt az usával. és ne feledjük európának különösen kényes kérdés minden, ami a zsidóságal, izrael államal kapcsolatos.
A célzott lövésen a fejesek leszedését értettem. Amúgy sokszor elgondolkodom a gyerek áldozatokon. Emlékszem amikor az intifáda beindult, lelőtték azt a fiatal 13 éves gyereket. Nagy port vert fel a világban, és itt a dilin is. Ment a vita.13 évesen már felnőtt harcosok, tehát a helyi szokás szerint "katona". Ellen válasz: Kővel dobált, és célzottan lőtték le. Aztán később kiderült egy távolabbi kameránál, hogy a katona nem a gyerekre célzott. Folytatódik másképp is a média kihasználása. A tv kameréi előtt kihajtják a gyerekeket, ott nincs fegyver. Tv el, aztán jön az AK. Jött az ellen példa a 13 éves gyerekre. Zsidó telepesre lőttek, és a kezéből lötték ki a 2-3 éves geyerekét. Erre mit mondanak a többiek, a telepsre lőttek. Mit kersett ott. Nem célzott volt a lövés. Oda-vissza megy a bizonygatás.
Én nem kívánom Izraelt védeni, tudja azt magától is. Azonban abból indulok ki, hogy harc folyik Izraelben és környékén. A terror, buszok stb. ellen nálam gyáva dolog. Azt tiszteltem, amikor palesztínok sárkányrepülővel beszálltak egy izraeli katonai objektumba, és tűzharcban! megöltek jópár katonát. Na ezt becsülöm. Bármennyire Izrael oldalán állok is. Ehhez kellett bátorság. Arról is tudok persze, hogy az izraeli katonáknak tele a hócipője a rendőri munkával. Katonák, és nem rendfentartók akarnak lenni. Nem tisztázatlan helyzetekben használni a fegyvert, ahol minden lövéssel el kell számolniuk, és a kemra + a vágás után meg lehet magyarázkodniuk, mi történ. Netán sittre vágják őket. A rendőri munka legszarabb része a megszállt területekről elköltöztetett zsidók esete. Az ember esze megállt, amikor a képeket látta.
Hm. A statisztikák elég ijesztőek, kétségtelenül. Főleg a fiatalokat illetően.
A labda a palesztinok oldalán van. Elismerni Izrael államot, és lefegyverezni magukat. (A bizalmatlanság miatt nem teszik le a fegyvert, ahogy a zsidók sem természetesen.) A garanciát az önvédelemre bármelyik félnél a fegyverek megtartása jelenti. Igaz, a támadásét is jelenti ez egyben. Ismerjék el Izraelt, és tartsák meg a fegyvereiket. Nem tudom, hogy van-e erre esély. Az a Saron, akit a sitten látnál szívesen, pont ez az ember kezdte meg a komolyabb tárgyalásokat és engedményeket a palesztinok felé. Most, hogy kómában van, talán lőttek ennek az enyhülésnek. Őszintén szólva a palesztinok sem könnyítik meg a dolgot. Elmennek az oroszokhoz, hogy járjanak közbe, de annak biztos ára lesz. A számlát majd benyújtják. Igaz, elutasították a Bin Laden által felajánlott "segítséget". Ez azért bíztató.
A nemzetközi közösségről nagyon negatív a véleményem, mióta lazán végig nézik a népírtásokat. Európa az élen jár ebben.
Szóval Izrael teljesen elhagyja a 67-es területeket. Visszaengedi a 2 millió palesztin.
A palesztinok elismerik Izrael államot, és dolgozni, tanulni fognak.Megszakítják a kapcsolatot a szélsőségesekkel. Aztán békében élnek, míg meg nem hallnak. A véleményem, hogy csak rövidtávú békéket - jobban mondva tűzszüneteket - lesznek képesek teremteni. A palesztínok elképesztő módon szaporodnak. A területük teljesen fejletlen. A szegénység és elégedetlenség továbbra is a nyakukban marad. Valakin a port el kell verni. Marad Izrael. Ez a terület évezredek óta harcban áll egymással folyamatosan. Most sem lesz megoldás. Előbb az olaj, aztán a víz lesz a probléma. Majd jön az élelmiszer. Szóval, ez nem Szaud Arábia, hogy az olajból havonta jöjjön a 3.000-USD a zsebekbe. És persze a palesztinok részéről is több akarás kellen.
Nem, nem lehet, mert nem megyek odaig. Csakis arrol beszelek, hogy Izrael _most_ illegalis (haborus bunok) modszereket alkalmaz azok alapjan a szerzodesek alapjan, amiket alairt. Tovabba ne keverjuk ide az antiszemitizmust, voltak nagy zsido tuntetesek Izrael ellen, ha gondolod, mutatok kepeket, ahogy kaftanos hasszidok Izrael zaszlot egetnek.
Azonkivul, amikor azt mondtam, hogy olyan orbanista lenne, a problema szonyeg ala sopresenek a modjarol beszeltem, amit lehet hogy szerencsesebb lett volna mondjuk struccpolitikanak hivni, dehat igy sikerult.
A velemenyed (vagy akar az enyem) arrol, hogy melyik oldalnak van igaza, meg egyszeruen nem szamit, azonkivul, hogy mi miket gondolunk a ket oldalrol.
Az viszont, hogy a nemzetkozi kozosseg turi-e azt a mindennapos gyakorlatot, amit Izrael allam folytat, nem egyeni szimpatiak, hanem torvenyek alapjan kene megitelni, ezekszerint a kriteriumok szerint pedig mondjuk Saron-nak a Milosevics melletti zarkaban kellett volna toltenie elete jelentos reszet.
A terulettel kapcsolatos reszigazsagok pedig nem igazoljak a mindennapos eroszakot a lakossagon.
Különben kár volt belekeverned a jobb vagy a bal oldalt ebbe a témába. Jellemző módon, rögtön a jobb oldal rasszistanácikirekesztő cimkéjét ragaszthattad -jelőlhetted - a homlokomra, és ezzel beléphettem az Orbán párt Káin frakciójába. Kapásból kirekesztve, elhatárolva, a normálisan gondolkodó emberektől.
Köszönöm. Igy tudom, hogy engedélyt kell kérnem rögvest ponttá zsugorodni és kollapszust szenvedni.
Lehet, hogy a számodra undoritó a véleményem. Azonban szabad véleményt nyilvánitani Magyarországon.Bocsánat. A köztársaságban. Vagy esetleg az a gond, hogy egy jobb oldali nem antisztemita?:-)
Minden Izraellel kapcsolatos topik vége az, hogy ki nem tartotta be a nemzetközi egyezményeket. Izrael államalapitása? Lehet brillirozni aki akar.
Innentől lehet az Ősrobbanásig sorolni, hogy ki volt ott előbb, mikor mit csinált, és melyiknek van több joga.
Az, hogy megértem őket, nem jelenti azt, hogy egyetértek teljes mértékben az ott élőkkel. Azonban az izraeli helyzeten innen nem tudok változtatni, mert az Izraelben elhangzott mondatok végére a pontot mindig a fegyverek teszik.
Csak a mihez tartás végett. Nekem a célzott lövések még mindig "humánusabbak", mint a buszokon, piacokon és forgalmas helyeken válogatás nélkül megölt emberek tömkelege.
Az első hozzászólásomban a "tengerbe szoritás" is olyan ENSZ gyakorlat az arabok részéről. Akkor most ki a rasszistább?Aki csak a nőket osztaná fel az emberei között meg a javakat, a férfiakat meg kiirtaná, vagy aki esetleg nem őlné meg az ellenfelét, csak szeretné messze tudni magától.
Tedd meg javaslatodat a békefolyamat meginditásához, és az eddigi cselekedetek semmisé tételére. Töröld ki az emberek tudatából a félelmet, haragot, gyűlöletet. Szedd össze a szabadkézen forgó fegyvereket. Stb.............
Komoly zavar van a fejedben. Lathatoan fogalmad sincs a palesztinai helyzetrol, es a Hamasz szereperol, az meg ahogy azt hogy nem sajnalod oket marokkoiak remtetteivel indoklod, kulonosen elegans.
Tegyel magadnak egy szivesseget, es tartsd meg magadnak a velemenyed a jovoben a temaban, mert egyaltalan nem segitesz a sajat oldaladnak sem, szinte szegyellem ezeket a labdakat lecsapni, amiket feladsz.