éppen azont beszélgettünk, hogy kilométerekről meg lehet jósolni, hogy a történelemtanárok jobbosok .. <br>eddig ezt vicces dolognak találtam, de kezdem azt hinni, sokkal több van emögött ..
A történelem azt tanítja nekünk, hogy a baloldal gyilkos rendszert működtetett 40-80 évig, és mind gazdasági téren, mind erkölcsileg megbukott!
Továbbá azt is tanítja, hogy egy bukott diktatúra után (lásd Hitler) el kell távolítani a hatalom közeléből a régi rend képviselőit, és az alapoktól kell újrakezdeni.
Nagyjából ez az a pohár, amelybe 90 után nem öntöttek tiszta vizet (majdnem sehol) a posztszovjet államokban.
Következmény: mérhetetlen korrupció, átláthatatlan összefonódások, harácsolás, kiárusítás, elképesztő igazságtalanság, a szegényebb rétegek mind nagyobb lecsúszása, az "átkos" képviselőinek egyre szemtelenebb grasszálása mindenütt.
Ez a történelem mégoly csekély ismeretében is végtelenül felháborító és elfogadhatatlan!
Először is a kommunistákat én nem sorolnám a bal oldalra. Kétségtelen hogy a kommunizmus baloldali mozgalomnak indult, és végéig annak vallotta magát. De ma már tudjuk hogy diktatúra volt keményen.
A félreértés abban áll, hogy mind a jobboldali, mind pedig a baloldali gondolkodás csak demokráciában értelmezhető. A diktatúra az diktatúra, akár jobbosnak, akár balosnak állítja be magát. Tehát amikor a jelenkori jobb és baloldalról beszélünk (mármint demokráciában értelmezve) akkor igazából egyik pártra sem lehet ezt ráfogni. Ez megerőszakolása a tényeknek.
Helyesebb a liberális, és a nemzeti megfogalmazást használni..
de azt gondolom, hogy a bűvös szó a kontextus .. gyakran előfordul, hogy ugyanazt a dolgot, jelenséget az ember teljesnmásképp látja .. ha tágabb vagy szűkebb kontextust vesz .. ha az események, tények egy tágabb körét veszi kontextusként ..
az az ember, aki csak az adott hetet, hónapot, évet látja maga előtt, nyilvánvalóan szemellenzőt hord, és kizárja magát (még ha nem is akarja) a tisztánlátás élményéből ..
Hidd el, eléggé ismerem :) Mondjuk szerintem se mi vagyunk a világon a legszerencsétlenebb nép, a lengyelek és a zsidók tényleg hatványozottan többet "szívtak" az idők során.
Ugyanis csak az vélekedhet így, aki csak a magyar történelmet ismeri.
De nézzük egyszerre a görög, albán, szerb, bulgár, román, lengyel, cseh, szlovák, finn litván, észt történelmet. Vagy akár az írt. A kuaukázusi népeket már ne is említsük ( örményország, grúzia).
Sőt, hogy le is köphessetek. A zsidó történelem sem egy diadalmenet. (Az utóbbi 50 év az nem reprezentatív.)
Teljes mértékben egyetértek. Én ugyanezt az utat jártam be. Talán azzal a kivétellel, hogy én 80-ban már nem hittem Kádárban. Lehet, hogy idősebb vagyok?:)
Ez csodálatos. Remélem akkor sem a baloldali MSZP-re, sem a baloldali Fideszre nem szavazol. Mert ha az analógiád alapján a mai baloldal is csak elvesz, rabol, lop, osztogat, akkor nehezen nevezném a Fideszt, mint volt liberális, volt konzervatív, jelenleg balos populista pártot jobboldali pártnak. Nem akarom megrendíteni letisztult világképedet, de ma sem a baloldal, sem a jobboldal nem jelenti ugyanazt, mint anno. Nincsenek kommunisták, nincsenek reakciósok. Ha mindent a történelem szempontjából próbálunk értelmezni a jelenben, téves következtetésekre juthatunk.
nem azért, mert jobbos vagy - az végül is szíved joga. De olyan botorságot mondani, hogy a baloldal nem adott soha semmi pluszt, ráadásul a francia forradalmat felhozni példának - nem kimondottan a szakmai tudás csúcsa :(((
Ez forditva van.Ha valaki nem buszke hazafi es konzervativ,akkor nincs ra eselye,hogy ebren birjon maradni egy gimnaziumi tortenelemoran igy nem is valhat belole tortenelemtanar.:)
Ez olyan mint,hogy:legyel uszo fiam,nezd meg azok milyen szep szal vallas eros emberek.Pedig valojaban az eleve erre genetikailag legalkalmasabbak lesznek szep szal vallas uszok,a tobbiek meg kiselejtezodnek,ha probalkoznak is.
Tekintve, hogy a kérdéssel érintett vagyok, azt tudom válaszolni, hogy a történelemmel foglalkozók világosan látják azt, hogy az un. baloldal, a francia forradalommal kezdődően soha semmilyen gazdasági pluszt, nem teremtett. Az újkori történelemben az un. baloldal csak elvett javakat a megteremtőitől, vagy a tulajdonosaitól, hogy aztán az ő sajátos szempontjai szerint elossza azokat az eszmei hűbéresei között. Illetve nagyrészt megtartsa magának.
Ezt felismerni nem kell, hogy akadémia tag legyen az ember, de csak 35-40 évesként kezdi el látni világosan. A később érő tipusok is ugyanígy rájönnek erre (hogy nickeket is említsek PuPu, vagy özv. Bitera) de 50-60 körül járva már fékezőleg hat a gondolkodásukra annak bevallása, hogy egész életükben rossz oldalon álltak.
Nekem is volt 1980-85 között kádári időszakom, a rendszerváltáskor SzDSz-es, 1994-ig, amíg megtaláltam a helyemet. Ezért nem tudom igazán elítélni nézetükért a most nálam fiatalabbakat.
A régi rendszerben a történelem tanár volt az akinek a legtöbbet kellett hazudnia, őket követték a magyar tanárok. Aki ma magyar történelmet tanít annak nem lehet egy 70 évig fennálló, majd megbukott kommunista rendszer szimpatikus és folytatható.
Igen. Valószínűleg az említett töritanár, amikor "lejobbosozzák" nagyon jól tudja milyen szép hosszú dupla órát lehetne tartani abból ki is jobbos és balos valójában. Nem ártana az itt fórumozóknak sem egy ilyen törióra.... :-)
az én töritanárom 98-ban mdf-esként indult az önkormányzati választáson. az osztályfőnököm földrajz-töri szakos volt (nekünk csak földrajzot oktatott), ő viszont utálta a fideszt, de a szocikat is fikázta rendesen.
Minden magyart én sem szeretek, mégsem vagyok liberális. Aki pedig jól ismeri a történelmünket, tudja, hogy többször voltunk hülyék, mind okosak. Valahogy mindig beszoptuk.