New Proficiency Gold coursebook - Jacky Newbrook és Judith Wilson New Proficiency Gold exam maximiser - Richard Mann with Jacky Newbrook and Judith Wilson + ezeknek a hanganyagát.
+ Proficiency Practice Tests Plus - Jakeman - Kenny + minél több CPE gyakorló tesztet beszerezni
esetleg még az
Advanced Language Practice - Michael Vince with Peter Sunderland (ebben viszont keverednek a CAE és a CPE tesztben lévő feladattípusok, ezért csak kiegészítőnek ajánlom. De szvsz egy nagyon jó könyv.)
Hogyan milyen gyorsan lehet felkészülni? Passz :-) Ahhoz tudni kellene, h pontosan milyen szinten állsz. Mindenestre ha motivált, lelkes és kitartó vagy, akkor szvsz (magamból indulok ki); Reading - 3-4 hónap Listening - 3-4 hónap Writing - 3-6 hónap (erre viszont egyedül elég nehéz) English in Use - 6-9 hónap (itt az a "gond", h aktív feladatok vannak; mondat formálás, szöveg tömörítés...) Speaking - ez nem tudom, 3-4 hónaptól akár 1-2 év... Itt már elvárják a folyamatos, pontos beszédet, gyakorlatlag anyanyelvi szinten. Erre egyedül nem igazán lehet felkészülni. Vagy tanár vagy külföld...
Ezeket az időszakokat úgy értsd, h minden nap foglalkozol vele minimum egy órát. Ha erre nincs időd, akkor hosszabb időtávokban gondolkozz!
Kedvtelésből csinálod? Szvsz megéri, ha másért nem, egy sikeres CPE tutira megnöveli az önbizalmadat :-) De ha van CAE-éd, szvsz az elég.
(amúgy nekem CAE van, a CPE még nincs meg. Úgyhogy a véleményemet így vedd figyelembe)
Tanacsotokat szeretnem kerni. Velemenyetek szerint egy korul-belul CAE koruli szintrol hogyan, mibol, milyen gyorsan lehet felkeszulni CPE szintre? Egyaltalan, megeri-e, vagy felesleges a strapa, ha a leendo szakmam nem koveteli meg, csak kedvtelesbol vagnek bele. Elore is halasan koszonom a valaszaitokat!
Annak idején, amikor vizsgáztatok nem emlékeztek ,hogy hánykor kezdődött az írásbeli nyelvvizsga?Fontos lenne,mivel úgy néz ki aznap nekem suli lesz ,és egy fontos órám amiről nem csúszhatok le.
Szia! Bocs h csak most válaszolok. Szvsz fognak, a decemberi is 5 rugóval drágább volt mint az azt megelőző. De az igazsághoz hozzá tartozik, h nekem úgy tűnik h a tanfolyamok árát nem emelték. Szóval passz, de készülj fel a legrosszabbra.
"Én azt hallottam, hogy a Rigó meg a BME nehezebb, mint a Cambridge középfokú, mert a Cambridge-ben nincs fordítás."
Egyik Cambridge nyelvizsgában sincs fordítás, ebből a szempontból valóban könnyebb. Viszont az FCE nyelvtani (English in Use) része elég kemény. Nekem nincs személyes tapasztalatom más angol nyelvvizsgákkal, de azt tudom, h. mikor egyetemista voltam, mindenki a Műszakira ment nyelvvizsgát tenni, az FCE senkinek sem jutott eszébe. Nem véletlenül!
"Nyáron is indítanak tanfolyamot?"
Szoktak, szuperintenzíveket ha van elég jelentkező (minimum 7-8 fő)
"Mikor vannak vizsgák, és mennyivel előtte kell jelentkezni?"
Amit az előbb belinkeltél, ott le van írva. :-)
"A Headway-t is én kérdeztem. A kék részében nem volt semmi új a sárgához képest..."
Sőt valszeg az upper-intermediate szint is ugyanazt tartalmazza, mint az előző két könyv. Látványosan más témát nem fogsz tanulni egyik szinten sem, mindig visszatérnek az előző kurzusokon vett dolgok, csak egy kicsit bővebben, azzal a céllal, hogy megszilárdítsák a tudásodat. Legalábbis gondolom, nem vagyok nyelvtanár.
"Ott a Cambridge nyelvtanfolyamon milyen könyvből tanultok?"
Headway, English File, Cutting Edge, összevissza. Nyelvvizsga felkészítőkön a "Gold" könyveket használják, azt hiszem.
"Tudnak a tanárok magyarul?"
Nem jellemző. Általában 2 éves szerződéseket kötnek, és ha az letelik, elmennek más országba, az ottani BC-ba. Úgyhogy nincs idejük megtanulni magyarul. Bár tudok olyan tanárról, aki tud magyarul, de ő valszeg már korábban is élt Magyarországon.
"Szerinted hogy lehet fejlődni?"
Passz. Olvas sok angol újságot, magazint,moziba feliratos filmekre menjél, DVD-én eredetiben nézd a filmeket, nézd a BBC-t, ha van HBO-d, állítsd át eredeti nyelvűre, halgas sok angol pop-rock zenét. Ha ezt "célirányosan" csinálod, az nagyon feltudja hozni a "listening" és "reading" szintedet, és meglepően gyorsan.
"Melyik a jó tanfolyam? A Cambridge?"
Szívem szerint azt mondanám, próbálj ki minnél több nyelviskolát, aztán amelyik beválik, ott folytasd. De így kérdez utána azoktól, akik már jártak valamelyikbe, mik a tapasztalataik. Azt is érdemes megtenni, hogy elmész néhány nyelvsuliba, és megkérdezed személyesen őket az ügyfélszolgálatnál. Általában jelzésértékű, h. mennyire tudnak válaszolni a kérdéseidre. Másik mód, h. kitöltesz egy szintfelmérőt, a kérdések színvonalából, a tesztből is ki lehet következteni egypár dolgot a suliból.
"Vagy elég, ha itthon csücsükélek és olvasom a Harry Pottert?"
Az nem rossz, olvas sokat, Harry Pottert, bármit! Bővíti a szókincsed, anélkül, h. észrevennéd. :-)
Én azt hallottam, hogy a Rigó meg a BME nehezebb, mint a Cambridge középfokú, mert a Cambridge-ben nincs fordítás.
Nyáron is indítanak tanfolyamot?
Mikor vannak vizsgák, és mennyivel előtte kell jelentkezni?
A Headway-t is én kérdeztem. A kék részében nem volt semmi új a sárgához képest...
Ott a Cambridge nyelvtanfolyamon milyen könyvből tanultok? Tudnak a tanárok magyarul? Te milyen és hány Cambridge tanfoylamot csináltál meg?
Én jobban örülnék egy nemzetközileg elismert papírnak... Már csak a biztonság kedvéért... Bár lehet, hogy egy nemzetközileg elismert középfokúval is kitörölhetem a... Ezt aláírom.
De nekem azt mondták, hogy a Cambridge könnyeb, mert abban nincs fordítás. Azt nem tudom, hogy hogy ismerik el itthon, nekem a diplomához minden szakomon csak alapfokú c kellene. És a hülyeségemen múlik, hogy azt fogom-e megpróbálni, mert ha nagyon hülye vagyok, akkor persze, hogy igen, még a középfokú előtt... :(((
Szerinted hogy lehet fejlődni? Melyik a jó tanfolyam? A Cambridge? Vagy elég, ha itthon csücsükélek és olvasom a Harry Pottert?
Én említettem ,hogy 36 ezer(maki) de az a CAE a közép azér az szerintem olcsóbb.... Volt egy táblázat a BC oldalán ,ahol minndegyiknek le volt írva az ára,de már nem tudom hol.
FCE - First Certificate in English CAE - Certificate in Advanced English CPE - Certificate of Proficiency in English
Most ősszel a nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamok 84 rugóba kerülnek, ez 66 órát takar. És ebben nincsen benne a vizsgadíj, ami nem tudom mennyi, de mintha topicban valaki az írta volna, h. 36 ezer = azaz előkészítő és nyelvvizsga = 120 ezer ft. Szóval húzós nagyon...
Az FCE jelenti a középfokot. Ha csak a diploma miatt kell, vagy a felvételi pontok miatt, akkor nem ajánlom, ugyanis nehezebb, mint a többi Magyarországon letehető középfokú nyelvvizsga + ugye jóval drágább. Az egyik tanárom mondta, h. Magyarországon relatíve kevesen teszik le az FCE-t, pont a nehézsége és az ára miatt. A műszakin, rigóban vagy máshol könnyebb a nyelvvizsga, és olcsóbb is.
Valaki kérdezte, h. elég e az FCE-re, ha végigvette a Headway Intermediate tankönyvet. Szvsz nincs esélye. Át kell venni hozzá az upper-intermediate szintet is. Más államilag elismert középfokú vizsgára viszont lehet hogy elég az intermediate is.
Mind a CAE mind a CPE a magyar rendszerben felsőfokúnak számít. Az európai rendszerben a CAE = C1 szint a CPE = C2 szint. Talán úgy lehet a kettőt szétválasztani, h. a CAE a felsőfokú, a CPE meg az anyanyelvi szint.
Ha megvan a CAE, az az esetek elsöprő többségében bőven elég, sőt akkor már király vagy, nagyon jó nyelvtudással! Úgyhogy szerintem ne állj meg a középfokúnál, a CAE elérése legyen a célod! (sőt, újra visszatérve a középfokúra, az FCE-t szvsz felejtsd el, ha középfokú kell, azt tedd le máshol. Az FCE perpillanat nem ér meg annyit).
Én csak két esetről tudok, ahol külön megkövetelik a CPE-t. Az egyik az egyetemi angol szak, ahol 4 v. 6 szemeszter után elszokták várni a hallgatóktól, h. meglegyen a CPE, ha nincs, akkor nem folytathatják a tanulmányaikat - a Pázmányon tuti h. így van, és szvsz az ELTE-n is. A másik pedig ha angol elit egyetemre akarsz kijutni (Oxford, Cambridge) Phd-re, akkor kell, h. meglegyen a CPE. De más angol egyetemeken simán elfogadják a CAE-t.
Amúgy jártam a BC-be, én alapjában véve megvagyok velük elégedve. Szerencsém volt a tanárokkal, jól tanítottak, lelkesek voltak, lelkiismeretesek szóval nekem tetszett/szik. Ráadásul hajtok a CAE-re, úgyhogy mindenképpen megyek tovább az ősszel.
"Én annyit tudok, hogy a Cambridge nyelvvizsgák a Benczúr utcában vannak, és állítólag ott van a British Council is, és van ott valahol egy angol nyelvű könyvtár is, ahol vannak a Cabridge-re felkészítő nyelvtanfolyamok."
Igen, én is úgy tudom, h. Magyarországon csak a BC-nél lehet letenni a Cambridge nyelvvizsgákat.
A British Council címe megtalálható a honlapjukon, amit Te is belinkeltél: 1068 Budapest, Benczúr u. 26.
Itt van a könyvtár is. Hogy mennyi a könyvtár tagsági, azt nem tudom, de ha jelentkezel valamelyik tanfolyamukra, akkor azzal automatikusan jár fél év könyvtári tagság is.
Az FCE, CAE, és CPE nyelvvizsgákra külön felkészítő tanfolyamokat szoktak indítani. Előnyük, h. sok ottani tanárnak van vizsgáztatási joga is, ezért pontosan tudják, h. mire kell a diákokat felkészíteni. Hátránya, h. roppant drágák a tanfolyamok. Viszont szvsz (és ez szigorúan a magánvéleményem) jobban megéri letenni a CAE-t vagy CPE-t, mint más nyelvvizsgát, ugyanis ezeket Botswanától Szingapúrig mindenhol ismerik és elfogadják. És úgytudom, h Magyarországon is államilag elismert nyelvvizsga (bár ebben nem vagyok 100%-ig biztos, lehet hogy le kell tenni egy különbözetit, ugyanis a Cambridge nyelvvizsgáknál nincs olyan feladat típus, h. fordítás).
Én is úgy tudom a BC nem egy külön vizsga,hanem a Cambridge a BC nyelvvizsgája. Viszont ,ami engem is érdekelne hogy hol van a BC könyvtára,és hogy mennyi lehet a tagdíj?
Én annyit tudok, hogy a Cambridge nyelvvizsgák a Benczúr utcában vannak, és állítólag ott van a British Council is, és van ott valahol egy angol nyelvű könyvtár is, ahol vannak a Cabridge-re felkészítő nyelvtanfolyamok.
De nem tuom egyiknek sem pontosan a címét. Valaki írja be!
És azt sem tudtm, hogy a British Council-nak külön nyelvvizsgája van, azt hittem, hogy az ugyanaz, mint a Cambridge...
De várjatok, most a Cambidge az egy városnév, gondolom ott van egy egyetem, a British Council meg azt jelenti, hogy Angol Nagykövetség, nem?
engem a proficiency szint érdekelne. a cambridge mellett a british councilt hallottam sokat emlegetni mint "nagy" nyelvvizsga. valakinek van tapasztalata a BC megfelelő szintje (nemtom hogy hívják, talán mastery?) és a cambridge prof. szintje között mi a különbség-hasonlóság? ill. melyik elfogadottabb, értelmesebb, stb. még tudom pl h létezik a pitman meg pár másik, de nekem úgy tűnt h az előző kettő a legelismertebb. első körben azért érdekelne, hogy cambridge, vagy BC, mert megrendelném a nyelvvizsgához kapcsolódó megfelelő könyvet/workbookot h fel tudjam mérni egyáltalán vagyok-e prof. közelében.
Én nem mondom, hogy nem ritka, de van ilyen az angolban. Mutatok egyet, s ezt biztos nem Némethné Hock Ildikó intézte így :D Ettől még nem gyakori, de van.
'secondary school'-t vagy 'grammar school'-t lehet használni 'középiskola' illetve 'gimnázium' értelemben , de nem 'secondary grammar school'-t. Ez tipikusan egy olyan Hunglish szó aminek aminek a széleskörben való elterjedése az 1000 kérdés 1000 válasznak tudható be. Csak nézz utána valamelyik nagyobb egynyelvű szótárban.
Egyáltalán nem baj, ha használod a Headwayt, habár saját tapasztalatból mondom hogy én mindig is utáltam az angol tankönyveket (Lifelines, Opportunities, stb.) és nem vettem nekik hasznát egyáltalán miközben készültem a nyelvvizsgára. Lehet, hogy kissé elcsépeltnek tűnik, de próbált meg beszerezni a kék English Grammar in Use-t (a Murphy-félét) mert az rengeteget segített anno, középfokra a Libotrade-es szókincsminimum is tökéletesen megfelel meg a legtöbb piacon kapható kiadvány. Szerintem óvakodj nagyon az 1000 kérdés 1000 választól, esetleg átfuthatod a szószedetet de abban is találhatóak olyan szarvashibák mint a 'secondary grammar school' és társai. A beszéd miatt meg nem kell izgulnod, minél több szót tudsz, annál jobban fog menni, meglátod. Próbálkozz meg néhanapján angolul gondolkozni és több médiát hallgatni, a szótárban lévő példamondatok is sokat segítenek ezen. Sok sikert!
Régen úgy volt hogy az A minősítéssel letett proficiency mentesített. 98-ban. Azóta passzos. Anyanyelviek igen. Legalábbis gondolom mindig, de ebben nem vagyok biztos, kizártnak tartom mondjuk, hogy máshogy lenne.