Olvasva néhányak hozzászólásait, van köztünk pár "szerencsés", akinek megadatott, hogy eljutott Szaúd-Arábiába. Nekem csak útikönyveket és weboldalakat olvasva izgatta fel a fantáziámat, nem is hiszem, hogy valaha eljutok oda, de érdekelne néhány történet elsőkézből. Azt már tudom, hogy Chrudinák, Frei, Orbán vagy Gyurcsány hogyan építette a magyar-szaúdi kapcsolatokat, de most a "hétköznapi" vizitorok tapasztalataira lennék kíváncsi.
Az ország méreteiből és egy turista behatárolt lehetőségeiből adódóan biztos van néhány kalandos beszámoló.
Januárban nem, legközelebb március elején lesz egy Jeddah-Dammam-Riyadh túrám. Ha addig más nem jön közbe. Azon vacillálok, hogy a Dammam-Riyadh szakaszt nem kellene-e autóval kipróbálni, megnézni a "tájat". Ja, rekordot döntöttem az érkezésnél: egy perc alatt áthussantam az útlevél ellenörzésnél.
No, az Al Faisaliyah Hotel (Rosewood lánc tagja) étterméröl van szó, ha minden igaz, Il Terrazzo a neve. Tényleg nagyszerü kaja (ami nem mindig magától értetödö szaudi barátainknál), nagyon barátságos személyzet. A teraszról a tornyot lehet bámulni, ahol szintén jó étterem van a sokadik emeleten.
No, pénteken jöttem haza és pazar idö volt. 25 fok körül, az esték már kezdenek hüvösek lenni. Az Al Faisaliyah Centerben a torony lábánál van egy brazil stílusú étterem, ahol megdöbbentöen jót ettünk.
szeretnek hozza szolni a topikhoz, bar nem tudom, h azota kaptal-e valaszt a kerdesre.. szoval Jeddah fenyevekkel jobb hely, mint Riyadh. en mar 3 eve kisebb-nagyobb megszakitasokkal ott dolgozom es nokent mondom, h sztem jobb varos. nem tudom mennyire sikerult, v sikerult-e mar felfedezned, de jeddahban van pl az un java-lounge, ami egy shisha(vizipipa)-bar, zenevel(!), ami sztem kimondottan hangulatos. sorolhatnek meg bar ettermet, illetve bowling clubokat, aztan ott az osregi gold-souk, az aranypiac, a sok erdekesseggel:) illetve leteznek privat strandok(pl a Sheraton-e), ami kimondottan a `nyugatiaknak` epult, ill az O szamukra tartanak fenn, ahol lehet snorklingozni, napozni.. meg sehol nem lattam olyan tisztanak a tengert, mint ott:P
Fizukra lennék kiváncsi: Gépészmérnök, 5 év tapasztalattal, cégen belüli áthelyezéssel. Mit gondoltok mennyit lehet kérni a juttatásokon kívül alapfizuként?
Azon már túl vagyok, átolvastam az egészet. Én olyan emberrek szeretnék beszélni aki kint él/élt sokáig és a helyi viszonyokról tud mondani pár szót! Van itt valaki aki kézségesen segítene levélben? Köszi előre is!
Ugyan nem szorosan KSA téma, de az ammani reptéri Golden Tulip valóban lepra hely - ha éppen szükségszállás kell, arra jó. De ha 6-8-10 óráról van szó, akkor már érdemesebb lehet vagy bemenni Ammanba vagy még inkább le a Holt-tengerre és ott egy rendes szállodában kibekkelni a következö járatot. A Holt-tengeri Holiday Inn van talán a legközelebb a reptérhez (északról jövet az első), nem kell az ammani forgalomban sem csücsülni és kitünő szálloda.
Te még most sem vetted észre, hogy egy másik hotelröl beszélsz és fogalmad sincs arról, amelyikröl én írtam? Két Golden Tulip van Ammanban. Csak beleugattál, anélkül, hogy figyelmesen olvastál volna.
Kétlem, hogy oda egy szaudi vagy bárki is önszántából betenné a lábát. Az ammani reptér közelében lévö Golden Tulip egy lepra szükségszálló, ahova a Royal Jordanian azokat az utasokat teszi be, akik lemaradtak a repülöröl. Mi is így jártunk.
Tud nekem segíteni valaki? úgy néz ki lenne egy lehetőségem Szaúd-Arábiában dolgozni egy multi cégnél és vinném a családot is (8 hónapos a lányom). Az országról, csak nagy vonalakban van információm és érdekelne a kint élő magyarok tapasztalata első kézből! Írjon aki tud segíteni! Köszi előre is!
Nem, repülövel mentünk, de eléggé félresikerült az út. Indulás elött olyan homokvihar kerekedett Riadban, hogy öt órát várhattunk. Mivel ammani átszállás volt, ott már nem volt esti gép Bejrútba, úgyhogy a Royal Jordanian jóvoltábol a "Golden Tulip" nevü, szállodának csúfolt barakkban töltöttük a - hál´istennek rövid - éjszakát. Két-három whiskeyvel segítettünk magunkon, hogy ne csináljunk botrányt. (Legközelebb betaxizom a Kempinskibe.)
Az jó, olyanon én is voltam, igaz melódia kapcsán. Ott többek között átlapoztunk egy baromi vastag könyvet, ami csak és kizárólag a klf datolyaféléket felsoroló katológus volt...
Bejrútba a "tekerés" ugye nem szárazföldi utat takar??
Ma pedig egy privát datolyafarmon voltunk, 9000 fa, villa, úszómedence, grillezés. Mindez Riadtól kb. 70 km-re, nekem az autóút tetszett igazán, egy-két helyen voltak még sátras, tevés, bárányos helyiek. Ma 39 fok volt árnyékban, holnap tekerünk Beirutba.
Üdvözlet Riadból. Ma egy privát vacsorameghíváshoz volt szerencsénk, a helyi partnercég tulajdonosának a házában voltunk. Diszkréten, de leesett az állunk. Nem is a felkínált szesztöl, inkább a kívülröl alig sejthetö gyönyörü otthontól.
Egyelőre nem tudom, el kellene végre ezt az útlevél ügyet intézni végre. Jeddah jó (vagyis jobb) lenne, de nagyon tartok tőle, hogy ha megyek, megint Rijádban kötök ki ...