Keresés

Részletes keresés

freyya Creative Commons License 2006.05.10 0 0 180
Erről már én is hallottam/olvastam több helyről is, hogy a gyerekek azért nem élvezik az olvasást, mert pici koruktól kezdve leültetik őket a tv elé, ahol készen kapják a képeket, ahelyett, hogy mesélnének nekik, és kialakulna bennük az a képesség, amit te is mondasz, hogy hallott/olvasott szöveget az agyukban képszerűen tudjanak felfogni. De hát sajna sok szülő ahelyett, hogy erőfeszítéseket tenne a gyereke szabadidejének lehető legjobb kihasználására, bébiszitternek használják a televíziót. Meg is fogadtam, hogy a kölykeim iskolás koruk előtt heti egy-két húszperces meseprogramnál többet nem fognak látni. És utána is csak nagyon korlátozott keretek között, állandó felügyelettel nézhetnek műsort mindaddig, amíg saját maguk értelmesen tudnak már választani, és nem csak bámulják, mert miért ne. Ha csak unatkozik, menjen inkább focizni vagy olvasson!
Előzmény: Törölt nick (179)
Snakeins Creative Commons License 2006.05.10 0 0 178
De manapság miért nem tudnak olvasni?
Vagy csak nekem tűnik így?

Mintha egyre kevésbé tudnák magukat beleélni a fiatalok egy könyvbe; így aztán unalmasnak találják, és fel is hagynak a próbálkozásokkal.
Előzmény: Törölt nick (175)
tyutyus Creative Commons License 2006.05.10 0 0 174
hát pedig azért van az a Krúdy, amiben úúgy rezeg az a velő, hogy méltó képi megjelenítése a leírásnak (a bordély pláne ;-)
Előzmény: Törölt nick (170)
Snakeins Creative Commons License 2006.05.10 0 0 173
Mondjuk, bele nem haltam, de azért legközelebb nem lesz, csak ha kényszerítenek.
Előzmény: tyutyus (171)
Snakeins Creative Commons License 2006.05.10 0 0 172
Jókai - ne is mondd!
Egyik kedvenc regényrészletem Berend és Sallista párbaja a Fekete gyémántokból - és filmen hogy lelaposították az egészet! :-(
No persze, dramaturgia, tudom én, de azért egy kicsit mozgalmasabbá tehették volna.

Amúgy elég jó feldolgozások voltak, főleg a Várkonyi féle Jókai-filmek.

A Gűrük Ura viszont pazar lett!
Igaz, hogy Tolkien fantasztikusan kidolgozott minden részletet, de akkor is rendkívüli munka volt filmre vinni.
Bár az sem hollywoody darab.
Előzmény: Törölt nick (170)
tyutyus Creative Commons License 2006.05.10 0 0 171

A rendezőnek ez a képe alakult ki olvasáskor :-)))

Én nem tartom annyira tragikusnak, még akkor sem, ha szerintem sem közelíti meg a könyv humorát. Olyan ez, mint amikor elmész csajozni, és az előző szép élményedet várod bekövetkezni, de nem veszed tekintetbe, hogy az újabb delikvens igencsak más paraméterekkel nyomul bele az aurádba :-)))

Majd a következő próbálkozás hátha jobb lesz ;-)

Előzmény: Snakeins (169)
Snakeins Creative Commons License 2006.05.10 0 0 169
Hát ez az.
Ha olvas valamit az ember, kialakul benne egy kép a sztoriról; magában felépíti az egészet, elképzeli a helyszíneket, karaktereket, aztán, ha látja filmen, az néha köszönőviszonyban sincs az őáltala kidolgozott világgal.

Mondjuk, ebben az esetben más volt a probléma; szinte teljesen átírták az egészet, de egy sor eredeti idézetet benne hagytak, tele volt logikai bukfencekkel, és azok számára értelmezhetetlen poénokkal, aik nem olvasták a könyvet.

Nem is igazán filmre való a Galaxis útikalauz, szerintem elvetélt ötlet volt megcsinálni.
Előzmény: tyutyus (168)
tyutyus Creative Commons License 2006.05.10 0 0 168
Ez az olvasós nemzedékek problémája :-) Sztem többen látták olyanok, akik nem olvasták a télleg szuper eredetit.
Előzmény: Snakeins (167)
Snakeins Creative Commons License 2006.05.10 0 0 167
Szerintem az a Stirlitz volt.
(Vagyis A Tavasz tizenhét pillanata)
Vagy legalább is abban is volt ilyen jelenet.

------------------------------------------------------

Imádom a Galaxis útikalauzt - könyvben.

Megnéztem a minap a filmet, hát felért számomra egy természeti csapással.
Nagyon nagy csalódás volt.
Előzmény: Törölt nick (166)
Snakeins Creative Commons License 2006.04.13 0 0 162
Újra van Rózsaszín párduc!

Kíváncsi vagyok rá; a Peter Sellers féle sorozatot aligha lehet űberelni, bár a szereposztás pazar!

Mindenesetre ezt meg fogom nézni, már csak Jean Reno miatt is!
Snakeins Creative Commons License 2006.03.15 0 0 161
Kloss kapitány indul a héten a Filmúzeumon!
Én csak hallottam róla, állítólag méltó vetélytársa Stirlicnek (-gondolta Müller)
hannika Creative Commons License 2006.03.06 0 0 160
a császáros tényleg durva hiba, de a légiósat szerintem csak az ilyen "elvetemülten" tájékozottak tudták elcsípni, mint te vagy :)
Előzmény: Snakeins (159)
Snakeins Creative Commons License 2006.03.06 0 0 159
Pl: 'Cézár császár akar lenni!' - hangzik egy hang a szenátusból, elítélően.

Cézár azzal vádolták, hogy _király_ akar lenni, és amikor első konzul lett, azt mondta, Miért lennék én király? Én Cézár vagyok! - mintegy jelezve, hogy ő már királyok felett áll.

Talán imperátor lehetett az eredeti szövegben, teljhatalmú kormányzó, akinek még a Szenátussal szemben is mentelmi joga van - szerintem, mert hát a cesar, császár, cár szavak az ő nevéből erednek, akkor még ne volt ismert ez a fogalom a mai értelemben.

Aztán Pompeius azt mondja: 'Ha kell, légiók százait küldöm ellene!' ez erős túlzás, néhány évtizeddeel később, Vespasianus idejében 24 hivatásos, és időszakonként változó, de max 1-2 tucat kiegítő légió teljesített szolgálatot az egész Birodalomban.
(1 légió 4-4500 fő harcos, plusz cca. ugyanennyi kisegítő személyzet.)

Aztán, ami nem tetszett: Nagyon elnagyolták a gall háborút, különösképpen Vercingetorix behódoltatását.
Elintézték egyetlen jelenetben, mivel nem erről szól a sorozat, szerintem jobb lett volna, ha nem is mutatják, csak megemlítik.

Viszont a tábor nagyon tetszett.
Előzmény: hannika (158)
hannika Creative Commons License 2006.03.06 0 0 158
és mik azok a tévedések, amelyek zavarnak? anakronizmusok vagy valami más?
Előzmény: Snakeins (157)
Snakeins Creative Commons License 2006.03.06 0 0 157
Gondolom, hamarosan kikerül a sorozat a nem fizetős magyar csatornákra.
A 'Születet feleségek' , ami szintén HBO gyártmány, alig két-három hónappal a bemutató után már látható volt a magyar TV-n.

Megnéztem közben a második részt, szintén nagyon jó volt.
Előzmény: hannika (155)
BAZS Creative Commons License 2006.03.06 0 0 156
Erről nem tudok... Nekem inkább a vajdasági ismerőseimtől származnak nyugati bakelit lemezek a 70-es évekből. :-) Erdélyi sajna egy sincs.

Nagyon szép volt a film... Nosztalgia nekik, nekünk is... Ők is a Szabadeurópa rádiót hallgatták és luxembourgi rádiót, mint annak idejen mi :-) Fájdalmas látni, miért nem lehetett az ő zenekaruknak, mint magyaroknak eljutni egy-egy külföldi koncertre. Ezért széledetek szét a világban, s mindegyikük lett sikeres és boldog, de egyikük sem aktív zenész... Pedig nagyon szívesen játszanak együtt ma is és tudnak is :-) Marad a titkos álom még ma is a közös Omega fellépés... :-) A tragikus hirtelenséggel elvesztett Ráduly Béla hiánya mindenütt jelen van. Ott, tegnap is a moziban, a kávéházi beszélgetések alatt is ezt éreztem....

Leadják a Duna TV-ben is a filmet, majd megírom, ha szólnak előre, hogy mikor lesz az adás.
Előzmény: tyutyus (153)
hannika Creative Commons License 2006.03.06 0 0 155
na, erre én is kíváncsi lennék! imádom a kosztümös filmeket, kiváltképp ezt a korszakot. az ókori egyiptomból is szívesen megnéznék valami történetet, ha egyáltalán feldolgoztak valamit. olyan közel volt időben, mégis annyira szörnyen messze, kulturálisan és társadalmilag, hogy egy csodálatos, bizsergő kíváncsiggal tapad rá az ember figyelme.
Előzmény: Snakeins (154)
Snakeins Creative Commons License 2006.03.04 0 0 154
No, megnéztem a 'Róma' című sorozat első részét az HBO-n.
Sok jót hallottam róla, állítólag rendkívűl igényesen és korhűen készítették el - nekem nagyon tetszett, a díszletek, helyszínek, kosztümök valóban nagyszerűek, és a sztori (több szállon fut) izgalmas.

Bár volt néhány dolog, ami kicsit idegesített, bár szerintem ezek inkább fordításbeli gikszerek lehettek.
tyutyus Creative Commons License 2006.03.03 0 0 153
akkoriban ott rengeteg jó lemezt adtak ki, nemtom hogy csinálták, de nyugati zenét is :)
Előzmény: BAZS (152)
BAZS Creative Commons License 2006.03.03 0 0 152
Vasárnap este 7-kor lesz az Uránia moziban a Metropol együttesről egy zenés dokumentumfilm. Nem jöttök? A film után beszélgetni lehet a zenekar tagjaival és a film alkotóival is, a kávéházban.

A zenekar a hetvenes években Nagyváradon sikeres rockzenekar volt. A mai napig telt házak elótt játszanak az erdélyi koncertjeiken.
tyutyus Creative Commons License 2006.03.01 0 0 151
Ma jöttem rá (amikor nemcsak néztem, de vetítettem is), hogy a HUKKLE tulképp 1 krimi :-))))
hannika Creative Commons License 2006.02.19 0 0 150
most kezdődik a tv2-n egy bertolucci-film, a huszadik század. (első rész)
BAZS Creative Commons License 2006.02.14 0 0 149
Mostanában rengeteg időmet töltöttem a NaVKE honlap frissítésével, új oldalak szerkesztésével. Nemrég felkerült egy rovat, a Naturizmus ábrázolása filmeken címmel.  Ha estleg tudtok még olyan filmeket, melyekkkel kiegészíthető a gyűjtemény, szívesen fogadom.
freyya Creative Commons License 2006.02.11 0 0 148
Megnéztem a Büszkeség és balítélet-et. Rég láttam ennyire jó filmet.
Előzmény: hannika (147)
hannika Creative Commons License 2006.01.31 0 0 147
büszkeség és balítélet; most erre fenem a fogam.

most ért véget kedvenc sorozatom egy (egyébként régen már látott) epizódja a tévében: a colombo. imádom a pasit.
freyya Creative Commons License 2006.01.29 0 0 146
Valószínűleg attól függ, mihez szokott hozzá az ember, azt érzi megnyugtatónak és otthonosnak. Gimis koromban, amikor még a szüleimnél laktam, akik mind buggyant zenészek, és ahol állandóan zaj volt, mert egyszerre szólt a tévé, a rádió, a magnó meg az összes hangszer, amin épp gyakorolt valaki, sosem tudtam tanulni, amíg nem jöttek haza este, mert képtelen voltam csöndben koncentrálni. Folyamatosan elkalandoztak a gondolataim, ha nem volt körülöttem a megszokott hangzavar.:)
Előzmény: hannika (145)
hannika Creative Commons License 2006.01.29 0 0 145
engem pedig megnyugtat :)
Előzmény: freyya (144)
freyya Creative Commons License 2006.01.29 0 0 144

Engem meg pont azzal lehet kikergetni a világból, ha háttérzajnak szól a tévé. Általában az olyan lakásokban, ahol erre hajlamosak, sosincs csend. Számomra ez nagyon fárasztó. Csak akkor kapcsolok be valamit, akár zenét, akár rádiót vagy tévét, ha arra akarok figyelni.

Előzmény: hannika (143)
hannika Creative Commons License 2006.01.29 0 0 143
nekem úgyis csak a háttérben megy, arra én képtelen vagyok, hogy leüljek elé és csak nézzem.
Előzmény: Snakeins (142)
Snakeins Creative Commons License 2006.01.29 0 0 142
Aha.
Majd a 623. ismétlés után nem leszel ilyen optimista! :-)))

Egyébként nem vagyok TV centrikus.
A héten néhányszor néztem a Discoveryn érdekes műsorokat, kétszer sikerült elcsípnem a Monty Python-t !!! (Imádom), -Filmmúzeum, és egy film volt, amit igazán meg akartam nézni; tegnap, a 'Nevem Senki'.

Szóval, csak úgy poénkodom, hál' istennek jól megvagyok TV nélkül.
Bár hosszú távon hiányozna, bevallom.
Előzmény: hannika (141)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!