Csak egy próba, egy működő lokátor mellett próbáljunk tv-t nézni :) Azonnal látható lesz, hogy kerül a sugár a levesbe. Mondhattam volna rádió hallgatást is, ott is tapasztalható, hallható lesz. Illetve nem kell túl közel menni sem hozzá, elég 3-4-e méter, de lehetünk távolabb is.
És ezek a radarok a légtér figyelésére vannak beállítva, vagy trafipaxnak? Ha földet pásztáznák, akkor meg sem tudnának mozdulni a sok fals visszaverődéstől. Ha viszont a horizont fölé emelkednek, akkor hogy kerül a sugár a levesbe?
A Tubesen 300 méterrel lett volna a lakott terület szintje felett a nyaláb alja. Az nem volt jó a megélhetési környezetvédőknek. Most Medinán egy 30 méteres épület emeli a település fölé, ez nyilván jobb, mert ez a Fidesz radarja, és ez biztosan nem ártalmas. De még így is a horizont fölé kell irányítani, ha valamit látni is akarnak vele.
Milyen 3-4 nappal? Ne röhögtess, éveken keresztül olvasható volt. De ha nagyon kíváncsi vagy rá itt a topikban is megtalálod a "szakvélemények" zömét, anno jókat röhögtünk/dühöngtünk (vérmérséklettől függően) a rengeteg összehordott hülyeségen.
3 Kabina volt, össze lettek szerelve, sőt üzemeltek is Kupon illetve Érden.
az összes általad felvetett téma (a CMM orbitális fasságai izé..."szakvéleményei", a politikai szarkavarás, összeesküvés elméletek hada stb) alaposan ki lett tárgyalva az elmúlt ~22ezer hozzászólásban, most tényleg kezdjük újra az elejéről?
Meggondolatlan, átgondolatlan telepítés látható. Az Olaszoknak :) legalább volt eszük és lelkiismeretük is ! Avagy az ottani telepítők nem számoltak a következményekkel, a valóságot pedig elsumákolják, ameddig csak lehet. Ha pedig gáz van, max. lelépnek.......mint ahogy szokás mostanság.
Nem voltak ott rossz dolgok, csak érdekes mód, felrakás után 3-4 nappal eltüntették az egész honlapot, úgy ahogy van. Azért mert országos napilap honlapjára lett feltéve ? Ki tudja. Érdekes azért......
Nem tetszett megérteni :(, de ez az én hibám biztosan.
Annó honvédelemre hivatkozva, nagyon - nagyon sok olyan helyre telepítettek, olyan lokátort, melyet nem kellett volna. Most, hogy túlélte az a nemzedék jó része, nem kell hagyni - engedni, hogy ismét telepítsenek, újabbakat.
Nem volt véletlen, hogy említettem a Kabinát. Volt olyan értelmes ember akkoriban a HM-ben, aki belátta, hogy ez nem járható út, a gyártő és tervező más, - elhagyott területre szánta ezen szerkezetet és nem lakott települések közelébe, a sztyeppére tervezte, ezen szörnyűséget. Az akkori vezetés pedig becseszte Kaposvár mellé az egyiket, miért is ne. Ezért sem lett összerakva a második lokátor, szerencsére :). Mivel az első pedig olyan paramétereket produkált, hogy mérés után, a teljesítményét 50%-ra maximalizálták, a fölé tilos volt menni! Ez nem szóbeszéd, mivel ott voltam és hallottam saját fülemmel. + vagy 40-50 éves titkosítás jött, a mért paraméterekre/szerintem/, mivel az illetékes elvtárs, a mért és térképen rögzített adatokat, fogta és elvitte magával. Azóta sem láttam, szerintem még mindig titkos.
A RAT-al kapcsolatban, ahogy számoltam 450-480 km -ig elsqbizgat a szentem. Elhelyezése, telepítése jó - kis - közpénzből és NATO pénzből megvalósult. Hende - akiben csalódtam sajnos, előadta, mennyi beton, mennyi föld, mennyi stb., de a szerencsétlen ott élőket nem tájékoztatták a tényleges tényekről, adatokról, csak lefizették. Látható a megállapodásból. A következményeket pedig még kutatják, arra nincs ekkora dotáció, mint ennek megvalósulására.
Ha egyik oldalon leföldeltük a neont, másik oldaton szabadon volt, kigyulladt és világított.
Ehhez nem kellett Solt, elég volt egy PVC-hegesztőgép... Lakihegy környékén meg vadászott a Posta azokra, akik a Kossuth adóval fűtötték a melegházat...
A felderítő radarok legyező karakterisztikája ( m-es hullámhosszban ), avagy a P-37-es cm-es vadászrávezető lokátor karakterisztikája alapján, nem nehéz belekerülni egy egészségügyileg rázós - veszélyes körzetbe, főleg, ha kellően közel vagyunk az eszközhöz. Ott létezik a főnyaláb és a melléknyalábok, melyeket próbálnak-próbáltak elnyomni, több - kevesebb sikerrel.
Nem volt véletlen a századok váltása sem annó, ne kapjon folyamatos sugárterhelést a környező település, a nap 24 órájában megosztva kapták szerencsétlenek, akik nem is tudtak róla.
Mondjak egy példát, emlékezzünk Soltra. Tudjuk miért is lett a rádió teljesítménye növelve ? Azért mert egy külföldi adó elnyomta a miénket.
Mi lett az eredmény ? Ha egyik oldalon leföldeltük a neont, másik oldaton szabadon volt, kigyulladt és világított. Volt is cikk arról, hogy a káposzták zenélnek....
- Macska mérgezés során nem hullatja a szőrét csomókban. Ennek utána kellene nézni, de nem nekem :).
- Professzorral kapcsolatosan, nem kémkedés és hazaárulás lett volna a vád akkor :(. Na ezt szeretném én elkerülni, nem véletlenül írtam, amit írtam. Nem véletlen, hogy tényleges paramétereket, adatokat nem adtam meg.
Nem véletlenül írtam, hogy a negatív szakvélemények itt voltak találhatók, 1 héten belül töröltették az oldalt :
Radarral is lehet ölni, éppúgy mint a mikrohullámú sütővel. Egy ismerősöm mesélte, hogy még a Szu-ban járt tisztiiskolába, és a reptéren egy MiG-25 földi előkészítésekor a radart tévedésből támadó (rakétavezérlő) üzemmódba kapcsolták, ami koncentrált nagyon erős sugár. És egy szerencsétlen nyúl ott ugrált párszáz méterre a gyepen, pont a nyalábban. Meg is sűlt szegény, még a szőre is leégett.
A trükkje a dolognak az, hogy a nyalábnak el kell érni a károsultat. De a radar az eget kémleli, nem a földet. Így elég nehéz a sugárnyalábba kerülni.
Az a szomorú, hogy ezen berendezések még léteznek......
Az a szerencse, hogy ezek még léteznek, mert ezek a távolfelderítő eszközök. A tengerészet méteres berendezéseket is használ rendesen, és nem őskövületeket, hanem frissen tervezett-gyártott berendezéseket.
A fázisvezérelt antenna pedig egy sík dipólfüggöny és a vezérlés alakítja ki a pillanatnyi feladathoz alkalmazkodó karakterisztikát. Nincs tehát "főnyaláb", sőt, ha fókuszál valami(k)re, akkor a nyaláb(ok) megosztható(k).
Ha a lenti ábrát nézzük, akkor valóban lehetséges, hogy 15 célkövető nyaláb képződjön, de ezek nem a békés polgári lakosságot fogják követni és célbavenni, hanem valamilyen figyelemre számot tartó egyéb céltárgyat. Az, hogy valamely nyaláb mekkora energiával dolgozik, attól függ, hogy a csoportkápzásbe abban a pillanatban épp hány dippól van bevonva.
Medinával nem az a baj, hogy közel a falu, hanem az, hogy alacsonyan van a radar. A P14 még kilát rendesen a maga méteres hullámhosszával, de a RAT31...
A Hungarocontrol püspökladányi radarja is alacsonyan van, de egyrészt sík terepen, másrészt nem is feladata a légtérellenőrzés. Viszont legalább közel van a lakott területhez...
Mit szeretnénk a m-es, dm-es és cm-es hullámhosszú lokátorokkal ? Az a szomorú, hogy ezen berendezések még léteznek......
Személyes megjegyzésként annyi, hogy a P-18 nagyon jó volt televízió kézi készülék jelének biztosítására, a maga két soros Yagi antennáival :)
Hangyányit elavult a P - típusjelű és PRV - típusjelű lokátor. Jobb is lenne néma csendben hallgatni arról, hogy ezek üzemeltek, főleg lakott települések közelében.
Ugyan úgy, mit pl. a Kabina, melyből összesen kettő volt. Az egyik Jután, a másikat pedig már be sem üzemelték :) Az Kecskemét mellett volt, bezárva maradt a fenyőfa ládákban, szerencsére. Mára pedig muzeális érték lett.
Mivel arról szólt a hsz., hogy nincs karakterisztika, így megkerestem a legsemmitmondóbb karakterisztikát azért, hogy bizonyítsam, mégis csak van és meg is tekinthető. Erre viszont bőven eleget tett a célnak, ezen ábra :).
Nem véletlenül írtam, hogy elnagyolt, mert ilyet is akartam......
Ha annyira képben lenne és tájékozódott volna a témában, akkor látható, hogy a OSSKI Sugárbiológiai Intézet végezte, a HM-nek a méréseket, felkérésre. Tessék itt a költségfelsorolásból, ezen tétel :
Az összes kérdésre ott a válasz a 22253 és 22256 ban.
Soha nem állítottam, hogy magnetronos kivitelű a készülék. Van olyan olasz honlap, ahol fenn vannak a paraméterek és az antenna karakterisztika is, meg lehet nézni, különböző üzemmódokban. Fenn van a működési frekvencia és az impulzus üzemű teljesítménye, antenna forgási sebessége, felderítési távolság, antenna felbontása, kivitelezése, stb.
A többit pedig már leírtam, nem ismétlem.
Én már láttam macska pusztulást cm-es huzamosabb ( nem napos - órákban mérhető és w-os teljesítményben ) besugárzás miatt. Olyan hatás tapasztalható, mint egy sugárszennyeződés miatti. Első körben kihullott a szőre, de nem részletezem.
Miért nem teszem be a paramétereket ? Azért mert egy ismert professzort már ezért meghurcoltak, így én ezen élményt ki szeretném hagyni az életemből. Akit érdekel a téma, megkeresi magának, ami érdekli.
Illetlenséggel kapcsolatban inkább kérdezek, a személyeskedés nem az ? Végzettségeimmel pedig nem szoktam kérkedni, így no comment.
Esetleg sugárkémikus - ha ő hívja elő a filmjeit, képeit :-)
Komolyra véve: ez egy állami intézkedés. Fel lehetne darabolni az egész elektromágneses spektrumot, és az (esetleg önkényesen) kijelölt tartományokhoz mindhez rendelnek egy hatósági jogkörű intézményt, felszerelik a sugárzás mérést és biológiai hatását viszgáló eszközökkel, alkalmaznak kellő számú szakit (akik esetleg mind ugyanazaon az egyetemen ugyanazt a szakmát tanulták). Nálunk nem volt erre pénz még az átkosban (sem).
Viszont így ha az elektromágneses sugárzás energiafüggő hatását akarják grafikonon ábrázolni, akkor a grafikont egy tudóscsapat is felveheti, nem kell 3-4 részből összeemelni :-)