www.norbiblogja.fw.hu ez a norbi fun club (direkt nem fan) új helye, hamár homár "barátunk" erőszeretettel gyomlálja a saját blogját, bár magából kéne valamit kihúzni....
És igen, végre megtaláltalak benneteket! Mamapicilánya kösz a receptet, holnap reggel ki is próbálom. Barátunk most már aktívan gyomlálja a hozzászólásokat, de nem tud elég gyors lenni, ezért egy ideig látszott ma is Péter69 hozzászólása. Kezd érdekelni a dolog, hogy mit tudhat még a fickó, és honnan.
Újra elinult a blog, de nem tudok kommentelni ennek a roh@déknak, ide meg csak 4-en találtunk el... egyszer rá fog szakadni ez az óriási latrina, ami alá beállt.
mamapicilánya: köszi a recepteket, elmentve, hidegebb napokon kipróbálom a sütős verziót, a sütőgép nekem nem igen jött be.
Blog ahogy látom kipurcant végleg, pedig kiváncsi lettem volna a folytatásra, de a szennyes teregetés már túl sok volt. Pedig Norbi hogy utálja a cenzúrát LOL:)
a normál lisztből készülteket is rapidon sütöm, közepesen barnára. Ezeket lehet úgy dúsítani, hogy amikor az első dagasztás közben csipog a gép (mert pl. a gyümölcskenyérnél itt kell hozzáadni az aszalt gyümölcsöt) szotyit, tökmagot, szezámmagot meg ilyesmiket lehet beledobálni. ezt egybegyúrja, és adagolástól függően elég intenzív, vagy csak éppen hogy ízeket lehet elérni.
A nem kenyérsütőlisztként forgalmazott nehezebb liszteket (tönköly, kukorica, rozs,) fele-fele arányban szoktam keverni finom-, vagy rétesliszttel, különben nem jönnek fel szép magasra a gépben, és ha így sülnek meg, lehet velük rágógumizni. A kukoricást 2/3-dal is lehet.
Ezekbe bizony kell az a mennyiségű élesztő, a barnacukor szintén, és a só is, a langyosvíz meg pláne.
Olvastam olyan recepteket, ahol a langyos vizet íróval helyettesítik, de olyat is, ahol a 250 ml folyadék áll 200 ml vízből, 50ml joghurtból, tejből. Én mindent vízzel csinálok, tejet csak a kakaóskalácsba teszem.
hát az a véleményem, hogy ha van véleményem, akkor kultúráltan kitartok mellette, érvelek, oszt ha BELÁTOM, hogy tévedtem, akkor kultúráltan elismerem, hogy nem volt igazam
peter69 maga a patás ördög norbinak, ezt az bizonyítja, hogy levette, aztán utána szépen nyirbált még egy kicsit. így kék languszta is hiába elsőzött, tényleg bebukta
hát jó kísérletezetést. azt mondhatom, nem kell csüggedni, ha elsőre a cipőtalpéval vetekszik a házi. a gépit nagyon nem lehet elrontani. ha lesz egy kis időm, a kísérleteimet is felrakom.
egyébként van az a dakota mondás, hogy nem zörög a haraszt...
az valóban elgondolkodtató, hogy a kommenteken úgy megnyirbálta, még jó, hogy tárazva van
szuperintelligens greenmanalishi sem úszta meg, bár nem értem az övében mi volt a gáz?
Egyszerűbb kenyerek gépben: én ezzel kezdtem a karrierem a konyhában, mert nem igazán lehet elrontani.
ezekhez ajánlom a "back" nevű liszteket, ezekben gyárilag van minden, sajnos nem ócsó, asszem már több, mint 500 egy kiló, de nagyon finom. kedvenceim: tökmagos, szotyis, korpás.
az alkotórészeket csak bele kell dobálni a keverőbe, normál/basic programon, fast üzemmódban ( a normál program 2 óra 20 perc, ez csak 1 óra 20 perc) medium/közepes színnel (a darkon nagyon setét lesz a héja).
mivel adagolópohárba mérem bele a cuccokat, kénytelen vagyok úgy írni, de igény esetén kimérem mérlegen
egy pohár (1 pohár 250 ml) langyos víz alulra két pohár liszt (nem lesz baj, ha púpozott a pohár) egy kiskanál (nem kávés, hanem teás) barnacukor két csipet só élesztő (ha por, akkor egy kávéskanál a liszt tetejére, ha rendes, akkor a 250 ml vízbe egy kocka élesztő negyedét kell megfuttatni, és ami lesz belőle, azt rakod alulra)
ha benne van minden, bekapcs, és 1 óra húsz perc múlva kész a kenyérke. optimális esetben szép magas a teteje, világosbarna ropogós a héja. kiveszem a tartályt, és hagyom kihűlni.
este, lefekvés előtt végy kb. 40 dkg finomlisztet 2 dl langyosvízzel és egy élesztővel (előtte futtasd fel) összekeverve alaptésztát gyúrsz. takard le. elmész aludni. reggel fokozatosan hozzáadod a többi lisztet (60 dkg), fél liter langyos vizet, nagyok kiskanál sót elkezdesz kézzel mint állat dagasztani. ez igen fáradtságos munka, beletellik vagy negyed órába. a cuccnak szép hólyagosnak kell lenni, és nem ragadhat az edény falára, vagy a gyúródeszkára. én nem használok gépet, meg kell dolgozni az eredményért. Ha másmilyen, nehezebb lisztet használsz, mondjuk rozs vagy ilyesmi, az tovább tart. Amikor már lerohadt a kezed, és a tészta könnyűnek tűnik, nem ragad, szépen gömböcskét csinálsz belőle, a tetejére lisztet szórsz, letakarod és pihentek együtt egy órát. Aztán megint nekiesel, és átgyúrod újra, ez pár perc. Megint pihenhetsz egy órát. Ez azért kell, hogy jól megkeljen, ne legyen az állaga sütés után "szalonnás".
Berakod tepsibe, megkened a tetejét vizes ecsettel, közben begyújtod a sütőt, 220-ra izzítod, az aljába tegyél egy kis tűzálló tálba vizet. Ha megvan a kellő hő, 20 percig sütöd, aztán leveszed 150-160 fokra, és innen számítva kb. fél óra. Ne nyisd ki az ajtót, inkább kukucskálj.
Ha kész, hagyd hűlni, de ne letakarva.
Nekem kb. 3. 4. alkalommal lett kenyérforma és jó állaga.