Keresés

Részletes keresés

Sunnyrob03 Creative Commons License 2019.01.31 0 0 23361

:) Én is így gondoltam!

Előzmény: vélemény (23360)
vélemény Creative Commons License 2019.01.31 0 0 23360

Firenzében a kilátás a San Miniato al Montetól vagy a Piazzale Michelangelotól verhetetlen.

A Dóm kupolájából látod a Campanilet,  a Campanile tetejéről pedig a kupolát.   A Campanilevel sem jársz rosszabbul

Előzmény: Sunnyrob03 (23359)
Sunnyrob03 Creative Commons License 2019.01.31 0 0 23359

Köszi! Akkor szerintem azt választjuk, mármint a múzeum+panoráma jegyet. Igen, tudom h Te nem vagy mászós. Én sem a mászás miatt akarom, hanem mert mi amiatt, hogy nem autózunk és inkább a nagyobb városokban töltjük az időnk nagy részét viszonylag keveset fogunk látni/érzékelni az igazi tipikus toszkán tájból és azért valahogyan szeretném ezt is belecsempészni, ha csak ilyen formában is. Ezért tervezem Luccában is a toronyba felmenetelt. Illetve nyilván Firenzében, de ott pl. nem biztos, hogy a kupolába mászunk fel, mert túl macerás az időpont foglalás, stb. Meg ott tényleg ahogy mondod, a háztetők látszanak inkább nagy részt. 

Nekem mindig San Gimignano jut eszembe, mert ott csodaszép volt a táj és nem is a toronyban voltunk, csak a város tetejére másztunk fel :) De sajnos most választani kellett Siena és S.G. között és mivel Sienát még nem láttam, számomra nem volt kérdés. Csak az útitársaim miatt szeretném, ha ők is láthatnának valami hasonlóan szép tájat. Biztos, hogy azért lesz ilyen. Pl. ahogy láttam, Fiesoléból is nagyon szép a látvány, persze Firenzéé is, de más irányban is.

Előzmény: vélemény (23358)
vélemény Creative Commons License 2019.01.31 0 0 23358

San Domenicotól a város látszik. A Dóm és a Városháta. A dómmúzeumnak az a különlegessége, hogy abban a részben van, ahol elkezdték építeni a még nagyobb templomot.  "ember tervez Isten végez".

Én nem voltam fent  egyik toronyban sem,nem szeretem a magas tornyokat, mert onnan csak a tetők látszanak.

Előzmény: Sunnyrob03 (23357)
Sunnyrob03 Creative Commons License 2019.01.31 0 0 23357

Wow, nagyon köszönöm a sok tippet, szerintem megfogadom, sőt még az éttermet is felkeressük, nagyon jól hangzik. :)

Ha már Siena, még egy dilemmám akadt: melyik intézménybe másszunk fel inkább, ha a toszkán tájból szeretnénk minél szebbet és többet látni? Kb. lehetséges Sienában bárhonnan olyasmi kilátásra számítani, mint pl. San Gimiben? Többen említették már itt a San Domenico templomot, hogy onnan is nagyon szép a kilátás. Emellett a dómba biztosan bemegyünk, de nem mindenhova. Vagy dóm + múzeum + panoráma vagy a Torre del Mangia?

Előzmény: 'szti (23356)
'szti Creative Commons License 2019.01.31 0 1 23356

csak a siena vonattalra reagálnék: mi vonattal mentünk pár éve és a nem mai csirke anyukámnak sem volt megerőltető a távolság a városba, közben bámuldoztunk, fotóztunk, stb. visszafelé azért már busszal mentünk az állomásra.

idemásolom az útvonalunkat:

Siena

A vasútállomásról mozgólépcsőn/járdán felmentünk a Porta Camollia-hoz (hála nektek az infóért), majd innen az alábbi útvonalon a „szembejövő” látványosságokat megnézve sétáltunk be az óvárosba:

Via Camollia

          Chiesa di Santa Maria in Portico a Fontegiusta

Via dei Montanini

          Chiesa di Sant’Andrea Apostolo

          Fonte Monte dei Paschi

Piazza Satimbeni

Via Banchi di Sopra

          Chiesa di San Cristoforo, Palazzo Tolomei, Loggia della Mercanzia

Via di Citta

            Palazzo Chigi-Saracini

A Duomoban kicsit többet időztünk miközben végignéztük a könyvtárat, padlón látható mozaikokat, és a Pisano által készített szószéket, (aminek testvéreit majd később Pisában is,) meg úgy általában az egész csodás belső terét, azután a Keresztelő kápolna kútját híres mesterek domborműveivel.

Következett Palazzo Publico kívülről, az Il Campo, és a Forte Gaia.

Az ebédhez megkerestük a Via Giovanni Duprén a Taverna di San Giuseppe-t, amit netes ajánlás alapján választottam még itthon. Finom vaddisznós-porcinis házitésztára és édességre esett a döntés, előtte bónusznak még kis étvágygerjesztő levest is kaptunk.

Ezután már csak céltalanul sétáltunk hazafelé véve az irányt, azért még egyszer az Il Campót útba ejtettük. Elérve a Piazza del Salet a buszos megoldásra szavaztunk, hogy gyorsabban és nem utolsó sorban kevésbé fárasztóan a vonathoz jussunk.

Előzmény: Sunnyrob03 (23355)
Sunnyrob03 Creative Commons License 2019.01.31 0 0 23355

Ahogy olvasgatok dolgokat, néhány kérdés felmerült bennem. Az egyik, hogy sokan írjátok, hogy bár sok szempontból május a legjobb időpont Toszkánába menni, viszont azt is tudjuk, hogy akkor (is) vannak a legtöbben valószínűleg, ráadásul nekünk Firenzében egy hétvége is beleesik. Azt írtátok, hogy tényleg nem lehet olyankor lépni az emberektől. Persze, fel voltam erre készülve, mikor döntöttem az időponttal kapcsolatban, de azért nyugtassatok meg, hogy Rómától nem lesz durvább. Ha azt kibírtuk - hozzáteszem egészen jól - akkor itt is? Mindenesetre vélemény javaslatát szerintem megfogadom, hogy a tipikus egérutakat próbáljuk kerülni, amikor lehet.

Másik szintén a tömeggel kapcsolatosan, hogy vajon ez menyire okoz hosszú sorban állást az egyes vonatállomásokon a jegyautomaták előtt. Tehát kb. mennyi időt számoljak pluszba, ha tudom, hogy mikori vonattal szeretnék menni A-B-be arra, hogy megvegyük a jegyet és lekezeljük előtte? Bocsi a hülye kérdésekért...csak szeretnék tényleg felkészülni ilyenekre. 

És még egy dolog: a Sienába való utazásra olvastam pro/kontra elég sok érvet, hogy busszal vagy vonattal jár jobban az ember. Az világos, hogy a busz annyiból jobb, mert a megállótól nem kell annyit gyalogolni, közelebb van a központhoz és így talán gyorsabb is. De mégis mennyire vészes az a vonatállomás? Én úgy láttam kb. fél óra gyalog. Mert közben a busszal kapcsolatban meg elég sok negatív kritikát olvastam (nem itt), hogy megbízhatatlan. Meg azt is írták, h a vonat útvonalán több a látnivaló a tájból. Ti mit javasoltok inkább?

vélemény Creative Commons License 2019.01.31 0 1 23354

 Mindig kell egy B terv. Van olyan ismerősöm, aki sírva fakadt, amikor harmadik nekifutásra sem sikerült bejutnia  Rómában a Santo Stefano Rotondoba.

Előzmény: pandabarát (23353)
pandabarát Creative Commons License 2019.01.31 0 0 23353

Nem túl nagy gond, találtunk még néhány nyitva tartó templomot Firenzében :D

 

Előzmény: vélemény (23352)
vélemény Creative Commons License 2019.01.31 0 0 23352

Az olaszok bármire képesek. A múzeumok listáján azt írják, hogy a Múzeum ÉS  a templom. Viszont az összesítős papiron csak a múzeum szerepel, de a templomot nem szerepeltetik  a felsorolt templomok között.

Előzmény: pandabarát (23351)
pandabarát Creative Commons License 2019.01.31 0 0 23351

Mint írtam, a templom :D

 

Előzmény: vélemény (23350)
vélemény Creative Commons License 2019.01.30 0 0 23350

A kolostor vagy a templom?

Előzmény: pandabarát (23349)
pandabarát Creative Commons License 2019.01.30 0 0 23349

Ez tényleg nagyon szuper oldal. Sajnos személyes tapasztalat: októberben direkt szombaton mentünk a San Marco templomba a hosszú nyitva tartás miatt, de zárva volt. :(

Előzmény: vélemény (23346)
Irenee Creative Commons License 2019.01.30 0 0 23348

(lécci nézz be az Elzász topikba)

Előzmény: vélemény (23346)
Sunnyrob03 Creative Commons License 2019.01.30 0 0 23347

Ez nagyon szuper, köszi!! :)

Előzmény: vélemény (23346)
vélemény Creative Commons License 2019.01.30 0 0 23346

A www.museumsinflorence.com oldalon rákattintasz bármelyik múzeumra, akkor megkapod annak a helynek a nyitvatartási idejét. De még jobb, hogy mindegyiken  szerepel a pls check update, ott rákattintasz a pdf jelre és kijön az a táblázat, amit a carddal adnak. Ezen pontosan rajta van, angolul is. Pl San Marco kolostor zárva van  minden hónap 1., 3, és 5. vasárnapján és minden hónap 2. és 4. hétfőjén. Sőt ezen az oldalon nem csak a múzeumok nyitvatartása szerepel, hanem a templomoké  is, azoké is amelyek ingyenesek, és még pl a cenacolo-k nyitvatartása is.Hétköznap, szombaton, vasárnap. Nagyon korrekt.

Előzmény: Sunnyrob03 (23345)
Sunnyrob03 Creative Commons License 2019.01.30 0 0 23345

Vélemény, Tőled kérnék egy kis segítséget. Olvasgattam az előző utazásod beszámolóját és ott írtad az alábbiakat:

"A látnivalók nyitvatartási ideje nagyon bonyolult. Az talán nem igaz, hogy minden intézménynél más, de majdnem. Az Uffizi, a Pitti és Accadémia "szabályosan" hétfőn van zárva, de a szabályosságnak ezzel vége. Van olyan intézmény ami hétvégén van zárva, van ami pont csak akkor van nyitva. Van ahol , hétvégén  később zárnak, van ahol korábban.. Szünnap is lehet a kedd, a szerda..., bármi és bárminek az ellenkezője. Ráadásul Firenzében vezették be azt az egyébként nagyon korrekt megoldást, hogy egyes múzeumok zárva vannak a páratlan vasárnapokon  és a páros hétfőkön. Vagy fordítva. A Tourist Officeban adnak egy A4-es papírt, amelyen nem csak a múzeumok, hanem a fontosabb templomok és Cenacolok  nyitva tartása is. De a helyszínen már késő  a program összeállítása. nagyjából már előre érdemes megcsinálni.  Nekem belesett a hétvége és a hétfő is, ami tovább bonyolította helyzetet. Írtam egy táblázatot,  amit elfelejtettem kinyomtatni, a kézzel írott papírt vittem el."

 

Nos egy picit ettől megijedtem. Nekünk is pont úgy jön ki, hogy péntek délutántól leszünk Firenzében, tehát a hétvége és a hétfő is beleesik.. Nagyjából már én is összeraktam egy tervet (mert én is tervezgető típus vagyok), hogy mit mikor kéne megnézni és próbáltam a neten található nyitva tartásokat figyelembe venni. Viszont keddi szünnapok és a szokásos ünnepnapok kivételével nem láttam más kitételt, pl. amit írsz, hogy "páratlan vasárnapok és páros hétfők vagy fordítva..." :D Szóval ha még megvan valahol a kisokosod, amit annó összeállítottál esetleg nem osztanád meg velem? :)

 

'szti Creative Commons License 2019.01.30 0 1 23344

kattints a nevére, publikus az emailcíme

Előzmény: dragont (23343)
dragont Creative Commons License 2019.01.30 0 0 23343

Elolvastam a hozzászólásodat.Ezt a szállást én is kinéztem és nagyon hasonló az elképzelésem a látnivalókban.Hogyan tudnêk veled beszélni?

 

Előzmény: Alexfux (23167)
Sunnyrob03 Creative Commons License 2019.01.25 0 0 23342

Tökéletesen így van. Én is így tapasztaltam. És hát akármilyen elvetemült vagyok én is, de nyilván nekem is vannak korlátaim és előfordul, hogy átbillen a mérleg. :) 

Előzmény: vélemény (23341)
vélemény Creative Commons License 2019.01.25 0 3 23341

Én történelem és művészettörténet mániás vagyok.  Nekem ismerni kell a háttér információkat is. Nem csak azt akarom tudni, hogy mit látok és a milyen, hanem azt is, hogy miért olyan. Nem könnyű elfogadnom, hogy másnak esetleg erre nincs szüksége.

Tényleg van, akinek nem kell ennyi. Fogd vissza magad.

Nem kell semmit sem mesélni, ők is tudnak olvasni, ott az útikönyv, ott a net.

 

OFF

 

Külső körülmények. Abszolút kezdő idegenvezető voltam, amikor a szüleim Sopronban voltak  szakszervezeti üdülőben ( igen, ilyen öreg vagyok) és lementem hozzájuk néhány napra. November legeleje volt. Az üdülő szervezett egy kirándulást Pozsonyba. Aznap szakadt a hó, fújt a jeges szél. A soproni idvez jött otthonról, irhabunda, csizma, usánka, vastag kesztyű. Az utasok pedig az őszi szerelésben, átmeneti kabát, félcipő, vékony sál. Hiszen csak ez volt nálunk az üdülőben. Pozsonyba megérkezve felmentünk a hősi emlékműhöz és az idegenvezető elkezdte elmagyarázni a magyar honfoglalást. Nekem az Árpád ház az első számú mániám, de ott és akkor visítani tudtam volna. Amikor beértünk a városba és indult a séta az összes magyar vonatkozású emlékhely megtekintésére, akkor mi megszöktünk. Bementünk egy  jó étterembe és végigettük a menüt. Azóta tudom, hogy ha a vendégnek melege van, ha fázik, ha éhes, ha szomjas, ha fáj a lába, vagy ha pisilnie kell, akkor nincs az a legesleggyönyörűbb műemlék/ panoráma/akármi, ami érdekelné.

Előzmény: Sunnyrob03 (23340)
Sunnyrob03 Creative Commons License 2019.01.25 0 0 23340

Megfogadom köszi. Én sem szeretnék abba a hibába esni (mint egy picikét Rómában), hogy mások kedvéért feláldozom magam, mert ha folyton csak azzal foglalkozok, hogy mikor mit kell mesélni, meg minden szempontból az útitársaim kívánságait lesem és nekik próbálok görcsösen megfelelni (én már csak ilyen vagyok), akkor én nem fogom tudni átadni magam a pillanatnak. És igaz, hogy ott is minden történelem, ami engem nagyon érdekel, de azért szeretném picit átélni a város hangulatát is. Olyan nehéz ez, mert nekünk, akiknek megadatik maximum 4-5 nap jó esetben egy ilyen helyen, nehéz megtalálni az optimális állapotot. Szeretnél minél többet látni, mert nem tudhatod, mikor térhetsz újra vissza oda, megpróbálod a programot nyitva tartások-árak-elhelyezkedés szempontjából minél optimálisabban megtervezni, de közben tudod korábbi tapasztalatból, hogy ebből megint rohanás lesz, pedig megfogadtad, hogy nem fogsz rohanni és a többiek sem szeretnének. Plusz mindig az adott pillanatban változhatnak dolgok/körülmények, amik keresztbe húzzák a tervedet (eső, sztrájk, kaja problémák: pl. nem találsz normális kajáldát és ezzel megy el értékes idő...stb, ezer ilyen dolog lehet).

Na de nem siránkozok tovább. A lényeg, hogy végre elmehetek és láthatom, a többi majd kialakul és úgy lesz jó, ahogy lesz. :)

Előzmény: vélemény (23339)
vélemény Creative Commons License 2019.01.25 0 0 23339

Csak annyit "idegenvezetősködj", amennyi jólesik! Ne legyen kényszer! A többiek részéről sem és saját magad részéről sem.

Előzmény: Sunnyrob03 (23337)
Sunnyrob03 Creative Commons License 2019.01.25 0 0 23338

Érdekesen hangzik, ezt is megjegyzem, köszi! :)

Előzmény: papanick (23335)
Sunnyrob03 Creative Commons License 2019.01.25 0 0 23337

Oh nagyon köszi mindenkinek az ajánlatokat. Lesz mit olvasgatni. Plusz még a Vélemény által ajánlott könyvet is meg kéne venni. Elég érdekes lesz mindent elolvasni és úgy felkészülni a városból, hogy idegenvezetőként is tudjak funkcionálni. :) Májusig van időm, de közben vizsgára is kell készülnöm (off: jógaoktatónak tanulok). 

Rómában ez az egy hiányzott. Hiába olvastam ott is utána előtte sok mindennek, az időnk ahhoz túl kevés volt, hogy hosszabban magyarázzak dolgokat. Itt most megpróbálok erre nagyobb hangsúlyt fektetni, talán picit több idő is lesz.

A "Hosszan Exponálunk" oldalról már olvasgattam, nagyon jó az is. Mindegyiket el fogom olvasni, amit ajánlottatok! :)

anblock_italia Creative Commons License 2019.01.25 0 0 23336

Arról a topicról, amiről írsz én teljesen el is felejtkeztem, pedig valószínűleg annak idején az inspirált, hogy összegyűjtsem  az információkat..., de jó most nézegetni...., izgalmas idők voltak, tele tervekkel, álmokkal! 

 

Előzmény: Sunnyrob03 (23332)
papanick Creative Commons License 2019.01.25 0 0 23335

Ha van egy kis idő érdemes elmenni a SM dei Servi felé a város látványa onnan is csodálatos, ha fényképezel akkor delelőtt kell menni. Az ottani utcák is izgalmasak, keresd meg a vicolo degli oreficit, talán a legrégebbi fennmaradt utcácska. Vigyázat zsákutca. nagy előny, hogy relatív kevés a túrista. 

Előzmény: Sunnyrob03 (23331)
onlyread Creative Commons License 2019.01.25 0 0 23334

Ha még nincs elég olvasnivalód Firenzéről:

 

https://hosszanexponalunk.blog.hu/tags/Firenze

Előzmény: Sunnyrob03 (23332)
anblock_italia Creative Commons License 2019.01.25 0 1 23333

http://mierteppenfirenze.blogspot.com/

 

Ha nem is illik magunkat ajánlani, de azt hiszem ennél részletesebb leírást nem találsz Firenzéről..., és a lelkem is benne van! :-)

Előzmény: Sunnyrob03 (23332)
Sunnyrob03 Creative Commons License 2019.01.25 0 0 23332

Megtaláltam egy régebbi topikot "6 nap Firenze" és azt olvasgatom. Nagyon jó és részletes :) De remélem, az csak puszta véletlen, hogy az ott írogatók közül szinte mindenkinél esett az eső, amikor a városban járt. :D Bár nem tudom, ők melyik hónapban voltak ott.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!